CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil dat de militaire dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd. Dat zegt hij in een interview met het AD. Volgens Buma kan in een tijd dat iedereen boos en ontevreden is, de dienstplicht een verbindende werking hebben. De militaire vakbond is mordicus tegen en noemt het ‘een slecht plan’.
‘Het is fnuikend als een samenleving zijn onderlinge binding verliest,’ zegt Buma, die daarom stapsgewijs de dienstplicht weer in wil voeren. Een dienstplicht die voor zowel mannen als vrouwen moet gelden. In eerste instantie alleen voor overlast veroorzakende jongeren, daarna voor iedereen. Over hoe lang die dienstplicht dan moet duren ‘valt te praten’, zo zegt Buma. ‘Een jaar misschien. Of een half.’
Het is niet de eerste keer dat de CDA’er pleit voor een herinvoering van de dienstplicht. Twee jaar geleden maakte hij zich al sterk voor een maatschappelijke dienstplicht van een half jaar voor jongeren. Ook nu houdt hij de optie open om de dienstplicht niet in militaire dienst te vervullen, maar bijvoorbeeld bij de politie of in de zorg. ‘Maar het begint bij de militaire component. Stapsgewijs, want de krijgsmacht moet het wel aan kunnen.’
Buma zegt nog niet met andere partijen over de herinvoering van de dienstplicht te hebben gesproken. Hij weet ook dat er in de Tweede Kamer geen steun is voor het plan. Daarom hoopt de CDA-leider nu eerst een maatschappelijk debat los te maken.
De militaire vakbond VBM heeft inmiddels al laten weten het proefballonnetje van Buma ‘een slecht plan’ te vinden. Vakbondsvoorzitter Jean Debie zegt daarover tegen de NOS :
"Allereerst wil ik opmerken dat de krijgsmacht geen jeugdbegeleidings- of jeugdzorgorganisatie is, maar gewoon een professionele militaire organisatie."
Ook wijst Debie erop dat na de enorme bezuinigingen op defensie, de dienstplicht alleen al vanwege de kosten niet haalbaar is. Daarvoor zal volgens hem eerst zo’n 5 tot 7 miljard euro extra geïnvesteerd moeten worden: ‘Je moet veel meer materieel aanschaffen. Tanks, artillerie, vliegtuigen en fregatten.’ Ook noemt hij de termijn die Buma voorstelt ‘onzinnig’, aangezien volgens Debie het eerste half jaar net genoeg is voor de basisopleiding.
De dienstplicht is in Nederland overigens niet afgeschaft. Wel werd deze twintig jaar geleden opgeschort, wat inhoudt dat dienstplichtigen niet langer worden opgeroepen. Sinds 1996 kent Nederland alleen nog een beroepsleger. In februari van dit jaar maakte minister Hennis van Defensie bekend dat dienstplichtwet wel dusdanig zal worden aangepast, dat die voortaan ook voor vrouwen geldt.