Joop

Bureaucratie jeugdzorg kost gemeenten miljoenen per jaar

  •  
16-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
231524220_027b7431a1_z
17 miljoen euro per jaar gaat naar papieren rompslomp, in plaats van de daadwerkelijke zorg
De overheveling van jeugdzorg van Rijk naar gemeenten heeft voor talloze problemen gezorgd. Eén van de voornaamste problemen is de toegenomen bureaucratie. Donderdag meldt de Volkskrant dat al die extra bureaucratie bovendien gepaard gaat met extra kosten: zo’n 18 miljoen euro per jaar wordt er extra uitgegeven aan papieren rompslomp. Geld dat nu niet besteed kan worden aan de cliënten die de zorg nodig hebben.
De Volkskrant schrijft dat in plaats van zaken te doen met enkele zorgverzekeraars, provincies en zorgkantoren, de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg soms met wel honderden gemeenten afzonderlijk de verantwoording en betaling van geleverde zorg moeten afhandelen. Dat kost zo veel tijd, dat sommige gemeenten extra mankracht hebben moeten invliegen.
Per 1 januari 2015 regelen alle 393 gemeenten hun eigen jeugdzorg. Het idee van de overheid is dat gemeenten deze zorg beter op lokaal niveau kunnen organiseren. Bij te zware of te specialistische noodzakelijk zorg, kunnen cliënten doorverwezen worden naar grotere gebieden. Die decentralisatie verloopt niet vlekkeloos. Eerder werd al bekend dat instellingen vaak lang moeten wachten op hun geld van de gemeenten. Een aantal instellingen kwam hierdoor zelfs in geldnood. Het ministerie opende hierop een fonds met 200 miljoen euro om te voorkomen dat er instellingen in financiële nood komen.
cc-foto: Zachary Korb
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Minoes2
Minoes218 jun. 2016 - 1:01

En nog houden ze geld over ondanks de al doorgevoerde bezuinigingen. Hoe zou dat nu toch komen.

il viaggiatore
il viaggiatore16 jun. 2016 - 19:01

Marktwerking en bureaucratie zijn toch synoniem voor geld graaien?

Nick Ros
Nick Ros16 jun. 2016 - 13:25

De Gemeenten houden miljoenen over. Heet dat nu ineens bureaucratie ? Hebben wij in het verleden geld over de balk gegooid ? Waar ligt de waarheid ?

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus17 jun. 2016 - 1:52

"De Gemeenten houden miljoenen over." Die informatie gold niet alle gemeenten en is bovendien achterhaald. Er zijn wat processen verloren waardoor gemeenten een deel van de bezuinigingen terug moeten draaien. Maar ook hier geldt weer: kijk hoeveel die miljoenen zijn als percentage van het hele budget. Dan is het verdomd knap dat de gemeenten het eerste jaar al zo dicht bij het streefbedrag zijn gekomen.

Minoes2
Minoes218 jun. 2016 - 1:04

Ze hoeven volgens mij niets terug te draaien. Ze moeten de keukentafelgesprekken die ze niet gehouden hebben voeren omdat ze een algemene regel tot beleid hadden verklaard en daarmee mensen afwezen zonder individuele indicatie.

Piet de Geus
Piet de Geus16 jun. 2016 - 12:11

Nu is iedere euro die aan bureaucratie wordt verspild er een teveel maar het kan geen kwaad om het even in proportie te bezien: 17 miljoen euro per jaar op een totaal budget van 3,6 miljard is peanuts.

2 Reacties
ton14024
ton1402416 jun. 2016 - 15:04

Maar dan heb je ook wat, NOT!

Piet de Geus
Piet de Geus16 jun. 2016 - 17:15

"Maar dan heb je ook wat" Dat moet het onderwerp zijn, niet die paar rotcenten. In de Volkskrant gaat het overigens wel voornamelijk over de inhoud: de ongelijkheid tussen gemeenten en de moeite die het kost om mensen de juiste zorg te verlenen met zoveel kapiteins op het schip.

Johan eldert
Johan eldert16 jun. 2016 - 11:02

Ik ga het niet zeggen, Nee ik ga het niet zeggen, echt ik ga het echt niet zeggen.... [told you so] pfff toch gedaan. Lijk Trump wel. [ I called it] Triest om te constateren dat alle waarschuwingen en voorspellingen van betrokken organisaties, die in de wind werden geslagen en als onzin werden afgedaan door dit kabinet, een voor een uitkomen. Het ergste is dat de geveinste besparingen dus ook niet gerealiseerd worden. Enige reden waarom de overheidsbegroting uit het dal klimt is het herstel van de wereldeconomie. Het nationale bezuinigingsbeleid heeft amper tot niets bijgedragen. maar de VVD en PVDA gaan nu zonder goed onderbouwd beleid met geld strooien om zo in het gevlei te komen. Pretenderend dat het hun beleid is geweest dat zo goed werkte. NOT!

johannn2
johannn216 jun. 2016 - 10:40

Problemen die het Rijk niet meer aangaan. De regering heeft de zorg bij de gemeenten over de schutting gegooid - minus een flinke bezuiniging - zonder ooit aan te tonen, dat wat ze eist verwezenlijkbaar is. Zoek het maar uit, gemeenten. .

Jan de Kort
Jan de Kort16 jun. 2016 - 9:09

"That's the standard technique of privatization; defund, make sure things don't work, people get angry, you hand it over to private capital." - Noam Chomsky

1 Reactie
ton14024
ton1402416 jun. 2016 - 15:01

VVD beleid = afbraak beleid. Hoort u nog iets over belastingontduiking?