Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Burgemeester van Istanbul, uitdager van Erdogan, veroordeeld tot ruim 2,5 jaar cel

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1201 keer bekeken
  •  
ANP-459419725

De burgemeester van Istanbul Ekrem Imamoglu van de centrumlinkse CHP, de partij die 100 jaar geleden werd opgericht door Kemal Atatürk, is woensdag veroordeeld tot ruim twee jaar en zeven maanden celstraf. Hij krijgt de straf omdat hij de kiescommissie beledigd zou hebben in 2019. Toen won hij nipt de verkiezingen voor het burgemeesterschap en eiste de partij van Erdogan dat er een nieuwe stemming moest komen "wegens onregelmatigheden". De commissie stemde daarmee in. Imamoglu won de nieuwe verkiezingen vervolgens met nog veel meer stemmen. Hij noemde daarop de commissie "idioten". Die opmerking kwam hem op vervolging te staan. De drijvende kracht achter zijn campagne is al eerder tot jarenlange gevangenisstraf veroordeeld.

Imamoglu is de eerste politicus die serieus kans maakt Erdogan te verslaan bij de parlements- en presidentsverkiezingen die volgend jaar zullen plaatsvinden. In de peilingen is hij al de favoriet. Volgens Imamoglu is het vonnis tegen hem bedoeld om te voorkomen dat hij aan die verkiezingen deel kan nemen.

Na het vonnis werd Imamoglu als een held onthaald door tienduizenden aanhangers die zich hadden verzameld bij het hoofdkantoor van de gemeente Istanbul. „Het vonnis bewijst dat er in Turkije geen gerechtigheid is”, zei hij in een vlammende toespraak, waarin hij klonk als een presidentskandidaat. Imamoglu zei dat hij de presidentsverkiezingen van volgend jaar kan winnen met de steun van de mensen die hem in 2019 aan zijn zege in Istanbul hielpen. „Ekrem president”, scandeerden zijn aanhangers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

oproerkraaier
oproerkraaier15 dec. 2022 - 20:42

Ook de Nederlandse AIVD werkt ruimhartigssamen met de fascistoïde MIT, de Turkse geheime dienst, met het in de gaten houden van Koerden die vechten voor vrijheid.

Greendutch
Greendutch15 dec. 2022 - 10:20

Erdogan is bi: enerzijds toont hij zich groot [bij de grote jongens willen horen] door gesprekken / onderhandelingen met Poetin en Zelenski te voeren anderzijds is het een zielig klein piemeltje dat niet tegen zijn verlies kan

Zandb
Zandb15 dec. 2022 - 6:09

Erdogan..... Was dat niet diegene die sprak van een Nederland met 'nazi-overblijfselen en fascisten'? En dat alleen omdat een Turkse Minister hier de orde niet mocht komen verstoren?

Eric Minnens
Eric Minnens15 dec. 2022 - 4:59

Erdogan denkt: Wat Poetin kan met Navalny, en Xi Jinping met Fu Zhenghua en Sun Lijun, dat kan ik met Imamoglu. Zolen (nee, het zijn geen hàlve zolen) die alle macht naar zich toetrekken, zijn criminelen van de ernstigste soort. Daar zijn Al Capone en Ridouan Taghi kleine jongens bij.

Farmer3.0
Farmer3.014 dec. 2022 - 22:21

Wanneer sancties tegen Erdogan ? Jammer, maar de Europese Unie hebben hun ziel al aan hem verkocht. - vluchtelingen tegen houden en martelen - belangen Oekraïne - Iets met Zweden/Navo