Joop

Buma legt CDA-leiderschap neer en wordt burgemeester van Leeuwarden

  •  
16-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Inloop coalitieoverleg

© 2019-02-18 10:37:05 DEN HAAG - Sybrand Buma (CDA) voor aanvang van het wekelijkse coalitieoverleg. De coalitie is verdeeld over het plan om Schiphol na 2020 te laten doorgroeien. ANP BAS CZER

CDA-leider Sybrand Buma legt het partijleiderschap neer en wordt burgemeester van Leeuwarden. De gemeenteraad van Leeuwarden droeg Buma zojuist voor als opvolger van PvdA-burgemeester Ferd Crone. De praktijk leert dat dit pas gebeurt indien alles in kannen en kruiken is. Buma zal dus na zeventien jaar de Tweede Kamer verlaten, waar hij sinds 2012 als fractieleider van het CDA opereerde.
Tweede Kamerlid Pieter Heerma, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en minister van VWS Hugo de Jonge worden allen genoemd als mogelijke opvolgers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (75)

Komtgoed
Komtgoed18 mei 2019 - 10:27

CDA voor God, ondernemers, boeren en het vaderland. Mona Keijzer gaat toch niet echt een poging doen om leider te worden van het CDA? Haar huidige functie is voor haar al een mysterie waarvan ze niet weet waar het nu allemaal om gaat. Ze hebben haar ingefluisterd om voor ondernemersbelangen op te komen en dat probeert ze nu in te vullen op haar eigen strijdlustige manier zonder enig idee waar ze eigenlijk mee bezig is. Dus dat kun je het CDA en Nederland niet aandoen. Het CDA was eigenlijk al opgeheven toen bleek dat er nog wat trouwe aanhangers overgebleven waren. Ze hebben ook geen boodschap meer en roepen de hele dag goedemorgen.

Marcus A.2
Marcus A.218 mei 2019 - 5:47

Veel succes Buma!

Peterrr2
Peterrr217 mei 2019 - 17:29

Soms is het tijd voor wat nieuws en ik denk dat het CDA voorlopig toch niet de MP gaat leveren. Dus dan is dit een mooie kans om uit de landelijke politiek te stappen.

Rechtse Bal3
Rechtse Bal317 mei 2019 - 15:48

prima zaak dat politieke leiders doorstromen , en het pleit ten zeerste voor Buma de bescheidenheid van een maatschappelik dienende functie in plaats van de megalomane stappen die veel van zijn -veelal linkse- collega's hebben gezet door voortijdig een internationaal erebaantje te pakken in EU, VN of andere vage organisatie.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens18 mei 2019 - 3:00

@Rechtse Bal Huh? Ik wist niet dat de baantjes van Aboutaleb, Marcouch, Roemer en Halsema internationale erebaantjes waren...

LaBou
LaBou 18 mei 2019 - 5:50

Bal ziet het breed.

Martinel
Martinel17 mei 2019 - 15:28

Buma kan daar dus zijn rechts-nationalistische retoriek ten gehore brengen. Gaat het college aldaar dan het Wilhelmus zingen bij aanvang van de raadsvergadering? En worden de Leeuwardse kindjes het CDA doctrine opgelegd? Laat die rechtse PPVCDA-er zijn baantje voor het leven innemen. Hopelijk gaat de gemeenteraad Leeuwarden het men moeilijk maken.

2 Reacties
Martinel
Martinel17 mei 2019 - 16:32

Laat die man gewoon zijn roots vinden. Laat die man, die via coalitieakkoorden en via zijn PVV standpunten zijn ultrarechtse waanzinnige uitspraken in Leeuwarden verwoorden. Wie weet gaat dat enge mens Toorenburg hem opvolgen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot18 mei 2019 - 9:53

Martinel. Ik denk in principe net zo als jij over de landelijk politicus Van Haersma Buma. Zijn visie op de politiek heb ik al heel vaak hier ergens verwoord: stammend uit een CHU-geslacht dat al in Franse tijd zijn 'vooraanstaande' positie, als grietmannen en burgemeesters, verwierf, overheerst een zeer conservatieve en nationalistische doctrine binnen dat geslacht. Boeiend en bekrompen tegelijk. De politicus Van Haersma Buma steunde het meedoen van de PVV (als gedoogpartner) van harte.Dat deed overigens ook, om maar een te noemen, Mona Keizer ook. En, ja, dat idiote idee om kinderen dwang op te leggen om staande het Wilhelmus (in mijn ogen een vals volkslied) in d eklas te zingen, getuigt van een teruggang naar de tijd die ook ene Baudet zo aanprijst. Een tijd waarin de twee- en driedeling in de maatschappij schrijnend was, er geen stemrecht bestond, de slavenhandel welig tierde en de grietman en de pastoor bepaalde wie je mocht en kon zijn, in je eigen hokje. Hoe krijg je het anno 2019 in je kop. Maar... Gelet op de vele reacties hier is het toch goed te beseffen dat tegenwoordig een burgemeester nauwelijks wat kan met zijn visie op gemeentelijk niveau. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die het beleid bepaalt en zowel de burgemeester als de rest van het dagelijks bestuur (de wethouders) zijn verantwoording verschuldigd aan die gekozen volksvertegenwoordiging. En, voor alle duidelijkheid, het is diezelfde volksvertegenwoordiging, overwegend 'links', die blijkbaar vond dat Sybrand Van Haersma Buma de meest geschikte kandidaat is en hem voordraagt. Vanwaar eigenlijk al dat gezeur hier? Toch een zuiver democratisch proces?

madbako
madbako17 mei 2019 - 14:37

De ratten verlaten het zinkende schip

2 Reacties
Bluesboy
Bluesboy17 mei 2019 - 17:04

Halbe weg,Pechthold weg en nu Buma .Het wordt tijd voor nieuwe verkiezingen!

Jorah
Jorah17 mei 2019 - 18:22

Dit is juist een mooie gelegenheid om een nieuwe energieke fractieleider aan te stellen die het schip mooi op koers houdt en al rondvarend nog wat drenkelingen op te pakken die teleurgesteld zijn in protestpartijen waar we er momenteel nogal veel van hebben. Het CDA is qua leden de grootste partij van Nederland en dat zal nog wel even zo blijven. Met zo'n brede en stabiele middenpartij mogen we als Nederland blij zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen17 mei 2019 - 10:36

Leeuwarden heeft nog geen 100.000 inwoners, maar Buma doet het vanwege de familietraditie.

1 Reactie
Bluesboy
Bluesboy17 mei 2019 - 19:33

Het loopt leeg rond Rutte.Arie Slob wordt waarschijnlijk burgemeester van Zwolle! https://www.destentor.nl/zwolle/zwollenaren-gaan-voor-burgemeester-arie-slob~ab117e77/

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins217 mei 2019 - 10:17

Zo, die heeft weer een mooi baantje geregeld. Ah ja opgerof en oogeruimd zal ik maar zeggen. Door Buma is het CDA veel te rechts geworden. Kotsmisselijk werd jd van het het feir dat deze vetlnt nationalisme op kimderen wou verplichten of met de facisgen van de PVV wilden regeren.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2019 - 12:15

Valt ook niet mee om een beetje genunaceerd te reageren. En voor sommige mensen is een beetje nationalisme niet verkeerd: Wel alleen maar z*ken op Nl maar er in de tussentijd wel van profiteren. Over misselijk gesproken.

Katootje2
Katootje217 mei 2019 - 14:46

Ze hebben in Friesland vast ook wel een "volkslied" dus dan kan hij zich mooi inzetten voor het behoud van de folklore. Zolang hij niet de zelfstandigheid uitroept voor het behoud van zwarte piet tenminste.

Lucas2000
Lucas200017 mei 2019 - 16:33

Nou, ik ben ook geen fan van de Gristenen, maar Verhagen kon er ook wat van.

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 mei 2019 - 9:43

We zullen allemaal wel een mening hebben over Van Haersma Buma als politicus en als persoon. Die heb ik ook. Maar waar het om gaat, is dat de democratisch gekozen gemeenteraad van Leeuwarden deze man als meest geschikte burgemeester, uit de sollicitantengroep, heeft uitgekozen. En hoe bestuurlijk belangrijk is een burgemeester in feite in een goed draaiende gemeentelijke politiek? Hij/zij is voorzitter van het college en hanteert de hamer tijdens raadsvergaderingen. Daarnaast is een aantal taken gedelegeerd aan de burgemeester, met als meest belangrijke de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid, met afgeleiden daarvan. Het is de gemeenteraad die aan het hoofd van het gemeentelijke bestuur staat. Het college is aan die raad verantwoording verschuldigd. Wat nu gebeurt, is voorspelbaar: het langs de meetlat leggen van Van Haersma Buma als boegbeeld van een politieke partij. Het is aan de gemeenteraad van Leeuwarden, die hem benoemd heeft, om in de toekomst te oordelen. Wat nu, landelijk gezien, interessant wordt, is of de voorspelde nieuwe wind, het 'radicale midden', het gaat winnen binnen het CDA van de conservatieve en neoliberale windrichting die Sybrand voortbracht.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 10:03

Ik ben snel uitgepraat. Als ze hem daar goed (genoeg) vinden zal het mij een worst zijn, zolang hier geen ander systeem is dan dit immer weer voorgeschotelde gerecht.

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 mei 2019 - 12:07

Minoes. ik ben het heel vaak met je eens. Toch zie ik dit onderwerp, denk ik, wat genuanceerder. Ik kan nergens ontwaren dat hier sprake is van 'voorgeschoteld gerecht'. Het is toch aan de Leeuwarder gemeenteraad om de voordracht te doen? En als deze vindt dat Van Haersma Buma de, in haar ogen, meest geschikte kandidaat is, wat is daar ondemocratisch of, zoals jij stelt, 'voorgeschoteld' aan? Het huidige systeem van het benoemen van een burgemeester mag je een verouderd systeem vinden, maar ik zie niet zo een, twee, drie een beter. Ook aan het kiezen van de stemgerechtigden van een burgemeester zitten rafelige randen. En laten we eerlijk zijn, zo belangrijk is de functie van een burgemeester nou ook weer niet..

madbako
madbako17 mei 2019 - 14:40

@WillemdeGroot 17 mei 2019 at 11:43 is dat de democratisch gekozen gemeenteraad van Leeuwarden deze man als meest geschikte burgemeester, Voor Leeuwarden hoef je ook niet zoveel in je mars te hebben.

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 mei 2019 - 15:12

madbako: 'Voor Leeuwarden hoef je ook niet zoveel in je mars te hebben.' Nee, en om dit soort nonsens te schrijven ook niet. Even serieus. Zou je je stelling ook kunnen en willen onderbouwen? Wellicht begrijp ik die dan. Of is het meer: kijk eens hoe grappig ik ben?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2019 - 2:07

WillemdeGroot Daar gaat een gehele voordrachtsprocedure aan vooraf. Daar vindt de schifting plaats. Die heeft niet zoveel te maken met de gemeenteraad zelf. Houd me ten goede voor mij mag hij Burgemeester worden, daar ga ik niet over. niet over.

madbako
madbako18 mei 2019 - 7:16

@WillemdeGroot 17 mei 2019 at 17:12 Even serieus. Zou je je stelling ook kunnen en willen onderbouwen? Wellicht begrijp ik die dan. Of is het meer: kijk eens hoe grappig ik ben? Je schrijft zelf als antwoord op Minoes: En laten we eerlijk zijn, zo belangrijk is de functie van een burgemeester nou ook weer niet.. Dus zelf heb je ook niet zo'n hoge pet op van de functie van burgemeester. Ergo, je hoeft niet zoveel in je mars te hebben.

harmmeijer
harmmeijer17 mei 2019 - 9:34

Z’n confessionele CHU-achtergrond maakt dat hij eigenlijk altijd een provinciaaltje is gebleven

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 10:00

Er is niet mis met mensen uit de provincie!

harmmeijer
harmmeijer17 mei 2019 - 10:27

Waar beweer ik dat er iets mis is met provinciaaltjes (mensen met kleinburgerlijke opvattingen)? Dat is namelijk waar ik de heer Buma bij vind horen.

Jorah
Jorah17 mei 2019 - 11:23

Lekker neerbuigend op mensen die niet uit de randstad komen. Waarom kan jij die mensen niet in hun waarde laten? Is dit de inclusieve samenleving die je voorstaat?

harmmeijer
harmmeijer17 mei 2019 - 12:08

@ Jorah En laat ik nou uit de provincie Groningen komen.???? U heeft nog nooit gehoord van de betekenis van het woord ‘provinciaaltje’?

Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2019 - 12:18

@Merel Denk dat de meeste lezers 'provincaaltje' nou niet bepaald positief vinden klinken, is t wel? Wat als ze u zo'n 'stadse mens' zouden noemen…...

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201917 mei 2019 - 12:36

@Jorah Bepaalde linkse mensen wekken bij mij de indruk dat ze sektarisch en intolerant zijn.

Lucas2000
Lucas200017 mei 2019 - 16:36

Over een tijdje vluchten al die arrogante westerlingen door de zeespiegelstijging de provincie in. Kijken wie er het laatst lacht.

frankie48
frankie4818 mei 2019 - 8:15

Beste Lucas, Voor vele zal dat dus gaan neerkomen op een weerzien met familie die hun heenreis gesubsidieerd hadden met wat ze in de oorlog gestolen hebben van die arrogante westerlingen, en zelf in die provincie achter gebleven waren voor het geval dat het ooit weer fout zou gaan?

nico1943
nico194317 mei 2019 - 8:57

Komt er nu een Friese vlag in de raadszaal? En wordt bij het begin van elke raadsvergadering het Friese Volkslied gezongen?

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens17 mei 2019 - 10:37

Ja, ????. En het popiejopie Buma, leuk voor de Tweede Kamer, kan als burgemeester natuurlijk niet meer. Wordt weer ouderwets Van Haersma Buma.

Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2019 - 12:21

@N Zou mooi zijn: Trots op je land, je provincie!, Beter als dat constant negativisme en die druipende jalouzie van sommigen…. die 'Ja-Maar' cultuur…. met die neerhangende mondhoeken….

EricDonkaew
EricDonkaew17 mei 2019 - 8:46

Buma is een typische dorpsnotabele. Wel vriendelijk en aanspreekbaar. Echt iemand die op het dorpsplein naast de enige zwerver in de gemeente gaat zitten om er een praatje mee te maken. Absoluut het tegenovergestelde van een grachtengordelyup. Het zal hem wel bevallen daar in Leeuwarden, hij zit daar op zijn plaats.

Keilstra
Keilstra17 mei 2019 - 8:09

Na een geparachuteerde uitgerangeerde PvdA'er is Buma toch een verbetering. Meer status, aardiger mens.

kipzonderkop
kipzonderkop17 mei 2019 - 7:39

Nette man die Buma, zijn droombaan is hem gegund. Het enige wat je hem kwalijk kan nemen is dat hij behoort tot de politieke elite die VVD Rutte het regeren mogelijk hebben gemaakt. En bij de club horen van de PVV die Rutte 1 tijdelijk heeft gedoogd tot op het moment dat het allemaal te a-sociaal werd met bijvoorbeeld versneld verhogen van de AOW leeftijd ook voor zware beroepen is niet iets om trots op te zijn. Zeker niet als een partijen als GL, D66 en CU daarna bijspringen om met het Lenteakkoord van 2012 a-sociaal beleid in beton te gieten waar we tot op de dag van vandaag onder gebukt gaan. Bijvoorbeeld de huren elk jaar weer met meer dan inflatie verhogen en anderzijds voor villabewoners de overdrachtsbelasting elk jaar weer slechts 2% in plaats van 6% jaarlijks ca. 2 miljard netto extra subsidie cadeau voor villabewoners en huisjesmelkers. Bijvoorbeeld denivellerende verhoging BTW tarief naar 21%. Bijvoorbeeld afbraak ontslagrecht. etc. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012

Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2019 - 7:01

Ach wel triest al dat persoonlijke op de man spelen: Eng, nepotisme, kwezel… Ik dacht dat de meeste reageerders dat altijd een gebrek aan goede argumenten vond. Typisch. Maar waarschijnlijk omdat ie rechtser is als de meesten hier, wat overigens niet zo moeilijk is. En laten we het dan hier maar niet over linkse kwezels hebben :-) Veel success Buma!

Bernie2
Bernie217 mei 2019 - 6:17

Buma stamt uit een stokoude regentenfamilie, wilde ooit mijn land regeren met de fascistoïde Wilders en heeft daarvoor nooit excuses aangeboden. Dat kun je hem zwaar aanrekenen. Nog los van het feit dat de man het nationalisme bij onze (school)kinderen wilde aanwakkeren. In acht genomen dat Leeuwarden van oudsher hartstikke rood is, zeg ik als heidense Fries en mijn bejaarde buuf ook: moest dat nou?

1 Reactie
Libertain
Libertain17 mei 2019 - 6:21

Wacht nog effe, straaks gaat Buma zijn maatje Wilders als locoburgemeester van Leeuwarden aantrekken, dan pas zal het feest beginnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mei 2019 - 6:14

Het gaat zoals het altijd gaat! Maar zeg niet dat het een baantjes-carrousel is!

Eric Minnens
Eric Minnens17 mei 2019 - 6:12

???? Buma. ????

Libertain
Libertain17 mei 2019 - 5:47

Is er echt geen plekje voor Buma dat hij bij Airbnb gaat werken?

Libertain
Libertain17 mei 2019 - 5:46

Terwijl de meeste ontwikkelde Europese landen hun burgemeesters met algemene verkiezingen mogen verkiezen. Denk ik dat in dit geval het gids aan het eind van de stoet verdwaald is.

wegmetons
wegmetons17 mei 2019 - 5:00

wat is dat toch wat mensen hier tegen Buma hebben? De man kwam op mij toch altijd over als een zeer nette man die vrij bekwaam is. Lijkt me een uitstekende burgemeester, waarschijnlijk een beter burgemeester als dat hij was als partijleider want daar kwam hij toch ietwat charisma voor tekort.

5 Reacties
madbako
madbako17 mei 2019 - 7:50

De man kwam op mij toch altijd over als een zeer nette man die vrij bekwaam .. Zo kwam hij over. Wil nog helemaal niet zeggen dat hij dat ook is. Bij vele van zijn opmerkingen en daden vallen nogal wat kanttekeningen te plaatsen

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins217 mei 2019 - 8:31

Hij was groot voorstander om te regeren met de facistishe PVV en wilde nationalisme bij arme schoolkindjes al van jongs af aan er in boren om eens 2 van zoveel voorbeelden te noemen. Buma is een eng mannetje en eigenlijk de onzichtbare nationalist/facist waar nooit echt over gesprolen wordt. Buma is degene sie het CDA in een rechtse partij heeft veranderd. Hopelijk komt er een beter persppn voor terug doe tegen het facisme is.

Jorah
Jorah17 mei 2019 - 9:13

De ene keer dat ik hem ontmoet heb, tijdens een besloten bijeenkomt met lokale CDA burgemeesters, bleek hij een nette man die weet waarover hij praat en ook een menselijke visie heeft. De burgemeesters en Buma waren het op wat punten niet eens maar het bleef een beschaafd gesprek waar iedereen in zijn waarde gelaten werd ongeacht mening. Wil je deze man wegzetten als onmens, benepen, eng-rechts of wat allemaal nog meer, dan zegt dat meer over de persoon die het schrijft.

Buitenstaander
Buitenstaander17 mei 2019 - 12:25

@jorah Denk dat ik idd liever Buma tegenkom dan DP.....: Iedereen die ietsie rechtser denkt is al gauw een fascist. En dat wil de samenleving verbeteren….

wegmetons
wegmetons17 mei 2019 - 17:54

@madbako. Iemand kan nog steeds bekwaam zijn in dingen als hij in andere dingen minder goed is toch? Ik zal niet zeggen dat ik voorstander ben van alles wat hij voorstond, regeren met de pvv bijvoorbeeld was geen beste zet (ook al was hij toen nog geen partijleider) en het volkslied zingen elke dag voor de start van de schooldag vind ik wat oubollig (het leren van het volkslied op school vind ik dan weer wél nuttig). @Drunken Pumpkins. Met een dronkaard valt niet te discussiëren en de antifa heeft het discussiëren ook niet uitgevonden. Antifa zwelgt net zo in het eigen gelijk en is net zo afkerig van andere meningen als de PVV. In mijn ogen net zo'n gevaarlijke en geweldadige groep als extreem rechtse groepen zoals NVU en Pegida.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 mei 2019 - 0:28

No, dêr binne hja moai klear mei yn Ljouwert.

2 Reacties
Tom7
Tom717 mei 2019 - 7:37

@Nick Dat is ôfwachtsje. Maar eerlijk is eerlijk de bestuurlijke kwaliteiten die Ferd Crone en zijn team hadden lijken niet makkelijk te evenaren, het wordt dus ook afscheid nemen van een topper. De Leeuwarder gemeenteraad zegt, laat het maar zien wat Buma betreft maar wel met de kanttekening dat hij afscheid zal moeten nemen van zijn scherpe profiel. Lutz Jacobi kent hem overigens van haven tot gort, genoeg gewicht met haar en anderen binnen de raad voor tegengas lijkt me.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 mei 2019 - 11:45

Eerlijk gezegd denk ik dat Buma zich beter voelt in de rol van degelijk bestuurder dan in de rol van politicus. Met zijn Haagse banden kan hij ongetwijfeld wel iets voor elkaar krijgen voor Leeuwarden. Ôfwachtsje, dus.

JanB2
JanB216 mei 2019 - 23:55

Deze man was en is zo saai en oninteressant dat ik het verder hierbij laat. Uitwijdingen over nepotisme in de nederlandse politiek laat ik verder maar aan anderen over.

Sonic2
Sonic216 mei 2019 - 21:38

Ik zou het graag anders willen stellen, maar Buma was een bar slechte CDA leider. Hij heeft alle fouten op elkaar gestapeld. In 2010 was hij groot voorstander van de gedoogconstructie met de onbetrouwbare PVV. Hij stond niet aan de goede kant( Klink) maar dramde een samenwerking door die niet anders kon als mislukken. Daarna de oppositie. Ook dat mislukte weer. Juist het CDA had moeten protesteren van het min of meer Paarse kabinet. Hij heeft niet echt overtuigend oppositie gevoerd en miste het charisma. Bovendien zit oppositie voeren bij het CDA niet in het bloed. En ook de "verantwoordelijkheid vakantie" heeft niet gewerkt. De uitslag in 2017 was een van de slechtste ooit. Die van 2012 de slechtste. De rechtse koers heeft niet gewerkt en tot een slechte PS verkiezing geleid. Het CDA moet een midden partij zijn en niet elke keer hengelen naar PVV en FvD kiezers. Die komen toch niet terug. Buma heeft niet een bijzonder goed regeerakkoord uit onderhandeld. Hij heeft vooral overal dwars gelegen. Echt opvallend was hij niet. Buma maakte een grote fout door zich als junior partner onder Rutte in een kabinet laten rommelen. Waarom niet kiezen voor een regering over links? Dan was hij nog premier geworden. En had hij links kunnen afremmen. Een opeenstapeling van blunders. Het CDA heeft in de jaren 90 de nodige slechte leiders gehad, maar Buma heeft het gewoon slecht gedaan. Een aardige man, maar een slechte politiek leider. Het gaat hem goed in Fryslan. De mens Buma gun ik dat. Hij heeft al een keer de dood in de ogen gekeken door die infectie. Daarom snap ik deze keuze nog beter.

3 Reacties
Perezoso
Perezoso16 mei 2019 - 22:56

Ach, je kent hem persoonlijk? Aardige man... Ach, ik gun hem net zoveel aardigs als hij dat aan anderen doet. Met name anderen die het minder getroffen hebben als meneer zelf. Een gewetenloze rechtse kwezel die zonder enige schaamte de pvv-koers imiteert... Tss, noem zoiets maar ´aardig´. Je zal deze sociopaat maar als burgemeester op je dak krijgen...

Sonic2
Sonic217 mei 2019 - 7:05

@ Perezoso Ik ken hem niet persoonlijk, maar hij komt wel aardig over. Bovendien zijn de rechtse reageerders wat gevoelig en wilde dat het inhoudelijk overkomt. Ik vond Buma een slechte leider van het CDA. Ik wilde dat ik het anders kan stellen. Ik hoop dat zijn opvolgers niet dezelfde fouten maken. Ik moet zelfs bekennen dat ik af en toe om Baudet/ Wilders of van der Staaij kan lachen. Ik gun ze persoonlijk het allerbeste. Alleen in de politiek niet. Maar bovenstaande geldt geloof ik al als demoniseren. Die lat wordt namelijk altijd maar lager gelegd. Het kan misschien ook komen omdat ik nog veel ergere CDA'ers/ FvD en PVV'ers ken. Dat ik daarom op persoonlijk vlak relatief mild ben voor vooral Buma en Baudet.

Paul250371
Paul25037117 mei 2019 - 9:21

Perezoso Helemaal eens. Sonic Goede analyse.

vdbemt
vdbemt16 mei 2019 - 21:00

Ik mis de naam van Wopke Hoekstra. Bewuste misleiding? Voorlopig even doe alsof de neus bloedt?

frankie48
frankie4816 mei 2019 - 20:34

Zonde hé, weer één die weggaat, en weer één die ons probeerde te overtuigen dat wat ie zei, dat ie dat ook echt meende!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 mei 2019 - 20:31

Gelukkig nog geen Friesch commisariaat des Konings, dat zou een ramp zijn voor de andere tien steden aldaar.

KlaasPizza
KlaasPizza16 mei 2019 - 20:16

Hierbij mijn steunbetuiging aan alle Leeuwarders. Is dit trouwens het partij kartel waar ik steeds over hoor?

2 Reacties
H.Witte
H.Witte16 mei 2019 - 20:39

Niet meteen zo'n kroegopvatting, maar even doordenken, meneer Pizza, heeft niets met partijkartel van doen maar toch vooral met het gegeven dat voorheen landelijke politici nou eenmaal goed de weg weten in het Haagse en dat is voor een gemeente op zijn minst interessant. Als dan zo iemand ook nog eens heeft aangetoond bestuurlijke kwaliteiten te hebben, zoals voorzitter zijn van een middelgrote fractie, goed opgeleid en communicatief vaardig is dan is de keuze van de gemeenteraad (vertrouwenscommissie) tamelijk logisch.

Katootje2
Katootje217 mei 2019 - 14:49

En wie is er nou communicatief vaardiger dan Buma?

Perezoso
Perezoso16 mei 2019 - 20:05

Wat heeft Leeuwarden misdaan of zó te worden mishandeld?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 mei 2019 - 20:04

Ze mogen hem hebben in Leeuwarden. Blij dat hij vertrekt, in de hoop dat het CDA wat meer naar links gaat bewegen, want wat is het een eng benepen rechts manneke.

4 Reacties
Jorah
Jorah16 mei 2019 - 20:29

Wat een veroordelingen en persoonlijke aanvallen op Buma. En dat enkel omdat hij een andere politieke kleur heeft? Ik vond hem wel kundig op bepaalde onderwerpen en hij heeft stabiliteit gebracht in het CDA. Toch een partij die de verantwoordelijkheid neemt tussen alle polarisatie op links en rechts. En een partij die lokaal sterk is, waar politieke beweging van onderuit komt en dicht bij de burgers staat.

vdbemt
vdbemt16 mei 2019 - 21:04

@Jorah. Het klinkt niet leuk, maar je kunt iemand toch een eng, benepen, rechts manneke vinden? Dat vind ik namelijk ook. Dat van die stabiliteit, die hij volgens jou gebracht heeft, dat zie ik even niet. Kijk hoe het CDA er voor staat. En waarom moet hij anders weg? (Want dat is hem wel duidelijk gemaakt).

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mei 2019 - 21:35

@Jorah 'Toch een partij die de verantwoordelijkheid neemt tussen alle polarisatie op links en rechts.' Door tegen guurrechts aan te schuren? Als je links bent wil je niks met het CDA te maken hebben. En het CDA van Buma niet met jou.

Sonic2
Sonic217 mei 2019 - 7:14

@ Jorah Ik maak dat dagelijks altijd en aldoor mee. Omdat ik een andere mening heb. Een afwijkende mening van degene die Baudet en Wilders als een messias zien. Wat je regelmatig op verschillende sites( waar op ik reageer) over je heen krijgt. Ik zet het scherp aan en kan best incasseren hoor. Hoe anders is dat bij links trouwens. Ik gaf laatst kritiek op Groenlinks. Geen probleem. Kritiek op PvdA. Niet meer als normaal. En zelfs op de SP merk ik nauwelijks iets. En een agressieve VVD/CDA of D66'er ben ik nog nooit tegen gekomen. Die veroordelingen en persoonlijke aanvallen komen altijd uit 1 hoek. Misschien u daar eens op richten. In plaats van zeer selectief altijd maar weer naar links te wijzen. Bovendien stond Buma rechts in het CDA. Heeft hij het CDA naar de 2 slechtste 2e kamer verkiezingen ooit geleid. De PS verkiezingen in Maart waren ook nog nooit zo slecht. Het regeerakkoord spettert nu ook niet van het scherm af. En juist Buma was een van de minst verantwoordelijke CDA'ers. Die heeft 5 jaar helemaal niets gedaan aan het landsbestuur en heeft Nederland in een grote economische crisis opgezadeld met een samenwerking met de PVV. En dat de PVV zou weg lopen is volledig voorspelbaar. Dat had Buma en Verhagen al in 2004 kunnen zien. Toen ging Wilders al uit de VVD. Dus het is niet dat zoiets niet te voorspellen was. Een onverantwoordelijke gedoog constructie dus. En daarna 5 jaar in de oppositie lopen roepen. En trouwens. Als er iets de laatste tijd groeit zijn het lokale partijen. Niet het CDA en de VVD. Maar de lokale partijen. 33% geloof ik. Die groei heeft ook het CDA niet weten af te remmen. Werkelijk alles wat je zegt slaat nergens op. Sorry. De mensen die hier kritisch over Buma reageren hebben gewoon gelijk. En bovendien is er geen stabiliteit. En zeker het laatste half jaar niet. Een boel CDA leden willen naar links. Buma heeft een ideologische puinhoop achter gelaten. En het CDA dicht bij de burgers? Het CDA is de definitie van een regenten partij.

Bernie2
Bernie216 mei 2019 - 20:02

Arme Friezen. Hebben ze daarvoor de gristelijke omvormer Bonifatius destijds de tent uitgepeeld?

1 Reactie
madbako
madbako17 mei 2019 - 7:52

LOL.....