Joop

Burgemeester Bologna start campagne tegen de horror van 'spaghetti bolognese'

  •  
01-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
6352334368_c5b86d7501_o

© cc-foto: WhatsAllThisThen https://flic.kr/p/aFknGm

Virginio Merola, de populaire linkse burgemeester van de Italiaanse stad Bologna kan er niet meer tegen. Op Twitter uit hij zijn verdriet over het leed dat zijn stad wordt aangedaan door buitenlandse restaurants en de voedingsindustrie die ‘spaghetti bolognese’ aanprijzen. Dat gaat dan meestal om gruwelijk verminkte gerechten of kant-en-klaar maaltijden die vervaardigd worden voor mensen met beperkte smaakzintuigen. Menig Italiaan barst in huilen uit bij confrontatie met de culturele verwoesting.
Spaghetti Bolognese is in Italië lastig te vinden omdat het geen Italiaanse gerecht is, laat staan dat het uit Bologna komt. Het aftreksel dat in het buitenland zo genoemd wordt lijkt nog het meest op een wel eetbare saus uit Napels. In Bologna bestaat er een ragù alla bolognese maar die wordt traditioneel geserveerd met tagliatelle en andere platte pastasoorten. De ragout is in de 19e eeuw nabij de rode stad bedacht door de wereldberoemde kookboekauteur Pellegrino Artusi. Er zitten geen tomaten in en spaghetti is er niet geschikt voor omdat de saus niet aan de ronde pasta kleeft.
De internationale versie is vermoedelijk de wereld in geholpen door geallieerde soldaten die de ragú bij de bevrijding van Italië leerden kennen en vervolgens aangepast hebben.
Virginio Merola zette een foto van een restaurantbord uit Londen op Twitter, spuwde zijn woede ‘fake news’ en riep Twitteraars op soortgelijk culinair vandalisme te publiceren.
Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. De groeten uit Holland bijvoorbeeld waar Knorr zich schuldig maakt aan keukenmisdrijven:
De maaltijdramp vindt ook plaats op Schiphol:
En Utrecht natuurlijk:
Er zijn overigens meer ‘Italiaanse’ gerechten die niet uit Italië komen, zoals de pizza pepperoni en natuurlijk de ‘macaroni with cheese’ die origineel Amerikaans is.
Voor wie trek heeft: de Brits-Italiaanse tv-chef Gino D’Acampo demonstreert het maken van ragù alla bolognese
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Rara14
Rara143 mrt. 2019 - 19:51

“Op Twitter uit hij zijn verdriet over het leed dat zijn stad wordt aangedaan“ Spaghetti Bolognese heeft niets met zijn stad te maken. Waarom lijdt zijn stad dan? Een beetje alsof Amsterdam zou lijden als een Schotse “haggis” niet volgens recept wordt genaakt.

Purper Floyd
Purper Floyd3 mrt. 2019 - 16:47

Kijk maar uit, straks heeft de burgermeester van Hamburg nog ruzie met McDonalds & BurgerKing.

Phil2
Phil23 mrt. 2019 - 10:08

Gut, ik krijg trek als ik die foto zie. Ik leef al een ochtend op een ouwe krentebol.

JasDon
JasDon3 mrt. 2019 - 9:19

Overigens, wat ik het meest schokkend vind uit dit verhaal zijn de prijzen die op Schiphol worden gehanteerd. 19,5 euro voor een simpel pastaatje!

Arend Wortel
Arend Wortel2 mrt. 2019 - 20:03

Wat een aansteller.

Eric Minnens
Eric Minnens2 mrt. 2019 - 17:47

Slechte marketing. Bologna moet zich dit gerecht juist eigen maken, er via een topkok een eigen karakter aan geven en daar een beschermde titel voor aanvragen.

2 Reacties
Roel2
Roel23 mrt. 2019 - 7:53

Nu is in Italië het gerecht al beschermd en kan je in één of ander instituut het exacte recept bekijken, dus dat is al gebeurd.... Verder vind ik het niet zo heel raar dat de burgemeester van Bologna dit aankaart. In Europa zijn feta, champagne en Goudse kaas ook beschermde producten en moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om als dusdanig verkocht te kunnen worden, en het is uiteindelijk toch de naam van zijn stad die eraan verbonden wordt....

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 mrt. 2019 - 9:55

Zouden ze jouw plan volgen dan hadden ze nog niet de helft van de aandacht gehad die ze nu hebben, dus hoezo slechte marketing?

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 mrt. 2019 - 17:10

Virgino Merola heeft uiteraard het grootst denkbare recht op zijn eigen respect voor traditie en zijn culinaire overtuigingen - en ik ook. Vermoedelijk zou hij niet geporteerd zijn van mijn eigen versie van 'spaghetti bolognese'. Die bestaat uit gehakt, tomaten, paprika, ui, prei, bleekselderij, knoflook, en wortel; dat is de basis. Variaties en aanvullingen zijn te allen tijde mogelijk (bijv. rode peper er doorheen, voor de pit). Geraspte kaas en een salade maken de zaak af; en ik ben dan nog zo ketters dat ik er een scheut ketjap manis overheen doe. Ik kan daar twee dagen achtereen van genieten (of drie, indien gewenst). Misschien zou Merola ook in opstand komen tegen één van mijn andere voorkeuren (voor heel af en toe, zeg ik erbij): een grote Ras-friet met veel mayonaise, samen met twee frikandellen speciaal (met alleen currysaus en uien erover), en als de dokter het goed vindt, ook nog een bamischijf of een goulashkroket erbij. Mijn eigen 'guilty pleasure', zal ik maar zeggen.

6 Reacties
Spanveer
Spanveer3 mrt. 2019 - 0:52

Cliff ontpopt zich als een echte fijnproever. Dat snackbar menu had ik niet achter hem gezocht. Die spaghetti Bolognese begon voortreffelijk, gaande weg ben ik je een beetje kwijt geraakt. Die scheut ketjap manis was de afmaker voor mij.

Roel2
Roel23 mrt. 2019 - 9:12

Er is helemaal niemand die jou je eigen recepten of voorkeuren ontzegt, zelfs al zeg je (onterecht) dat het gebaseerd is op de Bolognese-saus. Als je het verkoopt in een restaurant echter en er komt stom toevallig de burgemeester van Bologna langs, dan vraagt hij zich terecht af hoe in hemelsnaam zo'n gerecht als Bolognese verkocht kan worden. Immers, wat vinden we van: *Joodse kippensoep met een eitje erdoor? *Babi pangang met rund? *Mijn eigen versie van halal eten met varkensvlees? Zolang ik het thuis opeet, geen enkel probleem natuurlijk. Maar zodra een restaurant dit op zijn kaart zet, neigt het naar misleiding - en dat is wat deze burgervader probeert aan te kaarten...

Poezenmens
Poezenmens3 mrt. 2019 - 15:41

@ Cliff. Grijns.

OlavM
OlavM3 mrt. 2019 - 16:56

@ Cliff Clavin: [.....een grote Ras-friet met veel mayonaise, samen met twee frikandellen speciaal (met alleen currysaus en uien erover), en als de dokter het goed vindt, ook nog een bamischijf of een goulashkroket erbij.] "Help, ik word niet goed!" (met de intonatie van Sjef van Oekel). Dit is wel een heel erge "guilty pleasure"! :)

Cliff Clavin
Cliff Clavin3 mrt. 2019 - 18:45

@ OlavM - haha, hartelijk gelachen! Mijn 'guilty pleasure' had zo in Van Oekels grote hit "Zuurkool Met Vette Jus" voor kunnen komen... ...tussen al die andere heerlijkheden: https://www.youtube.com/watch?v=45EyghKcMrM of: https://www.youtube.com/watch?v=VBffOZNX8Fw

Smitke
Smitke4 mrt. 2019 - 8:24

Patatje oorlog met 2 kroketten , 3 Michelin sterren.

kweenie2
kweenie22 mrt. 2019 - 14:34

Teken van zwakte. Heb je ooit de Amerikanen horen klagen over hoe wij waarschijnlijk de hamburger of de pecan pie verkrachten? Of de Duitsers horen klagen over wat anderen doen met bratwurst of currywurst? Zeik niet zo en ben blij dat mensen tenminste nog denken dat het uit je land komt.

1 Reactie
Alexandros des Burgus
Alexandros des Burgus5 mrt. 2019 - 18:29

Dit kun je toch verwachten van Italianen? Die raken helemaal over de rooie als je als buitenlander iets aan hun eten denkt te mogen veranderen. Deze conservatieve blik die ze ook op andere culturele zaken hebben maakt dat hun economie maar niet wilt vlotten.

OlavM
OlavM2 mrt. 2019 - 14:13

Het Spaghetti-monster vind ik nog veel on- en wansmakelijker.

Rick Hofland
Rick Hofland2 mrt. 2019 - 13:36

En de pasta zelf komt weer uit China, zo komt bijna alles wat we tegenwoordig aan eten kunnen kopen oorspronkelijk ergens anders vandaan. Het zijn wat mij betreft wat krokodillentranen van deze burgermeester, wat maakt het nou uit qua eetgenot voor de mensen uit die streek wat of iemand in Harderwijk heel veel plezier heeft aan een bordje pasta met een saus genoemd naar hun stad ook al is dat een andere saus dan dat ze daar eten. In het buitenland wordt Nederland ook vaak met klompen, wiet en hoeren geassiosieerd terwijl ik nog nooit met deze drie in aanraking ben geweest. Nou en.

1 Reactie
Spanveer
Spanveer3 mrt. 2019 - 1:14

"klompen, wiet en hoeren" Dan voldoe ik met twee van de drie al aardig aan het beeld van de buitenlander. Nee niet vragen welke. Grote kans dat pasta uit deze fabriek komt. https://www.barilla.com/nl-be/openbarilla Ze maken ongeveer vier keer de hoeveelheid pasta die de Italianen dagelijks verorberen. Ben een liefhebber van Italiaans eten. Mag me gelukkig prijzen met aangetrouwde Italianen in de familie. Pizza heeft niets te maken met de Italiaanse keuken, pizza is een snack. Het bord met de onscherpe foto toont een verschrikking voor iedere Italiaan. Kort gesneden spaghetti met schijven komkommer er overheen en een saus die op de beklaagde Bolognese saus lijkt.

Freek3
Freek32 mrt. 2019 - 12:43

Bolognese is een vleessaus, geen tomatensaus. Er zijn honderden recepten te vinden. Een echt gecept bevat geen gehakt Wel rundvlees en kalfsvlees en spek. Geen knoflook Weinig of geen tomaat. En het duurt een paar uur om het te bereiden en de volgende dag is het lekkerder dn vers. Behalve dat, wat heeft dit in 's Hemelsnaam met "culturele toe"-eigening te maken??? We gaan toch ook niet lopen zeuren dat de Amerikanen onze oliebol tot doughnut hebben omgevormd?

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal2 mrt. 2019 - 12:36

Culturele toe-eigening bestaat er in twee verwerpelijke vormen. De ene waarin een product, eigenschap, doen, of dienst het aangeduid wordt met een bepaalde benaming terwijl het een aanfluiting is van wat het zou moeten zijn. De andere waar een product, eigenschap, doen, of dienst alleen maar door mensen met een nationale of etnische achtergrond dat zouden mogen aanbieden, uitvoeren, of voor zouden mogen stellen.

Henri Zwols
Henri Zwols2 mrt. 2019 - 9:55

Als we toch aan het hernoemen zijn, kunnen Noord- en Zuid-Holland ook een andere naam geven? Mijn land is groter dan 2 provincies.

3 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks2 mrt. 2019 - 11:37

Daarom heet het ook Nederland in plaats van Holland

Freek3
Freek32 mrt. 2019 - 12:52

Twee provincies is prima, "Holland" en "Provincie".

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 mrt. 2019 - 23:19

@Freek 2 maart 2019 at 13:52 Je bedoelt: Randstad en Provincie. There, I fixed it for you.

W-74
W-742 mrt. 2019 - 7:44

Verkrampt culinair nationalisme vs inclusief culinair internationalisme. Een 'populaire' (vermoedelijk eerder populistisch, dan populair) socialist... terwijl hij zich in zijn woorden toch meer een conservatieve nationalist toont..

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 mrt. 2019 - 23:22

Ik denk dat er maar één oplossing is: Bologna moet een andere naam kiezen.

2 Reacties
Spanveer
Spanveer3 mrt. 2019 - 1:15

Eens!

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mrt. 2019 - 21:54

Uitstekend advies, Er zijn wel vaker steden van naam veranderd om mindere redenen.

JasDon
JasDon1 mrt. 2019 - 23:04

Ergste is nog het Italiaanse gerecht variant waarbij mensen hele pakken groenten meeroeren in de saus inc een lading gehakt. Gadverdamme. De meeste Italiaanse gerechten zijn op subtiel, zoals cacio e pepe, of pasta tartufo, truffelolie met bv paddestoelen. Penne all'arrabbiata is ook lekker, of de varianten met geraspte citroenschil er in.. lekker en ook nog eens vegetarisch. Een van de redenen waarom je mij vaak in Italië terug kan vinden.

1 Reactie
KM2
KM22 mrt. 2019 - 10:25

Truffelolie, waar geen truffel aan te pas is gekomen een afvalproduct van, als ik me goed herinner, de petrochemische industrie.

Thuiszitter
Thuiszitter1 mrt. 2019 - 21:44

Klopt helemaal, zat ooit eens op camping aan de kust bij Genua , twee Itiliaanse schoonheden gingen eten voor ons maken . Mijn vriend en ik wilden graag spaghetti bolongnese , de meiden begrepen het niet dat wij dit zo lekker vonden . Kregen een berg spaghetti met twee stukjes gehakt op de top met een toefje sap. Verder gingen ze niet .

1 Reactie
Spanveer
Spanveer3 mrt. 2019 - 1:20

Verstandige meiden. Is zeker niks geworden na deze start?