Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Burgers die geen Nederlands verstaan, missen informatie over corona

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Tal van inwoners die de Nederlandse taal niet of slecht machtig zijn, hebben geen idee welke corona-maatregelen er van kracht zijn of hoe ze moeten handelen bij een besmetting. Rijnmond interviewt Zeki Baran, buurtvrijwilliger in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. “Mijn ouders bleven als 65-plussers drie weken binnen, omdat dat op de Turkse televisie gezegd werd.” Ze volgden de Turkse regels goed op maar waren niet op de hoogte van de regels in Nederland. Omdat ze de taal niet voldoende beheersen halen ze hun informatie bij de Turkse tv-zenders.
In het wijkgebouw waar Baran werkt is daarom gestart met voorlichting aan kleine groepjes Turks-Rotterdamse vrouwen. “Niet alleen over het mondkapje, maar ook over wat er gebeurt als je corona hebt en wat bijvoorbeeld de regels zijn tijdens begrafenissen”, zegt Baran. De vrijwilliger stelt dat de overheid informatie over de coronamaatregelen niet alleen in het Turks en Marokkaans, maar zeker ook in het Bulgaars en Pools actief moet verspreiden. Op Rotterdam-Zuid wonen grote gemeenschappen Poolse en Bulgaarse arbeidsmigranten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Visionair NL
Visionair NL20 nov. 2020 - 18:13

Waarom spreken ze na twintig jaar nog steeds geen Nederlands?

GoudenBergen
GoudenBergen21 okt. 2020 - 18:40

Samenvatting: links vindt dat de overheid (bijna) alles moet doen, rechts is van mening dat mensen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben. Links ziet mensen als kinderen, rechts ziet hen als volwassenen.

Tante Truus
Tante Truus21 okt. 2020 - 16:06

Ik hoop dat naast de uitleg over maatregelen tevens wordt meegenomen dat Nederlandse les en zo de taal leren essentieel is om goed te kunnen participeren in een samenleving. Bovendien zijn deze lessen via de gemeente doorgaans gratis. Onvoorstelbaar dat dit niet dwingender wordt opgelegd!

Thuru
Thuru21 okt. 2020 - 11:40

Als je langer in Nederland woont of gaat wonen heb je de Nederlandse taal maar te leren. En dat is je eigen verantwoording. Als je dingen mist omdat je de taal niet kent en langer dan een jaar hier woont, tja pech gehad. Op snel naar Nederlandse les dan. En nee dat is niet racistisch, niet fasistich maar gewoon en fatsoen naar het land en bevolking toe.

Sailor2
Sailor221 okt. 2020 - 11:12

Onzin, zoals het artikel ook aangeeft weten buitenlanders prima wat er aan de hand is met corona. Vaak zijn ze zelfs verbolgen dat het Nederlandse beleid zo losjes is. Informatie gewoon in het Nederlands houden, de familie of tv houdt ze prima op de hoogte.

JoepJos
JoepJos21 okt. 2020 - 10:52

Het lijkt me dat je jezelf als burger-met-een-andere-taal kunt laten informeren door iemand die wel op de hoogte is. Er zijn namelijk genoeg mensen uit deze gemeenschappen die wel tenminste beide talen spreken. Bij mijn weten doen velen dat ook.

Theo Joekes
Theo Joekes21 okt. 2020 - 10:48

Het ontbreken van een verwachting aan een eigen verantwoordelijkheid bij m.i. toch wilsbekwame volwassenen is wat hier vooral weer blijkt. Er zijn genoeg middelen om de nodige info te verkrijgen. Die eeuwige slachtofferrol, door derden hen steeds weer aangemeten en niet zelden zelf ook, waar het vaak om hier al langere tijd verblijvende Nederlanders met een migrantenachtergrond gaat werkt een maar al te bekende structurele afhankelijk in de hand die met het meer wijzen op eigen verantwoordelijkheid en dragen van gevolgen, inclusief repercussies zoals voor iedere Nederlander, snel kunnen ophouden.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 11:39

Jij ziet niet in dat het in een ieders belang is om de regels te begrijpen. Moslimmetje treiteren is natuurlijk veel belangrijker.

Theo Joekes
Theo Joekes21 okt. 2020 - 15:05

Wat is het "treiteren" waar het gaat om eenieder zoveel mogelijk diens eigen verantwoordelijkheden te leren nemen teneinde te bevorderen dat mensen niet juist meer in afhankelijkheidsrelaties gestimuleerd en gehouden worden?

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 15:29

@Paul250371, Er is geen sprake van Moslimmetje treiteren. De informatie is in het Turks en Arabisch beschikbaar, wel fijn dat je meteen het stukje van Theo hiermee bevestigd over de eeuwige slachtoffer rol.

Tante Truus
Tante Truus21 okt. 2020 - 16:11

@Paul Dus het is treiteren als je mensen wijst op verantwoordelijkheden en vaak gratis faciliteiten om optimaal te kunnen leren om te participeren in een nieuwe samenleving waardoor je gevoel van eigenwaarde, je thuis voelen, het kunnen communiceren met de omgeving beter wordt. Vreemde betekenis van "treiteren" heb je.

Jaap8
Jaap821 okt. 2020 - 8:40

In mijn bijdrage van 19 oktober 2020 'Samuel Paty viel als martelaar voor de vrijheid van onderwijs' opperde ik al dat het goed zou zijn als gevestigde Marokkanen ook in de thuis situatie Nederlands zouden spreken (en gelukkig gebeurt dat ook vaak). Dat geldt natuurlijk voor alle immigranten. Helaas werd deze mening van mij door Daan Ouwens afgedaan als 'je baseert je opvattingen op racistische vooroordelen' en 'je haat tegen moslim jongeren'. Ook JohnVKR hieronder bezigt de term racisme. Geen argumenten en ook niet gebruikt als woorden om kwalijke zaken aan de orde te stellen, maar als schermwoorden en daarmee fungerend als ophitsing tegen andersdenkenden, zoals zo mooi omschreven door Lodewijk Asscher op deze site. Er is zeker wat voor te zeggen dat gevestigde immigranten zo spoedig mogelijk eigen verantwoordelijk nemen om de Nederlandse taal te leren en ook toe te passen. De overheid heeft de verantwoordelijkheid te zorgen dat daartoe ook de gelegenheid wordt geboden. Een vijfenzestigjarige die in Nederland is gekomen met het idee hier niet eeuwig te blijven kan ik me van voorstellen dat die de taal niet machtig is, maar zijn omgeving (kinderen, buren etc) hebben mede een verantwoordelijkheid om zo iemand op de hoogte te brengen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 11:40

En waarom vind jij het nodig dat ze thuis ook Nederlands (verplicht) dienen te spreken?

Jaap8
Jaap821 okt. 2020 - 12:38

@paul. Nee dat zou zeker geen verplichting moeten zijn. Dat zou niet best zijn. Daarom schrijf ik het zou goed zijn als... Jongens verwerven taal nu eenmaal minder goed dan meisjes wat later nadelig is in ons talig onderwijs. De start positie voor vooral jongens is dus minder rooskleurig indien thuis geen Nederlands gesproken wordt. Wordt er thuis tweetalig gesproken dan kan dat overigens weer juist een positieve uitwerking hebben. Maar mijn mening is dat als jonge kinderen in voldoende mate Nederlands spreken als ze op school komen een betere uitgangspositie hebben en dat geldt natuurlijk des te meer voor matige leerlingen.

Sarajlija
Sarajlija21 okt. 2020 - 7:43

Nu moet ik echt lachen. Welke groepen worden niet bereikt? Nieuwkomers hebben een vluchtelingcoach en die legt zeker alles uit. Bijvoorbeeld hier in Groningen zijn er vrijwillige tolks die zijn bereid om alles uit te leggen in moedertaal. Via Humanitas of andere organisaties. De gebedshuizen doen dat ook. En als iemand naar de supermarkt gaat neemt die persoon toch waar dat iets gaande is. @ JohnVKR en @ Libertain jullie kunnen een keer inhoudelijk reageren en niet zomaar racismekaart trekken. Dat slaat nergens op.

3 Reacties
tempest
tempest21 okt. 2020 - 8:20

“Welke groepen worden niet bereikt?” Staat toch in het artikel? Arbeidsmigranten uit Polen en Bulgarije en mensen uit Turkije en Marokko niet nooit echt Nederlands hebben geleerd. Overigens is veel informatie wel beschikbaar in andere talen, maar het bereikt blijkbaar deze groepen niet.

Sarajlija
Sarajlija21 okt. 2020 - 10:06

@ Tempest, Begrijpend lezen is ook een kunst en geloven is sprookjes houdt mens jong. Hou dat zo.

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 15:43

@Tempest, wel grappig dat je juist arbeidsmigranten noemt waarvan de informatie juist wel ter beschikking staat op sites van de rijksoverheid. Dat onderste stuk vind ik helemaal frapant. Ik verdrink en jij rijkt mij de hand om mijn leven te redden, maar ik pak die hand niet aan. Jij bent dan fout omdat deze mij niet bereikt heeft? Wel een erg kromme redenatie.

libertariër2
libertariër221 okt. 2020 - 5:49

Er wonen 170 nationaliteiten in Rotterdam. Wat is nou logischer, alle documenten worden in 170 talen opgesteld en verspreid waardoor elke brief een boekwerk word OFFFFF je leert de basis van de taal van het land waar je woont, werkt , kinderen krijgt, overlijd.

5 Reacties
tempest
tempest21 okt. 2020 - 8:36

En de arbeiders uit Oost-Europa dan? De overheid stimuleert met de open grenzen in de EU dat goedkope arbeid hierheen wordt gehaald. Dan mag de overheid ook best wel haar best doen deze mensen te informeren bij een pandemie. Als je deze mensen eerst zou verplichten redelijk Nederlands te spreken, dan is het economisch niet meer rendabel. En wat betreft mensen die hier al heel lang zijn: Tuurlijk kan je zeggen dat ze de taal moeten leren, maar met dat argument bereik je nu helemaal niets meer. Deze mensen leven hier en dus is het voor de algemene volksgezondheid belangrijk dat ze ook door de overheid worden bereikt.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2020 - 8:57

En dat doe je in 1 dag of in 1 week? En het afgelopen jaar zijn er helemaal geen anderstaligen Nederland in gekomen? Dus iedereen moet Nederlands kunnen

libertariër2
libertariër221 okt. 2020 - 9:03

Ach hoe toch op. Je weet donders goed dat de meeste mensen waar het hier om gaat hier al jaren wonen. Wat een onzin.

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 9:06

Libertarier, Volledig eens met u. VdBemt, Als je 1 dag of 1 week in Nederland bent, zit je in de meeste gevallen in een asielzoekerscentrum. Daar kunnen ze je helpen. Dit voorbeeld ging over mensen die gepensioneerd zijn en al tientallen jaren in Nederland wonen maar de taal niet machtig zijn. Wat vindt u daarvan?

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 15:27

@Tempest, zoals ik hieronder al schreef, de informatie is in het Duits, Pools, Bulgaars en Roemeens beschikbaar, naast vele andere talen, Dus......

Fredje3
Fredje321 okt. 2020 - 4:16

Ik heb Covid informatie gevonden in de volgende talen op de site van de rijksoverheid. Chinees, Tigrinya, Farsi, Bulgaars, Roemeens, Frans, Duits, Papiamento en Papiamentu, Turks, Pools, Spaans, Arabisch en Engels. Ik denk dat er weinig overheden zijn die zoveel doen om mensen te bereiken.

michellekepen
michellekepen20 okt. 2020 - 22:18

Als ik voorbeelden geef van extreem slechte integratie (ik woon multiculti), dan valt mijn regressief linkse omgeving altijd direct over mij heen. De 'excuses' vliegen je dan om de oren. Alles om deze voorbeelden maar te ontkrachten. Omdat ik de feiten meestal aardig op een rijtje heb, verzandt het al snel in Wilders-'Godwinnen': allemaal de schuld van de spreekwoordelijke Wilders. En van de vijandige omgeving. Wijzen op eigen verantwoordelijkheid van betrokkenen? Vele stappen te ver. Is er dan werkelijk niemand die een vraagteken zet bij de volgende zinnen: "Mijn ouders bleven als 65-plussers drie weken binnen, omdat dat op de Turkse televisie gezegd werd.” Ze volgden de Turkse regels goed op maar waren niet op de hoogte van de regels in Nederland. Omdat ze de taal niet voldoende beheersen halen ze hun informatie bij de Turkse tv-zenders" Zeki Baran woont al 39 jaar in Nederland. Zijn vader: sinds de jaren '60 in Nederland. Langer dan 50 jaar. Zijn moeder: sinds de jaren '70 in Nederland. Langer dan 40 jaar. Een schoolvoorbeeld van leven in een parallele omgeving. Hoewel deze, ik geef toe, misschien wel heel extreem is. Zijn ouders hebben speciale hulp nodig, omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn! En ze kijken alleen maar naar de Turkse tv. Zo'n voorbeeld als ik mijn omgeving wel eens voorschotel. Wat dan steevast ontkend wordt. En vervolgens de (Nederlandse) omgeving de schuld krijgt. Ook dit zal wel weer 'gladgestreken' worden. Met subsidiepotjes om de achtergestelden te helpen. Maar op basis van vele voorbeelden conclusies trekken? Nog steeds vele stappen te ver. Was 20 jaar geleden niet anders.

Daniel Blank
Daniel Blank20 okt. 2020 - 21:40

Heel erg vervelend. Maar je kan natuurlijk ook niet als overheid verwachten dat zij in alle talen communiceren. Enige inspanningen van deze groepen zou wel verwacht kunnen worden. Je kunt het een gebrek aan investering noemen door de overheid, maar ook een gesprek aan investering aan de kant van de migranten.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 okt. 2020 - 9:00

Zoals ook de Nederlandse overheid (2 keer) 'verrast' is door het virus, kun je je voorstellen dat migranten 'rekening houden met een virus'' niet in hun planning hadden staan.

JohnVKR
JohnVKR20 okt. 2020 - 21:13

Het probleem is dat de overheid er niet echt in wil investeren. Ze geven héél veel geld uit aan corona campagnes in het Nederlands, maar weigeren blijkbaar geld vrij te maken voor voorlichting aan groepen die via de reguliere kanalen niet worden bereikt. Misschien moeten we het beestje gewoon bij de naam noemen, en deze keuzes van de overheid racistisch noemen. Want puntje bij paaltje is dat wat het is.

8 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.221 okt. 2020 - 3:45

@John "Misschien moeten we het beestje gewoon bij de naam noemen, en deze keuzes van de overheid racistisch noemen." Kom nou zeg. Besef je je niet dat het bij de meeste mensen heel irritant overkomt als je alles maar racistisch gaat noemen? De overheid is racistisch omdat ze niet in het Turks, Spaans, Peruaans, Chinees en in het Swahili de maatregelen communiceerd? Als dat zo is dan zijn deze Turken ook racistisch omdat ze alleen naar de Turkse tv kijken.

pinkandfluffy
pinkandfluffy21 okt. 2020 - 5:00

@JohnVKR: "Misschien moeten we het beestje gewoon bij de naam noemen, en deze keuzes van de overheid racistisch noemen." Er is al decennia publiek geld beschikbaar gemaakt om migranten in staat te stellen zich de Nederlandse taal machtig te maken. Migranten hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om daarvan gebruik te maken. Je zou het niet (willen) leren van de Nederlandse taal daarnaast net zo goed als racistisch kunnen bestempelen. Als deze mensen nou geen zorg zouden krijgen, dan had je wel een punt.

DanielSchie
DanielSchie21 okt. 2020 - 5:35

@john ‘ Misschien moeten we het beestje gewoon bij de naam noemen, en deze keuzes van de overheid racistisch noemen.’ Als we het beestje eens bij de naam moeten gaan noemen dan zijn we morgen nog niet uitgepraat maar dan veelal vanuit een ander perspectief waar u aan denkt. Mooie redenatie zoals u deze weergeeft. De overheid racistisch noemen omdat ze niet in een andere taal communiceert. Volgens mij werkt het net even anders. Iedere inwoner in Nederland behoort de wet te kennen. Als je als Turk al 30 jaar in NL verblijft en kennelijk niet de moeite heb tgenomen om wat van de taal en de cultuur tot je te nemen maar je laat informeren door Ankara zegt dat meer over de immigrant dan over de zorgplicht van de NL staat. Als u tijdelijk naar Polen verhuisd om seizoen werk te verrichten zoek je toch ook even de informatie op van de geldende regels aldaar. Volgens mij niet zo heel moeilijk. Dan hoef ik niet de NL televisie voor aan te zetten om vervolgens de NL coronaregels te projecteren op die van Polen. Volgens mij begrijp je dan niet helemaal hoe de wereld in elkaar steekt.

henkdevries9
henkdevries921 okt. 2020 - 5:37

Ah daar is ie: racisme. En onder deze groepen mensen was natuurlijk een oneindige bereidheid om de Nederlandse taal te leren, maar de racistische overheid dwarsboomde dat.

pastafari
pastafari21 okt. 2020 - 6:38

Lekker het probleem omdraaien. In Nederland is iedereen verplicht de wetten en regels te kennen. In de radiowet is lang geleden besloten dat overal ontvangst moet zijn. Dus iedereen kan de informatie krijgen. En als je het niet verstaat, vraag je je naasten. Dat is eigen verantwoording, burgerplicht en fatsoen. Om hier de racismekaart te trekken is echt compleet absurd.

korheiden2
korheiden221 okt. 2020 - 7:55

@John : Ik citeer hier even de reactie van @Fredje : 'Ik heb Covid informatie gevonden in de volgende talen op de site van de rijksoverheid. Chinees, Tigrinya, Farsi, Bulgaars, Roemeens, Frans, Duits, Papiamento en Papiamentu, Turks, Pools, Spaans, Arabisch en Engels. Ik denk dat er weinig overheden zijn die zoveel doen om mensen te bereiken.' Dus jouw reactie slaat echt nergens op. Het blijft onbegrijpelijk dat mensen die hier al tientallen jaren wonen nog de taal niet spreken.

tempest
tempest21 okt. 2020 - 8:27

“ Misschien moeten we het beestje gewoon bij de naam noemen, en deze keuzes van de overheid racistisch noemen. Want puntje bij paaltje is dat wat het is.” @JohnVKR Ik denk dat je iets te ver in de “alles-is-racisme” fuik gezwommen bent. De overheid faalt om deze groepen te bereiken, niets meer, niets minder. Als je dat al racisme vindt, dan ben je term wel erg aan het oprekken.

Folkert2
Folkert221 okt. 2020 - 12:16

Misschien moeten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen, mensen ontbreekt het aan eigen verantwoording om de Nederlandse taal te leren. (schijnbaar al decennia lang)

voorburg2
voorburg220 okt. 2020 - 20:50

Pools, Bulgaars, Turks, Somalisch, Engels is allemaal wel te doen. Tegenwoordig ook Syrisch-Arabisch, en 10+ West-Afrikaanse talen. Maar Berber heeft niet eens schrift, dus alles als audioboek? Dan nog gebarentaal, eenvoudig Nederlands, en ook dyslexie-vriendelijk lettertype. Hoever moet een overheid gaan?

1 Reactie
Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 6:18

("Hoever moet een overheid gaan?") Vanzelfsprekend, zover dat de globalisatie ook gaat.

Rutger Groot
Rutger Groot20 okt. 2020 - 20:15

Je kunt hierbij wel weer naar de NL overheid kijken maar je hebt natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid als NL inwoner om op de hoogte te zijn en blijven van maatregelen, regels en zelfs de wet. En die vind je niet bij de Turkse of Poolse staats TV. Zie hier weer een voorbeeld van het leren van de taal bij inburgering, in veel landen zoals Frankrijk is een taaltoets een voorwaarde voor een paspoort.

1 Reactie
Bastet2
Bastet221 okt. 2020 - 6:00

Zo'n kortzichtig standpunt kan natuurlijk prima volstaan als alleen degene die geen Nederlands begrijpt er zelf hinder van heeft. Maar als we als maatschappij er last van hebben dat de boodschap niet over komt, dan is het ook gewoon in ons eigen belang een poging te doen de boodschap op andere manieren over te brengen. Kwestie van belangen afwegen. Of die mensen nu wel of geen Nederlands paspoort hebben.