Joop

Burgemeesters Biblebelt bezorgd over razendsnelle stijging besmettingen

  •    •  
28-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
772 keer bekeken
  •  
Minder bezoekers voor diensten Hersteld Hervormde Kerk Staphorst

© STAPHORST - Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst. Bij de zondagse diensten in de kerk mogen minder bezoekers naar binnen dan de zeshonderd d

In de top25 van gemeenten met de meeste coronabesmettingen staan 17 plaatsen in de Biblebelt. Dat meldt de christelijke krant Nederlands Dagblad op basis van de RIVM-cijfers. Staphorst staat op de eerste plaats, en wordt gevolgd door Scherpenzeel en Zwartewaterland.
In de Biblebelt waren er de afgelopen week 5,6 positieve tests per 10.000 inwoners. Het gemiddelde in Nederland is 3,18. De krant rekent gemeenten tot de Biblebelt als de SGP er meer dan 4 procent van de stemmen haalt. Dat geldt voor 60 plaatsen in Nederland.
"Ook het aandeel ziekenhuisopnamen in de Biblebelt valt op. In de Biblebelt zijn de ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners zo’n vijftig procent hoger dan in de rest van Nederland. De afgelopen dagen is het aantal ziekenhuisopnames in de Biblebelt hard gestegen, naar meer dan 0.3 ziekenhuisopnamen per 100.000 inwoners."
De besmettingen baren de burgemeesters op de Biblebelt zorgen. Zo hebben de burgemeesters van Staphorst, Urk en Neder-Betuwe de inwoners opgeroepen om toch nog eens na te denken over vaccinatie. Zo stelt Jan ten Kate (Staphorst) “dat de cijfers aantonen dat vaccineren de kortste route uit de situatie is”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Jaco38
Jaco3828 okt. 2021 - 16:22

“Zandb: Het zou nog kunnen kloppen dat er veel mensen met een migrantenachtergond in ziekenhuizen liggen omdat die niet ingeënt zijn. Maar of daar een religieuze motivatie aan ten grondslag ligt, daar hebt u geen enkel bewijs voor.” Maar als in een gemeente slechts 4% of meer stemt op SGP dan is dat bible belt en nemen we gemakshalve maar aan dat de niet gevaccineerden christelijk religieus gemotiveerd zijn. Het is echt ongelofelijk hoe hier gegoocheld wordt met cijfers. Omdat de lat zo laag gelegd wordt (4%) vallen hier ook diverse grotere plaatsen onder met een zeer gemêleerde bevolking. Deze plaatsen als “bible belt” typeren roept een verkeerd beeld op, deze plaatsen zijn niet te vergelijken met kleine plaatsjes als Urk en Staphorst waar circa 50% van de bevolking SGP stemt. In plaats als bijv Veenendaal wonen 65.000 mensen, waarvan circa 20% een migratieachtergrond heeft, circa 10% is SGP stemmer. FvD/PVV zijn goed voor circa 15% van de stemmen. Kortom naast een populatie SGP-ers wonen in dit soort plaatsen ook substantiële andere populaties waar de vaccinatiegraad laag is. De mensen die zich om orthodox christelijke redenen niet laten vaccineren is echt zeer klein. Als je de cijfers van de “bible belt” corrigeert dan blijft er niets over.

12 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 5:32

Staphorst en..Barneveld niet te vergeten,. ( en nog zo wat)

Zandb
Zandb29 okt. 2021 - 6:58

Jaco U moet wel goed lezen: Het gaat hier om een paar burgemeesters die mensen oproepen om zich te laten vaccineren en die burgemeesters vermoeden dat hier religieuze motieven aan ten grondslag liggen. Dat die burgermeesters beter iedereen die zich niet laat inenten kunnen aanspreken, dat ben ik met u eens. Maar voor die kritiek moet u bij die burgemeesters zijn. Niet bij mij. Ik reageer op iemand, die beweert dat bij moslims dezelfde religieuze motivering een rol speelt. Ik vraag daar 'bewijs' van. Uw gereken betreffende Veenendaal is interessant maar bewijst niet dat die mesen met die migratieachtergrond religieuze motieven heeft. Ook bewijst u niet hoeveel van die 20% met die migratieachtergrond zich dan niet hebben laten inenten en daarom in het ziekenhuis liggen. Verder reageer ik inhoudelijk op de religieuze argumenten die mij bekend zijn. Kende ik die argumenten van anderen en kan ik daar naar mijn gevoel iets zinnigs van zeggen, dan deed ik dat. Waarom zou ik dat niet doen? Tot slot: Al zou het aantal gereformeerde niet-vaccineerders klein zijn, dan nog kunnen we het over de motivatie hebben, lijkt mij.

Jaco38
Jaco3829 okt. 2021 - 8:51

Zandb, ik misbruikte uw quote even maar mijn kritiek was niet specifiek op u gericht hoor. Mijn punt is dat je heel erg uit moet kijken met statistiek / extrapolatie op basis van de cijfers over korte tijdvakken in zeer kleine plaatsjes als Urk en Staphorst. Kennelijk is het erg belangrijk voor sommigen om het beeld droog te houden dat de niet-gevaccineerde niet alleen vooral te vinden zijn op de bible belt, maar bovendien dit ook een orthodox christelijke motief heeft. In kleine gemeenschappen zoals Urk of Staphorst waar 50% of meer SGP stemt en nauwelijks migranten snap ik dat niet vaccineren als eerste gekoppeld wordt aan religieus, christelijke bezwaren. Het is een standpunt dat typisch in SGP kringen voorkomt, maar ook binnen de SGP zijn er velen die er anders over denken. Iedereen die een beetje moeite doet zich hierin te verdiepen weet dat dit soort plaatsen in verschillende opzichten outliners in wat de “bible belt” genoemd wordt. Toch worden in de beeldvorming dit soort plaatsen als exemplarisch voor de bible belt gepresenteerd. Dat in deze kleine plaatsjes het niet vaccineren vaak christelijke religieus gemotiveerd is, is een redelijke aanname (hoewel in met name Urk vrij zeker ook andere motieven een rol spelen). Maar dit doortrekken naar alle niet-gevaccineerde in de bible belt is buitengewoon onzorgvuldig. Ik wist dat niet maar een plaats wordt al tot de bible belt gerekend vanaf slechts 4% stemmen op de SGP. Zeker nu we weten dat het vaccinatiegraad onder Nederlanders met migratieachtergrond zorgwekkend laag is. In alle grotere plaatsen op de “bible belt” is de samenstelling van de bevolking zeer gemêleerd. Zoals ik al liet zien wonen in een plaats als Veenendaal ongeveer 2x zoveel NL met migratieachtergrond dan SGP-ers.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2021 - 9:47

@ Jaco38 Jij schrijft: De mensen die zich om orthodox christelijke redenen niet laten vaccineren is echt zeer klein. Als je de cijfers van de “bible belt” corrigeert dan blijft er niets over. Aangezien jij niet met de juiste data rekent is je hele betoog niets waard. Je zal het aantal SGP/CU stemmers moeten gebruiken in het biblebelt gebied. Dan gaat het om enkele honderdduizenden in een tamelijk gesloten gemeenschap. En daarmee heb je het probleem in beeld. Daar wordt corona verspreid. Verder vergeet je ook aan te tonen dat de vaccinatie graad onder allochtonen en Veenendaal laag is. Wellicht met opzet. Het is namelijk niet dezelfde groep allochtonen waar in de grote steden de problemen zitten. Blijkbaar vond je het nodig om de belangen van de autochtone christenen te verdedigingen door de schuld bij allochtone moslims te leggen. Maar je hebt daarvoor niet een erg sterk verhaal.

Jaco38
Jaco3829 okt. 2021 - 10:55

Daan, laten we het niet over cijfers en bronnen hebben, u heeft toch echt de reputatie op deze site dat u niet zo gevoelig bent voor feiten als deze feiten niet passen in uw bubbel. Dat de vaccinatiegraad onder NL met migratieachtergrond zorgwekkend laag is, is genoegzaam bekend. Elke suggestie dat het benoemen hiervan extreem-rechts is, is te walgelijk voor woorden. Bovendien - en dat is veel zorgwekkender - weten we dat het juist deze groep is die ook het grootste gezondheidsrisico loopt bij een COVID besmetting: zie de hoge vertegenwoordiging op de IC’s. Juist naar die groep zou alle aandacht moet uitgaan, tenminste als het te doen is om oprechte zorg en niet elke gelegenheid aangrijpen voor het bashen van een bevolkingsgroep. Als u niet overtuigd bent van de zorgelijke lage vaccinatiegraad onder NL met migratie-achtergrond dan heb ik inmiddels niet de illusie dat iets dat ik zeg u gaat overtuigen. Net zo min heeft het weinig zin iemand te overtuigen dat de aarde toch echt rond is. Vervolgens berekent u het potentieel van niet-gevaccineerden om orthodox christelijke reden door alle SGP / CU stemmers op te tellen. Dat is wel zo belachelijk dat ik mij bijna niet kan voorstellen dat u serieus bent. De orthodox christelijk niet-gevaccineerden zijn zeer precies af te bakenen op bepaalde kerkgenootschappen waar dit onderdeel is van een hele specifieke theologische interpretatie van de bijbel. Dit gaat terug tot begin 1800. Het niet-vaccineren staat niet op zich, om precies dezelfde theologische redenen zijn deze mensen ook niet verzekerd. Dit is een zeer kleine groep. Dit aanhangers van deze leer zitten in de in de zeer kleine orthodoxe protestante kerken, het potentieel niet-gevaccineerden om religieuze redenen kan dan ook veel beter gevonden worden door te kijken naar het aantal leden van dit soort kerken ipv SGP stemmers. Iedereen die een beetje geïnformeerd is weet, dat dit een schot hagel is. De meest duidelijk: Gereformeerde gemeente in NL en diverse afsplitsingen, circa 30.000 leden. Dan zijn er nog wat kerken waar het niet inenten / verzekeren niet de officiële leer is, maar het wel voorkomt. De leden bevinden zich in de rechter SGP flank bevinden, maar lang niet alle SGP-ers denken er zo over, laat staan CU stemmers. Er zullen onder CU stemmers ongetwijfeld - zoals bij alle partijen- ook mensen zijn die niet gevaccineerd zijn, maar dat is dan niet religieus gemotiveerd. De schatting die rondgaat dat circa 50.000 Nederlanders ogv orthodox christelijk motivatie niet gevaccineerd zijn is heel redelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 okt. 2021 - 12:23

De niet-gevaccineerde christenen leven niet zo geisoleerd in "eigen" gemeenten zoals Neder-Betuwe en Staphorst dat ze niet in contact komen met anderen die ze kunnen besmetten. Ze zijn ook mobiel net als andere Nederlanders. Dat bij (oudere) bewoners van achterstandsbuurten in de grote steden de vaccinatiegraad te laag is is ook waar, maar dat heeft geen religieuze achtergrond. Eerder wantrouwen of laksheid. Complottheorieën zijn ook onder allochtone jongeren populair.

Jaco38
Jaco3829 okt. 2021 - 15:52

“Daniëlle: maar dat heeft geen religieuze achtergrond. Eerder wantrouwen of laksheid” En wat is erger dan voor zover je hier een onderscheidend waardeoordeel aan kunt vastplakken: Iemand die zich niet laat vaccineren vanwege een religieus gewetensbezwaar of iemand die laks is of complottheorieën najaagt? Waarom bericht na bericht of de kleine groep gewetensbezwaarden anti-vaxxers en geen enkel bericht over de veel grotere groep die om allerlei andere - evenmin rationele - redenen zich niet laat vaccineren. Ik kan dat alleen verklaren uit een zuur, links anti christelijk sentiment.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2021 - 18:39

@ Jaco38 Jij schrijft: Dat de vaccinatiegraad onder NL met migratieachtergrond zorgwekkend laag is, is genoegzaam bekend. Elke suggestie dat het benoemen hiervan extreem-rechts is, is te walgelijk voor woorden. Ten eerste. Er wordt niet beweerd dat de vaccinatie graad van alle allochtonen ongeacht waar ze wonen laag is. Er wordt beweert dat die inde grote steden laag is. In Amsterdam bijvoorbeeld onder Ghanezen. Dat is bewezen en dat soort groepen blijken veel terecht te komen in de Amsterdamse IC. Jij beweert zonder enige onderbouwing dat de vaccinatie graad van allochtonen in Veenendaal laag is. Dus je doet een onzinnige uitspraak. In de context van de rest van je reactie waarin jij het opneemt voor autochtonen christenen en het probleem wijt aan allochtonen zonder enig bewijs rechtvaardigt de conclusie van discriminatie. Dat gerelateerd aan je overige bijdragen maakt de kwalificatie extreem rechts correct. En je schrijft: De schatting die rondgaat dat circa 50.000 Nederlanders ogv orthodox christelijk motivatie niet gevaccineerd zijn is heel redelijk. Het aantal mensen dat SGP stemt ligt ongeveer rond de 250.000 dus je bent bezig met het manipuleren van data. En naast de SGP aanhang zullen ook andere christenen op basis van het geloof het vaccin weigeren. Kortom er klopt helemaal niets van je betoog.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2021 - 18:42

@ Jaco38 Jij schrijft: Waarom bericht na bericht of de kleine groep gewetensbezwaarden anti-vaxxers en geen enkel bericht over de veel grotere groep die om allerlei andere – evenmin rationele – redenen zich niet laat vaccineren. Ik kan dat alleen verklaren uit een zuur, links anti christelijk sentiment. Dat komt omdat de groep zelf en mensen met extreem rechtse sympathieën keer op keer het probleem ontkennen en hun cijfers manipuleren. Dus moet daar keer op keer de aandacht op gevestigd worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 okt. 2021 - 7:59

Aan "wantrouwen of laksheid" is in pricipe iets te doen dmv gerichte voorlichting en laagdrempelige priklocaties.

Jaco38
Jaco3830 okt. 2021 - 8:44

“Aan “wantrouwen of laksheid” is in pricipe iets te doen dmv gerichte voorlichting en laagdrempelige priklocaties.” Des te meer reden de aandacht op die groepen te vestigen zou ik zeggen.

Jaco38
Jaco3830 okt. 2021 - 9:04

Daan, ik ontken helemaal niets, ik heb niets met het anti-vax standpunt van welke groepering dat ook. Er mag wat mij betreft van alles aan gedaan worden om anti vaxxers op de bible belt te bereiken. Het gaat om de onevenwichtigheid in de berichtgeving + het googelen met cijfers om de groep groter te laten lijken. Waarom zou je dat willen, wat drijft u om maar vol te houden dat er honderduizenden orthodox christenen niet gevaccineerd zouden zijn? Daar waar u zelf altijd onmogelijk bewijs vraagt, hebt u er geen enkele moeite mee om alle SGP stemmers en zelfs CU stemmers in het anti vax kamp te plaatsen ogv religie. Dat is gewoon bewust kwaadspreken. Het is een kleine moeite wat onderzoek te doen en dan weet u dat dit echt nergens op slaat. Ik weet dat u weinig op hebt met bronnen, maar doe toch nog eens een poging. Zie pag 18 voor een serieuze schatting over het vaccinatie standpunt in de gereformeerde gezindte. Volgens deze berekening zijn circa 250.000 mensen lid van deze kerken en is daarvan circa 40% niet gevaccineerd, circa 100.000 mensen. Maar hier zitten ook de vaccinaties bij die onder de 12 plaatsvinden, voor COVID geldt dat nog niet, de kans dat zij zich laten vaccineren is niet groot, maar vooralsnog is niemand onder de 12 gevaccineerd, vandaar dat deze groep nog niet meegerekend wordt. Zo komt men tot de schatting van circa 50.000 (>12jr) die niet gevaccineerd zijn vanwege dit specifieke standpunt. https://academischewerkplaatsamphi.nl/wp-content/uploads/2016/08/Brochure-Vaccinatie-in-d-ereformatorische-gezinddte.pdf

adriek
adriek28 okt. 2021 - 16:04

Burgervaders in de biblebelt maken zich zorgen en gaan niet meer naar werk en kerk: thuisbezorgd.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 10:57

Urk : circa 14.000 mensen niet gevaccineerd er wonen 1614 mensen per km2 Staphorst : circa 7.200 mensen niet gevaccineerd er wonen 128mensen per km2 Zwartewaterland: circa 5.650 mensen niet gevaccineerd er wonen 275 mensen per km2 Amsterdam : circa 200.500 mensen niet gevaccineerd er wonen 5270 mensen per km2 Den Haag : circa 142.500 mensen niet gevaccineerd er wonen 6620 mensen per km2 Rotterdam : circa 189.000 mensen niet gevaccineerd er wonen 2990 mensen per km2 Waar zitten de mensen het dichtst op elkaar? Waar is qua landelijke dekking zowel procentueel als absoluut de meeste winst te behalen? Waar is de kans dat mensen van gedachte veranderen het grootst? Dus waar zullen we de prioriteit en de aandacht eens op gaan vestigen?

22 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 11:29

En waar komen de mensen het vaakst bij elkaar? Waar hebben ze de meeste kinderen?

Erik Geven2
Erik Geven228 okt. 2021 - 11:47

En, bij welke groep is het 'makkelijk' en 'veilig' om ze aan te pakken? Ik weet het wel.. Christenen..

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 12:14

@minoes Limburg en Brabant komen ze het vaakst bij elkaar in ieder geval, daarop loopt het ook daar sterker op qua positieve gevallen. oorzaken: o.a. veel familie die in dezelfde woonplaats woont, groot verenigingsleven. Maar goed dat staat los van de feiten omtrent vaccinatiegraad tussen biblebelt en randstad. De meeste kinderen: Volgens het Nederlands Jeugdinstituut krijgen vrouwen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond gemiddeld de meeste kinderen. Volgens het CBS krijgen gezinnen in Urk in absoluut aantal de meeste kinderen. Al met al zijn procentueel de streng gereformeerde gezinnen het grootst maar in absolute aantallen worden er meer kinderen met een islamitische achtergrond geboren als we op religie zoeken. Op de gehele kaart van het land is hetzelfde patroon zichtbaar als met vaccineren. Vaccineren blijft achter in de biblebelt en randstad, qua aantallen kinderen is er een oververtegenwoordiging in de biblebelt en randstad. Er zijn dus veel demografische cijfers beschikbaar, het ligt er maar aan welke je raadpleegt of welke je het beste uitkomen.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2021 - 12:35

@ LHTJ Jij schrijft: Waar zitten de mensen het dichtst op elkaar? Waar is qua landelijke dekking zowel procentueel als absoluut de meeste winst te behalen? Waar is de kans dat mensen van gedachte veranderen het grootst? Dus waar zullen we de prioriteit en de aandacht eens op gaan vestigen? In Urk. In de centra van de landelijke gebieden is de dichtheid het hoogst. In de grote steden is de kans op verbetering van de vaccinatiepercentages het grootst daar wordt dan ook hard aan gewerkt. In de biblebelt is de medewerking beperkt omdat mensen niet geneigd zijn van gedachten te veranderen. Dus is het verstandig daar de aandacht op te richten want deze mensen brengen doelbewust andere Nederlanders in gevaar. Die allochtonen in de grote steden werken mee als zij informatie krijgen van mensen die ze kunnen vertrouwen.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2021 - 12:37

@ Erik Geven Jij schrijft: En, bij welke groep is het ‘makkelijk’ en ‘veilig’ om ze aan te pakken? Ik weet het wel.. Christenen.. Gezien het gedrag van de christenen is het helemaal niet veilig. En ook niet gemakkelijk. Het is een probleemgroep in deze pandemie. Goed om er aandacht aan te schenken.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 13:18

@Daan In reactie op je stellingen: {In Urk. In de centra van de landelijke gebieden is de dichtheid het hoogst.} Nee, de randstad. En wel factor 10 tot 20 {In de grote steden is de kans op verbetering van de vaccinatiepercentages het grootst} correct {daar wordt dan ook hard aan gewerkt.} vooralsnog dan toch zonder enig resultaat. Hoe kan dat? {In de biblebelt is de medewerking beperkt omdat mensen niet geneigd zijn van gedachten te veranderen.} correct {Dus is het verstandig daar de aandacht op te richten want deze mensen brengen doelbewust andere Nederlanders in gevaar. } Verloren tijd en energie, het is een marginaal groepje dat veelal ook niet met het rijksvaccinatieprogramma mee doet en het is niet zo dat we grote uitbraken van eender welke besmettelijke ziekte hebben omdat die kerkgangers geen prik hebben. Daarnaast is hun leefwereld beperkt tot hun eigen kringen. Ze zijn wel een gevaar voor elkaar, dat is zeker zo. {Die allochtonen in de grote steden werken mee als zij informatie krijgen van mensen die ze kunnen vertrouwen.} Ik weet niet of het alleen allochtonen zijn, kans dat je daar gelijk in hebt is wel groot als ik zie wat de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose zegt over de demografische stand van zaken op de IC's. Of ze meewerken betwijfel ik zeer, want zoals je eerder aangaf wordt er zeer hard aan gewerkt echter ik zie na een jaar nog geen enkel resultaat. Kortom; of er wordt niet goed gewerkt en geprioriteerd of ze verrekken het net zo hard als de biblebelt-community.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2021 - 14:19

@ LHTJ Jij schrijft: Nee, de randstad. En wel factor 10 tot 20 Nee Urk. Kijk maar naar het bebouwde deel van Urk en vergeet de groene ruimte. Kleine oude huisjes in het centrum waar mensen vlak naast elkaar en met elkaar leven. https://www.google.nl/maps/uv?pb=!1s0x47c8849f5416f657%3A0x688bc1f1a25b152d!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPg5r96U2p7urRKyaDaKXJ5eskW4x1SWNw1Z58D%3Dw234-h157-n-k-no!5scentrum%20urk%20-%20Google%20zoeken!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipPg5r96U2p7urRKyaDaKXJ5eskW4x1SWNw1Z58D&hl=nl Je moet niet keer op keer naar de door jou gewenste uitkomst toe redeneren. En je schrijft: vooralsnog dan toch zonder enig resultaat. Hoe kan dat? Er is wel degelijk resultaat maar een groot deel van de allochtone Nederlanders vertrouwt de instituties niet en ook de autochtone Nederlanders niet. Daar hebben ze veel redenen voor. Zoals minder, minder, minder en de discriminatie op talloze terreinen. En je schrijft: Daarnaast is hun leefwereld beperkt tot hun eigen kringen. Ze zijn wel een gevaar voor elkaar, dat is zeker zo. Nee zij zijn een gevaar voor iedereen. Ook de inwoners van de biblebelt besmetten mensen buiten hun gemeenschap. Door werk of opleiding. Alle reden om na te denken hoe deze groep verder te isoleren. En je schrijft: Of ze meewerken betwijfel ik zeer, want zoals je eerder aangaf wordt er zeer hard aan gewerkt echter ik zie na een jaar nog geen enkel resultaat. Er is pas sinds een paar maanden sprake van een op dit deel van de samenleving gerichte aanpak. Je wil graag de conclusie trekken dat deze mensen niet van goede wil zijn. Het merendeel is dat echter wel. Maar met een generieke aanpak bereik je deze mensen niet. Zoals vaker beperkt jouw extreem rechtse bril het zicht op de werkelijkheid. Je redeneert naar de door jou gewenste conclusies toe en plukt uit wat informatie net wat je wil hebben. Dat begint zelfs met het ontkennen van het feit dat Urk een kleine zeer lokale hechte gemeenschap is totdat het feit dat bewoners van Urk ook nog wel eens uit dat dorp komen. En dat met als motief om een veroordeling over allochtonen te kunnen uitspreken. Ik vind het niet echt getuigen van veel beschaving.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 16:10

@daan {Nee Urk. Kijk maar naar het bebouwde deel van Urk en vergeet de groene ruimte.} Een foto van een straat als bewijs. Als de stelling "een vissersdorpje is dichter bevolkt dan de randstad" die al totaal ridicuul is dan is een foto van google maps het in ieder geval. Zinloos om inhoudelijk op te reageren met de ware CBS cijfers, wat ik overigens hierboven al gedaan heb. {Zoals vaker beperkt jouw extreem rechtse bril het zicht op de werkelijkheid. Je redeneert naar de door jou gewenste conclusies toe en plukt uit wat informatie net wat je wil hebben. Dat begint zelfs met het ontkennen van het feit dat Urk een kleine zeer lokale hechte gemeenschap is totdat het feit dat bewoners van Urk ook nog wel eens uit dat dorp komen. En dat met als motief om een veroordeling over allochtonen te kunnen uitspreken. Ik vind het niet echt getuigen van veel beschaving.} De grootst mogelijke onzin, met bewust verkeerde interpretaties en verdraaiingen, willekeurig shoppen in zinsnedes om zo een persoon die een andere mening toegedaan is volledig onterecht te beschuldigen van een gevaarlijke politieke stroming waar hij verre van staat. Alles om maar proberen het eigen gelijk gestalte te geven. Je hoort het hier vaker van diverse personen; of je je eigen hypocrisie echt niet door hebt of dat het een bewuste aanpak is om mensen onnodig zwart te maken, ik weet het niet maar beide is zorgelijk. Alle cijfers die ik hierboven heb gebruikt komen van het coronadashboard, het CBS of het Nationaal Jeugdinstituut. Ik zeg overigens zelf "Er zijn dus veel demografische cijfers beschikbaar, het ligt er maar aan welke je raadpleegt of welke je het beste uitkomen." je kunt probeert gewoon mijn eigen argument te kapen en dat tegen me gebruiken. Dus niet alleen verkondig je onzin maar je bent ook nog lui in het verzamelen van argumenten. {Je moet niet keer op keer naar de door jou gewenste uitkomst toe redeneren.} Ik heb een gewenste uitkomst, uit de coronacrisis komen, bij voorkeur via vaccinatie van iedereen. Volgens mij is dat dezelfde uitkomst als die jij nastreeft. {Er is wel degelijk resultaat maar een groot deel van de allochtone Nederlanders vertrouwt de instituties niet en ook de autochtone Nederlanders niet. Daar hebben ze veel redenen voor. Zoals minder, minder, minder en de discriminatie op talloze terreinen.} en ook {Ook de inwoners van de biblebelt besmetten mensen buiten hun gemeenschap. Door werk of opleiding. Alle reden om na te denken hoe deze groep verder te isoleren.} Gevaarlijk, extreem-links of extreem-rechts ik weet het niet maar een bijzonder gevaarlijk onderscheid tussen mensen met bizarre oplossingen.

ManekiNeko
ManekiNeko28 okt. 2021 - 16:32

@LHTJ 28 oktober 2021 at 12:57 Ik snap het cijfergeleuter van je niet. Er wordt duidelijk aangegeven dat: In de top25 van gemeenten met de meeste coronabesmettingen staan 17 plaatsen in de Biblebelt. In de Biblebelt waren er de afgelopen week 5,6 positieve tests per 10.000 inwoners. Het gemiddelde in Nederland is 3,18. En jij begint over dichtbevolkte gebieden. Zie het nu gewoon onder ogen. Op dit moment zit de greforiool als nummer 1 bij de meeste besmettingen

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij28 okt. 2021 - 17:52

[ Waar zitten de mensen het dichtst op elkaar? ] Dat doet er nauwelijks toe. Extreem gezegd, als een dichtbevolkt deel zich als een kluizenaar gedraagt heeft het minder besmettingen dan het dunbevolkte deel dat elke dag bij iemand anders op de koffie gaat. In ontwikkelde landen woont 85% of meer in stedelijk of verstedelijkt gebied, ja, ook in Zweden, Noorwegen en Finland en Australië. Het gaat veel meer om sociale mobiliteit en discipline dan om afstanden en bewoners per km2. Als alle Staphorsters elke zondag allemaal naar de volle kerk(en) gaat om flink te gaan zingen dan is hun contact met talloze andere bewoners (en gebrek aan discipline) onvergelijkbaar met de Amsterdammers waarvan in het weekend slechts een deel de kroeg of de kerk induikt en de rest alleen thuis zit of met enkele vrienden. En wat Urk betreft, bij een pandemie zal je altijd wel ergens uitschieters vinden. Misschien ontdekken we later dat Urkers een speciaal gen hebben, of hun contact met visvirussen beschermt ze, of ze weigeren zicht te laten testen bij klachten en werken stug door, of ze zijn gewoon stiekem wél gevaccineerd, zoals velen in de bible belt zich al stiekem lieten vaccineren tegen de kinderziektes. Ik denk het laatste...

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 20:15

ManekiNeko Je zegt de cijfers niet te snappen en ik zie dat ook als ik het vervolg van je betoog lees. Maar ik leg het met plezier uit. die top 25 gaat over aantal besmettingen per 10.000 inwoners. Het aantal inwoners in de biblebelt gemeentes is in absoluut aantal heel maar dan ook heel ver verwijderd van het inwonersaantal in de randstad. De aantal besmettingen per 10.000 inwoners is een kpi, een indicator die helpt bij het vaststellen van patronen. Het absolute aantal besmettingen is echter vele malen hoger in de randstad. Daar is ook het absolute aantal ongevaccineerde het hoogst. Dus je kunt naar de pieken van een bepaalde kpi, in dit geval de kpi van aantal besmettingen per 10.000 en daar met het hele land overheen vallen (overigens ik vind ook dat die vaccinatiegraad daar hoger moet) maar de winst is te halen op de plekken waren de absolute aantallen het hoogst zijn en waar volgens vele de kans op verandering van inzicht het hoogst is. Dat is op die plekken beter maar ook voor de gemiddelde vaccinatiegraad van het hele land zinvoller. Kortom iedereen staat hier met volle kracht te blazen op een paar kaarsjes in de biblebelt terwijl er achter hun rug in de randstad een fikse uitslaande brand gaande is. En iedereen die daar op wijst wordt te vuur en te zwaard gewezen op die gevaarlijke kaarsjes. Schiet mij maar lek, maar ik vind dat dus echt heel erg raar.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 20:38

@Fransss je zegt: {Dat doet er nauwelijks toe. Extreem gezegd, als een dichtbevolkt deel zich als een kluizenaar gedraagt heeft het minder besmettingen dan het dunbevolkte deel dat elke dag bij iemand anders op de koffie gaat.} Extreem gezegd gevolgd door een als - dan redenatie. Je weet dat dit een theoretisch standpunt is en in de praktijk niet geheel opgaat. Ik zeg niet geheel, want bijvoorbeeld in Brabant en Limburg waar iedereen elkaars huissleutel heeft en bij elkaar over de vloer komt is dit zeker van invloed. Dus geheel onwaar is je stelling niet inderdaad. je zegt: In ontwikkelde landen woont 85% of meer in stedelijk of verstedelijkt gebied, ja, ook in Zweden, Noorwegen en Finland en Australië. Het gaat veel meer om sociale mobiliteit en discipline dan om afstanden en bewoners per km2. {Als alle Staphorsters elke zondag allemaal naar de volle kerk(en) gaat om flink te gaan zingen dan is hun contact met talloze andere bewoners (en gebrek aan discipline) onvergelijkbaar met de Amsterdammers waarvan in het weekend slechts een deel de kroeg of de kerk induikt en de rest alleen thuis zit of met enkele vrienden.} Ook hier heb je deels gelijk en is je stelling beslist deels waar, echter gaat hier het procentuele aantal in vergelijking met absolute aantallen weer op en hoewel procentueel in Staphorst de situatie slechter is, is die dat in Amsterdam wat absolute aantallen betreft en daar gaat het wel om. Absolute aantallen. Tegelijkertijd haal je je eigen redenering van eerder onderuit door te stellen dat mensen bij elkaar op de koffie gaan en elkaar besmetten terwijl met vrienden bij elkaar thuis zitten in Amsterdam dan weer beter zou zijn. Kleine contradictie. Als laatste zeg je {En wat Urk betreft, bij een pandemie zal je altijd wel ergens uitschieters vinden. Misschien ontdekken we later dat Urkers een speciaal gen hebben, of hun contact met visvirussen beschermt ze, of ze weigeren zicht te laten testen bij klachten en werken stug door, of ze zijn gewoon stiekem wél gevaccineerd, zoals velen in de bible belt zich al stiekem lieten vaccineren tegen de kinderziektes. Ik denk het laatste…} Een speciaal gen en visvirussen laten we voor wat het is. Weigeren te testen en stug doorwerken zou kunnen, wat dan ook prima is want dan zijn ze blijkbaar niet zodanig ziek dat ze in het ziekenhuis terecht komen en in flevoland is volgens mij de druk ook nog niet dusdanig hoog in de ziekenhuizen en alles draait immers om de zorg te ontlasten. Stiekem inenten geloof ik niet, want dan zouden ze het tegen elkaar ontkennen maar dan zou het wel in de cijfers op het coronadashboard zichtbaar moeten zijn. Dat zou dus eigenlijk niet zo kunnen zijn, wat dan weer jammer is stellen we denk ik samen vast. Al met al, snap ik ook niet waarom die aanval op de biblebelt zo gecontinueerd wordt en de situatie in de randstad ontkent of genegeerd wordt, sterker nog als je dit ter berde brengt dan wordt je zelfs als rechts extremist weggezet hier. (niet door u overigens)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 22:25

LHTJ Ze geven het zelf als rede op! Hechte gemeenschap, komen veel bij elkaar etc..etc... En dan dit: https://www.destentor.nl/urk/urker-predikant-vreest-voor-meer-doden-door-coronavaccin-het-is-gods-hand~a009e058/

LHTJ
LHTJ29 okt. 2021 - 8:59

@minoes geloof ik meteen hoor dat ze ook daar meer bij elkaar komen dan in de grotere steden die toch wat individualistischer ingesteld zijn. Daarnaast is die predikant uit het AD artikel een wappie.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2021 - 9:35

@ LHTJ Jij schrijft: Zinloos om inhoudelijk op te reageren met de ware CBS cijfers, wat ik overigens hierboven al gedaan heb. Mensen die denken dat cijfers de werkelijkheid zijn kunnen beter niet op de site van het CBS komen. Je begrijpt namelijk je eigen cijfers niet. Urk is een kleine gesloten gemeenschap waar mensen met elkaar leven. De grote steden zijn metropolen waar mensen in anonimiteit leven. In Urk besmetten mensen binnen de gemeenschap elkaar. In de grote steden kan een doden 3 maanden in een huis liggen. Kortom je begrijpt je cijfers niet. En je schrijft: je kunt probeert gewoon mijn eigen argument te kapen en dat tegen me gebruiken. Dus niet alleen verkondig je onzin maar je bent ook nog lui in het verzamelen van argumenten. Natuurlijk kaap ik jouw argument. Het is namelijk onzin en dat gebruik ik tegen jou. Je verzameld wat cijfers om dat te onderbouwen wat je vindt. En dat stel ik vast. En soms schiet ik daar even een gat in. Zoals de woondichtheid in Urk. Maar ik ga niet op dezelfde manier als jij een discussie voeren door onterechte conclusies te verbinden aan niet relevante data. En je schrijft: Ik heb een gewenste uitkomst, uit de coronacrisis komen, bij voorkeur via vaccinatie van iedereen. Volgens mij is dat dezelfde uitkomst als die jij nastreeft. Dat jij dat nastreeft is gezien je eerder reacties nog onwaarschijnlijk. Je hebt je geloofwaardigheid al maanden geleden ingeleverd.

LHTJ
LHTJ29 okt. 2021 - 11:21

@daan Dat invullen wat mensen bedoelen en denken, het verdraaien van woorden en continu idiote beschuldigingen op mensen plakken begint redelijk sneu over te komen. Ik heb veel medelijden met je. Waar je dan wel gelijk in hebt is het feit dat de randstad een egoïstisch, individualistisch stukje Nederland is.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 okt. 2021 - 12:31

[ Extreem gezegd ... Je weet dat dit een theoretisch standpunt is en in de praktijk niet geheel opgaat. ] Mooi dat je snapt dat extremen noemen duidelijk kan maken hoe iets in elkaar steekt. [ Dus geheel onwaar is je stelling niet inderdaad. ] Dat was geen stelling, dat is een proefondervindelijke waarheid, minder contact is minder besmettingen. [ Absolute aantallen. ] Alleen percentages en "per 100.000" geven een goede indruk van de effectiviteit van een virus of van de maatregelen. Absolute aantallen is voor de boekhouder en de manager die zijn zorgpersoneel moet plannen. [ Tegelijkertijd haal je je eigen redenering van eerder onderuit ] ER is een enorm verschil door iedere dag bij iemand anders op de koffie te gaan dan in het weekend een paar vrienden te ontvangen. Goed lezen a.u.b. [ Stiekem inenten geloof ik niet, ] Ja joh, dat zijn zulke eerlijke mensen, die gebruiken geen drugs, smokkelen geen drugs, geven altijd eerlijk hun visvangsten op, steken geen teststraten in brand, dus die liegen ook nooit tegen elkaar... [ dan zou het wel in de cijfers op het coronadashboard zichtbaar moeten zijn. ] Hoe wil je stiekem testen in de cijfers zien? [ Al met al, snap ik ook niet waarom die aanval op de biblebelt zo gecontinueerd wordt ] Omdat die mensen al in een sprookje geloven en dan bovendien nog met een god in dat sprookje waar ze zo vreselijk bang voor zijn dat die jouw gebaar van solidariteit met, en zorg voor, je medemens keihard zal afstraffen in de hel. En dat krijgen de verpleegkundigen vervolgens op hun bord en mogen ze overuren gaan draaien. Dank je wel!

LHTJ
LHTJ29 okt. 2021 - 17:30

fransss menneke toch, je haalt wel heel erg veel dingen door elkaar. Extremen duiden niets aan, ze dienen ter overtreffende trap, een loopje nemen met de werkelijkheid dus. wat percentages en absolute aantallen is het precies andersom dan jij beweert. Percentages zijn voor de patronen, absolute aantallen zijn voor de praktijk en inderdaad voor het plannen van de zorg, hetgeen waar ALLES om draait. Je hebt het vervolgens enerzijds over inenten en vervolgens over testen. Ik wil je niet in verlegenheid brengen maar dat zijn 2 verschillende dingen he, weet je dat ook? De discriminerende teksten die je vervolgens over christenen uit laat ik voor jezelf. Als het woord biblebelt vervangen wordt voor moslimgemeenschap dan valt 80% van de reageerders hier over je heen en betiteld je als rechts extremist en fascist. Voor mij ben je dat sowieso, of je nu een joodse, christelijke of islamitische gemeenschap generaliseert en wegzet. Je bent een xenofoob en fascist als je dat doet.

DaanOuwens
DaanOuwens29 okt. 2021 - 18:48

@ LHTJ Jij schrijft: Dat invullen wat mensen bedoelen en denken, het verdraaien van woorden en continu idiote beschuldigingen op mensen plakken begint redelijk sneu over te komen. Ik snap dat je het vervelend vindt maar aangezien ik jouw teksten inhoudelijk moet corrigeren en jij correctie ziet als Dat invullen wat mensen bedoelen en denken, het verdraaien van woorden en continu idiote beschuldigingen op mensen plakken kan ik er niet aan doen. Ik vind jouw tekstjes erg sneu, maar ik vind het ook noodzakelijk de hypocrisie en het extreem rechte gedachtegoed zo nu en dan te duiden. Ik vrees dus dat je er maar aan moet wennen. En je schrijft: Waar je dan wel gelijk in hebt is het feit dat de randstad een egoïstisch, individualistisch stukje Nederland is. Dit soort zinnetjes laat zien dat mijn kritiek op jouw inbreng correct is.

LHTJ
LHTJ29 okt. 2021 - 20:42

Daan. Je schrijft zelf: {De grote steden zijn metropolen waar mensen in anonimiteit leven.} en ook {In de grote steden kan een doden 3 maanden in een huis liggen. } Dan schrijf ik als conclusie: Dat de mensen in de randstad egoïstisch en individualistisch zijn. En daar heb ik volkomen gelijk in. Het is namelijk niet normaal dat je buurman 3 maanden dood in huis ligt en niemand valt dat op. En volgens jou maakt mij mij dat dan iemand die er enge rechtste meningen erop nahoud. Zo'n volslagen idiote stelling is eigenlijk de moeite niet eens waard om op te reageren. Daarbij devalueer je de term extreem rechts en daardoor komen echte extreem rechtste mensen steeds vaker weg met hun opvattingen. Dat extreem rechts wint komt dus niet door fatsoenlijk rechts of het conservatieve midden maar door extreem linkse gekkies zoals jij. Extreem links en extreem rechts hebben elkaar nodig als levensader, jij kan dus niet zonder extreem rechts en daarom betitel je te pas en te onpas mensen tot extreem rechts. Zonder extreem rechts heeft jou extreem linkse gedachte minder podium. En dat mijn beste Daan is de ware reden van je steeds gekker wordende beschuldigingen richting fatsoenlijke en normale mensen zoals ik.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij29 okt. 2021 - 20:48

[ menneke toch ] Meneer Menneke voor jou, en met een hoofdletter. Wat laat jij je kennen zeg, dat geeft meteen aan dat je vanaf nu op de persoon gaat spelen omdat je argumenten te kort schieten. Ik sluit me dan ook volledig aan bij Daan Ouwens op 20:48 en sluit deze draad met jou.

DaanOuwens
DaanOuwens30 okt. 2021 - 10:24

@ LHTJ Jij schrijft: Dan schrijf ik als conclusie: Dat de mensen in de randstad egoïstisch en individualistisch zijn. En daar heb ik volkomen gelijk in. Het is namelijk niet normaal dat je buurman 3 maanden dood in huis ligt en niemand valt dat op. Dat soort teksten laat nou zien dat je werkelijk geen benul hebt van waar je over schrijft. Voor de afwisseling zal ik je een serieuze reactie geven. Als je van Oost Rotterdam naar Hoek van Holland reist met de metro kom je langs ongeveer 1, 3 miljoen mensen. Iedere burger en een grote stad heeft de mogelijkheid in die 1,3 miljoen de leukste vrienden en kennissen te zoeken. Pakweg 100. Meer kan niet, dus de burger loopt om de rest van 1,3 miljoen heen. Dat is nou het verschil tussen en stad en een dorp en daarom liggen mensen soms 3 maanden dood in hun huis. Maar ze hebben wel een leven kunnen leiden zoals zij zelf wilden. Daar kan je in een dorp omringt door buren zoals jij alleen maar van dromen. Snap je het nu een beetje?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 okt. 2021 - 10:52

Ter informatie: Men heeft het hier meermaals over de Biblebelt, ik noem het de bijbelgordel, sommigen de greforiem. Zelf noemen de bevindelijken het `de gordel van God' blijkens onderstaan lijstje dat ik vond bij https://historiek.net/biblebelt-bevindelijk-gereformeerden/92425/ Ik mis nog enkele plaatsen in de provincie Groningen, zoals Bedum, Schildwolde en Leens. Globaal lijstje met plaatsen op de biblebelt Staphorst, Rouveen, Zwartsluis, Genemuiden, IJsselmuiden, Kampen, Oldebroek, Hattem, Heerde, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten, Barneveld, Renswoude, Veenendaal, Rhenen, Bunschoten, Nijkerk, Hoevelaken, Woudenberg, Scherpenzeel, Kesteren, Lienden, Geldermalsen, Asperen, Leerdam, Meerkerk, Ameide, Lopik, Stolwijk, Reeuwijk, Waddinxveen, Noordeloos, Groot-Ammers, Bergambacht, Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Zwijndrecht, Neerijnen, Kerkwijk, Brakel, Woudrichem, Werkendam, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, ‘s-Gravendeel, Oud-Beijerland, Korendijk, Middelharnis, Oude-Tonge, St. Maartensdijk, Goed, Middelburg, Oostkapelle (bron: Gordel van God – Willem Oosterbeek)

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 11:32

Sommige gemeenten zijn meer gemêleerd. Sommige 'Christelijke gemeenschappen' zijn behoudender!

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 11:36

Mooi uitvoerig lijstje. Als ik kijk naar de vaccinatiegraad per veiligheidsregio op het coronadashboard van de overheid dan zie ik 4 veiligheidsregio's die substantieel achterblijven met de gemiddelde vaccinatiegraad. Te weten: Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Flevoland. M.u.v. Urk en Krimpen aan de IJssel liggen geen van bovengenoemde plaatsen in een van die 4 veiligheidsregio's. Urk heeft veel negatieve invloed op het gemiddelde van veiligheidsregio Flevoland waar op gemeentelijk niveau ook Almere en Lelystad achterblijven. Krimpen aan de IJssel daarentegen heeft juist een positieve invloed op het niveau van veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond aangezien de vaccinatiegraad daar 7% hoger ligt dan in gemeente Rotterdam.

Eid
Eid28 okt. 2021 - 12:44

@Hannes Met dank aan uw topografische bijdrage om Joop te plezieren. Ik mis nog in het rood: Limburg, en achterstandswijken eh... ach... Maar waar t natuurlijk om gaat is: Wie belant er er in de ziekenhuizen, op de IC's? Dat ze in de Biblebelt hun eigen plan trekken prima, zolang ze maar niet in het Zhuis belanden.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 okt. 2021 - 15:07

En Goedereede op Goeree-Overflakkee, niet te vergeten.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 16:18

@hannes Die ook nog ja, die horen ook bij veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en hebben met een vaccinatiegraad van 81% een gemiddelde dat 10% hoger ligt dat stad Rotterdam en 5% dan het gemiddelde van de veiligheidsregio.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 okt. 2021 - 20:01

LHTJ. Dank voor de info.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 9:30

Goede oproep van de burgemeesters in de Biblebelt richting hun ongevaccineerde inwoners. Hopelijk volgen de burgemeesters uit de randstad dit voorbeeld en roepen ze hun ongevaccineerde inwoners hier ook toe op. Procentueel zijn het er op het totaal aantal inwoners wellicht minder maar in absolute aantallen is de zorg daar toch echt groter.

6 Reacties
Dehnus
Dehnus28 okt. 2021 - 10:54

Moet je overal nu je whataboutism bij slepen voor je "US VS THEM!" gedoe. Ik weet het met je "Platteland vs Randstad" maar in Groningen is bijvoorbeeld meer dan 80% van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd. Dus dat gaat gewoon niet altijd op.

LHTJ
LHTJ28 okt. 2021 - 11:39

@Dehnus rustig rustig. Ik maak een compliment aan een paar burgemeesters en geef aan dat meer burgemeesters dan zouden moeten doen. Zou zeer verstandig zijn. Of is dat niet zo? Of mag ik dat niet zeggen? En waarom dan niet?

Paul!
Paul!29 okt. 2021 - 0:29

Mogelijk is dat niet overal opgemerkt, maar Aboutaleb deed een halfjaar geleden al zeer nadrukkelijk een vergelijkbare oproep. In negen talen. En hij zal het daarna ook vast nog een aantal keer herhaald hebben, ik heb het niet bijgehouden. Natuurlijk mag je zeggen dat hij een voorbeeld moet nemen aan burgemeesters die enkele maanden nodig hadden om zijn voorbeeld uiteindelijk te volgen. Herhaal het voor de zekerheid nog 1 of 2 keren, als je je daar prettig bij voelt. Maar accepteer gelijktijdig ook dat anderen hun irritaties hierover uitspreken.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2021 - 11:25

"Hopelijk volgen de burgemeesters uit de randstad dit voorbeeld en roepen ze hun ongevaccineerde inwoners hier ook toe op" Dat doen ze al vanaf dag 1.

ManekiNeko
ManekiNeko29 okt. 2021 - 16:21

@LHTJ 28 oktober 2021 at 11:30 Goede oproep van de burgemeesters in de Biblebelt richting hun ongevaccineerde inwoners Beetje laat. De burgermeester van Rotterdam deed dat al veel eerder in 9 talen

LHTJ
LHTJ29 okt. 2021 - 17:43

norsemen zonder enig resultaat dan toch.

vdbemt
vdbemt28 okt. 2021 - 9:11

Heeft maar weinig vertrouwen in de Heer..........

adriek
adriek28 okt. 2021 - 8:09

Zou een extra gebed komende zondag kunnen helpen?

2 Reacties
19682
1968228 okt. 2021 - 9:53

Waar ik voor bid is dat de vaccinaties hier beter werken dan in Engeland en Israël.

Martin108
Martin10828 okt. 2021 - 10:20

Je zou bijna zeggen dat er niemand is om die gebeden te verhoren.

RonVa
RonVa28 okt. 2021 - 8:05

Tis toch wat die gelovigen. Altijd mond vol over naastenliefde, maar vervolgens weigeren te vaccineren terwijl je dit vooral ook doet voor anderen.

Eid
Eid28 okt. 2021 - 8:03

Ik snap best dat er focus is op de Bible belt zeker vanuit hier. Maar maakt niemand zich zorgen om de typische emigrantenwijken, even kijkend naar de IC's? Veel onderliggende kwalen, vooral bij de ouderen, en nagenoeg dezelfde religie issues. Na elke week hier de Bible belt of Christenen opinies, geen enkel geluid, laat staan acties. Vreemd, of...?

20 Reacties
adriek
adriek28 okt. 2021 - 9:08

En elke week dezelfde reactie van Eid. Die niet weet dat (islamitische) migranten geen geloofsbezwaren tegen vaccinatie hebben. De oorzaak dat er te weinig voorlichting (en dus kennis van zaken) in migrantenwijken is, zijn rechtse bezuinigingen op onderwijs en maatschappelijk werk waardoor die wijken steeds verder geisoleerd raken van de rest van Nederland.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 okt. 2021 - 9:15

De winst is ook veel waarschijnlijker te behalen in de migrantenwijken. Biblebelters zijn principieel tegen, en al vindt menigeen de redenering erachter achterlijk, trouw in de theologische onderbouwing. In achterstandswijken spelen andere factoren die meer met wantrouwen te maken hebben. Bovendien lopen mensen in achterstandwijken een groter risico bij een infectie omdat ze gemiddeld veel vaker al gezondheidsproblemen hebben, en dus een groter risico lopen op een ernstig beloop.

vdbemt
vdbemt28 okt. 2021 - 9:17

Ah, onze nationalist. Of erger. Ja, die typische emigrantenwijken, daar horen wen ons wel zorgen over te maken. Vooral ook omdat daar de meeste slachtoffers zitten van de Rutte-mentaliteit. Je weet wel: de toeslagenaffaire. De mensen die in dit zo tolerante Nederland ook hun eerlijke kansen krijgen. Ook daar zijn inderdaad mensen die omwille van hun geloof, net als Urk en Staphorst zich niet wensen te laten vaccineren. Daar wordt door buurtwerkers en artsen behoorlijk op ingezet om de vaccinatiegraad te verhogen. In Urk en Staphorst ook?

Baldr2
Baldr228 okt. 2021 - 9:19

Hoewel ik als lokalo van oudsher een groot voorstander ben van het belachelijk maken van Staphorster zwarte kousen, vind ik het ondertussen ook gewoon raar worden. Ik merk nou niet direct dat het naastgelegen dorp aan het uitsterven is. In bovenstaand artikel worden ook geen absolute cijfers genoemd dus die moest ik even opzoeken. Het blijkt dat afgelopen week wel 3 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis die uit de gemeente Staphorst komen. Met dat soort aantallen levert 1 extra opname al een enorme procentuele verschuiving op in de cijfers, maar het betekend in de werkelijkheid nauwelijks iets. Hetzelfde geldt voor Urk. wederom 3 mensen opgenomen in de afgelopen week. Of neem Sint Anthonis, knalrood op de kaart maar slecht 1 ziekenhuisopname. Het betekend vooral dat er in deze plaatsen nauwelijks mensen wonen en niet veel meer dan dat. Dat gezegd hebbende: laat iedereen zich alsjeblieft inenten

Sonic2
Sonic228 okt. 2021 - 9:34

Ik denk een prima voorbeeld van hoe erg het immigratie debat verkrampt is. Omdat iedereen al weet dat onfatsoenlijk rechts onder leiding van Wilders en Baudet dit voor hun eigen foute gedachtengoed gaan misbruiken. Dus wordt het stil gehouden. En zit iedereen in die kramp. Geen enkel normaal mens wilt met die 2 en hun achterban op 1 lijn worden gesteld, dus kijk je wel uit wat je zegt. Overigens is wat u zeg ook niet waar. Het gaat vooral om eetgewoonten en ernstig overgewicht. Maar het bekt natuurlijk lekkerder om immigranten aan te pakken. Dat begrijp ik wel. Het probleem is dus overgewicht en kwetsbaren die een vaccin weigeren. Voor de rest bespreekt het artikel een deel van de ongevaccineerden. En bent u dus ook onvolledig. Het gaat om een combinatie van SGP/ CU bolwerken, mensen met een migratie achtergrond, drammerige principe mensen, Facebook terroristen. Mensen die denken dat ze er met Vitamine C, Zink, de maan en hun spirituele goeroe wel komen. Een gemengde groep dus. Maar dat zal wel extreemlinks zijn wat ik zeg.

Zandb
Zandb28 okt. 2021 - 9:51

Eid U beweert: "Veel onderliggende kwalen, vooral bij de ouderen, en nagenoeg dezelfde religie issues." Maar waar baseert u dat op?

Eid
Eid28 okt. 2021 - 9:56

@Sonic Het gaat mij niet om 'immigranten aan te pakken' dat is exact die kramp waarom we alleen lijken te kijken naar de Bible belt, dat 'pakt namelijk wel lekker aan' blijkbaar. Het gaat om wat de problematiek is, en als je vindt dat er veel aandacht naar de Bible belt moet, terwijl in de tussentijd Limburg het meest rood kleurt, en er een zware vertegenwoordiging uit de immigrantenwijken op de IC's ligt, dienen we daar ook bezorgd over te zijn. Ook daar speelt religie en 'niet willen begrijpen' een rol. En dan niet vanwege de angst voor Baudet of Wilders de aandacht maar 'links' te laten liggen. Deze wijken verdienen ook onze aandacht. Maar geen woord blijkbaar. Welke kramp?

Eid
Eid28 okt. 2021 - 10:42

@Zandb Misschien zelf ook eens uw licht opsteken in een ziekenhuis ipv triviale vragen stellen?

JohannesV2
JohannesV228 okt. 2021 - 10:44

@Eirda: zoals altijd weer de Pavlov van het onderschatten van de migranten. "Ze spreken de taal niet, zijn onderontwikkeld, moeten in alles op een andere manier worden voorgelicht worden, zijn echt totaal anders dan wij, en hebben een andere cultuur'. En dat is dan allemaal goed bedoeld natuurlijk.

Eid
Eid28 okt. 2021 - 10:49

@vdbemt Wat flauw weer. Als er stuk op stuk verschijnt over de Biblebelt, wat ook zo z'n vragen oproept, is iemand die vaststelt dat de IC druk qua clienten ook wel eens onder de aandacht mag komen -als we ons toch zo druk willen maken over de Corona situatie- een nationalist. Heel sterk. En dan is vdbemt een anti-christen meeloper? Kom op!

Middenman
Middenman28 okt. 2021 - 11:01

Naast de dingen die Sonic noemt zijn er nog twee belangrijke factoren: onder migranten zijn er ook veel (charismatische) christenen die tegen vaccinatie zijn en onder bepaalde groepen migranten spelen complottheorieën een belangrijke rol. Er zijn dus voldoende objectieve redenen om ook in die wijken betere voorlichting te geven en een oproep tot vaccinatie. Net als in de Bible Belt. In een kramp schieten is nergens voor nodig en meestal contraproductief.

Piet Helmons
Piet Helmons28 okt. 2021 - 11:02

Eirda: Na 18 maanden Corona mag je niet meer klagen over te weinig voorlichting. Juist in achterstandswijken komt Corona veel vaker voor en is het dus soms van levensbelang dat mensen zich laten vaccineren.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 okt. 2021 - 11:06

@ Eid: `Ik snap best dat er focus is op de Bible belt zeker vanuit hier, maar..... ' Waarom steeds die riedel van u dat het wordt gesnapt? Gevolgd meestal door Maar...? U snapt helemaal niéts van de meeste discussies hier, of wilt het niet snappen! Het lijkt wel of zo'n Eid vanuit een ongezonde focus op mensen van links zijn pijlen der gramschap schuimbekkend richt op Joop als forum, waar nu eenmaal anders wordt gedacht dan in zijn eigen kringen. Ik vind het dan ook tamelijk tragisch dat hij zich hier vaak zo boos maakt over meningen die ertoe doen en die een democratische meerwaarde hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 okt. 2021 - 11:35

Hanneke Kouwenberg Juist vraagtekens 'binnen die theologische onderbouwing op zich' waar die met zichzelf in strijd is/lijkt wat betreft handelen of niet handelen.

Eid
Eid28 okt. 2021 - 12:54

@Hannes Ach, het moet hier vooral een instemmend forum blijven, en iedereen moet het vooral met het type onderwerp en de linkse instemmende commentaren eens zijn, vindt u? .Zo lekker 'onder mekaar' En als je toevallig de keerzijde vd medaille toont 'dan snap je niets van de discussies'. Misschien omdat de meeste opinies slechts een kant van de zaak belichten of niet gezinde elelementen per ongeluk weglaten? Waarom bv stuk na stuk over Christenen en Bible belt en de andere olifanten in de kamer , waar t evenzo schuurt qua ziekenhuisopvang, vooral niet aanhalen? Is dat uw kring van denkers?

Zandb
Zandb28 okt. 2021 - 13:23

Eid Hou eens op met die flauwe kul. U baseert zich dus op de informatie van ziekenhuizen. Nou, dan weet ik dat u liegt dat u barst. Want die Informatie betreffende "Veel onderliggende kwalen, vooral bij de ouderen, en nagenoeg dezelfde religie issues" geeft geen enkel ziekenhuis. Het zou nog kunnen kloppen dat er veel mensen met een migrantenachtergond in ziekenhuizen liggen omdat die niet ingeënt zijn. Maar of daar een religieuze motivatie aan ten grondslag ligt, daar hebt u geen enkel bewijs voor.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands28 okt. 2021 - 13:48

Als ik de discussie zo overzie, dan vind ik dat Eid wel een punt heeft. Als dit een echte zorg is, dan moet je het onderwerp objectief bespreken. En dat betekent ook dat je het over groepen in de stad moet hebben. Anders krijgt het toch de vorm van een hetze richting een specifieke groep. En dan zit je volgens mijn niet in het kamp van sociale en open denkers.

Zandb
Zandb28 okt. 2021 - 15:36

Schenker Zeker moeten we dit onderwerp objectief bespreken. En dat is mijn kritiek op Eid: Dat doet hij namelijk niet. Hij leidt de aandacht af en noem dat maar eens 'objectief'. Ik zal de eerste zijn die ervoor is om het 'probleem' in zijn totaliteit te zien: Er zijn te veel mensen die zich, om welke reden dan ook niet laten inenten. Maar bezie dat dan ook zo en verwoordt het dan ook zo. Hier is geen sprake van een hetze tegen een bepaalde groep; hier is sprake van een bepaalde groep die heel duidelijk maakt waarom die zich niet laat vaccineren. En daar is - volkomen terecht wat mij betreft - scherpe kritiek op mogelijk. Dat neemt niet weg, dat er andere mensen zijn met andere motieven. Maar daarvan is veel minder duidelijk iets te zeggen of te vinden wat de motieven betreft.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 okt. 2021 - 16:12

@Zandb. Mee eens.

Norsemen
Norsemen29 okt. 2021 - 11:30

Al zou het onderwerp over Hitler gaan, dan nog zou Eid met de opmerking komen dat moslims ook een hekel aan joden hebben.