Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Burgemeesters: 'Laat wapens op de vereniging'

  •  
20-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
gun_300_01.jpg
'Schutters moeten ook een geneeskundige verklaring hebben voordat ze een wapenvergunning krijgen'
Burgemeesters van grote gemeenten hebben liever dat leden hun wapen op de schietclub laten en dus niet mee naar huis nemen. Van de ondervraagde burgemeesters, ongeveer de helft van de G30 vindt 80 procent het onverantwoord dat leden hun wapens thuis bewaren. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.
De burgemeesters vinden ook dat leden voortaan een geneeskundige verklaring moeten bezitten voordat ze een wapenvergunning mogen hebben. Bij zo’n verklaring wordt onder andere gekeken of iemand psychisch in orde is.
De aanleiding voor het onderzoek van RTL is het schietincident met Tristan van der Vlis in Alphen aan de Rijn en de moordpartij van Anders Breivik in Oslo. Beiden hadden een wapenvergunning en beschikten thuis over meerdere wapens. Een aantal van de burgemeesters wilde niet meewerken aan het onderzoek omdat er een onderzoek loopt van de onderzoeksraad voor de Veiligheid.
Sander Duisterhof, directeur van Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) noemt de uitkomst van RTL’s onderzoek ‘schijnveiligheid van burgemeesters’. Daarbij duidt hij er op dat Van der Vlis een wapen bezat door een fout van de politie. Jaap Timmer van het centrum voor Politie-en Veiligheidswetenschappen van de VU Amsterdam noemt het symboolpolitiek.
Je moet veel meer elkaar in de gaten houden. Zorgen dat types als Tristan van der Vlis en Anders Breivik niet legaal, maar ook niet illegaal aan een wapen kunnen komen.
RTL4: Burgemeesters: strengere wapenregels Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

bewustanoniem
bewustanoniem20 aug. 2011 - 20:18

Natuurlijk, laten we nog wat regeltjes erbij verzinnen. Helaas, tegen gekken kun je je niet wapenen, dat blijkt steeds weer.

Gerald2
Gerald220 aug. 2011 - 20:18

Niet alleen bij het verkrijgen, maar ook bij het verlengen van een wapenvergunning.

Patrick Faas
Patrick Faas20 aug. 2011 - 20:18

Schuttersverenigingen werden in de 18de eeuw gezien als machtsmiddelen van burgers om zich te kunnen verzetten tegen de adel, die met eigen geld huurlegers kon inzetten. Ze dienden voor verzet tegen de adel of desnoods (zoals bij de Amerikaanse en Franse revoluties) tegen de koning. De Amerikaanse liefde voor vrije wapenhandel gaat terug naar die revolutionaire oorsprong. Waarom we nog schutterverenigingen toestaan, nu we een democratie hebben, is mij niet duidelijk. Hebben we het recht om de belastinginspecteur van de oprijlaan af te schieten? Nee. Ook Amerikanen hebben dat recht niet, dus ook in de USA zou wapenbezit gewoon verboden moeten worden. Gewapende revoluties zijn niet meer nodig, nu burgers inspraak hebben in de wetgeving. Sterker, het toestaan dat gewelddadigen kunnen oefenen op schuttersverenigingen bedreigt onze democratie. Daarom moeten we in de hele EU en in de hele USA zo snel mogelijk alle schietclubs sluiten en alle wapenbezit verbieden.

[verwijderd]
[verwijderd]20 aug. 2011 - 20:18

Toepasselijke naam heeft die meneer van de KNSA.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil20 aug. 2011 - 20:18

Zo dacht ik dus, ik stap nooit meer in een vliegtuig toen één van de woordvoerders van de piloten "Baksteen" bleek te heten.

PietPieters
PietPieters20 aug. 2011 - 20:18

Niet het wapen thuis in de kluis is het probleem, maar de samenwering en nauwkeurigheid tijdens de screening. In de kroeg kan je ook aan een illegaal wapen komen. Daarvoor hoef je niet moeilijk te doen en eerst jarenlang naar een schietvereniging gaan. Dat is een sport net als autosport. En met auto's als dodelijk wapen worden nog altijd meer mensen gedood dan met een pistool van de schietvereniging. Karst T. deed een aanslag met een auto, waarbij de mensen door de lucht vlogen. De sukkel had beter een terreinwagen of vrachtwagen kunnen nemen i.p.v. een boodschappenwagentje, want dat had het nog meer inpact gehad. Moeten we nu de auto bij de dealer laten staan en alleen rijden onder begeleiding van een rij-instructeur? Waarom wordt alles in Nederland zo opgeblazen?

2 Reacties
geejeehaa
geejeehaa20 aug. 2011 - 20:18

Ik ben het een eind met je eens. Alleen: als lid van de schietvereniging heb je je wapen buiten de club nooit nodig. Dus waarom zou je het gewoon niet op de club in een kluis laten i.p.v. meenemen naar huis?

JanB2
JanB220 aug. 2011 - 20:18

Niet het wapen thuis in de kluis is het probleem Vergeet dat maar. Bij een schietpartij op een duitse school een paar jaar geleden werd gewoon gebruik gemaakt van de legale wapens die de vader (!) van de schutter thuis had opgeborgen. Elk wapen vormt een risico, ook de legale. Opbergen op een veilige plaats buitenshuis is wel degelijk een optie. Wat de vergelijking met de autosport betreft: hoeveel rallyrijders hebben bijvoorbeeld hun wagen niet thuis maar elders in een stalling staan? Als het echt om de schietsport gaat ipv om de kick een wapen onder handbereik te hebben mag opslag in de kluis van een vereniging geen probleem zijn.