Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Burgemeester Bronckhorst laat demonstrerende FNV-medewerkers arresteren

  •  
22-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-22-om-11.02.53
tsn

© foto: Desiree Egberts / Twitter

Aan een actie waarbij thuiszorgmedewerkers het gemeentehuis van Bronckhorst hadden bezet, is zondagavond een einde gemaakt. Rond elf uur ’s avonds betrad de politie op last van de burgemeester het gebouw. Daarbij werden twee aanwezige medewerkers van vakbond FNV gearresteerd.
De medewerkers van TSN Thuiszorg bezetten het gemeentehuis sinds vrijdag, samen met enkele vakbondsvertegenwoordigers. Met de actie wilden de medewerkers duidelijkheid afdwingen over hun toekomst bij het noodlijdende bedrijf. Een andere thuiszorgorganisatie wil het personeel van TSN overnemen, maar de gemeente zou die plannen niet steunen.
Tijdens de bezetting bezochten onder meer Kamerleden Henk Krol (50PLUS) en Henk van Gerven (SP) het gemeentehuis. Krol sprak tijdens zijn bezoek telefonisch met verantwoordelijk wethouder Peppelman. Zonder resultaat.
In een verklaring op de website licht de gemeente de ontruiming toe:
"Wij hebben ons huis opengesteld, omdat we van mening zijn dat ook protesteren hoort bij het democratisch proces. De verwarming bleef aan, er werd beveiliging ingehuurd, er werd koffie en thee ter beschikking gesteld etc. Op zaterdagochtend zijn afspraken gemaakt met de FNV over gastvrijheid in ons gemeentehuis binnen de grenzen van het betamelijke. Op zondagavond besloot de burgemeester de actie te beëindigen omdat deze grenzen helaas overschreden werden."
Op zaterdagochtend zijn afspraken gemaakt met de FNV over gastvrijheid in ons gemeentehuis binnen de grenzen van het betamelijke. Op zondagavond besloot de burgemeester de actie te beëindigen omdat deze grenzen helaas overschreden werden.
Welke grenzen precies zijn overschreden, wordt door de gemeente niet nader toegelicht. FNV-medewerker Desiree Egberts heeft wel een idee over de ware reden achter de politieactie. Zij reageert furieus op Twitter.
Dat zegt ook FNV-woordvoerder Sarah Dobbe:
"We hebben vanochtend nog het hele gemeentehuis schoongemaakt en alle wc’s gepoetst. De bewaking stond te swingen bij een optreden van René Shuman. Er heeft iemand 30 seconden op de tafel gestaan, maar het was gewoon gezellig. Er was ook geen schade. Daarna waren er nog twee concerten, er waren Kamerleden, en opeens wordt om elf uur zondagavond het gemeentehuis ontruimd."
Ook FNV-bestuurder Wim van der Hoorn is niet te spreken over de gang van zaken die hij tegenover Omroep Gelderland ‘waardeloos en triest’ noemt.
"We worden echt belazerd hier. De ambtenaren met wie we in gesprek zijn, lopen hier gewoon rond. Er is niks aan de hand en nu gaan ze ons eruit slepen. Ik ga niet weg."
Vlak na die uitspraken werd Van der Hoorn, samen met FNV collega Desiree Egberts, door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In hun kielzog zo’n vijftien thuiszorgmedewerkers die de actie bij het bureau besloten voort te zetten. Volgens de FNV-woordvoerder uit solidariteit met de gearresteerde vakbondsvertegenwoordigers: ‘Zij willen zichzelf aangeven, omdat zij ook deel uitmaakten van de actie in het gemeentehuis.’

Meer over:

politiek, leven, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.