Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bulgaarse nationalist brengt Hitlergroet in Europees Parlement

  •  
16-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
219 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-02-16 om 22.02.14
De Bulgaarse Europarlementariër Angel Dzhambazki heeft in de plenaire zaal in Straatsburg de Hitlergroet gebracht. Hij deed dat bij het weglopen uit een debat over de sancties tegen Polen en Hongarije , waarin hij het aan de stok kreeg met zijn Italiaanse collega Sandro Gozi. Dzhambazki maakt deel uit van de ECH-fractie, waarin ook JA21 en de SGP zijn vertegenwoordigd.
De nationalist Dzhambazki was van mening dat er niet gedebatteerd werd over de rechtsstaat, maar dat er sprake was van ‘haat tegen het concept van een natie’. De Bulgaar zei dat hij en zijn medestanders het nooit eens zullen zijn met ‘de agenda’ van de Europese Unie, ‘die van de Ngo’s die Europa willen vernietigen en in iets anders willen veranderen’. Hij sloot zijn bijdrage af door een ‘ang leven te wensen voor Orban, Fidesz, Kaczynski, Bulgarije… Lang leve het Europa van de naties’. Daarna verliet Dzhambazki de zaal waarbij hij de Hitlergroet bracht aan vice-voorzitter van het Europees Parlement Pina Picierno die op dat moment de vergadering voorzat.
Picerno liet direct weten: ‘Ik veroordeel onmiddellijk wat er is gebeurd […]. Het Europees Parlement is een levend monument van democratie tegen de barbaarsheid van het nazi-fascisme’. Verschillende fracties in het Europees Parlement hebben voorzitter Roberta Metsola opgeroepen op te treden tegen de actie van Dzhambaki.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

Andreas4
Andreas417 feb. 2022 - 19:33

Nou, als ik het filmpje zo zie zou ik dat niet meteen als een Hitlergroet beoordelen. Volgens mij zegt hij 'dag, ik hou het voor gezien hier', doe ik ook wel 's. Wat is eigenlijk de aanstootgevende hoek waarin een arm gehouden moet worden om een 'echte' Hitlergroet te zijn...? We zien wat we willen zien.

5 Reacties
Andreas4
Andreas417 feb. 2022 - 19:35

Als hij nou ook stram in de houding z'n hakken tegen elkaar had getikt...

Zandb
Zandb18 feb. 2022 - 11:39

Andreas U voegt de daad bij het woord. U ziet wat u wilt zien: geen Hitlergroet. En dan denkt u dat andere mensen 'net zo maar dan anders' iets willen zien. En nu?

Sam V
Sam V18 feb. 2022 - 16:04

@ Zandb Wat u nu wilt, moet u zelf weten. Mensen geven hun mening. Andreas deed dat. Ik ook. Zelfs u deed dat over de inhoud van het artikel. Hulde daarvoor. Dat kan nu opgevolgd worden door iets anders, maar hoeft natuurlijk niet. Of stelt u iets voor?

Zandb
Zandb20 feb. 2022 - 8:27

Sam "We zien wat we willen zien." (Maar dan ook weer niet heus. Ik citeer: "Als hij nou ook stram in de houding z’n hakken tegen elkaar had getikt…".) Kortom. Andreas wil er geen Hitlergroet in zien en anderen wel. En nu? Vrijheid, blijheid? Iedereen gaat eens duidelijk maken wat die wil zien? En dat is het dan?

Wieowie
Wieowie20 feb. 2022 - 10:08

Zandb “ En dan denkt u dat andere mensen ‘net zo maar dan anders’ iets willen zien.” Dat zegt hij helemaal niet.

Nina4
Nina417 feb. 2022 - 19:04

Hij gaf slechts de omvang van de corruptie in Bulgarije aan.

ValsPlat
ValsPlat17 feb. 2022 - 14:40

En de groeten terug van Andreas Breivik.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 feb. 2022 - 13:12

Dit lijkt toch wel op grensoverschrijdend gedrag.

3 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator17 feb. 2022 - 19:35

@ Dick Roelofsen (14:12u) - 'lijkt' is het sleutelwoord in deze affaire. Is er al gelekt?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 feb. 2022 - 8:12

Is er sl gelekt? :)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 feb. 2022 - 11:57

Gelekt weet ik niet, gestrekt wel.

youppie
youppie17 feb. 2022 - 10:35

Tot zo ongeveer de milleniumwissel ging het allemaal prima in de EU. De EU was een verbond van staten die samenwerkte om zo een gemeenschappelijke en gelijkwaardige markt te kunnen vormen. Toen kwam de Euro en het stabiliteitspact. Alle landen moesten een sluitende begroting hebben en een staatsschuld minder dan 60%. En toen ging het mis. Toen Frankrijk de regels van het stabiliteitspact niet meer kon volgen en samen met de zwartgeteerde kabouter Gerhard Schroder op een zondagmiddag het pact opbliezen begon de ellende. De Oosteuropese landen waren toen lid geworden met de beloften over souvereiniteit en een stabiele Euro. Griekenland en Italie begonnen te marchanderen met de regels en voor we het wisten zaten we in een enorme kredietcrisis. Toen kwamen we in de ellende. Brussel rook macht en pakte die ook. Brussel ging opeens macht uitoefenen en zich steeds dictatorialer gedragen. Corona deed er nog even een schepje bovenop. Aangevoerd door Frans Timmermans begon de Europese Unie zich te gedragen als een tirannieke dictator waarbij de hoogtijdagen van de Sovjet Unie verbleken. De Britten zagen de bui hangen en vertrokken. Natuurlijk staan de Oost-Europese landen op hun achterste benen en vragen ze zich af waar ze in beland zijn. Net gewend aan hun vrijheid, komen een stel bemoeizieke tirannen uit Brussel vertellen hoe ze leven moeten. En dan het meten met twee maten. Wel het hoogste woord tegen Hongarije, Polen, Bulgarije en Slovenië, maar wanneer Duitsland of Frankrijk zich niet aan de regels houden, dan blijft het heel erg stil in Brussel omdat het niet geheel goed is voor de carrière van de ambtenaar van dienst. Hierdoor komt het dus ook voor dat Frankrijk en Duitsland momenteel de kleine lidstaten aan het leegroven zijn. (Zie bijvoorbeeld KLM en Siemens) Ik kan die arm van het Bulgaarse EU parlementslid daarom ook wel begrijpen. Ik keur het uiteraard niet goed. Het is wachten op een scheuring van EU. Gelukkig heeft de NAVO meer ruggengraat.

3 Reacties
watcher3
watcher317 feb. 2022 - 11:15

1 woord: knettergek

Zandb
Zandb17 feb. 2022 - 11:52

youppie Ach, begrijpen, begrijpen...... Ik begrijp graag dat een Hitler bv zo slecht behandeld werd en terecht op z'n achterste poten stond, alleen maar omdat hij vond dat joden uitgeroeid moesten en dat het zo zinvol was om een oorlog te beginnen. Want wat is die man slecht behandeld door machtswellustelingen die alleen maar aan zichzelf dachten!

Paul250371
Paul25037117 feb. 2022 - 13:35

Waarom vind jij niet dat Landen binnen de EU zich moeten houden aan de spelregels binnen de EU. Wel de lusten maar niet de lasten. Geen probleem als zij een extreem rechts religieus misogyne natie willen zijn maar waarom rotten ze dan niet uit de EU als ze dat zo tegen staat. Ooohhh wacht, ze willen wel de miljarden.

Sam V
Sam V17 feb. 2022 - 10:04

Mensen zien er in wat ze willen zien. Het is voor een deel van de mensen een aanleiding om de mening te ventileren over andere meningen. Voor een ander deel vooral om al een oordeel klaar te hebben en zelfs al maatregelen te eisen. Hoor;/wederhoor, feiten, motieven en alternatieve interpretaties zijn voor die laatste groep slechts bijzaken die vooral niet de eigen agenda in de weg moeten zitten.

10 Reacties
watcher3
watcher317 feb. 2022 - 11:15

balblabla, verdedig de nazis!

Zandb
Zandb17 feb. 2022 - 11:56

Sam Ach ja, moet kunnen zo'n Hitlergroetje..... Ik heb overigens liever niet, dat u voor mij gaat denken. Per slot van rekening meent u, dat wij niet voor deze man, die die groet brengt, moeten denken. Dan mag u zich wat consistenter tonen.

Paul250371
Paul25037117 feb. 2022 - 13:36

"Mensen zien er in wat ze willen zien." Een nazi.

Sam V
Sam V17 feb. 2022 - 14:28

@ Zandb Ik constateer wat andere mensen al hebben gezegd en uzelf, watcher en Paul250371 ook treffend aantonen in reactie op mij, namelijk een mening klaar hebben over de beweging en de persoon o.b.v. een filmpje zonder context. Dat is een feit. Ik denk niet voor u. Dat u zelf al op uw geheel eigen wijze. Blijf ik graag ver vandaan. Daarnaast heb ik het over de mensen die al een mening hadden geuit over deze persoon en zijn armbeweging en ook al maatregelen eisen. Dat deed u niet, toen ik mijn reactie plaatsen. Dit hoeft u op u zelf te betrekken. Dat u dat wel doet, zegt meer over u dan over mij.

∆
17 feb. 2022 - 17:05

@Sam V Hoezo een filmpje zonder context? Hij sloot zijn bijdrage af door een ‘ang leven te wensen voor Orban, Fidesz, Kaczynski, Bulgarije…' Lang leve het Europa van de nazi's... euh... de naties.

Mark Huysman
Mark Huysman17 feb. 2022 - 17:23

@Sam V “Mensen zien er in wat ze willen zien.” https://www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI

Zandb
Zandb17 feb. 2022 - 17:56

Sam V U bedenkt voor mij, dat ik zonder inzicht in wat de man allemaal is aangedaan, niet zijn gebrachte Hitlergroet kan be- en in dit geval veroordelen. Dat doet u, dat voor mij bedenken! maar kent u mijn achtergronden dan? Oh ja, en. dat is net zo goed feit! De vraag: Kan dat nu wel of niet, kan gewoon gesteld en beantwoord wanneer iemand na jarenlange mishandeling en weet ik wat voor narigheid nog meer, er toe gekomen is, die verantwoordelijke ploert te vermoorden. Kan die daad wel of niet; dat is een vraag waar je geen enkele kennis van zaken van de dader en de omstandigheden voor nodig hebt om die te beantwoorden.

Wieowie
Wieowie18 feb. 2022 - 17:52

Zandb “ Ik heb overigens liever niet, dat u voor mij gaat denken” Dat doet ook niemand. Als ik wil weten hoe jij denkt, kijk ik wel naar mijn kleine kinderen.

Zandb
Zandb20 feb. 2022 - 8:30

Wie En u hebt weer eens niet door, dat u op die manier "voor mij denkt".

Wieowie
Wieowie20 feb. 2022 - 10:11

Zandb Je schrijft “ Ik heb overigens liever niet, dat u voor mij gaat denken.” Dat doet helemaal niemand. Waarom zeg je dit?

Cam Millo
Cam Millo17 feb. 2022 - 9:51

De grootste fout van de EU, de voormalige oost-blok landen op tge nemen. Mentaliteit en cultuur verschillen veel te veel. Landen die het geweldig vinden dat ze bij de EU mogen. Geweldige mogelijkheid om zwaar subsidiegelden binnen te harken. Daar is zuid Europa niets bij vergeleken.

3 Reacties
Hernandez
Hernandez17 feb. 2022 - 10:14

' Daar is zuid Europa niets bij vergeleken' Je weet dat 20% van het Italiaanse GDP in een schaduweconomie zit?

Paul250371
Paul25037117 feb. 2022 - 13:37

Hernandez Hoe hoog is de schaduweconomie van narcostaat Nederland?

Cam Millo
Cam Millo18 feb. 2022 - 10:20

@Hernandez 17 februari 2022 at 11:14 ‘ Daar is zuid Europa niets bij vergeleken’ Je weet dat 20% van het Italiaanse GDP in een schaduweconomie zit? Los van het feit dat het weinig te maken heeft met wat ik schrijf is 20% uiteraard een schatting. In Nederland wordt het zwarte circuit geschat op 40 milliard. Ook een substantieel deel van het GPD. Dus...pot, zwart, ketel.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet17 feb. 2022 - 7:28

Die halve gare een uur of 10 zijn arm zo in die laten houden kijken of ie dan nog zo stoer is, duidelijk is dat het ook een klein mannetje is met compensatieneurose

Backtobasics
Backtobasics17 feb. 2022 - 7:07

Schijnbaar is de tijdsgeest weer zodanig, dat de enge ultra rechste mannetjes,weer steeds meer uit hun donkere holletjes durven te komen om hun onfrisse ideeen te verkondigen. Je ziet het trouwens ook in Nederland waar Forum weer volop bezig is, met het verdelen van de bevolking en het haat zaaien.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037117 feb. 2022 - 13:38

Sie sind seit 15 Jahre wieder da.

Ivan61
Ivan6116 feb. 2022 - 23:40

EU is daar zelf schuldig aan. Wat hebben zij anders verwacht van landen die acher ijzeren gordijn zaten? Heel dom en misleidend eigenlijk. Afzet markt voor goedeen en goedkope arbeigskrachten in ruil voor beetje nationalisme. EU kan zichzelf opgeven en dan opnieuw beginnen. is veel goedkoper en hoeven wij niet meer zaken te doen met zulke landen. Dat was cinisme mensen, Hele EU is een grote popenkast.

5 Reacties
Zandb
Zandb17 feb. 2022 - 7:44

Sarajlijla Aan wat er ook mis gaat in Bulgarije, daar is de EU schuld aan? Je zal er maar zo'n manier van denken op na houden. Dat is geen 'cynisme' mensen, dat slaat nergens op; als we strafbaar gedrag zo gaan beoordelen. Als ik mij uw visie over Groningen voor de geest haal, ligt het het ook daar voor de hand, dat het ook daar de schuld van de regering is, hoe Groningers zich gedragen.

Ivan61
Ivan6118 feb. 2022 - 9:14

@ Zandb, Als je iets niet weet of begrijpt kan je gewoon vragen en niet speculeren.

Zandb
Zandb18 feb. 2022 - 11:46

Sarajlijla Wat doe ik dan; ik stel toch een vraag: "Aan wat er ook mis gaat in Bulgarije, daar is de EU schuld aan?" Ik speculeer niet. Ik probeer van wat u zo krom beweert een logisch geheel te maken: "EU is daar zelf schuldig aan. Wat hebben zij anders verwacht van landen die acher ijzeren gordijn zaten? Heel dom en misleidend eigenlijk." Samengevat: Ik pas UW denkwijze toe. Maar blijkbaar hebt u zelf ook geen idee wat u er als "hoogopgeleide witte man die niet met vinkjes kan" allemaal uitkraamt. U.P.G. dus, noemden we dat vroeger: Uit Positie Geluld".

Wieowie
Wieowie18 feb. 2022 - 17:55

Zandb, dat is geen vraag. Je stelt het als een bevestiging. Je moet gewoon niet speculeren.

Zandb
Zandb20 feb. 2022 - 8:38

Sarajlijla Heel relevant, die reactie van u. Nog relevanter dan die van Sarajlijla. Dit: "EU is daar zelf schuldig aan. Wat hebben zij anders verwacht van landen die acher ijzeren gordijn zaten? Heel dom en misleidend eigenlijk." vat ik samen in een vraag: "Is alles wat er misgaat in B. de schuld van de EU?" Het lijkt mij onzinnig om zo te denken en dat illustreer ik met een voorbeeld. Aan Sarajlijla en u om te laten zien, dat en/of waarom ik de woorden van Sarajlijla 'verkeerd' wedergeef. Helaas mag ik vaststellen dat dat veel te veel gevraagd is.

∆
16 feb. 2022 - 21:51

Democraten zijn figuurlijk met hun handen op de rug gebonden in de omgang met fascistoïde/neonazistische politieke opponenten. Het zal nooit genoeg zijn, hoeveel die rancuneuze 'ongehoorde slachtoffers' met goed fatsoen doodgeknuffeld worden. Uiteindelijk willen ze geen compromissen sluiten en de macht delen. Alleen met hun eigen totale dominantie hebben fascistoïde/neonazistische politici vrede, zoals de geschiedenis ons leert.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037117 feb. 2022 - 13:39

Dat is inderdaad het kenmerk van extreem rechts. Alles vernietigen en opvreten wat anders is en eerder stoppen ze niet.

Le Chat Botté
Le Chat Botté16 feb. 2022 - 21:19

Wat mij betreft schorsen totdat hij publiekelijk onverkort zijn excuses heeft gemaakt voor de nazigroet, expliciet afstand heeft genomen van het nazisme en uitgesproken heeft dat hij zich ten volle bewust is van de gruwelen van de door de nazi's veroorzaakte wereldoorlog en van de Holocaust.

9 Reacties
Hernandez
Hernandez16 feb. 2022 - 21:27

Schorsen?? Wat dacht je van ontslag?

Eric Minnens
Eric Minnens17 feb. 2022 - 3:22

@LeChat, Ik trof op internet de volgende quote aan: "Ecr’s Bulgarian MEP, Angel Dzhambazki, intervened with an email to colleagues to explain his position. He specified that “it was not a Nazi salute, but a gesture with his hand to apologize to the presidency” for overstepping the timing of the intervention. “I was shocked to see the accusation of the Nazi salute,” he explained." (breakinglatest.news) Als dit klopt dan moet het hem niet al te veel moeite kosten om in het openbaar zijn excuses te maken voor dit (blijkbaar slordig uitgevoerde en verkeerd geïnterpreteerde??) gebaar... Afwachten dus... Na het bekijken van enkele Youtube-filmpjes van deze Dzhambazki, denk ik dat de man weliswaar een rechtse cultuurchristelijke nationalistische en anti-islamitische populist is, maar toch geen anti-Europeaan. Inderdaad vergelijkbaar met iemand als onze Joost Eerdmans, die naar mijn idee toch ook geen Hitlergroet zou brengen. Maar hij moet het dan nog wel even ophelderen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté17 feb. 2022 - 8:19

@Hernandez Ik geloof in hoor en wederhoor. Ik geloof ook dat mensen soms domme dingen doen. Ik denk dat in dergelijke gevallen een weg terug moet zijn (louteren en leren). Zie verder ook de aanvullende informatie die @Eric heeft toevoegd. Ik ben het met Eric eens: afwachten of Dzhambazki excuses aanbiedt en expliciet afstand neemt van het nazisme.

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 feb. 2022 - 8:24

@ Eric Minnens (04:22u) - dank voor je inbreng. Goed dat iemand (jij hier) het begrip 'interpretatie' bij deze kwestie betrekt. In deze oververhitte tijd, waarin (vermeende) grensoverschrijding en hypermoralisme bij de waarnemers hiervan aan de orde van de dag zijn, is er altijd het gevaar van eenzijdige betekenisgeving aan datgene wat gezien wordt. Of, in het verlengde hiervan, een louter instinctieve reactie, gekoppeld aan de roep om straf voor de (vermeende) overtreder. Dzhambazki? Ik kende hem niet, ik weet niets van zijn verleden. Ik doe het met wat Joop hier bericht en de bijgaande foto. Hij steekt zijn rechterhand uit, voor het overige oogt hij ontspannen. Er is geen sprake van het onmiddellijk aannemen van een strak en militant postuur. Zijn gebaar kan ook passen bij een verontschuldiging: van 'OK, mijn spreektijd was al voorbij, ik loop terug'. Zelf ben ik gewoon om in groepsgesprekken mijn rechterhand op te steken als ik graag wil interrumperen met een vraag of een opmerking. De arm maakt dan een hoek van c. 130, 140 graden (helemaal gestrekt is 180 graden), net even getest. Niemand ooit vond dat vreemd, of merkte op dat ik een klein snorretje moest laten staan. Goed, dit gezegd zijnde: de context bepaalt de waarneming en de duiding daarvan voor een heel groot deel. En als gezegd: van de context hier weet ik maar heel weinig. Het blijft dus wachten op verdere toelichting van Dzhambazki zelf, op wat een 'commissie' ervan vindt, en op eventuele lekken uit de bijbehorende vergaderingen.

Nemo2
Nemo217 feb. 2022 - 11:23

@Eric Minnens: wat ik op het filmpje zie, lijkt me geen Hitlergroet, dit ziet er inderdaad uit als een verontschuldigend gebaar, zoals ik dat ook wel eens maak als ik per ongeluk iemand benadeeld heb, bijvoorbeeld in het verkeer, zoals in de haast om op tijd weg te komen mijn motor laten afslaan als het stoplicht op groen springt. Een Hitlergroet wordt toch heel anders gebracht, en niet al weglopend en jasje dichtknopend. Soms zien mensen wat ze willen zien.

Satya
Satya17 feb. 2022 - 11:26

"Inderdaad vergelijkbaar met iemand als onze Joost Eerdmans, die naar mijn idee toch ook geen Hitlergroet zou brengen. " Had anders geen probleem met het duidelijk ingebakken antisemitisme van FvD, of met zijn collega. Tenzij jij denkt dat er een 'elite ' bezig is met de vernietiging van Europa, waar het cultuurmarxisme op neer komt. David Irving en Kevin MacDonald die daar mee begonnen zijn zijn duidelijk wie deze 'elite' zijn. Kom ik Eerdmans op straat tegen ga ik in protest iets wat iedere antiracist zou moeten doen. Vuist in de lucht, donkere mensen tellen ook.

Starter2
Starter217 feb. 2022 - 11:30

Eric, met alle respect, dit heeft toch allles weg van een nazigroet. In welke context dan ook, dit kan gewoon niet. Gelukkig beseft de fractie dat inmiddels ook. bit.ly/3BzOByj

Uw Psychiator
Uw Psychiator17 feb. 2022 - 13:30

@ Nemo (12:23u) - beknopt en prima geformuleerd. Ik herken zulk een gebaar zelf ook. In het verkeer, in de winkel, eigenlijk overal waar anderen er ook zijn. Het drukt uit: 'sorry, was niet mijn bedoeling, hier blijft het wat mij betreft bij, ik zal in het vervolg beter uitkijken'.

Eric Minnens
Eric Minnens19 feb. 2022 - 19:54

@All Soms ben je zo druk met andere draadjes dat... Ik was dit draadje zo'n beetje vergeten of dacht dat er geen reactie meer zou komen. Ten onrechte. Het heeft nu weinig zin meer om ermee door te gaan, want nu zijn juist jullie dit draadje alweer vergeten. Nu ja, voor de enkeling die dit nog checkt, bedankt voor de (nogal verscheiden) reacties, iedereen denkt er blijkbaar het zijne (of hare!) over.

Hernandez
Hernandez16 feb. 2022 - 21:09

Zijn deze mensen onschendbaar?