Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buma/Stemra: dorpsgek die burgemeester wil worden

  •  
30-07-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Buma/Stemra stelt dat je moet betalen als je met muziek geld verdient. Dat is logisch, maar niet in alle gevallen
Afgelopen donderdag vond in Den Haag een belangrijke rechtszaak plaats, die volledig aan de aandacht van de pers is ontsnapt. Buma/Stemra en radioportal Nederland.FM kruisten de degens in een bodemprocedure vanwege een nieuw tarief op hyperlinks naar muziek. Opvallend was de slechte onderbouwing van Buma/Stemra. Die bleek niet op de hoogte van zaken die voor de gemiddelde internetgebruiker gesneden koek is. Over de dorpsgek van Global Village die burgemeester wil worden.
Buma/Stemra stelt dat je moet betalen als je met muziek geld verdient. Dat is logisch, maar niet in alle gevallen. Producenten van radiotoestellen maken ook omzet/winst met de verkoop daarvan en dragen niet af aan Buma/Stemra en Sena. Ook een poppodiumbouwer hoeft niet te betalen en degene die lichtshows verzorgt niet. Wanneer dan wel?
De Auteurswet treedt in werking bij openbaarmaken of verveelvoudigen van muziek. Buma/Stemra moet zich aan deze beperkingen houden. De rechtszaak was er dus op gericht duidelijk te maken of radioportals in het algemeen en Nederland.FM in het bijzonder iets openbaarmaakt of verveelvoudigt. Behalve Nederland.FM waren vertegenwoordigers van radioportals Radiofm.nl en Kabelradio.nl aanwezig. Kabelradio.nl en Onlineradiostations.nl zijn inmiddels vanwege het omstreden tarief gestopt.
Maar zo erg is het gelukkig niet. Juist op internet zijn de twee pijlers van de Auteurswet, openbaarmaking en verveelvoudiging, eenvoudig te controleren. Openbaarmaking is als een muziekwerk op internet wordt geplaatst, verveelvoudiging als dit muziekwerk wordt gekopieerd. Elk gebruik van een muziekwerk is altijd aan de bron te meten.
Tijdens de rechtszitting negeerde Buma/Stemra deze technische realiteit, maar baseerde zich op zoiets spookachtigs als “de perceptie van de gebruiker”. Feitelijk streamt muziek dan wel vanaf de mediaserver van een radiostation, maar voor de gebruiker líjkt het alsof de muziek van Nederland.FM afkomstig is en dáárom moet Nederland.FM betalen, zo was hun betoog. De vraag is of gebruikers niet snappen dat de stream afkomstig is van het radiostation.
Elk radiostation zou een verdubbeling van hun tarief tegemoet kunnen zien, als de logica van Buma/Stemra wordt doorgetrokken. Een stream van bijvoorbeeld Radio 538 is afkomstig van de mediaserver van Radio 538 die wordt gehyperlinkt op de website van Radio 538. Daarmee is Radio 538 zijn eigen radioportal. Buma/Stemra repareert dit met het begrip “organisme” (op z’n Frans uitgesproken). Omdat mediaserver en website binnen één organisme vallen, hoeft maar één keer te worden betaald.
Buma/Stemra probeerde een parallel te trekken tussen radioportals en Radio 538 wanneer laatstgenoemde zijn muziek zou betrekken van Spotify. Omdat 538 op die manier niet zelf de bron is, zouden zij niets hoeven te betalen aan Buma/Stemra, een absurde situatie, aldus Buma/Stemra.
Buma/Stemra gaat hiermee voorbij aan het feit dat 538 de muziek van Spotify op zijn server en zender zou moeten plaatsen en daarmee dus opnieuw zou openbaren en verveelvoudigen. Die vergelijking ging met andere woorden behoorlijk mank.
Het tarief voor een hyperlink naar een radiostation is iets minder hoog dan het tarief dat het radiostation zelf moet betalen. De uitleg van Buma/Stemra sloeg de plank nogal mis. Ze stelde dat het niet uit te sluiten en niet te controleren is dat Nederland.FM zélf streams uitzendt en daarom is het tarief bijna gelijk aan dat van een radiostation zelf. Omdat het aannemelijk is dat niet álle streams van Nederland.FM afkomstig zijn, is het tarief iets verlaagd. Volgens Buma/Stemra is er namelijk geen manier om te achterhalen wat de herkomst van een stream is. Wat een onkunde! De herkomst van een stream is te vinden door met de rechtermuisknop op de player te klikken en bij eigenschappen te kijken (op een pc). Dit heeft Buma/Stemra nagelaten te doen. Het leek zelfs alsof ze op deze zitting pas voor het eerst over deze mogelijkheid hoorde.
Is de hoogte van het tarief al slecht onderbouwd, het impliceert ook dat er geen grond is voor dat tarief voor radioportals die geen stream zelf uitzenden. Aangezien geen enkele radioportal dat doet, zaagt Buma/Stemra de poten onder haar eigen stoel vandaan. In dat geval is Buma/Stemra namelijk niet ontvankelijk in deze bodemprocedure.
Ook op andere punten liet Buma/Stemra zien niet veel van internet te begrijpen. Zo betoogde zij dat de andere kanalen van Nederland.FM (zoals Belgie.FM en Engeland.FM) zich richten op de Nederlandse markt omdat er Nederlandse banners op te zien zijn. Dat bannersoftware in het algemeen zich aan de gebruiker aanpast op basis van ip-adres (en dat b.v. een Argentijn Argentijnse banners zal zien) was blijkbaar een onbekend fenomeen voor Buma.
Ook was Buma/Stemra onbekend met het feit dat de player die in het venster van een radioportal te zien is niet afkomstig is van die portal, maar van een plugin van de browser van de gebruiker. Dit bleef een hardnekkige misvatting.
Voor een organisatie die verstrekkende tarieven bedenkt voor internet, want het houdt niet op bij radioportals, geeft ze blijk van een ongelofelijke onkunde op dit gebied. Zo’n organisatie kan niet in staat zijn goed doordachte regels voor internet op te stellen, die dat internet ingrijpend kunnen veranderen. Een dorpsgek kan geen burgemeester worden.
Is Buma/Stemra de ideale belangenbehartiger van muziekauteurs? Niet bepaald. Dat Buma/Stemra zich bemoeit met de verspreiding van muziek is prima, maar dat ze zich ook wil bemoeien met de verspreiding van informatie waar die muziek te vinden is, gaat te ver. Een tarief op hyperlinks is een tarief op promotie. Het belemmeren van promotie maakt geen muziekauteur blij. Promotie via radioportals werkt aantoonbaar omzetverhogend voor radiostations en daarmee omzetverhogend voor Buma/Stemra en de aangesloten muziekauteurs.
Wie of wat stopt deze scheefgroei tussen auteursrechten enerzijds en publiek belang en gezond verstand anderzijds? Handhaving van de Auteurswet op internet is niet gebaat bij een organisatie die niet naar de techniek kijkt, maar zich baseert op verkeerde aannames en subjectieve beleving van gebruikers. De Auteurswet die zijn honderdste verjaardag viert, verdient beter.
Eind september volgt de uitspraak van de rechter.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

dlagewaa
dlagewaa30 jul. 2012 - 9:00

quote Feitelijk streamt muziek dan wel vanaf de mediaserver van een radiostation, maar voor de gebruiker líjkt het alsof de muziek van Nederland.FM afkomstig is en dáárom moet Nederland.FM betalen, zo was hun betoog. unqoute Die redenering van Buma Stemra is waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat ze eerder - maar al vrij lang geleden - op dit punt scoorden. Indertijd betrof het het feit dat een central antenne inrichting werd gezien als een vorm van openbaarmaking.

dlagewaa
dlagewaa30 jul. 2012 - 9:00

quote Feitelijk streamt muziek dan wel vanaf de mediaserver van een radiostation, maar voor de gebruiker líjkt het alsof de muziek van Nederland.FM afkomstig is en dáárom moet Nederland.FM betalen, zo was hun betoog. unqoute Die redenering van Buma Stemra is waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat ze eerder - maar al vrij lang geleden - op dit punt scoorden. Indertijd betrof het het feit dat een central antenne inrichting werd gezien als een vorm van openbaarmaking.

Michael2
Michael230 jul. 2012 - 9:00

In het geval van radio in een fitnesszaal is de radio een apparaat dat het radiosignaal omzet naar geluid. Dat geldt daarom als een openbaarmaking. Bij hyperlinks doe je niets anders dan informatie delen (namelijk de url van de radiostream). Zeg maar dat je in de fitnesszaal een radiofrequentie op een groot bord schildert, zodat gasten op hun eigen radio die frequentie kunnen opzoeken.

MrOoijer
MrOoijer30 jul. 2012 - 9:00

En nu maar hopen dat de rechter het welsnapt.

rbakels
rbakels30 jul. 2012 - 9:00

De juridische vraag is of het een "nieuwe openbaarmaking" is. Als je (zoals bijna iedereen tegenwoordig) geen TV kijkt met een antenne, maar via d kabel, dan pleegt de kabelmaatschappij een "nieuwe openbaarmaking". Dat is al vele jaren geleden uitgemaakt, en het is ook raar. De hyperlink geeft (in dit geval) geen uitzending door, maar alleen waar die staat. Een verwijzing dus. Volgens mij is er al andere jurisprudentie dat verwijzing naar teksten die op internet staat door middel van hyperlinks in elk geval wel is toegestaan. Enfin, de rechter zal hierover moeten beslissen. Het is lullig dat BUMA/STEMRA, toch een publiek orgaan met een wettelijke rol, probeert zo tot het uiterste te gaan. Maar het laatste woord moet de wetgever hebben. Toen precies honderd jaar geleden onze auteurswet tot stand kwam, was een nieuwe openbaarmaking nog een heel karwei, en was het minder dwaas om daar apart geld voor te vragen. Maar met de huidige technologie is dit natuurlijk absurd. Helaas was dit politiek tot dusver geen prioriteit: alleen de Piratenpartij maakt zich hier druk om.

adriek
adriek30 jul. 2012 - 9:00

Buma Stemra is een kat in het nauw en probeert op alle mogelijke manieren geld binnen te harken. Wat ze niet doen is datgene waarvoor ze opgericht zijn: de belangen van artiesten behartigen. Van het binnengeharkte geld worden manieren bedacht om meer geld binnen te harken en er blijft nauwelijks iets over voor de artiesten. Hun eis komt er ongeveer op neer dat als ik een lijstje op mijn website zet met nieuwe CD's in de free record shop, dat dan een 'openbaarmaking' is waar ik rechten voor zou moeten afdragen. Zo lust ik er nog wel een paar. Ze moeten blij zijn dat een site zoals Nederland.FM 'hun' muziek adverteert: goed beschouwd zou Buma hen moeten betalen in plaats van andersom!

bruces
bruces30 jul. 2012 - 9:00

Kun je ook schade claimen bij de Buma/Stemra ? voor baggermuziek, waar je toe gedwongen wordt naar te luisteren ?

Heileeuw
Heileeuw30 jul. 2012 - 9:00

Je kunt er beter een plaatje van maken, ik was na een alinea al de weg kwijt. Tot die tijd heeft Buma/Stemra gelijk.

rgeurtsen
rgeurtsen30 jul. 2012 - 9:00

Kan iemand mij de volgende situatie uitleggen. Als ik in de fitnesszaal muziek afspeel komt BUMA-STEMRA halen. Dat doen ze ook als ik alleen maar de radio aanheb. Is dat niet een vergelijkbare situatie?

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman30 jul. 2012 - 9:00

Als de fitnesszaal eigenaar de radio aanzet zal hij daarvoor moeten afdragen aan Buma/Stemra, ongeacht of de muziek van CD of Radio afgespeeld wordt. (Ook voor kopieer apparaten willen ze een vergoeding, ook als ze alleen zakelijk gebruikt worden). In feite is het compleet idioot, maar ja de auteursrechten lobbie strooit makkelijk met duiten dus krijg je dat soort dingen.