© cc-foto: WhatsAllThisThen https://flic.kr/p/aFknGm
“Op Twitter uit hij zijn verdriet over het leed dat zijn stad wordt aangedaan“ Spaghetti Bolognese heeft niets met zijn stad te maken. Waarom lijdt zijn stad dan? Een beetje alsof Amsterdam zou lijden als een Schotse “haggis” niet volgens recept wordt genaakt.
Kijk maar uit, straks heeft de burgermeester van Hamburg nog ruzie met McDonalds & BurgerKing.
Gut, ik krijg trek als ik die foto zie. Ik leef al een ochtend op een ouwe krentebol.
Overigens, wat ik het meest schokkend vind uit dit verhaal zijn de prijzen die op Schiphol worden gehanteerd. 19,5 euro voor een simpel pastaatje!
Slechte marketing. Bologna moet zich dit gerecht juist eigen maken, er via een topkok een eigen karakter aan geven en daar een beschermde titel voor aanvragen.
Nu is in Italië het gerecht al beschermd en kan je in één of ander instituut het exacte recept bekijken, dus dat is al gebeurd.... Verder vind ik het niet zo heel raar dat de burgemeester van Bologna dit aankaart. In Europa zijn feta, champagne en Goudse kaas ook beschermde producten en moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om als dusdanig verkocht te kunnen worden, en het is uiteindelijk toch de naam van zijn stad die eraan verbonden wordt....
Zouden ze jouw plan volgen dan hadden ze nog niet de helft van de aandacht gehad die ze nu hebben, dus hoezo slechte marketing?
Virgino Merola heeft uiteraard het grootst denkbare recht op zijn eigen respect voor traditie en zijn culinaire overtuigingen - en ik ook. Vermoedelijk zou hij niet geporteerd zijn van mijn eigen versie van 'spaghetti bolognese'. Die bestaat uit gehakt, tomaten, paprika, ui, prei, bleekselderij, knoflook, en wortel; dat is de basis. Variaties en aanvullingen zijn te allen tijde mogelijk (bijv. rode peper er doorheen, voor de pit). Geraspte kaas en een salade maken de zaak af; en ik ben dan nog zo ketters dat ik er een scheut ketjap manis overheen doe. Ik kan daar twee dagen achtereen van genieten (of drie, indien gewenst). Misschien zou Merola ook in opstand komen tegen één van mijn andere voorkeuren (voor heel af en toe, zeg ik erbij): een grote Ras-friet met veel mayonaise, samen met twee frikandellen speciaal (met alleen currysaus en uien erover), en als de dokter het goed vindt, ook nog een bamischijf of een goulashkroket erbij. Mijn eigen 'guilty pleasure', zal ik maar zeggen.
Cliff ontpopt zich als een echte fijnproever. Dat snackbar menu had ik niet achter hem gezocht. Die spaghetti Bolognese begon voortreffelijk, gaande weg ben ik je een beetje kwijt geraakt. Die scheut ketjap manis was de afmaker voor mij.
Er is helemaal niemand die jou je eigen recepten of voorkeuren ontzegt, zelfs al zeg je (onterecht) dat het gebaseerd is op de Bolognese-saus. Als je het verkoopt in een restaurant echter en er komt stom toevallig de burgemeester van Bologna langs, dan vraagt hij zich terecht af hoe in hemelsnaam zo'n gerecht als Bolognese verkocht kan worden. Immers, wat vinden we van: *Joodse kippensoep met een eitje erdoor? *Babi pangang met rund? *Mijn eigen versie van halal eten met varkensvlees? Zolang ik het thuis opeet, geen enkel probleem natuurlijk. Maar zodra een restaurant dit op zijn kaart zet, neigt het naar misleiding - en dat is wat deze burgervader probeert aan te kaarten...
@ Cliff Clavin: [.....een grote Ras-friet met veel mayonaise, samen met twee frikandellen speciaal (met alleen currysaus en uien erover), en als de dokter het goed vindt, ook nog een bamischijf of een goulashkroket erbij.] "Help, ik word niet goed!" (met de intonatie van Sjef van Oekel). Dit is wel een heel erge "guilty pleasure"! :)
@ OlavM - haha, hartelijk gelachen! Mijn 'guilty pleasure' had zo in Van Oekels grote hit "Zuurkool Met Vette Jus" voor kunnen komen... ...tussen al die andere heerlijkheden: https://www.youtube.com/watch?v=45EyghKcMrM of: https://www.youtube.com/watch?v=VBffOZNX8Fw
Teken van zwakte. Heb je ooit de Amerikanen horen klagen over hoe wij waarschijnlijk de hamburger of de pecan pie verkrachten? Of de Duitsers horen klagen over wat anderen doen met bratwurst of currywurst? Zeik niet zo en ben blij dat mensen tenminste nog denken dat het uit je land komt.
Dit kun je toch verwachten van Italianen? Die raken helemaal over de rooie als je als buitenlander iets aan hun eten denkt te mogen veranderen. Deze conservatieve blik die ze ook op andere culturele zaken hebben maakt dat hun economie maar niet wilt vlotten.
En de pasta zelf komt weer uit China, zo komt bijna alles wat we tegenwoordig aan eten kunnen kopen oorspronkelijk ergens anders vandaan. Het zijn wat mij betreft wat krokodillentranen van deze burgermeester, wat maakt het nou uit qua eetgenot voor de mensen uit die streek wat of iemand in Harderwijk heel veel plezier heeft aan een bordje pasta met een saus genoemd naar hun stad ook al is dat een andere saus dan dat ze daar eten. In het buitenland wordt Nederland ook vaak met klompen, wiet en hoeren geassiosieerd terwijl ik nog nooit met deze drie in aanraking ben geweest. Nou en.
"klompen, wiet en hoeren" Dan voldoe ik met twee van de drie al aardig aan het beeld van de buitenlander. Nee niet vragen welke. Grote kans dat pasta uit deze fabriek komt. https://www.barilla.com/nl-be/openbarilla Ze maken ongeveer vier keer de hoeveelheid pasta die de Italianen dagelijks verorberen. Ben een liefhebber van Italiaans eten. Mag me gelukkig prijzen met aangetrouwde Italianen in de familie. Pizza heeft niets te maken met de Italiaanse keuken, pizza is een snack. Het bord met de onscherpe foto toont een verschrikking voor iedere Italiaan. Kort gesneden spaghetti met schijven komkommer er overheen en een saus die op de beklaagde Bolognese saus lijkt.
Bolognese is een vleessaus, geen tomatensaus. Er zijn honderden recepten te vinden. Een echt gecept bevat geen gehakt Wel rundvlees en kalfsvlees en spek. Geen knoflook Weinig of geen tomaat. En het duurt een paar uur om het te bereiden en de volgende dag is het lekkerder dn vers. Behalve dat, wat heeft dit in 's Hemelsnaam met "culturele toe"-eigening te maken??? We gaan toch ook niet lopen zeuren dat de Amerikanen onze oliebol tot doughnut hebben omgevormd?
Culturele toe-eigening bestaat er in twee verwerpelijke vormen. De ene waarin een product, eigenschap, doen, of dienst het aangeduid wordt met een bepaalde benaming terwijl het een aanfluiting is van wat het zou moeten zijn. De andere waar een product, eigenschap, doen, of dienst alleen maar door mensen met een nationale of etnische achtergrond dat zouden mogen aanbieden, uitvoeren, of voor zouden mogen stellen.
Als we toch aan het hernoemen zijn, kunnen Noord- en Zuid-Holland ook een andere naam geven? Mijn land is groter dan 2 provincies.
@Freek 2 maart 2019 at 13:52 Je bedoelt: Randstad en Provincie. There, I fixed it for you.
Verkrampt culinair nationalisme vs inclusief culinair internationalisme. Een 'populaire' (vermoedelijk eerder populistisch, dan populair) socialist... terwijl hij zich in zijn woorden toch meer een conservatieve nationalist toont..
Ik denk dat er maar één oplossing is: Bologna moet een andere naam kiezen.
Uitstekend advies, Er zijn wel vaker steden van naam veranderd om mindere redenen.
Ergste is nog het Italiaanse gerecht variant waarbij mensen hele pakken groenten meeroeren in de saus inc een lading gehakt. Gadverdamme. De meeste Italiaanse gerechten zijn op subtiel, zoals cacio e pepe, of pasta tartufo, truffelolie met bv paddestoelen. Penne all'arrabbiata is ook lekker, of de varianten met geraspte citroenschil er in.. lekker en ook nog eens vegetarisch. Een van de redenen waarom je mij vaak in Italië terug kan vinden.
Truffelolie, waar geen truffel aan te pas is gekomen een afvalproduct van, als ik me goed herinner, de petrochemische industrie.
Klopt helemaal, zat ooit eens op camping aan de kust bij Genua , twee Itiliaanse schoonheden gingen eten voor ons maken . Mijn vriend en ik wilden graag spaghetti bolongnese , de meiden begrepen het niet dat wij dit zo lekker vonden . Kregen een berg spaghetti met twee stukjes gehakt op de top met een toefje sap. Verder gingen ze niet .