Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Burgerlijke ongehoorzaamheid is nodig om de planeet te redden

  •  
09-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rebellion Wave: Tag 1. Blockade Landwirtschaftsministerium und Verkerhrsministerium + Demo vom Landwirtschafts- zum Verkerhsministerium, Berlin, 05.10.2020

© cc-foto: Stefan Müller

In de jaren negentig was een demonstratie wellicht genoeg om het klimaatalarm te luiden, maar vasthouden aan de traditionele tactieken van de klimaatbeweging is collectieve zelfmoord
Door heel Nederland blokkeren aardebeschermers van Extinction Rebellion vandaag in hun eentje een weg. Ze gooien letterlijk hun lichaam in de strijd om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crises. Door burgerlijk ongehoorzaam het verkeer te trotseren, met slechts een protestbord in de hand, tonen ze de kwetsbaarheid van het leven op Aarde.
Eeuwen van kapitalisme en kolonialisme duwden de planeet naar de rand van de afgrond. De zesde massale uitstervingsgolf van planten en dieren is begonnen; veel soorten zijn voor altijd verdwenen, nog meer worden er met uitsterven bedreigd. Over de hele wereld verliezen mensen hun leefomgeving, leefwijze en levens.
We hebben nog maar een paar jaar om onomkeerbare kantelpunten in het klimaat tegen te houden. Volgens het KNMI kan de Aarde al over negen jaar met meer dan 1,5°C zijn opgewarmd. Dit heeft catastrofale gevolgen en maakt grote delen van de planeet onleefbaar.
De wetenschap is duidelijk, maar politiek handelen blijft uit. Van de VVD tot GroenLinks doet het politieke midden niet wat nodig is om de klimaatcrisis te bestrijden. Zelfs veel “groene” politici kijken niet verder dan de volgende verkiezingen. Uit angst stemmen te verliezen komen ze pas in actie wanneer het maatschappelijk debat hen daartoe dwingt.
Publieke druk is nodig om de politiek tot actie aan te zetten. Dat al 13.000 mensen hebben aangegeven komende zondag mee te doen aan het Klimaatalarm, een decentrale variant van de klimaatmars, is wat dat betreft hoopvol. Maar, om de grootschalige veranderingen die nodig zijn op tijd voor elkaar te krijgen is demonstreren alleen niet genoeg. Daarom maakt Extinction Rebellion gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid.
Burgerlijke ongehoorzaamheid is een democratische protestvorm met een succesvolle en goed gedocumenteerde geschiedenis. Bij burgerlijke ongehoorzaamheid brengen mensen hun vrijheid in gevaar door doelbewust en vreedzaam de wet te overtreden om aandacht te vragen voor een maatschappelijk onrecht. Burgerlijke ongehoorzaamheid speelde een belangrijke rol in de strijd van de suffragettes voor vrouwenkiesrecht, de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten in de jaren zestig, de beweging om de AIDS-epidemie op de politieke agenda te krijgen en de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.
Mede dankzij demonstraties van de milieubeweging kwam het “broeikaseffect” op de politieke agenda. Maar ondanks verschillende golven van protest heeft de milieubeweging de afgelopen dertig jaar geen toereikend klimaatbeleid weten af te dwingen. In de jaren negentig was een demonstratie wellicht genoeg om het klimaatalarm te luiden, maar vasthouden aan de traditionele tactieken van de klimaatbeweging is collectieve zelfmoord. Als het leven ons lief is, kunnen we geen democratisch middel onbenut laten. Het is tijd voor massale burgerlijke ongehoorzaamheid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Leman
Leman10 mrt. 2021 - 8:23

https://nos.nl/artikel/2372012-partijen-willen-bedrijven-verplichten-ethisch-verantwoord-te-ondernemen.html (bron NOS) Inmiddels is er een fantastisch initiatief om hier iets aan te doen. Het kantelpunt is bereikt. Nu proberen om vanuit Nederland de rest van de wereld te overtuigen en hopen dat ze voet bij stuk houden en zich niet laten wegdrukken door corrupte politieke partijen die voor multinationals werken.

Winterdepressie
Winterdepressie9 mrt. 2021 - 15:29

Ik denk niet dat een actie dat op z'n best zal resulteren in een paar lege gebaren vanuit de politiek of het bedrijfsleven niet erg wensenlijk is op dit moment vanwege 2 simpele redenen. De eerste is natuurlijk dat deze ongehoorzaamheid bewust de enige echte maatregel die de pandemie in bedwang houdt breekt. Doe eens niet, dat is van het niveau viruswappie. Tweede reden is dat het een visieloze exercitie is dat een van de meest opzienbarende ecologische gebeurtenissen van de eeuw compleet negeert. De corona crisis heeft ons namelijk een kijkje gegeven in een wereld waar we makkelijk minder kilometers hoeven te rijden, waar de lucht schoner is, waar men weer er op uit trekt in de "natuur", waar energie verbruik af kan nemen door kleine gedragswijzigingen. Als je niet aan de haal gaat met dat gegeven, maar juist de basis van dat effect bestempeld als minderwaardig in de strijd tegen klimaat chaos, dan sla je de plank faliekant mis. Het is naïef om te denken dat je wereldwijd een 180 graden ommezwaai teweeg kan brengen. Wil je echte betekenisvolle verandering, dan moet je vooral werken in de marge waar je met kleine bewegingen en veranderingen kleine impacts kan genereren. Soms betekent dat zelfs een tijdelijk stapje achteruit, maar in het Corona geval heb je een geschreven draaiboek met bewijs dat je met relatief weinig verandering en merkbaar en positief verschil kan maken.

1 Reactie
P Haan
P Haan10 mrt. 2021 - 6:22

'Als je niet aan de haal gaat met dat gegeven, maar juist de basis van dat effect bestempeld als minderwaardig in de strijd tegen klimaat chaos, dan sla je de plank faliekant mis.' Roerend mee eens. Als alles weer volop gas gaat geven en terug gaat naar vroeger, zijn we het niet waard. Laten we dan de boel maar met een knal laten gaan. Steden kwamen tevoorschijn uit de smog, uitgaven slonken omdat er geen impulsaankopen gedaan konden worden, kleding blijkt toch niet zo vreselijk nodig te zijn, je hoeft niet zo vaak naar de huisarts als je alleen maar aandacht nodig hebt, en ga zo maar door. Maar waar zijn de cijfers? Nu rijden en reizen we minder, wat zijn de gevolgen voor de stikstof ophef? Of is dat inderdaad de wassen neus die we over vijf jaar in de parlementaire enquete te zien krijgen?

poeslief
poeslief9 mrt. 2021 - 14:07

Klimaatalarm? Ik word er gallisch van, van al die idioom idoterie waarmee de plank mis mee geslagen wordt. Klimaat is de gemiddelde weerstoestand. Het klimaat is niet dat wat primair voorop hoort te staan in dit discours. Het is de temperatuur van de Aarde die warmer wordt en dat is niet het is niet het klimaat maar oefent invloed uit op het klimaat. Het klimaat is niet groen; het klimaat heeft geen kleur. Het klimaat kan wel voor groen zorgen maar evenzo voor droog en dor, en dit was altijd al zo. Mensen die met de beste bedoelingen aan de kern voorbij gaan, die de crux missen, slaan daarmee een slag in de lucht. Als je 100% goed wilt doen zorg er dan voor dat je je zaakjes voor de volle 100% op het juiste rijtje hebt staan in alle facetten.

ZonderNaam2
ZonderNaam29 mrt. 2021 - 13:19

Ok, maar in China hoef je niet aan te komen met burgelijke ongehoorzaamheid. Als we in de modellen die we nu hebben de hele CO2 uitstoot van het Westen op 0 zetten, gaan we dan niet alsnog naar de afgrond met de uitstoot van de rest van de wereld (waar er ook in veel landen nog enorm industrieel groeipotentieel is)? Zo ja, kunnen we misschien beter investeren in zaken als ontziltingcentrales.

3 Reacties
ton14024
ton140249 mrt. 2021 - 14:26

Wat wil je in die afgrond met ontziltingsinstallaties? Je kunt die ruimte beter voor natuur gebruiken. De ellende begon immers met landbouw, toen Eva, buiten het oogstseizoen om, een appel plukte.

ZonderNaam2
ZonderNaam29 mrt. 2021 - 14:32

Volgens mij is wereldwijde droogte één van de schadelijkste gevolgen van klimaatverandering, ontziltingcentrales kunnen daarbij een oplossing zijn. We zouden als land dat nu al onder de zeespiegel ligt ook nu al moeten beginnen met de herziening van ons deltaplan voor als de zeespiegel straks stijgt.

EenMening
EenMening9 mrt. 2021 - 23:11

@Zonder Naam Met behulp van omgekeerde osmose kun je grote hoeveelheden zeewater relatief goedkoop ontzilten. De benodigde eletriciteit kan opgewekt worden met zon- en windenergie. Dat gebeurt al op grote schaal in streken die met droogte te kamen hebben. Je verhoogt hiermee de totale beschikbare hoeveelheid zoet water.

de passie preker
de passie preker9 mrt. 2021 - 12:45

De meerderheid van alle Nederlanders vind het klimaat belangrijk, en wil daar ook best wat aan doen. Een veel kleinere groep wil daarvoor ook best meedoen met burgerlijk ongehoorzame acties. Maar willen ze naast protesteren ook daadwerkelijk offers brengen voor het klimaat ? Voor de goede orde: gesubsidieerd in een Tesla rijden is geen offer. Niet meer de wereld overvliegen naar festivals en feesten en een windmolen dulden in je achtertuin wel. Ik ben echter bang dat het aantal Nederlanders dat daadwerkelijk dat soort offers wil brengen minuscuul klein is. Het zijn vooral anderen die echt wat moeten doen, te weten 'de politiek' en 'de kapitalisten'.

5 Reacties
Fredje3
Fredje39 mrt. 2021 - 13:46

U weet overigens dat windmolens heel slecht voor het klimaat zijn? Ze lekken SF6 gas welke niet is opgenomen in de klimaat berekeningen, maar wel erg gevaarlijk is en vooral de wieken van de molens zijn praktisch niet recyclebaar en worden in bepaalde gebieden gewoon begraven onder de grond. (https://www.frontnieuws.com/windturbines-wieken-kunnen-niet-worden-gerecycled-vervuilen-grote-stukken-land/)

The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 14:24

Fredje pleit ervoor om iedereen op water en brood te zetten.

HappyBuddha
HappyBuddha9 mrt. 2021 - 17:10

@Fredje 9 maart 2021 at 14:46 . (https://www.frontnieuws.com/windturbines-wieken-kunnen-niet-worden-gerecycled-vervuilen-grote-stukken-land/) Heb die site een even bekeken en wat stukken doorgelezen. Speld.nl is leuker

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 mrt. 2021 - 18:08

'Ze lekken SF6 gas welke niet is opgenomen in de klimaat berekeningen, maar wel erg gevaarlijk is ' Volgens De Telegraaf (=Shell lobby). E.e.a blijkt in praktijk wel mee te vallen. De CO2 besparing weegt riant op tegen de schade door SF6. 'https://www.nwea.nl/windenergie-en-sf6-in-perspectief/' 'en vooral de wieken van de molens zijn praktisch niet recyclebaar ' Ik zou willen dat je je net zo druk zou maken over de gigantische schade die fossiel inmiddels heeft opgeleverd. Iets met meten met twee maten..

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mrt. 2021 - 4:09

Ik zou zeggen dam het kapitalisme in, er is daar een wereld te winnen!

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 mrt. 2021 - 12:42

"In de jaren negentig was een demonstratie wellicht genoeg om het klimaatalarm te luiden, maar vasthouden aan de traditionele tactieken van de klimaatbeweging is collectieve zelfmoord. Als het leven ons lief is, kunnen we geen democratisch middel onbenut laten. Het is tijd voor massale burgerlijke ongehoorzaamheid". Ten eerste is een blokkade geen democratisch middel. Je pakt namelijk iemand zijn of haar bewegingsvrijheid af. Ten tweede: mogen andere dat ook: blokkeren of de wet overtreden (want dat is burgerlijke ongehoorzaamheid) als zij vinden dat het ultiem belangrijk is. Dan mogen viruswappies, teststraten blokkeren. Abortusklinieken mogen geblokkeerd worden. Mag die vader die zijn kinderen op school (belangrijk onderwijs) wil krijgen dan ook burgerlijk ongehoorzaam over een voet heen rijden? Of hebben alleen jullie dit hemels recht en worden het tranen als anderen dat ook doen? Verder roep je wel democratisch maar het is ook democratisch als jij, democratisch besloten, je zin niet krijgt.

5 Reacties
The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 14:21

DenFlexwerker - Waarop baseer jij eigenlijk het recht om meer te consumeren dan de planeet aankan? Heeft een kleine minderheid misschien het democratische recht om de grote meerderheid haar wil op te leggen? Jouw democratie is die van Ali Baba en de 40 rovers.

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 mrt. 2021 - 21:06

@The Apple Gezien wij hier het echte probleem aanpakken: de overbevolking. Zonder migratie daalt hier de bevolking. Ten tweede bestaat er iets als zelfbeschikking van volken en soevereiniteit. Wij in Nederland hebben dat en zijn dat.

The Apple
The Apple10 mrt. 2021 - 8:47

In ieder geval heb je begrepen wie ik bedoel met Ali Baba en de 40 rovers. Die vermeende overbevolking is slechts een uitwijkmanoeuvre om niet te hoeven toegeven dat je behoort tot de 20% die zich 80% van de beschikbare middelen toe-eigent.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen10 mrt. 2021 - 10:59

Als AliBaba (genig trouwens, de webwinkel waar je werkelijk alle troep van de wereld kunt kopen) nog maar 20 rovers heeft zal zijn omzet met 50% dalen. Het is een begin.

The Apple
The Apple11 mrt. 2021 - 3:29

Ali Baba = Mark Rutte

de passie preker
de passie preker9 mrt. 2021 - 12:41

De meerderheid van alle Nederlanders vind het klimaat belangrijk, en wil daar ook best wat aan doen. Een veel kleinere groep wil daarvoor ook best meedoen met burgerlijk ongehoorzame acties. Maar willen ze naast protesteren ook daadwerkelijk offers brengen voor het klimaat ? Voor de goede orde: gesubsidieerd in een Tesla rijden is geen offer. Niet meer de wereld overvliegen naar festivals en feesten en een windmolen dulden in je achtertuin wel. Ik ben echter bang dat het aantal Nederlanders dat daadwerkelijk dat soort offers wil brengen minuscuul klein is.

2 Reacties
JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 14:08

" Voor de goede orde: gesubsidieerd in een Tesla rijden is geen offer." Klopt, de berekening t.o.v. de normale auto is nog niet helemaal af. Maar het maakt waarschijnlijk weinig uit. De wereld kan een Tesla voor ieder gezin niet opbrengen, autonoom vervoer en dus geen eigen autobezit wel een meningvolle en redelijke stap betekenen.

EenMening
EenMening9 mrt. 2021 - 23:07

@JasDon Nederland beschikt behalve over een uitstekend autowegennet, ook over een van drukst bereden spoorwegnetten van de wereld met bijna 400 stations en daarnaast nog 182 km lightrail-, metro- en sneltramnet met in totaal 142 haltes. Op vrijwel alle spoortrajecten rijden 2 of meer treinen per uur. 2/3 van alle Nederlanders woont binnen 5 km van een treinstation. Daarnaast zijn er nog honderden bus- en tramlijnen, kun je op de meeste stations OV-fietsen huren en staan er in de meeste grotere plaatsen flinke aantallen huurauto's. Het OV in Nederland is van goede kwaliteit maar nog niet compleet. Er ontbreken nog een aantal spoorlijnen, belangrijke trajecten moeten verdubbeld worden en de frequentie kan verder omhoog worden gebracht. Ook is het te overwegen om de prijs van het OV met 40% te verlagen. Nu kun je trouwens al voor 2 of 5 euro per maand met 40% korting buiten de spits reizen.

EenMening
EenMening9 mrt. 2021 - 12:29

De economen en Nobelprijswinnaars Abhijit V. Banerjee en Esther Duflo hebben een interessant boek geschreven over economie met als titel: "Good economics for hard times'. Het is in het Nederlands vertaald met als titel "Hoe economie de wereld kan redden" en is verschenen bij uitgeverij Thomas Rap. Het is gebaseerd op een grote hoeveelheid onderzoek in zowel de VS als India. Het wordt door zowel Thomas Piketty als Yanis Veroufakis aanbevolen! Piketty schrijft: "In hun voortreffelijke en verfrissende boek presenteren Banerjee en Duflo indrukwekkend nieuw onderzoek, stellen ze vragen bij traditionele ideeën over de meest uiteenlopende onderwerpen - van handel en belasting op topinkomens tot mobiliteit - en delen hun eigen, zeer aansprekende en krachtige inzichten. Een must-read".

tinekea2
tinekea29 mrt. 2021 - 12:01

Dan stel ik voor dat je je burgerlijke ongehoorzaamheid uitvoert bij de grootste vervuilers: de VS, China en India.

5 Reacties
The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 14:08

Goed idee, ga je gang.

Gaitj
Gaitj9 mrt. 2021 - 15:02

Hierover verbaas ik mij ook over: We gaan in NL miljarden uitgeven om onze CO2-uitstoot te beperken in de hoop de ganse wereld te redden van de ondergang. Gaat dat lukken? Nee, natuurlijk niet, daarvoor zijn we een te klein pieplandje. De thermostaat van de wereld bevindt zich niet in Nederland. Aanpassen is het devies.

EenMening
EenMening9 mrt. 2021 - 23:14

@Gaijt De CO2-uitstoot van NL bedraagt 0,5 % van het wereldtotaal, die van de EU minder dan 10%. Daarom reageert @The Apple met een nietszeggend kreetje.

The Apple
The Apple10 mrt. 2021 - 9:01

Nederland staat in de top 25 van landen met de grootste CO2 voetafdruk per inwoner - https://www.impactnow.nl/wat-is-onze-co2-uitstoot/

LaBou
LaBou 10 mrt. 2021 - 17:27

Diverse staten in de VS hebben beduidend strengere milieuwetten dan welk Europees land ook. En ook China is bezig met vergaande milieuwetgeving: https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/05/chinas-verrassende-maatregelen-tegen-luchtvervuiling

JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 11:59

Om deze doelen te bereiken moeten we samen veel minder consumeren en ons ook eens stoppen te vermeerderen. Alleen nog maak boekjes lezen, geen smartphone meer, geen breedbeeld tv meer. Dikke truien thuis in de winter, auto's alleen voor noodzakelijk vervoer, geen eigen bezit meer. Daarnaast vooral fietsen. OV alleen nog maar voor noodzakelijk vervoer. Vakanties in de vorm van wandeltochten naar wellicht verre oorden? Alleen eten uit de regio, misschien aangevuld met noodzakelijke vitaminen en minarelen? En dan heb ik het niet eens over het bevolkingsprobleem: minder mensen -> minder kinderen. Regio's die boven voortplantingsquota uitkomen verbieden het probleem te exporteren? Als de mens het wil kunnen we best wel klimaatneutraal leven, misschien ook met een paar mensen extra. Maar als je geen serieuze offers brengt komt er niets van terecht. Als onze ecowarriors er echt zo in staan heb ik respect voor ze, maar volgens mij komt er als gevolg van 'mensen willen nu eenmaal dingen' weinig van terecht.

11 Reacties
KM2
KM29 mrt. 2021 - 13:43

"Alleen eten uit de regio, misschien aangevuld met noodzakelijke vitaminen en minarelen?" Niet nodig in Nederland, mits een gevarieerde eetstijl en natuurlijk alles met mate. Vitaminepillen zijn goed voor de portemonnee van de producent, dat is alles, en hebben geen effect op de gezondheid als men er een gezond eetpatroon op na houdt. Uitzonderingen daargelaten, maar dan uitsluitend op advies van arts of diëtist (dus geen "voedingsdeskundige" of "influencer").

The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 14:07

KM - Jasdon probeert het alleen maar zoveel mogelijk af te schilderen als de hel op aarde, dus dat moet je niet zo serieus nemen.

KM2
KM29 mrt. 2021 - 15:16

Dat mag zo zijn Apple, Ik ben groot voorstander van eten uit de regio, op koffie na maar dat is ook alles. En ook uit het seizoen, dus geen sla of aardbeien in de winter.

JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 16:17

@KM Je hebt gelijk qua vitamine-'kwakzalverij'. maar met beperktere opties bestaat het risico dat mensen eenzijdiger eten. @Apple Hoe zie jij anders voor je dat de wereld 10 miljard mensen voedt en gelijke kansen biedt. 10 miljard smartphones, streaming media, etc. gaan ervoor zorgen dat we milieudoelstellingen niet halen. Ook die grote TV's met ook weer hun digitale aanbod wat voor gigantisch veel energieverbruik staat zijn een probleem bij 10 miljard consumenten. 10 miljard mensen met een auto in de familie, ook niet duurzaam. Etc. etc. Ik ben benieuwd hoe jij je het voorstelt. Kernfusie misschien als een grote gok, waarmee we ook afkoelings-strategieën van energie kunnen voorzien?

KM2
KM29 mrt. 2021 - 17:15

Jasdon, Beperktere opties valt best mee, een verandering zal het zeker zijn. De meeste producten uit Marokko, Israël, Senegal of Vietnam (enkele voorbeelden) is hier in Nederland ook prima te verbouwen, snijbonen hoeven niet uit Senegal te komen en de mint uit Israël groeit hier net zo goed en die oosterse vis-schaal- en schelpdieren kunnen prima vervangen worden door het aanbod uit de Noordzee. Eenzijdig eten doet de Nederlander al, mooiste voorbeeld is dat op het gebied van gevogelte waar het aanbod alleen maar kip is. Geen: Kwartel, Fazant, Eend, Gans, Parelhoen, Patrijs of Duif soms, heel soms, met kerst kalkoen (je eet vaker kalkoen dan dat je denkt, maar dat is een ander verhaal).

The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 17:45

JasDon - Denk je dat het energieverbruik zou dalen als de telefoon wordt afgeschaft? Dat mensen een auto aanschaffen van 20.000 euro, terwijl dat ding vervolgens 22 uur per dag her en der ongebruikt in de weg staat, is zowel in logistiek opzicht als vanuit het oogpunt van investering zo onlogisch dat er vast wel iets op bedacht gaat worden. De dichtstbijzijnde grote supermarkt is hier15km vandaan en toch hebben wij geen auto (meer), want voor minder dan 1 euro heen en 1 euro terug komt de gemeenschappelijk taxi je thuis ophalen en brengen. Gaan we naar de grote stad (100km), dan hebben we een hele dag een auto met chauffeur voor 22,50 euro. Dat is pas luxe ! En veel goedkoper dan een eigen auto, die je ook nog eens moet onderhouden en die om de zoveel tijd defect in de garage staat. Het is duidelijk dat dat alleen maar kan omdat hier het arbeidsloon zo laag is, dus ik ben bang dat jullie zullen moet wachten op het GPS-gestuurde chauffeurloze Google- of Uber-bolletje voor 2 of 4 personen, maar dat komt vast wel, maak je geen zorgen. In 2050 ben je gestoord als je nog een auto hebt helemaal voor jezelf alleen.

The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 18:04

KM - Ik ook ! Jasdon: "met beperktere opties bestaat het risico dat mensen eenzijdiger eten." Wil je dat we nu een lijstje gaan maken van de risico's van al dat industrieel vervaardigde voedsel waar de supermarkten van uitpuilen? Al zou je de hele winter door moeten komen op aardappelen, peulvruchten, prei en spruitjes, dan nog zou je erop vooruitgaan.

KM2
KM29 mrt. 2021 - 18:22

The Apple "JasDon – Denk je dat het energieverbruik zou dalen als de telefoon wordt afgeschaft?" Ik ben dan geen Jasdon, maar ik ben er zeker van dat het energieverbruik flink gaat dalen op het moment dat men mobiele (smart) telefoon gaat afschaffen. Niet zozeer het verbruik van de telefoon, ook de datacenters en het delven van de (edel) metalen die gebruikt zijn. Om nog maar te zwijgen over de energie die het kost om een telefoon na 3 a 4 jaar te moeten recyclen.

JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 20:54

Wat KM zegt, de infrastructuur om de data te 'produceren' en te transporteren vreet gigantisch veel energie. Tegelijkertijd kan je vanaf G6 waarschijnlijk afscheid nemen van je vaste internetverbinding, zolang je maar in stedelijk gebied woont. Er is dus wel wat te optimaliseren het energieverbruik kan wellicht omlaag door verhoogde efficiëntie, maar het vanzelf normaal om met VR brillen op bv. 8K per oog te spelen. Media consumptie is en blijft dus een enorme energievreter. Je wilt niet weten hoeveel energie het kost om je F5-actie op Joop uit te voeren. Als je echt naar energieneutraal wil moet je dat soort consumptie uit faseren..

JasDon
JasDon9 mrt. 2021 - 21:04

Ik merk dat ik steeds vaker woorden weglaat: "Er is dus wel wat te optimaliseren en het energieverbruik kan wellicht omlaag door verhoogde efficiëntie, maar het wordt vanzelf normaal om met VR brillen op bv. 8K per oog te spelen." En Apple, de kosten van jouw vervoer zullen waarschijnlijk geen sociale premies betalen. Qua vervoer denk ik dat wel 100% op autonomie moeten inzetten en ook zo snel mogelijk menselijke bestuurders van de weg moeten halen. Want dan wordt zo een oplossing veel sneller te implementeren.

The Apple
The Apple10 mrt. 2021 - 9:04

Ik denk dat de telefoon ons heel wat kilometers bespaart.

Poeha
Poeha9 mrt. 2021 - 11:20

Burgerlijke ongehoorzaamheid mag gewoon niet. Punt. Als ik het niet eens ben met mijn buurman, ga ik zijn deur ook niet blokkeren. Zo werkt het niet in Nederland.

4 Reacties
The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 14:01

Poeha: "Burgerlijke ongehoorzaamheid mag gewoon niet." Hoe kom je nou op dat idee?

Poeha
Poeha9 mrt. 2021 - 15:24

Omdat de eerdere acties waren: Schiphol blokkeren Toegangswegen blokkeren Uiteindelijk moet dat steeds door de politie worden ontruimd, omdat dat niet mag. Je mag binnen de wettelijke grenzen demonstreren, maar geen eigenrichting plegen en gewoon maar weten gaan blokkeren.

The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 18:09

Yep, ongehoorzaamheid moeten we gewoon verbieden, net zo lang tot niemand meer weet wat het woord betekent.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mrt. 2021 - 4:22

Het hele stuk gaat erover dat het binnen de wettelijke grenzen demonstreren niet meer werkt! Men heeft daar nl. iets op gevonden. Je mag demonstreren daar waar je het verkeer niet meer hindert etc... Dat was vroeger Toch ook niet. Mensen moeten om te luisteren letterlijk ergens bij stilstaan (en dus niet doorrijden of ergens langs af rijden).

Jozias2
Jozias29 mrt. 2021 - 11:04

Volgende week woensdag heb je een nog veel beter democratisch middel. Voor de rest zie ik weinig verschil met bijvoorbeeld de blokkeerfriezen en is deze oproep om zaken 'af te dwingen' een eerste aanzet tot terreur. Demonstraties en andere wettelijke belangen werken niet en de belangen zijn zo groot dus we vinden dat we de wet mogen overtreden om het doel te bereiken. Maar als vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid ook niet werkt en de aarde staat op het spel, wat is dan de volgende stap?

Catisfaction
Catisfaction9 mrt. 2021 - 11:04

Prima om hier aandacht voor te vragen maar wat zijn de concrete plannen van Extinction Rebellion om het klimaat te redden, heel het land vol met windmolens en zonneparken?

9 Reacties
The Apple
The Apple9 mrt. 2021 - 13:59

Je kunt Extinction Rebellion niet verantwoordelijk make voor een verkeerde aanpak door de overheid.

Mr Ed
Mr Ed9 mrt. 2021 - 16:01

"Je kunt Extinction Rebellion niet verantwoordelijk make voor een verkeerde aanpak door de overheid." Dat doe Catisfaction toch niet? Hij vraagt naar de plannen van Extinction Rebellion.

HappyBuddha
HappyBuddha9 mrt. 2021 - 17:19

@Catisfaction 9 maart 2021 at 12:04 Prima om hier aandacht voor te vragen maar wat zijn de concrete plannen van Extinction Rebellion om het klimaat te redden, heel het land vol met windmolens en zonneparken? Die hebben geen plannen. Ze weten alleen wat ze niet willen. Zie je wel vaker, ook hier op Joop, iedereen weet precies wat ze niet willen maar kunnen dan weer niet aangeven wat ze wel willen en hoe dat te realiseren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 mrt. 2021 - 18:23

'Mijn rurale leefomgeving wordt compleet vernaggeld door 80 stuks windmolens op zichtafstand waarvan vier stuks op anderhalve kilometer' Blijft opvallend dat je vrijwel nooit iemand hoort klagen over de ca 27.000 spuuglelijke elektriciteitsmasten die er in dit land staan.

jandebakker
jandebakker9 mrt. 2021 - 19:39

Blijft opvallend dat je vrijwel nooit iemand hoort klagen over de ca 27.000 spuuglelijke elektriciteitsmasten die er in dit land staan. Dat is toch vrij logisch. Die masten hebben een concreet doel dat aan de locatie gelinkt is. Eis dat ze 50 km worden verplaats en je zit zelf zonder stroom. Het concrete doel van windmolens is echter niet locatie gebonden. Verplaats ze 50 km en je hebt nog steeds even veel groene stroom. Daarnaast hebben windmolens ook een heel oneerlijk verdelingsmechanisme. IN de gebieden waar veel mensen wonen, en dus veel stroom wordt verbruikt is weinig ruimte voor molens en in gebieden waar weinig mensen wonen, en dus minder stroom wordt verbruikt is veel ruimte voor windmolens.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 mrt. 2021 - 20:59

'Verplaats ze 50 km en je hebt nog steeds even veel groene stroom. ' Dan klagen ze 50km verderop.

MaxMax2
MaxMax210 mrt. 2021 - 10:54

@Joe Speedboot Daarom heel de omgeving van Amsterdam en Utrecht helemaal vol zetten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mrt. 2021 - 19:05

'Daarom heel de omgeving van Amsterdam en Utrecht helemaal vol zetten.' Ruilen tegen de Hoogovens, Schiphol en Pernis?

MaxMax2
MaxMax211 mrt. 2021 - 11:00

@Joe Speedboot Jij stemt GL, dan kun je die windmolens krijgen ook.

korheiden2
korheiden29 mrt. 2021 - 11:01

Ik zou graag horen waaraan we moeten denken bij burgerlijke ongehoorzaamheid. Je kunt immers de wereld verbeteren en bij jezelf beginnen. Bijvoorbeeld door niet te vliegen, geen of weinig vlees te eten, je huis verduurzamen, geen auto rijden (of een elektrische als je veel geld hebt). De blokkeeracties van ER zijn hooguit wat hinderlijk maar veel maakt het niet uit, lijkt me.

1 Reactie
plato12
plato129 mrt. 2021 - 15:09

"of een elektrische als je veel geld hebt", blijkbaar besef je niet dat rijden in een dure auto per definitie slecht is voor het klimaat , maakt niets uit of het eentje op benzine, diesel of stroom is , de prijs maakt alles uit.