Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buma wil af van moreel principe vluchtelingenopvang

  •  
18-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
buma_300_04.jpg
CDA-leider: 'Vluchtelingen moeten niet gelijk gesteld worden aan burgers'
CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma wil dat het uit 1951 stammende internationale vluchtelingenverdrag gewijzigd wordt zodat vluchtelingen minder rechten hebben. Het verdrag is opgesteld om herhaling van praktijken uit de Tweede Weereldoorlog te voorkomen. Volgens Buma is het niet meer van deze tijd. Hij wil dat vluchtelingen een aparte status krijgen met minder rechten dan burgers en dat ze na afloop van een oorlog teruggestuurd worden, zo verklaarde hij in Buitenhof.
In Buitenhof legde politieke filosofe Tamara de Waal uit dat het voorstel van de VVD met betrekking tot vluchtelingen in strijd met de wet is. De bewering van de liberalen dat Turkije een veilig land is en dat een vluchteling die vervolgens doorreist naar een ander land dus geen oorlogsvluchteling is maar een economisch vluchteling houdt zowel juridisch als moreel geen stand, verklaarde ze. Ook merkte ze op dat geen enkele politicus in Nederland moreel leiderschap toont. Ze noemde als voorbeeld de Duitse christendemocratische leider Merkel die desgevraagd verklaarde dat het naleven van principes in deze kwestie belangrijker is dan haar eigen politieke toekomst.
CDA-leider Buma die na De Waal aanschoof bij presentator Paul Witteman stelde dat de uiteenzetting van de politiek filosoof zo op YouTube kon en vele malen bekeken moet worden. Want over het vluchtelingenverdag uit 1951 gaat de komende tijd het debat, meent hij. Zelf wil hij dat het gewijzigd wordt. Oorlogsvluchtelingen moeten na het verkrijgen van een erkende status niet dezelfde rechten hebben als andere burgers. In het fragment eerst de uitleg van De Waal, daarna Buma.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.