Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Burgeroorlog op het platteland in het vooruitzicht?

  •  
17-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Er staan letterlijk levens van mensen en dieren op het spel, door de onverantwoorde manier waarop dierlijke productie wordt georganiseerd en bevorderd
De groei van megastallen in de provincie neemt dramatische vormen aan. Het overzicht in Trouw (13-03) geeft al een onthutsend beeld, maar de werkelijkheid is nog veel ernstiger dan dat. De bouw van megastallen is nog maar net op stoom gekomen, en het is opmerkelijk dat in de politieke debatten in de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten geen enkele aandacht was voor het thema.
Intussen stoppen 7 agrarische gezinsbedrijven per dag omdat ze niet meer mee kunnen of willen in de ratrace die door de banken wordt gedicteerd. Boeren die willen omschakelen, bijvoorbeeld van varkens naar geiten, krijgen bij de bank steevast de eis te horen dat het rendement ook omhoog moet. Dat betekent: meer dieren in krappere stallen. En financieringslasten die voor de boeren forceren tot een bedrijfsvoering die ze nooit zelf zouden kiezen – nooit gewild hebben – maar waarvan ze niet meer terug kunnen.
Q-koorts Voor burgers die op het platteland wonen heeft die ontwikkeling eveneens zeer kwalijke gevolgen. De volksgezondheid op het platteland wordt rechtstreeks bedreigd door de megamorfose die het platteland doormaakt. De Q-koorts epidemie ligt nog vers in het geheugen. Reizigers die vanuit de VS of Brazilië naar Nederland reisden kregen bij vertrek het officiële advies o.m.  van het CDC  niet in de buurt te komen van veebedrijven in Brabant, Limburg en Gelderland vanwege de Q-koortsbacterie. Maar de omwonenden van de geitenstallen waar de uitbraak was vastgesteld werden door de Nederlandse overheid op geen enkele wijze gewaarschuwd.
Fijnstof Fijnstof zorgt er voor dat inwoners van Nederland gemiddeld 9 maanden korter leven. Maar weinigen lijken erbij stil te staan dat die fijnstof behalve door autoverkeer vooral veroorzaakt wordt de bio-industrie. Uit metingen van het RIVM blijkt dat de hoogste overschrijdingen van de fijnstofnormen vooral gemeten worden in gemeenten met veel megastallen, met name in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Daarbovenop komt nog dat Nederlanders gemiddeld 4 maanden korter leven door de uitstoot van stikstof.
Grootschaligheid Banken hebben nog een manier om de grootschaligheid in de Nederlandse veehouderij verder aan te jagen. Terwijl de Nederlandse veeboer stapje voor stapje door de maatschappij de diervriendelijkere richting uit wordt gestuurd, subsidieert de Nederlandse overheid de bouw van megastallen in het buitenland, potjes die bedoeld zijn voor ontwikkelingssamenwerking.
megastalprojecten In samenwerking met Nederlandse banken en verzekeraars van exportkredieten worden zeer bedenkelijke megastalprojecten gefinancierd. Zo bleek uit onderzoek van Wakker Dier dat Nederlands belastinggeld in een uitbreidingproject van de megavarkenstallen van de Russische multimiljardair Abromovich met een kwart miljoen varkens. Een industrialiseringsproject van een pluimveegigant in Roemenië kreeg subsidie vanwege de Nederlandse levering van plofkippen, veevoer en stalinrichtingen Een Nederlandse megaboer kreeg Nederlands belastinggeld om in Bosnië een stal voor 3.500 varkens te bouwen.
Daarnaast hebben de Nederlandse banken de megamorfose van opkomende economieën ontdekt Rabo is met het verstrekken van miljardenleningen (4,2 miljard in 3 jaar)  voor de bouw van megastallen  in Brazilië en China de grootste financier van dit soort ontwikkelingen ter wereld en ook ING blaast met 1,4 miljard  een stevig toontje mee, zo blijkt uit onderzoek van ProFundo.
De Nederlandse burger loopt op twee manieren gevaar. In dorpen als Grubbenvorst en Barneveld  wonen vele tientallen malen meer dieren dan mensen, waarmee de dreiging dat ook burgers slachtoffer worden van uitbraken van besmettelijke dierziekten steeds ernstiger wordt.
Oneigenlijke concurrentie Tegelijk wordt met het belasting- en spaargeld van de burger de bouw van megastallen in landen in het voormalig Oostblok mogelijk gemaakt, wat zorgt voor oneigenlijke concurrentie met Nederlandse boerenbedrijven die aan andere normen moeten voldoen en steeds vaker onder grote financiële druk de regels overtreden, ook op het gebied van volksgezondheid. Daarmee financiert de Nederlandse spaarder of belegger het afkalven van de werkgelegenheid in Nederland, het in gevaar brengen van de plattelandsbevolking en het wegconcurreren van Nederlandse agrarische gezinsbedrijven.
Levens op het spel Er staan letterlijk levens van mensen en dieren op het spel, door de onverantwoorde manier waarop dierlijke productie wordt georganiseerd en bevorderd.
Niko Koffeman, lid van de Eerste kamer voor de Partij voor de Dieren 

Meer over:

opinie, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 mrt. 2015 - 15:37

"Dat leidt tot een onhoudbare situatie, die kan leiden tot een burgeroorlog in Nederlandse plattelandsprovincies." Zo, een burgeroorlog nog wel. Op het platteland. De PvdD gelooft niet meer in de parlementaire democratie zo te lezen, en dat aan de vooravond van verkiezingen.

Armagaddon
Armagaddon17 mrt. 2015 - 15:37

Chapeau.....een gedreven geschreven pleidooi... >>>> Maar met beide benen op de grond blijven is wel aangemeten...toch...?? Citaat: Burgeroorlog op het platteland in het vooruitzicht? >>> Eerder nog hardnekkige gedreven burgerlijke ongehoorzaam en felle oppositie tegen het misdadig bancaire en economisch syndicaat zou al zeer goed op zijn plaats zijn...!!!

Quibus2
Quibus217 mrt. 2015 - 15:37

De mestproductie door de Nederlandse veestapel ligt nu op hetzelfde niveau als in 1970, en daarmee 30% lager dan in 1986. Sinds 1986 krimpt de Nederlandse veestapel als geheel genomen (die krimp heeft vooral plaatsgevonden van 1986 tot 2003). Alleen aantallen geiten en paarden nemen significant toe. De toename in schaalgrootte is dus gekoppeld aan een (meer dan) evenredige afname in aantal boerenbedrijven. Of dat milieutechnsich zo onverantwoord is waag ik te betwijfelen.

ton14024
ton1402417 mrt. 2015 - 15:37

Vraagt de ene koe aan de ander; ''Wanneer zal dat mensvolk zelf ook eens van de welvaart gaan genieten?''

Zjenny
Zjenny17 mrt. 2015 - 15:37

Ik woon in de zuidwestenwind van een megastal..dit gebied is vuiler dan Utrecht of randstad... ik zal toch echt moeten verhuizen/emigreren.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2015 - 15:37

Als er iets is dat Q-koorts en vogelgriep aantonen, dan is het dat het gezondheidsrisico voor mens en dier kleiner is wanneer dieren op stal verblijven. Gezien de aantallen die we nodig hebben is de enige optie die met dit verminderde risico rekening houd dus mega.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 mrt. 2015 - 15:37

Maar verhuis dan niet naar een plek waar de dieren buiten lopen, voor je het weet loop je in zo'n streek Q-koorts of H5N1 op.