Joop

Burgers haken af in de strijd tegen corona door gebrek aan visie bij Hugo de Jonge

  •  
21-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
1624228
Het gesprek met Hugo de Jonge in Op1 is tekenend voor zijn communicatie tijdens de coronacrisis. Hij draait gemakkelijk met feiten en toont geen visie. Hierdoor verliest hij het vertrouwen van de groep die hij juist wil bereiken
Wat is uw visie op de gezondheidszorg? In hoeverre mag de overheid ingrijpen in de levens van haar burgers? Welke maatregelen heeft u overwogen om de gezondheidszorg te ondersteunen? Dit zijn zomaar drie vragen die niet gesteld zijn aan Hugo de Jonge tijdens zijn optreden bij Op1. Dat is een gemiste kans. Tijdens de uitzending van 12 oktober kreeg De Jonge opnieuw alle ruimte om kritiekloos zijn bekende riedeltje te herhalen; prikken of stikken.
Twee zaken zijn problematisch aan deze uitzending. Het eerste punt is dat Hugo de Jonge weinig tegengas krijgt waardoor halve waarheden inmiddels gemeengoed zijn geworden en de weinig kritische mens deze slikt voor zoete koek. Zo zegt Hugo de Jonge in het gesprek ter verdediging van de coronapas ‘Als je weer bij elkaar wilt komen, dan wil je niet dat dat versnellend is voor de verspreiding van het virus’. De minister vergeet dat sinds de invoering van de pas de besmettingscijfers omhoog lopen. Het is een gotspe dat hij daar geen kritische vraag over krijgt.
En helaas is dit niet het enige voorbeeld: Mede door het lang bagatelliseren van de invloed van aerosolen bij de verspreiding van het virus is de minister onder niet-gevaccineerden geworden tot de keizer zonder kleren. Wat zijn invloed op deze belangrijke groep heeft verkleind.
Maar het eenzijdig belichten van feiten is niet het enige dat mis is aan dit gesprek met de minister. Vooral dat wat niet ter sprake komt is laakbaar aan dit gesprek. Het probleem is dat deze minister tijdens de uitzending opnieuw geen visie uitspreekt en daar door de presentatoren ook niet toe wordt uitgedaagd. Bij het uitbreken van de crisis is het kabinet meteen in crisisstand geschoten en daar niet meer uitgeraakt. Als gevolge handelt de vicepremier als een manager van een priklocatie in plaats van een minister van alle Nederlanders.
En dat is een gemiste kans. Want een visie inspireert en laat ons zien waarom bepaalde maatregelen noodzakelijk zijn. Een visie heeft daarom de kwaliteiten om mensen te verbinden. Ik ben overtuigd dat bijna alle Nederlanders pal staan voor een gezondheidszorg waar de werkdruk het werkplezier niet in de weg mag staan. Mensen staan pal voor een samenleving waarin mensen in goede gezondheid kunnen leven. Er is op heel veel vlakken genoeg dat ons bindt.
En dat wat ons verbindt zou het vertrekpunt moeten worden van een fundamenteel debat over de gezondheidszorg. Als je een gezamenlijke visie kan ontwikkelen dan biedt dat vervolgens ruimte om met elkaar naar een oplossing te zoeken. Dan blijkt de gereedschapskist opeens een stuk voller te zitten dan alleen maar de vaccinatiehamer. Dit zou voor iedereen die de zorg een warm hart toedraagt een opluchting moeten zijn.
Zo kan de minister ervoor kiezen om meer geld naar de gezondheidszorg te sturen. Ambtenaren kunnen gericht met mensen in gesprek gaan die tot de risicogroep behoren. Het nieuwe kabinet zou de maandelijkse zorgpremie kunnen koppelen aan de levensstijl van mensen waarin ook vaccinatiestatus en voeding zijn opgenomen. De vraag is of je dit laatste moet willen. Maar door het gesprek uit de weg te gaan en het prikken zonder fundamenteel debat als heilige graal te bestempelen verlies je te veel sleutels die wij als samenleving hebben om aan de problemen een einde te maken. Daarmee verliest dit kabinet ook draagvlak onder het beleid. In ieder geval onder de groep waar dit draagvlak het hardste nodig is.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (99)

The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 21:05

De pandemie blijft doorsudderen en het verstoppetje spelen blijft maar doorgaan, terwijl de oplossing voor het grijpen ligt. Het hele geheim is testen en TRACEN: bij elke besmetting kijken met wie de besmette persoon in aanraking is geweest en die personen in quarantaine zetten, omgeven door de nodige -sociale- zorg, zoals bijvoorbeeld 2x per dag eten thuis uit een goed restaurent. Ik heb me laten vertellen dat bij minder dan 1000 besmettingen per week de Nederlandse gezondheidszorg dat de baas zou moeten kunnen. Bij de huidige aantallen is daar natuurlijk geen sprake van. Natuurlijk is dat systeem niet waterdicht, want het zal maar gebeuren dat een “superspreader” net het openbaar vervoor heeft genomen. Maar de besmettingen die zo onopgemerkt zijn gebleven worden al gauw elders gevangen in het web dat de GGD op die wijze heeft gesponnen. Het is ook voorstelbaar dat ergens strengere maatregelen moeten worden genomen. Dat kan een school zijn, of een sportvereniging, een kroeg, een wijk, of zelfs -plaatselijk voor beperkte tijd- de avondklok. Er zijn vele varianten mogelijk voordat er overgegaan zou moeten worden naar de draconische maatregelen die Han van Horst hier onlangs voorstelde. De vraag of het om een pandemie gaat of niet is een kwestie van definitie en het antwoord dus arbitrair. Feit is dat het gaat om een besmettelijke ziekte die onder controle gebracht moet worden vanwege onaanvaardbaar risico's, zowel wat de directe gevolgen betreft als ivm met mogelijke nawerkingen. Quarantaine maakt de vraag of de besmetting wordt overgebracht door druppeltjes of door aerosolen overbodig en is vanwege de relatief korte duur (14 dagen) een aanvaardbaar middel. De vraag of mensen die een hoger risico lopen door hun eigen gedrag een andere benadering verdienen is onwenselijk, omdat dat gedrag te vaak samenhangt met de economissche omstandigheden waarin ze verkeren. De vraag of het om “wappies” gaat eveneens, want ook mensen die minder begaafd zijn, last hebben van een paranoide afwijking of religieuze waanvoorstellingen kun je niet tot -dubbel- slachtoffer maken van hun afwijking of afwijkende gedrag. Moet ik dat nog verder uitleggen? Het is zo simpel dat je je afvraagt waarom die weg niet vaker wordt genoemd.

1 Reactie
The Apple
The Apple21 okt. 2021 - 21:11

Hugo de Jonge zit gevangen in de neo-liberale waanvoorstelling dat het koersen op de -huidige- capaciteit van de gezondheidszorg de beste manier is om de kool (volkgezondheid) en de geit (economie) te sparen en de mensen die hem nu en dan interviewen eveneens. Evenals velen hier.

TERCA
TERCA21 okt. 2021 - 18:06

De meeste journalisten weten uiteraard ook niet de juiste vragen te stellen (omdat ze geen kennis van zaken hebben). Waarom hem alleen dan verwijten? Daarom volgende keer een wetenschapper (die wel kennis van zaken heeft) erbij betrekken. Een landbouwministers kent immers ook niet alle details van mond en klauwzeer, toch?

Winterdepressie
Winterdepressie21 okt. 2021 - 16:58

Visie hoef je natuurlijk niet te verwachten in die neoliberale klier graaiers en pre-lobbyisten. Wat je wel zou willen als er echt fecaliën aan de knikkers hangen, is een basis competentie niveau. Dat is nu net het probleem. De Jonge is zo ontzettend dom en klungelig, hij kan echt helemaal niets. Niet geschikt voor het onderwijs laat staan het leger, dus gaat deze oempa-loempa maar de politieke baantje molen in. Het Haagse politieke toneel is zo overduidelijk een afvoerputje voor stumpers met net genoeg sociale contacten om omhoog te sukkelen naar posities waar ze niets te zoeken hebben. Ik zou Hugo niet eens vertrouwen als conciërge.

Wieowie
Wieowie21 okt. 2021 - 16:03

Volgens mij is de visie van de jonge heel duidelijker: balanceren tussen een open samenleving en druk op de zorg. Dat is altijd heel duidelijk gecommuniceerd en ook zo toegepast. Steeds kijken wat mogelijk is en altijd een evt remmen indien toch nodig. Je kan het ermee oneens zijn, maar het is wel een visie. Overigens doet Nederland het gedurende de crises gewoon ook goed, zeker tov andere landen.

JohannesV2
JohannesV221 okt. 2021 - 14:37

'Mede door het lang bagatelliseren van de invloed van aerosolen bij de verspreiding van het virus is de minister onder niet-gevaccineerden geworden tot de keizer zonder kleren. Wat zijn invloed op deze belangrijke groep heeft verkleind.' Gogh, leg eens uit?

Division Bell
Division Bell21 okt. 2021 - 14:00

"En helaas is dit niet het enige voorbeeld: Mede door het lang bagatelliseren van de invloed van aerosol bij de verspreiding van het virus is de minister onder niet-gevaccineerden geworden tot de keizer zonder kleren." De besmetting van Covid-19 gaat per definitie via aerosolen, dit staat duidelijk op de RIVM website en is ook herhaaldelijk uitgebreid uitgelegd bij de briefings die het RIVM gaf aan de 2e kamer. Het wordt dus helemaal niet gebagatelliseerd, het is alleen nutteloos om dat telkens erbij te vermelden: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/verspreiding Wellicht is het voor een docent communicatie verstandig zich eerst in te lezen alvorens commentaar te baseren op een vluchtig interview in een talkshow.

2 Reacties
gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 15:21

@Division Bell en JohannesV Het probleem met de aerosols is al sinds maart 2020 bekend en heeft nog steeds niet geleid tot enig coherent en effectief beleid om daar op te akteren. Het staat nu zonder enig idee op de website. In Belgie hebben ze dat veel beter en eerder aangepakt met goede resultaten. De Jonge en het RIVM lopen constant achter de feiten aan en proberen wel een claim te leggen op de aanpak van de aerosols, echter mogen jullie alle twee een voorbeeld geven van beleid om dat te bestrijden. Die is er niet, die was er niet en zal er ook niet komen door de 1 dimensionale aanpak van deze crisis, vaccineren. Positief geteste volledig gevaccineerden raken hun QR code niet kwijt en kunnen gewoon gaan stappen en op vakantie. Dat doen ze ook, blijkt uit die kroeg en vele andere plaatsen. Het gaat om oorzaak en gevolg, wat met ineffectieve maatregelen wordt bestreden.

Daslief
Daslief21 okt. 2021 - 19:00

"De besmetting van Covid-19 gaat per definitie via aerosolen, dit staat duidelijk op de RIVM website en is ook herhaaldelijk uitgebreid uitgelegd bij de briefings die het RIVM gaf aan de 2e kamer. Het wordt dus helemaal niet gebagatelliseerd" Vandaar dat er vorig jaar meteen een deltaplan voor 3,4 miljard is gelanceerd om alle scholen, kantoren en verzorgingstehuizen van coronaproof ventilatie te voorzien, samen met een publiekscampagne om bij bezoek altijd een paar ramen open te zetten. (Oh nee, die 3,4 miljard ging naar KLM...)

develhunt
develhunt21 okt. 2021 - 12:55

Hugo de Jonge, hij heeft geen visie, visie het gehele kabinet heeft daar gebrek aan, dus daar vormt Hugo de Jonge geen uitzondering in, terwijl visiede essentie is van besturen, als dat ontbreekt is het schip stuurloos, het gaat alle kanten op, ook heeft de journalistiek weinig visie, zijn weinig kritisch, vragen niet door, zijn eenzijdig in de berichtgeving en laten altijd dezelfde mening doorklinken, waardoor de machthebbers altijd met hetzelfde gladde praatje en een brede grijns op het gezicht de studio weer verlaten terwijl het Nederlands volk niets wijzer is geworden. Armoedig, dat is het, helaas.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 okt. 2021 - 12:44

Veel verstand van ICT heeft hij (en ook zijn adviseurs) in elk geval niet, dus we zitten nu met twee apps opgescheept die beide totaal niet functioneren.

4 Reacties
JohannesV2
JohannesV221 okt. 2021 - 14:20

Die coronacheck app doet t toch prima? Of ben ik de enige?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 okt. 2021 - 14:51

Gevaccineerden kunnen overal ondanks een positieve test naar binnen. https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2021/10/gevaccineerden-qr-code-positieve-coronatest-besmetting/

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 15:22

@JohannesV Ja.

Daslief
Daslief21 okt. 2021 - 19:02

"Gevaccineerden kunnen overal ondanks een positieve test naar binnen." Ja, maar dat is geen probleem van de app, dat is een (beleids) keuze, in lijn met de visie van Hugo de Jonge.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 12:36

Ik ben helemaal voor visie. En het handelen naar een gedegen visie. Dat die in de zorg ontbreekt danwel matig is onder Rutte ( die visie een vies woord vindt) is door corona wel bewezen. Maar visie is iets voor de lange termijn. Helemaal ook omdat het tijd kost de visie te implementeren. Vragen om visie is geen oplossing voor de acute situatie van een pandemie. Dat de cijfers toenemen sinds de QR-code actief is, is logisch. De maatregelen zijn nagenoeg gestopt. Daar komt het door. Niet door de QR-code. Was die niet actief, dan was het nog erger geweest. Jansen, zo heb ik hier eerder al kunnen concluderen, is een wappie. Een ontkenner die het lukt, als docent comunicatie, een schijn van eerlijke argumenten voor te leggen. Hier de aanval op de Jonge vanwege gebrek aan visie. 1- dat klopt dus. 2-het is voor het acute handelen van geen belang.

17 Reacties
gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 13:12

@vdbemt Er is sinds juli 2020 geen pandemie meer, kijk naar het aantal patiënten in het ziekenhuis en IC en met de aangegeven omschrijving wat een epidemie is en een pandemie, zitten we al lang niet meer in een pandemie. Er is ander beleid nodig en geen massa psychose over iets wat niet meer het geval is. Het RIVM doet voorspellingen en veronderstellingen die verleden jaar niet eens werkelijkheid zijn geworden in Nederland. We zullen Covid gaan behandelen als de griep en die heeft jaarlijks voor heel veel slachtoffers gezorgd en toch is het aantal IC bedden in de laatste 10 jaar gehalveerd. Wijzen naar de betaalbaarheid gold niet voor griep en wel voor Covid? Je kunt een land laat staan een wereld niet 1.5 jaar in een acute fase gevangen houden, of er ligt een andere reden achter de horizon. Maar zo achterdochtig wil ik niet zijn. Als de Jonge en Rutte geen visie hebben over de toekomst, waarom is het dan logisch te veronderstellen dat ze dat wel hebben in een acute fase. De laatste 1.5 jaar heeft overduidelijk aangetoond dat die acute visie ook niet aanwezig was en het vooral post actief was in plaats van proactief. Daar zijn genoeg voorbeelden voor, waarvan Dansen met Janssen de meest schokkende was in mijn ogen. We hebben nu 2 ICT projecten, die allebei niet gewerkt hebben en waarvan nu zelfs de koppeling Vaccinatie met 2de besmetting geen invloed heeft op de QR code. Daardoor gaan positief geteste en volledig gevaccineerde mensen op vakantie en uit eten in de horeca. Iemand een wappie noemen, is niet inhoudelijk en is al helemaal geen argument om je gelijk te halen. Dat valt onder de categorie populisme, extreem links of rechts.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 14:47

@gimli. Ik heb Jansen wappie genoemd. Jij bent het ook. Maar blijven ontkennen. Geen pandemie meer? Definitie pandemie: wijdverbreide uitbraak van een ziekte - Woordfeit: Een pandemie is een epidemie die in een zeer groot gebied voorkomt, bijvoorbeeld verspreid over een of meerdere continenten. Het laatste nieuws over Moskou en Letland gehoord? Dat ligt toch niet in Nederland.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 14:50

@gimli "Als de Jonge en Rutte geen visie hebben over de toekomst, waarom is het dan logisch te veronderstellen dat ze dat wel hebben in een acute fase." Ik heb ook niet gezegd dat ik vind dat ze het nu, in het korte moment, goed doen. Nee. Ze zijn OF te laat (met ingrijpen) OF te vroeg (met versoepelen) EN inconsequent. Maar die QR-code is wél een dingetje dat helpt.

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 okt. 2021 - 15:05

@gimli [Er is sinds juli 2020 geen pandemie meer] Er is je al eerder gevraagd om dit stokpaardje inhoudelijk te onderbouwen met specifieke regels/criteria en bronvermelding, en duidelijk te maken waarom dit relevant is gezien de miljoenen doden die er sinds die tijd door covid gevallen zijn. Dat heb je toen niet gedaan. Waarom blijf je dit de hele tijd niet-inhoudelijk en niet-relevant copy-pasten?

RalphD030
RalphD03021 okt. 2021 - 16:30

@vdbemt, @gimli55 en Crunchy Frog: Er is sprake van een epidemie wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de peilstationshuisartsen van Nivel Zorgregistraties eerste lijn melden met griepachtige klachten en in keel- en neusmonsters van deze patiënten griepvirus wordt aangetoond door het RIVM. Bron: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/einde-griepepidemie

vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 17:15

@Ralph. Dank je voor deze definitie van een epidemie. Die is niet zo relevant. Het is erger. Er is sprake van een PANdemie. De definitie heb ik hiervoor (zie boven) gegeven.

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 20:36

@vdbemt Zeker moeite met rekenen? Bij een epidemie zit je boven de 51 besmettingen per 100.000 mensen. Dat zijn er 8670 besmettingen per 17 miljoen mensen. Daar zitten we nog een stuk onder. Het is derhalve geen epidemie en zeker ook geen pandemie. Het is relevant en minder erg, het is niet eens een epidemie en dat is precies wat ik stelde. Als je iets roept, zorg er dan voor dat het klopt.

gimli55
gimli5522 okt. 2021 - 6:49

@vdbemt "Definitie pandemie: wijdverbreide uitbraak van een ziekte – Woordfeit: Een pandemie is een epidemie die in een zeer groot gebied voorkomt, bijvoorbeeld verspreid over een of meerdere continenten". Er is al vastgesteld dat het geen epidemie meer is, en er zijn vele ziektes als bijv. TBC, Hep a tm. F, griep, verkoudheid en vele andere, die wereldwijd veel voorkomen en daar is toch geen sprake van een pandemie. De benaming pandemie blijft constant rondhangen, net als wappie en complot denken en vooral populisme, het zijn containerbegrippen die hun overtuigingskracht verliezen naar mate dat ze steeds meer gebruikt worden. Accepteer dar het net als griep een ziekte is die regelmatig net als griep ons zal overvallen. Hoe is het mogelijk dat 150 IC patiënten en 600 gewone ziekenhuis patiënten, een systeem platgooien van 1350 IC plaatsen en 35.000 ziekenhuis bedden. De Veronderstelling dat het net als verleden jaar weer ontspoort met 2 miljoen ongevaccineerden is erg onwaarschijnlijk als het verleden jaar om 17 miljoen ongevaccineerden ging. Zijn inhoudelijke argumenten dan niet meer nodig. Je beschuldigt de ongevaccineerden van het niet gebruiken van de hersens, maar je bent niet anders. Het is paniek voetbal en blijft paniek voetbal, en je hebt zelf al toegegeven dat de Jonge zijn zaken niet op orde heeft. We laten ons gevangen houden in een acute fase, die andere landen al achter zich gelaten hebben. Het beleid is slecht en kijk daar eens naar.

Crunchy Frog
Crunchy Frog22 okt. 2021 - 7:19

@gimli Die 51/100.000 is geen definitie voor epidemieën in het algemeen, maar een drempelwaarde die door het Nivel wordt vastgesteld voor griep in het bijzonder, per seizoen en op basis van de griepcijfers van eerdere seizoenen. Zo’n drempelwaarde hangt af van allerlei factoren, en is per ziekte verschillend. Suggereren dat die 51/100.000 klakkeloos overgenomen kan worden voor een ziekte als covid die nieuwer, onbekender en veel dodelijker is dan een gewone seizoensgriep, is dus niet inhoudelijk en niet relevant. Verder zoals @vdbemt terecht zegt: dit getal gaat niet over een pandemie. Bepalen of iets tot pandemie moet worden uitgeroepen is niet de verantwoordelijkheid van het Nivel maar van de WHO. Eerst lezen en nadenken, dan rekenen. Daarnaast lift je wel heel makkelijk mee op dat cijfertje van @Ralph, maar je geeft nu voor de derde keer geen antwoord op de vraag waarom dit cijfergegoochel relevant zou zijn gezien de miljoenen doden die er sinds juni vorig jaar door covid gevallen zijn, Gaat dat antwoord nog eens komen?

vdbemt
vdbemt22 okt. 2021 - 9:48

@gimli. Je kan (of wilt) ook al niet lezen. Simpel vertaald: een epidemie is lokaal (landelijk). Een pandemie is wereldwijd. En dat laatste ( lees de krant, internet, luister naar de radio, kijk tv) is nog steeds serieus aan de hand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2021 - 10:05

Koopmans liet zich in 2020 ook al niet vastpinnen op aantallen besmettingen bij de definitie van pandemie.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 okt. 2021 - 20:07

@gimli55 Je bedient je van allerlei argumenten om jezelf te handhaven als ''principieel ongevaccineerde.'' De vraag of dat politiek gesproken een legitiem argument is, laat ik even onbeantwoord vanwege het volgende: 1) Covid is niet een nieuw monster voor de mensheid, maar een heel oude. Wetenschappers hebben dit terug gevonden in genetische mutaties bij Oost-Aziaten die volgens hen slechts tot expressie kon komen door een plaag die 25000 jaar begon en ''pas'' 5000 jaar geleden week. 2) In ''De wereld van Sofie,'' een boek van Jostein Gaarder, probeert de auteur uit te leggen dat het is af te raden om jezelf te misbruiken voor welke overtuiging dan ook. Voor mij is het indammen van het virus van een dermate prioriteit dat andere overwegingen daarbij slechts onbetekenende schaduwen zijn, in de overtuiging dat mijn oppositie tegen diezelfde schaduwen in alle andere zaken mijn politieke positie bepalen. Ik kan alleen hopen dat ik dat nog vele jaren levend kan doen.

gimli55
gimli5523 okt. 2021 - 7:41

@Arjan Fernhout Als je argumenten gebruikt en benamingen, die het dan wel zuiver. Ik ben het met je eens dat het indammen een prioriteit is, maar loze beschuldigingen over mijn wel of niet vaccinatie is niet inhoudelijk. De discussie wordt constant vertroebeld door uitspraken die niet kloppen. Dat geschiedt van beide zijden. Of ik wel of niet gevaccineerd ben, heeft niets met inhoudelijke argumenten te maken, of dat het virus oud of nieuw is. Het gaat om de niet kloppende uitspraken en het niet willen accepteren dat de uitspraken niet kloppen. Dan is het voorspelbaar dat de boodschapper gesensibiliseerd moet worden of de schuld moet krijgen van de verspreiding. Het gaat om de onverdraagzaamheid van beide zijden, waarbij de meerderheid nu op dit moment de boventoon voert. Voorbijgaand aan alle fouten, gebrek aan visie en blunders van deze regering vergelijkbaar met vele andere dossiers. Hun aanpak is vergelijkbaar met die dossiers en op die dossiers is erg veel kritiek, terwijl die nu uitblijft. Daar wijs ik op en dat vind ik vreemd. Dat heeft ook niets te maken met mijn wel of niet vaccinatie, die principes zijn gelijk bij alle onderwerpen waar kritiek te leveren is op deze regering.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout23 okt. 2021 - 14:11

@gimli55 Nee, dat bedoel ik niet en ik maak ook geen beschuldigingen. Wat ik merk aan je opmerkingen is dat je compleet verstrengeld bent geraakt in de politisering van het probleem ten koste van de gezondheid. Argumenten pro of contra het beleid in Nederland zijn waardeloos. Net zo waardeloos als een discussie pro of contra over stront, die je normaliter gewoon doorspoelt. Dat was met Rutte c.s. ook gebeurd, als de ontwikkelingen vorig jaar dezelfde waren geweest als in België, wat door een mirakel godzijdank niet gebeurd. Nota bene in een land dat beschikt over twee keer zoveel IC-bedden als Nederland met een kleinere bevolking van 11,5 miljoen, was men blij met de ''beddenberg'' c.q. medici uit Duitsland waar men desnoods op kon rekenen, mocht het nog verder uit de klauw lopen. In Duitsland heeft men te maken met een echte wetenschapper als mutti Merkel als leider die goed zorgt (deels te goed, ten koste van andere landen *) voor eigen bevolking en niet met een klaploper als Mark Rutte. Merkel kan kennelijk ook logaritmisch denken, waardoor ze wel kon luisteren naar wiskundigen zoals Bert Slagter (red team). Vandaar die beddenberg. Toen ik hier anderhalf jaar geleden becijferde dat er in Nederland 10.000 IC bedden nodig waren, werd dat gekritiseerd vanuit vooral de hoek van autoriteit gläubigen en politiek verdwaalden (laat het aan de experts over; SP-mentaliteit; ga wat nuttigs doen; etc. etc.) Natuurlijk zweeg men toen mutti Merkel een week later bekend maakte, dat ze geld reserveerde voor 50.000 IC bedden. Dat het achteraf overdreven bleek, doet niet ter zake. Men ging uit van wetenschappelijke kennis van toen en de daarbij passende wiskunde. Bij Rutte/RIVM was bescherming van de bevolking simpelweg geen prioriteit. Om dit specifiek naar jouw modus operandi te verleggen: waarom zou de bevolking belangrijk moeten zijn als 60% van de winst uit de financiële sector komt; dus winst zonder productie?? (FTM heeft overigens recent berekend dat Nederland qua belastingontduiking het zwaarst getroffen is van alle EU landen. Dit land specialiseert zich dus vnl. in financiële ''dienstverlening.'') Bovenstaande is slechts een proeve van de onbetrouwbaarheid van de dominerende politieke krachten in Nederland, die ''economie'' prioriteert boven de gezondheid en allerlei andere zaken en gerede aanleiding tot wantrouwen. Maar dit alles kan toch geen aanleiding zijn om zich niet te laten vaccineren? De objectiviteit gebiedt - zie o.a. de berichtgeving bij joop.nl over de verschrikkelijke toestanden in Oost-Europa - dat een dergelijk wantrouwen zich slechts uit in nare statistische cijfers. Dat heeft een goede jongen als jij toch niet nodig? Als je de regering niet vertrouwt, vertrouw dan mij. Ga een paar prikjes halen. Luister naar me, want ik ben je moeder :) *) Mutti Merkel heeft overigens neoliberaal gesproken veel meer streken uitgehaald dan Mark Rutte. Hier een morele injectie om je opus moderandi beter te structureren. In het Engels, maar kort en bondig en eenvoudig te vertalen: Yanis Varoufakis: Angela Merkel Was Bad for Europe and the World https://www.jacobinmag.com/2021/09/yanis-varoufakis-angela-merkel-divided-europe-north-south-greece-debt-banks-bailout

gimli55
gimli5523 okt. 2021 - 20:35

@Arjan Ik hoef me niet te handhaven als ongevaccineerde, dat ben ik. Het is een semantisch taaltrucje ne erg veel tekst. Die zoals zo vaak niet over mijn argumenten of opmerking gaat, maar over wat je kwijt wil op dit forum. De hoor en wederhoor wordt niet gebruikt, de wederhoor is principieel fout en die instelling komt ook vaak voor bij sektes. De vaccinatie gelovigen noem ik ze, het kan allemaal maar op 1 manier en dat is hun manier. Het zijn wappies, of ze zijn streng religieus, of gewoon verward. Het is niet mogelijk dat iemand gewoon een keuze maakt, die afwijkt van de sekte. Ik vergelijk die instelling met de politieke problemen, en er is een grote overeenkomst. Ik maak het niet politiek, maar ik maak een vergelijking die hout snijdt. Er is geen andere oplossing mogelijk en vaccineren is de enige oplossing, zoals het neoliberalisme en de marktwerking. Het mooie aan de situatie is dat ik een heel plezierig leven leidt, zonder angst gevoelens. Net als voor Covid en met evenveel inzet en tevredenheid. Net als hiervoor met dezelfde positieve instelling. Ik voel me op geen enkele wijze schuldig aan de puinhoop, zowel politiek als bij deze crisis. Het was geen kwestie van of maar van wanneer. Ik sta alleen te kijken van de onverdraagzaamheid en het gemak waarin een samenleving zo snel de schuld weer bij een kleine groep weet neer te leggen. Zowel de politiek als sommige burgers hebben niets geleerd van de geschiedenis en dat met een premier die geschiedenis "gestudeerd heeft en een minister uit het onderwijs. Voorspelbaar, maar met een veel grotere snelheid dan ik had verwacht en voorzien. De beschuldigingen doen me weinig, eigenlijk helemaal niets. Ik heb AIDS patiënten geprikt en bloed onderzocht, toen niemand nog wist wat er aan de hand was. Zo ook heel wat ruggenmergvocht getest op hersenvliesontsteking en andere besmettelijke ziektes in het lab onderzocht. Nooit bang geweest, wel altijd voorzichtig. Genoeg kansen gehad om ergens tegenaan te lopen en waarschijnlijk veel mazzel gehad. Daardoor ben ik wat stoïcijnser over allerlei zaken, ik heb de leeftijd bereikt dat ik me niet meer gek laat maken. Er is niets mis met mijn hersenfunctie en ik ben goed in staat om een weloverwogen besluit te nemen en heb dat ook gedaan. Daardoor voel ik me ook niet verantwoordelijk voor de beschuldigingen en dat komt omdat jullie het hebben over de grote stijging, waar jullie bang voor zijn. Die verantwoordelijkheid ligt niet bij 1 persoon en zelfs niet bij een relatief kleine groep. Het ligt aan de massa, net als dat 1 persoon niet verantwoordelijk kan zijn voor de uitkomst van de verkiezingen. De superspread events zijn niet veroorzaakt door de ongevaccineerden, anders was dat overal en op alle media uitgebreid verkondigd. Het is oorzaak en gevolg en de niet effectieve maatregelen die ze veroorzaken. Zoals het niet schrappen van de QR code na een besmetting in Zutphen en het dansen met Janssen. Denk daar maar eens goed over na, en prettig weekend.

gimli55
gimli5523 okt. 2021 - 20:47

@Arjan Helaas leeft mijn moeder niet meer en mijn vader ook niet, ik ben nu de laatste generatie als je weet wat dat betekent. Ik ben niet tegen vaccinaties, ik ben op dit moment nog tegen deze vaccinatie. De vaccins zijn nog voorlopig goedgekeurd en pas in dec 2023 volledig goedgekeurd. Zo simpel is het, niet moeilijker maken dan het is. Daarnaast mis ik het wetenschappelijk onderzoek in de effectiviteit en tijdsduur dat het effectief is. Het heeft zeker gewerkt, maar ik weeg de kans van besmetting tegen de bijwerkingen van het vaccin. Ben al 2x negatief getest en als ik symptomen krijg, neem ik alle veiligheidsvoorschriften in acht. Dat heb ik ook gedaan rond het testen. Ik heb me ook altijd aan alle regels en voorschriften gehouden. Zo verschillend zijn we niet. De overbelasting van de zorg bestond al en ook al toen ik nog in de zorg werkte bijna 24 jaar geleden, en dat geldt ook in het onderwijs, waar ik nu werkzaam ben. Eigenlijk al met pensioen, maar ja geen vervanging te vinden. Kun je je voorstellen dat de cliniclowns meer verdienen als een IC verpleegkundige? Hoger begin salaris en een verder uitloop, want een andere CAO. Hoe krom kun je het hebben in zo'n fantastisch land, volgens Rutte.

Crunchy Frog
Crunchy Frog24 okt. 2021 - 7:57

@gimli En zoals te verwachten geen inhoudelijke reactie of enig relevant antwoord, alleen weer de gebruikelijk riedel vol drogredenen en zelfingenomenheid. Wanneer ga je nu eens antwoord geven op de vraag waarom je inhoudelijk al niet houdbare cijfergegoochel relevant zou zijn gezien de miljoenen doden die er sinds juni vorig jaar door covid gevallen zijn?

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 okt. 2021 - 12:31

[De minister vergeet dat sinds de invoering van de pas de besmettingscijfers omhoog lopen.] De klassieke 'post hoc ergo propter hoc'-drogreden, ofwel suggereren dat iets door iets anders wordt veroorzaakt, louter en alleen omdat het na elkaar gebeurt. Dat een 'docent communicatie' dit met droge ogen uit zijn toetsenbord weet te krijgen is wel buitengewoon treurig. Bij de lessen communicatie die ik heb gevolgd waren feitelijkheid en deugdelijke argumentatie tenminste nog deel van het lesprogramma. Voor de duidelijkheid: tegelijk met de invoering van de pas is de anderhalve meter afgeschaft, en zijn er versoepelingen geweest in bv. het thuiswerkadvies, de mondkapjesplicht, de quarantaine-eisen voor scholen en evenementen waarvoor geen coronapas nodig is. Om maar te zwijgen van het seizoenseffect en de teruglopende bereidheid om de basismaatregelen na te leven. Al deze zaken verzwijgt Joris Jansen, om weer wat extra gewicht te leggen op een favoriet meempje uit de wappiesfeer. Dat is leugenachtig en misleidend, en daarmee doet hij juist wat hij De Jonge verwijt, en meer. In eerdere artikelen liet Joris Jansen al zien dat niet onderbouwde en misleidende of onware statements tot zijn standaardrepertoire op dit onderwerp behoren. Hij is het blijkbaar nog niet verleerd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 12:39

Ik had dit nog iet gelezen, toen ik mijn commentaar gaf. We zijn het roerend eens.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen21 okt. 2021 - 12:00

Het is overduidelijk dat economische belangen voor de volksgezondheid gaan en dat maakt het beleid vaak zo onverklaarbaar. Holland Casino is gewoon tot 03.00 uur open, daar werd ik dit weekend even op gewezen. Dus s’ nachts in de kroeg zitten is gevaarlijk maar gokken is ok?! De normen voor ventilatie in de horeca worden naar beneden bijgesteld terwijl ventilatie juist helpt tegen verspreiding dat is een ander voorbeeld. Het is een manier van denken, het ligt niet aan de Jong. In de linkse stad waar ik woon stond ook vorig jaar de stoep vol met sandwich-borden vol reclame, waardoor het bijkans onmogelijk was om afstand te houden. Terwijl me dat tegelijk van overheidswege werd gesommeerd…

6 Reacties
vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 12:46

Het (ik vermoed linkse) stadsbestuur kan er niet (direct) veel aan doen dat ondernemers hun stoep volzetten met reclameborden. De ondernemers die die borden hadden neergezet, zijn vermoedelijk niet links. Je zegt ' vorig jaar'. Heeft het stadsbestuur inmiddels ingegrepen om de maatregelen nu wel te laten slagen?

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen21 okt. 2021 - 14:01

@vdbemt voor het plaatsen van zo’n bord heb je een vergunning nodig (en betaal je precario belasting) dus dat heeft het inderdaad linkse stadsbestuur zelf in de hand. Als het langlopende contracten zijn zou je zeggen dat die voor een crisis wel even tijdelijk opgeschort mogen worden. Voor de Corona was dat overigens al vervelend, mensen met een rollator bleven zig-zaggen. Er is niks verandert.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen21 okt. 2021 - 14:08

Ik bedoel met manier van denken overigens dat alles gericht is op groei in plaats van op duurzaamheid. Tot mijn grote spijt is ook links doordrongen van die gedachte. Het is een keuze geweest: geen echte poging meer tot herverdeling, maar wel een sociale agenda die geld kost: dat kan dan alleen als de economie groeit.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 15:00

@Hertog. Het stadbestuur geeft de vergunningen. Grapjas. Die vergunningen hadden ze al voordat corona op kwam zetten. "Ik bedoel met manier van denken overigens dat alles gericht is op groei in plaats van op duurzaamheid." Ja. Maar dat is toch des VVD's. Dat is niet nieuw. "Tot mijn grote spijt is ook links doordrongen van die gedachte. Het is een keuze geweest: geen echte poging meer tot herverdeling, maar wel een sociale agenda die geld kost" Wou jij beweren dat de asociale agenda, multinationals die geen energiebelasting betalen, ze tot het uiterste 3 miljard proberen te gunnen, Nederland belastingparadijs, hypotheekrente-aftrek, géén geld kost?? " dat kan dan alleen als de economie groeit." Welnee. Dat kan al wanneer dit rijke land het geld wat beter verdeelt.

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen21 okt. 2021 - 17:31

Ik denk dat we het daarover wel eens zijn vdbemt! Ik ben ook voor een betere verdeling. Alleen heeft de PvdA dat sinds de jaren 90 opgegeven, dat was het zogeheten “afschudden van de ideologische veren”. Ook Groen Links, ik weet nog dat Margaret Thatcher overleed en een lid van het wetenschappelijk bureau van die club in de krant haar economisch beleid ging verdedigen. In grote lijnen heeft links gewoon het marktdenken omhelst. Dat is mijn bezwaar tegen links.. de uitzonderingen daargelaten. En wat die vergunningen betreft, die kunnen altijd worden ingetrokken of stopgezet, die macht heeft de plaatselijke politiek.

vdbemt
vdbemt22 okt. 2021 - 19:29

@vzouteveen. Je bezwaar tegen links. De uitzonderingen daargelaten. Ik mag dan toch hopen dat daar je stem heengaat.

Phantom3
Phantom321 okt. 2021 - 11:55

Goed stuk.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 okt. 2021 - 12:47

Nou nee.

karel b
karel b21 okt. 2021 - 11:39

tsja zig-zag neoliberaal beleid, het was nooit gericht zoals in Nieuw-Zeeland en Duitsland bv in het begin om het virus " in te dammen" het is hier meer een kwestie van "gecontroleerde" verspreiding vanaf het begin van de covid-19 pandemie en de ziekenhuiszorg is 40 jaar uitgekleed, afgeslankt en geprivatiseerd wreekt zich in zo een gezondheidscrisis en wordt eigenlijk op de schouders gelegd van het overwerkte zorgpersoneel fysiek en mentaal , waarvan sommig en afhaken en met weer uitgestelde spoedoperaties (die ook levensbedreigend kunnen zijn) zullen we denk ik verpleegkundig personeel en artsen uit het kleine autoritaire "staatssocialistische" Cuba moeten laten komen, want daar hebben ze in een relatief arm land wel een uitgebreid volksgezondheidssysteem . Buiten dat de neoliberale overheid een zeer grote verantwoordelijkheid hier voor draagt, moeten mensen die zich niet willen laten vaccineren (buiten dan mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden) moeten zich hier ook rekenschap van geven in het belang van de Volksgezondheid, in Derde wereld landen schreeuwt men om covid-vaccinaties, dus eigenlijk is het hier een "luxe" probleem, maar ook godsdienstwaanzin speelt een rol en dat armere mensen in achterstandswijken in de grote steden , die eigenlijk een groter risico lopen op ernstige gezondheidsklachten met covid, niet worden bereikt, dus naast een gezondheidskloof (van 16 jaar !) krijg je nu ook een vaccinatiekloof tussen arm en rijk , hoog- en laagopgeleid

12 Reacties
Eid
Eid21 okt. 2021 - 12:22

@Karel Voor sommigen is alles neo liberaal beleid. Nou de meerderheid in de Tweede Kamer steunde dit beleid, en voor sommigen ging t nog te ver. En de ziekenhuiszorg in 40 jaar 'uitgekleed' noemen is wel een verhaaltje he, als je 100 miljard in de zorg steekt en ons vergelijkt met andere landen. Ooit wel eens in Italie in een ziekenhuis gelegen? Maar toegegeven, zulke verhaaltjes doen t altijd goed hier. Klein puntje nog: Het aantal IC bedden had meer gemogen idd, maar blijkbaar was dat een afgewogen keus die verkeerd uitpakte. Wel slecht dus.

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2021 - 12:57

@ Eid Jij schrijft: Voor sommigen is alles neo liberaal beleid. Voor sommige neoliberalen is hun visie nooit de oorzaak van het probleem. De tweede kamer zat niet aan het stuur. Dat stuur heeft De Jonge. De kamer moet controleren maar is niet in staat de uitvoering van het beleid aan te sturen. Jij maakt de gehele tweede kamer verantwoordelijk voor jouw neoliberale beleid. Dat zijn ze niet. Dat is De Jonge, Rutte en jij uiteraard omdat jij verantwoordelijk bent voor het huidige en toekomstige kabinet. Ik begrijp best dat je vervalt in te rechtse reflex om anderen de schuld te geven maar dat kan niet. Er is een hele waslijst aan opties waaruit het kabinet kon en kan kiezen. Diederik Gommers smeekte gisterenavond bijna om suggestie van burgers en politiek hoe hij moet handelen als de IC-s vollopen. Dat had De Jonge allang moeten regelen. Hij had zeker in het Noorden en Zuid Oosten van het land extra medium care bedden moeten organiseren buiten de lokale ziekenhuizen. Dan hoeven mensen vanuit de regio niet 200 km verplaatst moeten worden naar een ziekenhuis elders. Er had een korte opfris cursus moeten zijn voor IC personeel dat de laatste 5 jaar het beroep heeft verlaten en extra geld voor de ziekenhuizen om desnoods maar 10 IC-verpleegkundigen extra te betalen. Het maakt overigens niet echt uit wat De Jonge had gedaan als hij maar niet niets deed. En dat is helaas wat hij heeft gedaan. Het is typisch liberaal beleid, namelijk wachten totdat anderen, de markt, het probleem oplossen. Een overheid op afstand. Verder is de Nederlandse zorg peperduur en ontzettend inefficiënt. En dat de kwaliteit ondanks dat redelijk is komt door het vele geld. Maar tegelijk is er een zorgsysteem dat niet echt in staat is te anticiperen op een crises en dat is te wijten aan visieloos liberaal beleid.

Mark Huysman
Mark Huysman21 okt. 2021 - 12:57

[Voor sommigen is alles neo liberaal beleid. Nou de meerderheid in de Tweede Kamer steunde dit beleid] De meerderheid in de Tweede Kamer is dan ook neoliberaal. Helaas.

Bazip
Bazip21 okt. 2021 - 13:18

@Karelb De Cubaanse medische brigade is een voorbeeld voor de hele wereld hoe mensen met elkaar om zouden moeten gaan, https://cubanismo.be/nl/artikels/alle-info-over-de-medische-brigade-henry-reeve. samenwerken om elkaar voort te helpen. Voor die club zou in de westerse landen veel meer aandacht mogen komen, zodat we daar van kunnen leren en onszelf kunnen genezen van onze zieke neoliberale kronkels. Ik ben niet tegen vaccinaties, maar wel tegen Pfizer, Moderna, Janssen en Astra Zenica. Westerse vaccins van farmaceuten die als hoogste doel winstmaximalisatie hebben. Gezondheid staat niet op nummer één. Het vaccin is hun middel om de winstmaximalisatie te bereiken en ze zullen daar alles voor doen en voor nalaten om dat te bereiken. Zo werkt ons systeem nu eenmaal. Ik zou graag zien dat de Cubaanse vaccins hier op de markt komen, Abdala en Soberena2, zodat ik niet mee hoef te doen om de macht van de grote bedrijven nog verder te vergroten, en toch gevaccineerd kan worden.

Daslief
Daslief21 okt. 2021 - 19:29

"Ik ben niet tegen vaccinaties, maar wel tegen Pfizer, Moderna, Janssen en Astra Zenica. Westerse vaccins van farmaceuten die als hoogste doel winstmaximalisatie hebben. Gezondheid staat niet op nummer één. Het vaccin is hun middel om de winstmaximalisatie te bereiken en ze zullen daar alles voor doen en voor nalaten om dat te bereiken. " Yep! Het vaccin is hun middel om de winstmaximalisatie te bereiken en daar zullen ze alles voor doen. Misschien zelfs lobbyen tegen maatregelen die de bevolking gezonder maken? Artsen pleiten voor vitamine suppletie https://www.ad.nl/binnenland/experts-boos-over-uitblijven-vitamine-d-advies-alsof-het-niks-interesseert-dat-mensen-dood-gaan~aa23a7b7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F maar de Gezondheidsraad pleit tegen. Misschien zelfs lobbyen tegen maatregelen die verspreiding van het virus verspreiden?? Hoe kan het dat de R-waarde al een half jaar rond de 1 blijft schommelen, ondanks de enorme toename van het aantal gevaccineerden?

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2021 - 8:17

@ Daslief Jij schrijft: Hoe kan het dat de R-waarde al een half jaar rond de 1 blijft schommelen, ondanks de enorme toename van het aantal gevaccineerden? Dat is een vraag waar jezelf het antwoord al voor hebt. En als je dat niet hebt loop je al een half jaar rond met oogkleppen. Laat jezelf dan even bijpraten in een café of voetbal stadion.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2021 - 10:17

Voor Cuba is de export van gezondheidspersoneel lucratiever dan de export van suiker tabak ea. luxe artikelen. Daarnaast is het een waardevol diplomatiek hulpmiddel. De werkomstandigheden zijn vaak verre van ideaal al worden ze vaak relatief goed betaald en het stelt de ontvangende landen in staat de eigen problemen in de medische sector niet aan te pakken.

Mark Huysman
Mark Huysman22 okt. 2021 - 15:18

[….het stelt de ontvangende landen in staat de eigen problemen in de medische sector niet aan te pakken.] Dus het is verkeerd om medische (nood)hulp te geven?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2021 - 19:41

Nee hoor, maar wel als het wordt gebruikt om niet te hoeven investeren in de eigen gezondsheidszorg. Artsen e.d. ter plaatse zijn ook niet altijd blij met de Cubaanse concurrenten.

Daslief
Daslief23 okt. 2021 - 11:36

"Dat is een vraag waar jezelf het antwoord al voor hebt. En als je dat niet hebt loop je al een half jaar rond met oogkleppen. Laat jezelf dan even bijpraten in een café of voetbal stadion. " Daan, je wilt toch niet beweren dat die vaccins niet genoeg helpen???

Mark Huysman
Mark Huysman24 okt. 2021 - 8:03

@Danielle Het lijkt erop dat je koste wat kost iets negatiefs wilt zeggen over de Cubaanse medische hulp aan andere landen. Terwijl de grote boze buurman VS bij voorkeur andere landen met embargo’s en bommencampagnes kapot probeert te maken probeert het kleine Cuba andere landen te helpen in medische noodsituaties. In plaats van lokale bevolkingen uit te moorden of uit te hongeren proberen de Cubanen mensen te redden. Maar dat is dan toch weer niet goed volgens jou. Tsja..

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 8:19

Tsja beoordeel Cuba's ontwikkelingshulp op haar eigen merites.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 okt. 2021 - 11:38

Dat de media, maar ook de tweede kamer, zeer volgzaam zijn, komt doordat het een incestueuze club is. Werkelijk kritische geluiden hoor je zelden, behalve van partijen die niet aan het infuus hangen. Of als gevolg een escalatie, zodat men wel moét. En dan kan je in je eigen bubble blijven zolang corona nog niet te overzien is. Wordt vervolgd. Over 10 staan we nog steeds onze wenkbrauwen te fronsen hierover

Welp2
Welp221 okt. 2021 - 11:26

"Het nieuwe kabinet zou de maandelijkse zorgpremie kunnen koppelen aan de levensstijl van mensen waarin ook vaccinatiestatus en voeding zijn opgenomen. De vraag is of je dit laatste moet willen." In het verkeer zijn er regels betreffende alcohol, zelfs ondanks dat niet iedereen hetzelfde reageert op dezelfde hoeveelheid alcohol. Je kunt dan wel bepleiten dat bij een alcoholcontrole aan de weg niet alleen gekeken gekeken moet worden naar alcohol-promillage in het bloed, maar naar een breed serie van tests waarnaast ook gekeken dient te worden naar reactiesnelheid, gewicht, geestelijke toestand e.d.. Maar dat neemt niet weg dat alcohol in het verkeer een groot risico vormt en het ontbreken van een breed scala aan tests al helemaal geen vrijbrief is om dan maar iedereen met alcohol op toe te laten in het verkeer.

2 Reacties
korheiden2
korheiden221 okt. 2021 - 14:28

@Welp : 'Het nieuwe kabinet zou de maandelijkse zorgpremie kunnen koppelen aan de levensstijl van mensen waarin ook vaccinatiestatus en voeding zijn opgenomen. De vraag is of je dit laatste moet willen.' Ik denk dat dit niet kan. Gaat de overheid je maandelijkse boodschappenlijst controleren, krijg je een app met een verplichte stappenteller? Ik vind Hugo de Jonge geen sterke minister, maar we zijn in Nederland niet zo van het verbieden en het lijkt wel of er 17 miljoen zelfbenoemde deskundigen rondlopen. In een land als Denemarken, waar alle maatregelen zonder morren werden opgevolgd, is de samenleving geheel vrij gegeven. In Italië en Duitsland draagt men nog altijd mondkapjes in de winkels en is de corona-app vanzelfsprekend. In ons land wordt de QR-code gekopieerd en verspreid, want je zou je toch eens aan de regels moeten houden. Dat is m.i. een grote oorzaak van de toenemende coronacijfers, naast het nog altijd grote aantal niet-gevaccineerden.

Welp2
Welp221 okt. 2021 - 15:27

@korhelden Het was ook het citaat uit het artikel waar ik bezwaar op maakte. Mijn excuses als ik hier niet helder over was.

Robert Follon
Robert Follon21 okt. 2021 - 11:25

"Mede door het lang bagatelliseren van de invloed van aerosolen bij de verspreiding van het virus" Dat is onderdeel van standaardassortiment drogredenen van mensen die bang zijn voor naalden. Aerosolen of niet, vitamine D of niet: je raakt een keer besmet. De enige afdoende barriere tegen besmetting is een vaccin. Wat uigesproken kwaadaardig en dom is, er wordt door ons alles Joris een link gelegd tussen coronapas en coranabesmettingen. Juist omdat er gevaccineerd en getest wordt (en de pas de controle daarop mogelijk maakt) is de ruime meerderheid van de maatregelen opgeheven. Dus wanneer het Joris om de communicatie te doen is: verbeter de wereld, begin bij jezelf.

1 Reactie
Daslief
Daslief21 okt. 2021 - 19:16

"Aerosolen of niet, vitamine D of niet: je raakt een keer besmet." Dat klopt. Maar niet iedereen die een keer besmet raakt wordt ernstig ziek. Dat is nou net waar ventilatie en vitamine D bij helpen. "Manfred Eggersdorfer van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wijst op een studie van de vooraanstaande Duitse kankeronderzoeker Herman Brenner: ,,Daarin staat dat vitamine D-tekorten verantwoordelijk kunnen zijn voor bijna negen van de tien coronadoden. Dat is een geweldig groot aantal!’’ Uit een overzicht van allerlei wetenschappelijke artikelen over het effect van vitamine D op corona, blijken steeds meer positieve resultaten." https://www.ad.nl/binnenland/experts-boos-over-uitblijven-vitamine-d-advies-alsof-het-niks-interesseert-dat-mensen-dood-gaan~aa23a7b7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F "De enige afdoende barriere tegen besmetting is een vaccin." Die barrière is verre van afdoende, zeker een half jaar na vaccinatie. https://khub.net/documents/135939561/338928724/Vaccine+effectiveness+and+duration+of+protection+of+covid+vaccines+against+mild+and+severe+COVID-19+in+the+UK.pdf/10dcd99c-0441-0403-dfd8-11ba2c6f5801 Hugo de Jonge weigert substantieel te investeren in welke preventie ook en zet 100 % in op een vaccin. Laat voortijdig de anderhalve meter los. Laat positief geteste gevaccineerden probleemloos toe in volle café's. En hij lacht zich rot dat alle beschuldigende vingers wijzen naar die 15 procent ongevaccineerden, natuurlijk ligt het niet aan zijn beleid, hahaha, nee echt niet hoor!

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2021 - 11:14

De Jonge is een kneus. Hij wordt geconfronteerd met een lastig probleem maar hij is zelf een van de oorzaken van het steeds groter wordende probleem. Ik denk alleen maar aan zijn tekst: Dansen met Jansen. Wat een onbenul. Verder leert hij niet van zijn fouten. De toon blijft van hetzelfde oppervlakkige soort. Het is allemaal niet nieuw. Ook als wethouder in Rotterdam heeft hij een lange rij missers op zijn naam. Het is een slechte bestuurder die zich door loyalisten laat adviseren en niet door intelligente eigenwijze ambtenaren. De Jonge is echt niet het enige probleem maar zijn vertrek zou het wel een stuk kleiner maken. Het moet wel erg tegen zitten als zijn opvolger ook zo slecht is. Overigens is Rutte zeker direct medeverantwoordelijk, De Jonge is heir niet alleen verantwoordelijk voor, dat maakt het zo ernstig dat daar nog 2 miljoen VVD-ers op hebben gestemd. Het zijn niet alleen de politici ook een groot deel van de gewone burgers zijn medeverantwoordelijk voor de puinbak die De Jonge en Rutte aanrichten.

Marc Marc
Marc Marc21 okt. 2021 - 11:05

Dat communicatie belangrijk is en de overheid daar niet heel sterk in is was mij duidelijk. Met name een simpele uitleg hoe de relatie tussen ventilatie en COVID-19 besmettingen in elkaar steekt als onderbouwing waarom er minder mensen bij bijeenkomsten mogen zijn en waarom QR controle zo van belang zijn, zou veel ophef van onwetenden voorkomen. Discussies die ik heb moeten voeren om uit te leggen dan regels voor buitenevenementen niet te vergelijken zijn met binnenevenementen vanwege de volstrekt andere transmissiekarakteristieken waren dan niet nodig geweest. Het belang van CO2 meters om luchtkwaliteit en daarmee een kenmerk voor het risico op besmettingen, heb ik in de communicatie gemist terwijl in landen als België die discussie wel gevoerd werd. Maar nee, hier in Nederland denkt men dat verwijzen naar het RIVM en het OMT als verantwoording voor het beleid voldoende is terwijl dat zoveel beter kan.

Jonkheer
Jonkheer 21 okt. 2021 - 10:51

Dus als ik het goed begrijp, had Hugo midden in deze orkaan de hele zorg moeten herstructureren? Makes sense...

2 Reacties
FredD2
FredD221 okt. 2021 - 11:46

Hij had misschien wel de leegloop kunnen verminderen door iets meer te doen dan alleen maar klappen toch?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 okt. 2021 - 11:55

Bij 200000 uitgestelde operaties stuurt een beschaving de verantwoordelijken de laan uit ... Maar dat is een andere discussie; uw reactie ook. Het is dan ook een red herring.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl21 okt. 2021 - 10:29

Inderdaad, een beetje nuance is op zijn plaats. Lees ook eens wat de zorg zelf hierover te vertellen heeft: https://verzorgdezorg.nl/brandbrief/

lmgikke
lmgikke21 okt. 2021 - 10:19

Er zit wel degelijk visie in het Kabinetsbeleid. Je moet het echter wel willen horen. Al sinds het begin van de crisis vertelt men dat men stuurt op basis van ziekenhuis bezetting en capaciteit. De visie omtrent de capaciteit is gewoonweg de VVD/CDA visie: eigen verantwoordelijkheid & marktwerking. De visie omtrent Corona is om die capaciteit niet te laten knappen. Dat doe je met maatregelen net zo lang totdat het virus weg is, iedereen het gehad heeft of iedereen gevaccineerd is. Groepsimmuniteit. Dat dat concreet betekend dat men vanaf het begin aan al wist dat elke Nederlander het of gaat krijgen of beschermt is door een vaccin realiseren velen zich niet. Dat sturen op bezetting & capaciteit betekend dat je besmettingen weer op laat lopen zodra de zorg het aan kan, omdat je zo snel mogelijk je eind doel wilt bereiken: iedereen doorleeft het of is gevaccineerd. Als er nooit een vaccin zou zijn gekomen, dan was men doorgegaan met de maatregelen totdat iedereen het gehad had. Nu er een vaccin is, en die n.a.w. kan zorg dragen dat de zorg niet overbelast raakt, laat men dus de maatregelen los. Dat verklaard ook de halve maatregelen op de scholen en waarom die en de kinderopvang open moeten blijven. Omdat die groepen relatief weinig last hebben, de zorg dat aan kan, maar dat wel sneller voor groepsimmuniteit zorgt. De lugubere kant van het verhaal is dat n.a.w. het model van het RIVM hier rekening mee houdt, en dat dat een heel belangrijke draaiknop is geweest in semi actieve verspreiding van het virus. Dit is nooit zo verteld, omdat dat model ook rekening hield met de schoolvakanties, en dat weer de stijging afremde. Dus alleen wanneer het semi actieve verspreiden uit de hand dreigde te lopen greep men in. En het verhaal dat men verteld was dat dit kwam door de maatregelen. Indirect was dat ook, maar NIET op de manier zoals men suggereerde. En dit laatste voelen veel burgers aan en zijn volgens mij de primaire reden waarom er nu zoveel geloof aan antivaxers en complot theorien gehecht wordt. De overheid die niet open en transparant was, de visie wel vertelde maar verbloemt. Journalisten die slaafs de overheidsboodschap verkondigden, en complot theorieën en wappies de ruimte gaven om een tegengeluid te creëren. Dit is en was de visie van onze regering. Niet volksgezondheid stond op nummer 1, maar zo snel mogelijk permanent van dit virus afkomen door groepsimmuniteit .

4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2021 - 11:31

Plus de economische belangen!

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 okt. 2021 - 11:40

Al sinds het begin van de crisis vertelt men dat men stuurt op basis van ziekenhuis bezetting en capaciteit. ---- Men stuurde op aantal besmettingen terwijl dit gedurende lange tijd en nog steeds een beperkt bruikbaar getal is

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 okt. 2021 - 12:11

Zeer goed! Daarom kan men eerder spreken van ''controle'' dan van ''bestrijding.'' En niet ''plus de economische belangen'' - @Grijsje63, maar een manier van aanpak vanuit economische belangen verkocht als volksgezondheid. Tsja, uiteraard levert dat communicatie problemen op. Voor een aantal landen is de bevolking veel belangrijker dan in Nederland. Bijvoorbeeld in China (bevolking als economische macht); Israël (bevolking als leger) en is de aanpak geheel anders.

Gerygrr
Gerygrr22 okt. 2021 - 9:20

En de staat als aandeelhouder van KLM, die het vliegen gewoon toestaat zonder de anderhalve meter? Zonder quarantaineplicht bij terugkeer van vakantie? Scholen openen om de ouders in staat te stellen te werken? Economische belangen.

Eid
Eid21 okt. 2021 - 9:52

Het is misschien ook wel een gotspe om de invoering van de Coronapas in verband te brengen met de oplopende besmettingscijfers ZONDER als opniemaker mee te nemen WAAR die besmettingen zo oplopen, en wie er dan dus ook op de IC's belanden. Had t niet zo kunnen zijn dat zonder Coronapas de cijfers nog harder waren opgelopen?

2 Reacties
gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 10:31

Zonder inhoudelijk argument is het niet te bepalen, de veronderstelling is een als dan redenatie. Die geldt voor beide kanten en is niet bewijsbaar door gebrek aan onderzoek op een wetenschappelijke wijze met een controle groep. Dat onderzoek is niet gepleegd en de en de veronderstelling en daarop volgend de redenatie is derhalve niet valide. Het kan, maar daar is geen bewijs voor en het tegenovergestelde ook niet. Nutteloze exercitie.

Gerygrr
Gerygrr23 okt. 2021 - 9:41

Eid, Naar mijn mening is het niet de coronapas op zich, maar de combinatie van de eigenwijze “smart people”, die zo gewend zijn geraakt aan het onderhandelen en zich onttrekken aan maatregelen dat het probleem veroorzaakt. Maatregelen kunnen niet werken als het aan de vrijwilligheid wordt overgelaten van het volk.

rvb2
rvb221 okt. 2021 - 9:50

De coronapas beschermt niet, de coronapas schendt wel de mensenrechten. De coronapas heeft als doel om zachte dwang te zetten op antivaxers om alsnog te vaccineren. Wees dan eerlijk en maak de vaccinatie verplicht. Zo bescherm je mensen. Wie een naaldenfobie heeft wordt een behandeling daarvoor aangeboden, en antivaxers wordt een behandeling aangeboden voor hun antivax waanzin. Daarnaast bestaat nog de mogelijkheid tot TBS.

6 Reacties
Eid
Eid21 okt. 2021 - 10:35

@rvb Beetje rare redenatie zo, vind u niet: Nee, idd de pas zelf beschermt niet, maar die pas is een bewijs dat u gevaccineerd bent, en daarvan stelt u gelukkig dat dat wel beschermt. En dat mensenrechtengeneuzel wordt echt wel wat armetierig langzamerhand. Dan is een rijbewijs dat ook, en ook daar heb je de keus 'm niet te halen, met alle consequenties van dien. Dus prima niet vaccineren, maar dan kom je er ook niet in (restaurant etc) . En iemand zonder rijbewijs die een ongeluk krijgt helpen we ook nog steeds in een ziekenhuis.

Me, myself and I2
Me, myself and I221 okt. 2021 - 10:56

Ja, of consequenties. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als de minister van volksgezondheid zou zeggen: "Heb je geen prik gehad, dan hoef je ook niet bij het ziekenhuis aan te kloppen". Daarmee lost hij waarschijnlijk het probleem in de gezondheidszorg op. Of niet, wat natuurlijk helemaal pijnlijk zou zijn. Maar dat doet hij niet, want dat is (nog) ongrondwettelijk. En voor allen die nu heimelijk denken, 'deed hij het maar', ik hoop voor je dat je niet rookt, niet drinkt, gezond eet, niet te hard rijdt, geen sport beoefend, geen ondeugdelijk keukentrapje in huis hebt, etc, etc. Want op een dag ben je namelijk gewoon zelf de sigaar.

rvb2
rvb221 okt. 2021 - 11:10

@Eid: een rijbewijs vergelijken met mensenrechten, beetje raar, vind u niet?

Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2021 - 11:32

De coronapas beschermt niet tegen besmetting wel tegen ziekenhuisopname! Dat was het doel. Mensen luisteren niet!

Eid
Eid21 okt. 2021 - 12:12

@rvb Beide zijn een bewijs om iets te mogen. Wellicht is het nog vreemder om nb de toegangs corona pas direct te koppelen aan mensenrechten. En je hebt nog steeds een keus, maar wel met consequenties. Daarbij komt: Hoeveel ouders tekenen bezwaar aan, als hun baby een DTP prik krijgt, om 'grondrechten'? T wordt allemaal zo eigenwijs principieel...

Eid
Eid21 okt. 2021 - 12:15

@Grijsje Zeker, en biedt ook nog extra bescherming, geen garantie, en daarom is het voor mij zo fijn te weten dat ik dan in een omgeving terechtkom met mensen die dezelfde maatregelen hebben genomen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh21 okt. 2021 - 9:48

Je mag het afgelopen tijd hebben als je minister van volksgezondheid bent. Wat je dan zegt, denkt of doet, zorgt er onmiddellijk voor dat er een roedel aan 'deskundigen', beter-weters, praatprogramma's en media klaarstaat om daar zoveel mogelijk het tegengeluid te laten horen of het onderuit te halen. Wat zou het een verademing zijn dat al die clubs die ik net noemde, zich spontaan zouden aanbieden om de verantwoordelijk voor volksgezondheid op zich te nemen. Gezien hun bijdragen kan het niet anders dat het dan alleen maar super kan gaan.

6 Reacties
gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 10:32

Ik zou zeggen, kijk eerst in de spiegel en je opmerkingen gelden voor beide overtuigingen.

Me, myself and I2
Me, myself and I221 okt. 2021 - 10:52

Je realiseert je hopelijk dat jij tot diezelfde roedel behoort? Je hebt het nu namelijk over diegenen die een andere mening dan jij hebben. Jij vind het blijkbaar ook nodig om je mening hier te ventileren. Je zou jezelf ook de vraag kunnen stellen of je de verantwoording op je zou willen nemen voor het huidige beleid.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 okt. 2021 - 10:53

Zo werkt het niet. Er zijn verscillende lagen verantwoordelijkheid. Alleen op nationaal niveau zijn die al vele jaren programatisch aan het afbreken, en is het corona beleid net zo goed binnen neoliberale perken gekozen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh21 okt. 2021 - 12:45

Beste reageerders op mij: Daar is Joop voor, een mening te mogen geven en een discussie achter te laten. Mooi toch? Nou, ik heb daar dus die mening over.

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 12:50

De roedel voor en roedel tegen zijn niet identiek, en in de huidige samenleving niet gelijkwaardig. Volgens jou wel en niet tegelijk. Wel in de vorm van een roedel, maar niet in de vorm van standpunten. Je blijft als een lid van de vaccinatie sekte je gelijk propageren, zonder inhoudelijke, morele en ethische argumenten. Behalve dat wij fout zijn en jullie goed. Gelukkig zijn er steeds meer gevaccineerden die ook vragen stellen en kritiek hebben op de manier waarop deze crisis bestreden wordt. Derhalve is de gevaccineerden groep, net als de ongevaccineerden groep divers en zijn sommige wat minder streng in de leer. Zoals Paul Spijkers al aangeeft, op nationaal niveau is er veel afgebroken en verslechterd in de zorg, maar dat is een plan B. Dat kan natuurlijk niet in de 1 dimensionele wereld van de vaccinatie sekte. Je kunt me blijven beschuldigen, maar inhoud heeft het steeds minder en gezien de aantal oplopende gevaccineerde patiënten in het ziekenhuis en IC ook minder overtuigingskracht. Ik neem op geen enkele wijze verantwoording voor het huidige beleid, ik zet er zelfs onderbouwd met inhoudelijke argumenten zeer grote vraagtekens over de effectiviteit. Die vraag hoor je jezelf te stellen, jij bent het volledig eens met de beschuldigingen van de Jonge en zijn beleid. Ik hoor geen kritiek of andere oplossingen?

gimli55
gimli5521 okt. 2021 - 12:55

@Poeh, poeh En dat moet ook, dat is je goed recht. Blijf het ook doen, daar kan iedereen zijn voordeel of nadeel van hebben. Wat ik mis, is juist die mogelijkheid om kritiek te spuien en andere denkbeelden te poneren. Het lijkt alsof op Joop alleen positieve berichten over vaccineren toegestaan zijn en alle andersdenkenden moeten gesensibiliseerd worden. Ze zijn hypocriet, niet solidair, verantwoordelijk voor de stijging en alles wordt 1 richting op gestuurd. Dat is toch vreemd? Of ben ik de enige die dat vind?

Peter Stans
Peter Stans21 okt. 2021 - 9:30

"ik ben overtuigd dat bijna alle Nederlanders pal staan voor een gezondheidszorg waar de werkdruk het werkplezier niet in de weg mag staan. Mensen staan pal voor een samenleving waarin mensen in goede gezondheid kunnen leven. Er is op heel veel vlakken genoeg dat ons bindt". --> Hopeloos naief. Dit land is al jaren versplinterd. En wappies hebben de laatste 1.5 jaar louter laten zien dat hun eigen egootje voorop staat.

1 Reactie
Me, myself and I2
Me, myself and I221 okt. 2021 - 11:02

Misschien wordt het tijd om te beseffen dat mensen geen bijenvolk zijn. We zijn gezegend met een eigen wil en eigen drijfveren, wat betekent dat een groot deel van de mensen keuzes maakt waar jij het niet mee eens bent. Dat is geen incident, dat is een gegeven. Dat gegeven heeft voor- en nadelen. Voor mij is het helder dat de voordelen tegen de nadelen opwegen. Voor jou waarschijnlijk ook, als je jezelf er toe kunt bewegen om er op deze manier over na te denken. Vrijheid vs collectief. Risico vs angst. Het zijn lastige vraagstukken, maar je moet voor de lol eens doorvragen bij mensen uit China. Uiteindelijk kiest bijna iedereen voor vrijheid. Behalve op de momenten dat je bang bent. Alle regimes die mensen als collectief behandelen, krijgen vroeg of laat te maken met algehele opstand. In dit geval zijn in het verleden behaalde resultaten wel degelijk een garantie voor de toekomst.

Verver
Verver21 okt. 2021 - 9:30

Tja...helaas laat het meerderheid van de bevolking zich leiden door de 'social' media en fanatieke ongevaccineerden (wappies) en fanatiek gevaccineerden (wuppies?) komen steeds meer tegenover elkaar te staan. Zij bepalen waar je staat, een middenweg lijkt er niet meer te zijn. Als je niet voor bent, ben je tegen.

Peter Stans
Peter Stans21 okt. 2021 - 9:29

De minister vergeet dat sinds de invoering van de pas de besmettingscijfers omhoog lopen --> Joris Janssen vergeet dat dit niet hierdoor komt.................................... maar door het niet vaccineren. De groep dus die hij "belangrijk" maakt. Nergens voor nodig, deze lamlendelingen moet je niet kietelen, maar gewoon keihard blijven bekritiseren en maar dwingen (net als elders, niet vaccineren, prima, blijf je maar bij je werk weg en kom je niet in restaurants, theaters enz.

2 Reacties
19682
1968221 okt. 2021 - 10:53

Ik ben gevaccineerd door besmetting ,ik heb mij sinds de invoering van de coronapas 3 maal laten testen .Ben nu van plan om een antistoffen test te laten doen ,kost mij 119 euro . Gevaccineerden en ongevaccineerden die deze moeite niet nemen heb ik liever geen van beiden naast mij in restaurant of theater en gelukkig werk ik alleen.

Winterdepressie
Winterdepressie21 okt. 2021 - 16:51

@1968, Zelf heb ik een abo op de Skepter genomen en frequent ik een shamaan die mijn aura leest om te bepalen of ik nog wel een sterke anti-covid shakra heb. Just to be safe zeg maar. Mensen die dat niet doen, die moeten per direct zichzelf opsluiten zodat ik ze niet per ongeluk kan tegen komen. Mafkees!

frankie48
frankie4821 okt. 2021 - 9:28

In de eerste plaats een zorg die weer voor iedereen volledig toegankelijk moet worden gemaakt, en niet één met een neoliberale financiële drempel voor mensen met de lagere inkomens, zodat zij om die reden zorg maar gaan vermijden.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr21 okt. 2021 - 11:35

Helemaal mee eens, Frankie! Uitstel is nooit goed, gaat de kwaal van kwaad tot erger.