Het is de Israëlische illegale bezetting die ervoor zorgt dat Palestijnen terreurdaden begaan. Dat heeft de burgemeester van Tel Aviv-Jaffa, Ron Huldai, donderdag gezegd tijdens een gesprek met de Israëlische legerradio. Huldai reageerde daarmee op de dodelijke schietpartij een dag eerder in Tel Aviv. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.
Volgens Huldai moet Israël zich minder druk maken om geruchten dat de aanslag werd gevierd in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever en in plaats daarvan beseffen dat Israël ‘misschien wel het enige land is dat een ander land bezet en alle mensenrechten ontzegt’.
‘De bezetting duurt nu al 49 jaar. Ik heb daaraan bijgedragen,’ zei Huldai tijdens het interview. ‘Ik erken de realiteit en weet ook dat we moedige leiders nodig hebben die bereid zijn actie te ondernemen en niet alleen maar willen praten. Het feit dat wij er ook onder lijden, leidt op geen enkele manier tot begrip van wat er moet gebeuren. Het ontbreekt aan lef om echt vrede te stichten.’
"Het is onmogelijk dat we een heel volk bezetten en denken dat het zo allemaal wel in orde is, dat zij zo kunnen blijven leven."
Huldai, zelf een voormalig luchtmachtpiloot, doet zijn uitspraken in een turbulente voor de Arbeiderspartij waar hij deel van uitmaakt en politiek links in het algemeen. Zijn partijvoorzitter Isaac Herzog ligt binnen de eigen partij onder vuur na zich herhaaldelijk vijandig te hebben uitgelaten over de Palestijnen. Volgens zijn achterban probeert Herzog een wit voetje te halen bij premier Netanyahu om zich bij diens rechts-nationalistische coalitie aan te kunnen sluiten.
De uitspraken van Huldai komen in een tijd waarin de illegale bezetting van Palestina nauwelijks nog een rol speelt in het dagelijks debat. De consensus lijkt te zijn dat Palestijns geweld slechts zinloos en willekeurig is. Door de bezetting weer te benoemen, wordt Huldai al vergeleken met politici uit een tijd waarin dat vaker gebeurde. Zoals oud-premier Ehud Barak die eens zei dat als hij een jonge Palestijn was geweest, hij zich bij een groepering als Hamas zou hebben aangesloten.
Sceptici denken dat Huldai behalve het op de kaart zetten van de Palestijnse kwestie, nog een ander motief heeft voor zijn uitspraken. Nu de linker- en rechterflanken van de Arbeiderspartij steeds verder uit elkaar groeien en voorzitter Herzog die kloof alleen maar vergroot, ontstaat er ruimte om een gooi te doen naar het partijvoorzitterschap. Zoals binnen Likud de burgemeester van Jeruzalem, Nir Birkat, steeds vaker openlijk tegen Netanyahu ingaat, zo lijkt Huldai nu van plan te zijn Herzog uit het zadel te wippen. Of hij nu de redder is van Israëls politieke links, of een ras-opportunist, met zijn uitspraken heeft Huldai tegenstanders van de bezetting in elk geval weer een sprankje hoop gegeven.