Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Burger wil geen megastallen

  •  
23-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Flickr_Varkensstal_Sara_Locket479_300.jpg
Grote veehouderijen hebben niet de toekomst, blijkt uit dialoog tussen burgers en deskundigen. Varkenshouders starten charme-offensief 
Groter is niet altijd beter, zeker niet als het gaat over veehouderijen. Gewone Nederlanders willen geen alsmaar groter wordende veebedrijven die zich richten op buitenlandse markten. Dat is de belangrijkste uitkomst van het rapport “Van mega naar beter”, dat vrijdagochtend is gepresenteerd aan staatssecretaris Bleker van Landbouw. Het rapport is een weerslag van de in de zomermaanden gehouden maatschappelijke dialoog over de schaalgrootte en toekomst van de veehouderij in Nederland, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.
Uit de dialoog – die bestond uit een internetdialoog, zes burgerpanels en een tweedaagse conferentie van experts – blijkt dat de deelnemers verdere schaalvergroting in de sector geen optie vinden, zo schrijft RefDag. Een ruime meerderheid van de bijna 2000 deelnemers aan de internetdialoog heeft zich uitgesproken voor de zorgzame veehouderij: een scenario waarbij kleinschaligheid en duurzaamheid leidraad zijn voor de boer. Tegenstanders noemen dit beeld het failliet van de sector, die alleen gebaat zou zijn bij schaalvergroting om te kunnen overleven.
De varkensboeren zijn intussen een campagne gestart om van hun negatieve imago af te komen. Dat meldt BNR vrijdag. De radiozender laat drie deskundigen aan het woord:
Bert Pol van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft zo zijn twijfels of het onderzoek wel representatief is. In ieder geval lijkt het weinig Nederlanders echt bezig te houden.
Veehouder en agrisch ondernemer Martin Houben heeft zelf meerdere megastallen met in totaal meer dan veertigduizend varkens. Houben wil het misverstand wegnemen dat deze reuzestallen per definitie dieronvriendelijk en milieu-onvriendelijk zijn: schaalvergroting is volgens hem juist een middel om duurzaamheid na te streven.
Ook dierenarts Gerard van Eijden uit Putten – voorzitter van de Vakgroep Gezondheid Varkens – meent dat kleine stalletjes er wellicht schattig uitzien, maar niet beschikken over verschillende moderne faciliteiten zoals vloerverwarming. Bovendien hebben de varkens in een megastal vaak juist méér ruimte dan in een kleinere stal.
Milieuorganisatie Milieudefensie voert al enige tijd actie tegen de komst van megastallen:
Dieren in een megastal komen nooit buiten, kunnen niet wroeten en zien (vrijwel) geen daglicht. Staarten worden zonder verdoving afgeknipt en hoektanden ingekort. Het veevoer wordt ver van de boerderij geteeld en met vrachtwagens aangevoerd. De mest en het slachtvee worden weer afgevoerd. Deze manier van veeteelt heeft weinig meer met landbouw te maken. Daarom noemen we een megastal ook wel een veefabriek.
Wat is er mis met de veefabrieken volgens milieudefensie?
– er ontstaat een groot mestoverschot – dieren worden behandeld als vleesmachines – megastallen veroorzaken lokale milieuvervuiling zoals fijnstof – er zijn risico’s voor de volksgezondheid in verband met de kans op de verspreiding van ziektes – het veevoer komt uit andere landen (bijvoorbeeld soja uit Latijns-Amerika) en veroorzaakt uitputting van de bodem daar – veehouders zijn slachtoffer: voor iedere megastal sluiten minimaal drie gezinsbedrijven – megastallen verpesten het landschap.
Update: 15.15
GroenLinks Kamerlid Rik Grashof roept staatssecretaris Bleker op de veehouderij te verduurzamen en een eind te maken aan megastallen.
We kunnen niet zo langer doorgaan. Het rapport Alders laat zien dat Bleker de regie moet voeren om de veehouderij te verduurzamen en daarbij passen geen megastallen. Hervorming van de veehouderij in Nederland is hard nodig. We moeten echt groener en diervriendelijker gaan boeren in Nederland.
Grashof is bezig met een wetsvoorstel om levenslang opsluiten van dieren te verbieden. Die wet zou dieren het recht op een vrije uitloop geven. Eind van dit jaar zal hij het voorstel indienen. Lees meer bij RefDag: “Grote veehouderijen hebben geen toekomst”
Milieudefensie: Wat is een megastal?
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Tammo2
Tammo223 sep. 2011 - 8:52

Jeetje, wat een onderzoek! Wanneer je dus aan mensen vraagt of ze een mestproducerende, fabrieksmatige megaflat in hun achtertuin willen hebben, dan geven ze aan dat niet wenselijk te vinden.... Goh zeg! Verrassend. Straks blijkt nog uit onderzoek dat mensen het liefst gratis geld willen in plaats van ervoor te moeten werken. Stel je toch eens voor wat allemaal uit onderzoek kan blijken.

caquerlaque
caquerlaque23 sep. 2011 - 8:52

Burger wil geen megastallen Burgerking wel

oriolus
oriolus23 sep. 2011 - 8:52

De wereld verandert en de rollen worden omgedraaid. Hightech producten vanuit China naar NL, en goedkope bulkproducten vanuit NL naar China. Het kan verkeren ……

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 8:52

Vreemde redenaties van Milieudefensie. in vergelijking met de huidige "kleinschalige" varkenshouderijen zijn megastallen: - diervriendelijker (meer ruimte per varken) - duurzamer (efficienter omgaan met o.a. mestverwerking, minder ruimtebeslag, efficienter vrachtverkeer) + er wordt hetzelfde (buitenlandse) veevoer gebruikt als tegenwoordig. Waarbij het mij nuttiger lijkt om het aan dieren te geven dan het te gebruiken als briobrandstof zoals milieudefensie wilt. en windmolens verpesten zeker niet het landschap? ps. het antibioticabeleid is idd wel een groot risico

1 Reactie
hannogroen
hannogroen23 sep. 2011 - 8:52

Re: en windmolens verpesten zeker niet het landschap? Niet meer dan de ca 27.000 foeilelijke electriciteitsmasten waar je gek genoeg zelden iemand over hoort klagen.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 8:52

Kort samengevat : Emotie en gebrek aan kennis bij de buitenstaander en verstand en kennis van zaken bij de betrokkenen.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen23 sep. 2011 - 8:52

Je samenvatting is meer van toepassing op de de PVV en haar electoraat dan op Milieudefensie waar wel experts rondlopen.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 8:52

Kiloknallers betekenen megastallen. Als mensen geen megastallen willen, moeten ze geen kiloknallers meer kopen. Ik stel dus voor dat de megastallen naast de supermarkt gebouwd worden zodat de burgers die de megastallen niet willen de relatie zien tussen hun koopgedrag en de productie van vlees. Met een mooie monitor boven het vleesschap waarop de samengepakte varkensmassa's te zien zijn.

1 Reactie
Tammo2
Tammo223 sep. 2011 - 8:52

Ja, en bij mensen die groenten eten gooien we de tuin helemaal vol met mest. Om te laten zien dat groenten het beste op uitwerpselen groeien.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2011 - 8:52

Leuk hoor, wat die gewone Nederlanders (wat dat ook mag betekenen) het goede met de varkens voor hebben, maar zodra hun gehaktbal een dubbeltje duurder wordt gaan ze krijsen als speenvarkens. Die hypocrisie doet me denken aan de referenda in Californië. Als er een referendum is over het verbeteren van de slechte wegen en gammele bruggen, is iedereen voor. Als vervolgens in een referendum over de financiering daarvan wordt gevraagd of men bereid is ervoor te betalen, is het antwoord een eensluidend nee.

2 Reacties
caquerlaque
caquerlaque23 sep. 2011 - 8:52

Ja dat houden de heren varkensboeren ons graag voor.

Tammo2
Tammo223 sep. 2011 - 8:52

Mag ik mijn vlees aan jou doorverkopen? Aangezien prijzen je toch weinig uitmaken...