Joop

Burgemeester en politie Leiden voorkomen rellen met koffie- en theedrinken

  •    •  
30-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
leiden
Burgemeester Henri Lenferink aarzelde niet toen hij een oproep op sociale media zag om ‘koffie 2.0’ te gaan drinken op de Beestenmarkt in zijn Leiden. Die term wordt gebruikt als codewoord voor rellen. Hij mobiliseerde wijkagenten, handhavers en de teamchef van politie, liet thermoskannen en klaptafels tevoorschijn rukken en toog naar de verzamelplaats. Met het schenken van koffie en thee aan de jongens die zich op de Beestenmarkt verzameld hadden, ontstonden er gesprekken.
“We houden van koffie, daarom zijn we met een aantal wijkagenten, handhavers, burgemeester Lenferink en onze teamchef naar de afgesproken plek gegaan. Ook namen we uiteraard een paar kannen koffie en thee mee. De boodschap was duidelijk: Wij willen nog steeds graag in gesprek met onze inwoners. En natuurlijk willen we voorkomen dat onze mooie stad lijdt onder de demonstraties en rellen rondom de discussie over de avondklok. We hebben veel aanloop gehad en zo verliep de avond gelukkig rustig. We willen iedereen bedanken voor de support en dankbetuigingen in deze roerige tijd.”, meldt de politie op Facebook.
Bewoners reageren enthousiast op de intelligente aanpak: “Top en wat geweldig om dit zo te zien! Beter goed opgelost dan in de starthouding met ME en al! Ik vind hem leuk! Kunnen veel steden een voorbeeld aannemen!”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Bernie2
Bernie231 jan. 2021 - 9:50

Meesterlijke en slimme zet van Lenferink en zijn team. Inderdaad kun je die droeve puistenpubers maar beter de bakstenen, vuurwerkexplosieven ed. voor de voetjes wegmaaien. En midden op het dorpsplein nog wel. Vraag blijft of moeders hun spruiten na deze sessie kwamen ophalen.

NoahAmber
NoahAmber31 jan. 2021 - 8:34

Job Cohen had een vooruitziende geest.

Pater
Pater30 jan. 2021 - 17:13

Prachtig!

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 jan. 2021 - 16:28

Prima oplossing.

WeesGeenKees
WeesGeenKees30 jan. 2021 - 15:59

Ach ik ben een gebore en getoge Leienaar en uit ervaring weet ik dat dit soort rellen geen enkele kans van slagen hebben in mijn stad. De enige rellen die ooit plaats gevonden hebben waren tijdens de 3-oktoberfeesten op de avond van de taptoe (= 2 oktober 's avonds) in de jaren 70 toen ik een jaar of 15-16 was. Henri Lenferink is niet erg geliefd onder de Leidse bevolking en iedere Leidenaar weet ook waarom hij tot tweemaal toe(!!!) zijn ambsketting kwijt was: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3724379/En-weer-is-Leidse-burgemeester-zijn-ambtsketen-kwijt

1 Reactie
Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 19:33

Wat een loze opmerking is dat. Wil je nou zeggen dat ondanks de lage populariteit (zeg jij) van Lenferink relschoppers geen kans krijgen in Leiden? Wat is daar dan de oorzaak van? Dat ze anders met jou te maken krijgen of zo? Of omdat "echte Leienaars" liever in een andere stad gaan relschoppen? Als je echt inzicht hebt in het Leidse, geef dan tenminste aan hoe dat werkt in je "3 oktober stadje".

Thuiszitter
Thuiszitter30 jan. 2021 - 15:47

Ja en daar trappen de echte relschoppers in ? Desalniettemin creatief verzonnen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen30 jan. 2021 - 15:46

Was Job Cohen ook uitgenodigd? (sorry, kon het niet laten).

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer30 jan. 2021 - 19:37

En inderdaad zo origineel hè,

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 jan. 2021 - 15:38

Goede zaak, want er is geen redelijk alternatief. Het probleem is dat sommigen vinden dat er niet naar ze geluisterd wordt en geweld lost dat probleem niet op. Ik denk dat het geweld dat we zagen juist een omgekeerd effect had. Het liet mensen geen keuze en dwong ze min of meer in het kamp dat instemde met de maatregelen. Natuurlijk is er ook een groep die het protest steunde maar de vernielingen afkeurde. Maar die zitten in een neutraal niemandsland. En neutraliteit is als een leger zonder wapens, ze zijn er wel maar het is geen bedreiging. Daarom is thee en koffiedrinken een probaat middel om neutraliteit af te dwingen.