Joop

Burgemeester: Russen weren bij Olympische Spelen Parijs in 2024

  •    •  
07-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
607 keer bekeken
  •  
37441521842_d1580c904d_o

© cc-foto: Nicolas Michaud

De socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil niet dat de Russen deelnemen aan de Olympische Spelen die volgend jaar in de Franse hoofdstad plaatsvinden. ,,Zolang Rusland oorlog blijft voeren tegen Oekraïne, wil ik niet dat er een Russische delegatie aanwezig is bij de Olympische Spelen’’, aldus Hidalgo in het AD. ,,Ik zou dat onfatsoenlijk vinden.’’

De burgemeester stapt daarmee af van haar eerdere standpunt dat deelname van de Russische atleten mogelijk zou moeten zijn onder een neutrale vlag. Oekraïne heeft het Olympisch comité gevraagd de Russen te weren zo lang de oorlog duurt. Zo niet, dan blijven Oekraïense atleten mogelijk weg.

Het NOC*NSF heeft er geen principiële bezwaren tegen dat het IOC probeert om Russen en Belarussen volgend jaar onder een neutrale vlag te laten deelnemen aan de Olympische Spelen van Parijs. Wel maakt de Nederlandse sportkoepel zich grote zorgen om de praktische uitvoering van het voornemen.

cc-foto: Nicolas Michaud 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

MicroWolf
MicroWolf8 feb. 2023 - 5:36

Uiteraard horen er geen Russen op de Olympische Spelen. Rusland is het Nazi-Duitsland van de 21e eeuw waar tachtig procent van de bevolking achter een bloeddorstige fascistische dictator staat. Datzelfde zou moeten gelden voor kunst en cultuur. In de woorden van Oekraïense minister van Cultuur Oleksandr Tkasjenko: "Het is een daad van solidariteit met Oekraïne als opera's tijdelijk geen werken van Russische componisten opvoeren. Het wereldwijd propageren van de Russische cultuur is ook onderdeel van de 'speciale operatie', oftewel de oorlog in Oekraïne. Ze weten heel goed dat Dostojevski en Tsjaikovski die Russische cultuur wereldwijd vertegenwoordigen."

2 Reacties
Jozias2
Jozias28 feb. 2023 - 9:26

@microwolf Laten we alleen landen mee doen die het met ons eens zijn? Trieste benadering om alles in een politiek conflict tussen lidstaten te trekken.

LaBou
LaBou 8 feb. 2023 - 9:48

Als elk land met een al dan niet recent verleden wordt geweerd zijn die spelen afgelopen voordat ze begonnen zijn. En personen afrekenen enkel en alleen op hun paspoort schijnt dan wel mode te zijn op dit moment maar het blijft ""not done".

Juppé🎗
Juppé🎗7 feb. 2023 - 20:12

Het hen los van hun vlaggetje mee laten doen is het maximaal haalbare. Ieder vlaggetje zou daar eigenlijk taboe moeten zijn. Het gaat om degene die de beste prestatie levert. Bij ploegen kunnen den ook Nederlanders, Fransen, Argentijnen, Russen en Chinezen samen spelen, waarschijnlijk allen woonachtig in Monaco.

Jozias2
Jozias27 feb. 2023 - 18:30

Volgens mij gaat de burgemeester van Parijs over veel dingen maar niet over iets wat hier mee te maken heeft. Het is dus gratuit roepen voor de bühne. En het is nog wel een verschil tussen een ‘Russische delegatie’ of ‘Russische sporters onder neutrale vlag’.

Peace ....
Peace ....7 feb. 2023 - 18:07

maar mogen de russen wel komen als ze een klein demonstratiespeldje op hun jasje hebben met een sjaal eroverheen ? schijnt zeer effectief te zijn. en als de -socialistische- burgemeester toch bezig is: ook gaarne boycot van de chinezen en brazilianen. Oh en Qatarnezen mogen alleen komen als ze niet met de bevolking praten of geen pilsje drinken.

Thuiszitter
Thuiszitter7 feb. 2023 - 17:41

Uitsluiten lost niks op , sport verbroedert.

Norsemen
Norsemen7 feb. 2023 - 14:44

Ik dacht dat de Olympische Spelen niet alleen iets voor Westerse landen is. Verkeerd gedacht.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 feb. 2023 - 15:02

@Norsemen, deze discussie hebben we al gehad tijdens het WK in Qatar, dat moest ook geboycot worden vanwege onze westerse waarden.

Berend22
Berend227 feb. 2023 - 14:12

Want de gemiddelde Russische sporter bepaald samen met Putin het buitenland beleid.

Brutus de tweede
Brutus de tweede7 feb. 2023 - 13:52

Pure discriminatie .

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 feb. 2023 - 13:24

Het is heel cru, maar op social media heeft Oekraïne wel een 'sterke' campagne. Ik heb al een paar atleten langs zien komen (ik kan me U20 kampioenen op de decatlon en ijsdansen herinneren) die normaal mee zouden doen aan olympische spelen, maar zijn omgekomen tijdens deze invasie. En verder dat gemiddeld tijdens de OS 1 op de 3 Russen militair is. Het filmpje van de Russische schutter op de vorige OS (ook een militair), gecombineerd met beelden van Bucha waren best heftig. En mede daardoor lijkt het mij alleen al niet verstandig Russische atleten mee te laten doen op de schietonderdelen, want dan gaan we daarvan herhalingen krijgen.

1 Reactie
JasDon
JasDon7 feb. 2023 - 19:11

Daarnaast heb je een redelijk groot risico op typjes die zich gedragen als Ivan Kuliak.