Joop

Bulgaarse journaliste vermoord, deed onderzoek naar corruptie

  •    •  
07-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vm
In Bulgarije is tv-journaliste Viktoria Marinova (30) vermoord. Ze werd aangetroffen op een afgelegen plek aan de Donau in de buurt van haar woonplaats Roese. De politie zei zondag in de lokale media dat ze voor haar dood is verkracht en ernstig mishandeld.
De journaliste en presentatrice werkte voor de zender TVN. Daar hield ze zich onder meer bezig met een onderzoek naar corruptie en misbruik van geld van de Europese Unie. Hoewel de recherche zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat Marinova om het leven is gebracht wegens haar werkzaamheden, hebben meerdere Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Sophie in ‘t Veld (D66) aandacht gevraagd voor deze zaak.
In ’t Veld schreef op Twitter : ‘Voor de derde keer in een jaar tijd is een journalist vermoord in een EU-land. Houdt de moord verband met onderzoek naar corruptie?’ In oktober 2017 werd op Malta Daphne Caruana Galizia het slachtoffer van een bomaanslag. In februari van dit jaar werd de Slowaakse verslaggever Jan Kuciak doodgeschoten in bijzijn van zijn vriendin.
Bron: ANP / Beeld: TVN/YouTube
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 okt. 2018 - 15:37

De vermoorde journalist in Slowakije deed vergelijkbaar onderzoek. Daar schakelden de betrokken politici de Italiaanse maffia in om de onderlinge banden te verdoezelen. Dat zal hier net zo gegaan zijn. Aan het MO te zien (mishandeling en verkrachting lijkt dit me geen Italiaanse bemoeienis, eerder een oost Europese.

Libertain
Libertain10 okt. 2018 - 8:32

Er is reeds een internationaal arrestatiebevel door de Bulgaarse autoriteiten uitgegaan waarop een persoon in Duitsland gearresteerd zou zijn.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2018 - 9:29

verwarde man?

Uitgekleed
Uitgekleed8 okt. 2018 - 10:29

Dat is de harde realiteit en gruwelijk als er ongecontroleerd met geld wordt gesmeten. We kunnen controle op alles niet ontberen. Die controle kan enkel in klein verband goed werken. Hoe groter hoe gebrekkiger de controle. Het is daarom al waanzin dat de financiële soevereiniteit van de EU lidstaten is overgedragen aan het globaliserende EU denkbeeld.

west012
west0128 okt. 2018 - 8:22

Hoelang accepteert de EU nog het vermoorden van journalisten en kritische burgers. Landen waar critici gedemoniseerd, gemarginaliseerd, gevangen en vermoord worden moeten keihard aangepakt worden. Harde sancties en uitsluiting, schijt aan 'handelsbelangen'. Juist de bron van alle kwaad.

DaanOuwens
DaanOuwens8 okt. 2018 - 7:41

@ Hiltermann Jij schrijft; Natuurlijk is de EU deel van de oorzaak en daarmee ook deel van de oplossing. In de lichting nieuwe EU lidstaten waar Bulgarije, Hongarije en Roemenië deel van uitmaken tiert de corruptie welig. Daarmee de eerste zin van mijn tekstje helemaal bevestigend. De corruptie tiert niet welig vanwege de EU. Ook zonder lidmaatschap zou die welig tierig. Maar meer belangrijk is nog of het beëindigen van subsidie iets doet tegen corruptie. EU geld gaat naar projecten die het functioneren van een land moeten verbeteren. Het beëindigen van subsidie beëindigd de verbetering niet de corruptie dus. En niet voor niets zocht deze journaliste naar fraude met EU-geld. Ik denk dat voor fraude met Bulgaars-geld niemand in Bulgarije belangstelling heeft. Kortom simpele uitspraken zoals dan geven we gewoon helemaal geld zullen de mensen raken die de situatie in Bulgarije willen verbeteren. Een Europees onderzoek naar de fraude zou nu ook de verantwoordelijken voor deze moord in beeld moeten brengen. Daar is Bulgarije meer mee gediend dan het simpel beëindigen van de financiering.

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes8 okt. 2018 - 13:51

Geheel mee eens. Het heeft geen zin om direct drastische financiële maatregelen te nemen, het gros van de EU projecten vervullen een bittere noodzaak en een algehele financiële stop zou vooral extra onnodige kosten met zich meebrengen op langere termijn. Indien je zaken doet in oost en zuid Europa ontkom je niet aan een fikse dosis corruptie problematiek, dit is een realiteit waar je nu eenmaal mee zal moeten leven. Het is juist daarom belangrijk dat de EU nu meer doet dan enkel wat vragen stellen en hier actief werk van maakt. Ongeacht de toedracht van dit drama. Nu ben ik in het geheel geen fan van de huidige incarnatie van de EU, maar ik om steeds vaker reacties tegen zoals U kreeg op Uw eerdere bijdrage. Zowel privé als zakelijk. Zodra iets niet geheel naar wens gaat houdt het voor veel mensen gewoon op, de rek lijkt er volledig uit voor de EU. Gezien alle aankomende aankomende grote maatschappelijke problemen is dit in mijn opinie het meest zorgelijke.

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 okt. 2018 - 3:05

Deze probleem kan je niet oplossen zolang elk land zijn eigen regels wil laten uitvoeren door eigen politie. Interpol is te internationaal en zal nooit deze probleem kunnen takelen. Word het nou is niet tijd voor een federale europees politie die corruptie van lidstaten kunnen onderzoeken?

Hiltermann
Hiltermann7 okt. 2018 - 21:22

Daan zo ken ik je niet, wat een wereldvreemde conclusie trek je meteen al in de eerste zin van je postje. Natuurlijk is de EU deel van de oorzaak en daarmee ook deel van de oplossing. In de lichting nieuwe EU lidstaten waar Bulgarije, Hongarije en Roemenië deel van uitmaken tiert de corruptie welig. Die corruptie wordt aangewakkerd door de miljarden die de EU aan subsidies geeft aan deze landen. Dat er moedige mensen zijn zoals Viktoria Marinova die aan dit misbruik een einde willen maken zou de redding van deze landen moeten zijn. In plaats daarvan worden journalisten die zich bezig houden met het bestrijden van corruptie vermoord. Ondanks beloften de corruptie aan te pakken neemt ze alleen maar toe. Je kunt zelfs cynisch vaststellen hoe meer subsidie hoe meer corruptie. Dat verband is er onmiskenbaar. Zolang de EU miljarden blijft storten in deze landen verandert er niets. Stop de geldstroom, pak de corruptie aan. Dat is de juiste volgorde. Verbetert de situatie niet dan blijft de geldkraan dicht.

2 Reacties
Libertain
Libertain8 okt. 2018 - 5:50

Is het dan niet slimmer om gelijk met het verstrekken van de subsidies langs deze weg onderzoek te doen naar de bestaande corruptie en de mogelijkheden deze te gaan bestrijden en aanpakkeм?

mjansen2
mjansen28 okt. 2018 - 6:14

In deze landen? Het is hopelijk van een ander niveau maar ook hier worden europese subsidies misbruikt. Met "plattelandsontwikkelingssubsidiegeld" van de EU een restaurant naast de snelweg in het platteland gebouwd. Weilanden opgekocht om er een paar bomen in te zetten om natuursubsidies op te strijken om er vervolgens een snelweg naast aan te leggen....of een woonwijk in te planten. Blijkbaar is er te weinig controle op de effectiviteit en doelmatigheid van de plannen die worden gesubsidieerd vanuit de EU....dat wakkert de graaizucht aan!

Poezenmens
Poezenmens7 okt. 2018 - 21:21

Wordt het geen tijd dat die Oost-Europese netto-ontvangers een poosje naar hun miljoenensubsidies kunnen fluiten?

DaanOuwens
DaanOuwens7 okt. 2018 - 20:51

Opvallend is dat voor veel mensen hier de EU de oorzaak van het probleem is en ook de oplossing moet zijn. Volgens mij ben je dan niet helemaal goed bij je hoofd. Bulgarije is een van de armste minst ontwikkelde Europese landen. Een groot deel van de bevolking weet niet waarop ze stemmen en waarom ze daarop stemmen. Dat probleem kennen we hier ook maar daar is het op nog grotere schaal. Maar daardoor zal de eigen interne democratie de problemen niet oplossen. Foute politici worden niet afgestraft. De oplossing zou de EU kunnen zijn. Maar dat is dan wel een paternalistische bevoogende EU. Die de landsregering overruled. En die EU variant wil ook niemand, ook de mensen die deze moord betreuren willen de EU niet de macht geven dit op te lossen. Dus beweegt men bijna niet en hoopt iedereen dat met kleine stapjes de situatie verbetert. En ondertussen worden oprechte dappere jonge mensen daarvan het slachtoffer. Zo ziet de harde onsmakelijke werkelijkheid er uit. Maar het lijkt mij het beste om niet te veel te wijzen want aan dit soort situaties is iedereen schuldig.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper7 okt. 2018 - 23:07

[ Maar dat is dan wel een paternalistische bevoogende EU. Die de landsregering overruled. En die EU variant wil ook niemand, ] Ik wel.

watsgebeurt
watsgebeurt8 okt. 2018 - 6:47

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2649068/europese-politici-betrokken-bij-groot-corruptieschandaal En zulke artikelen hebben ook in andere Nederlandse kranten gestaan. De EU is gewoon zo lek als een mandje en een (groot) deel van de EU politici zitten er slechts om hun zakken te vullen. Die interesseren zich geen moment hoeveel journalisten worden omgelegd in de voormalig Oostblok landen door criminele organisaties die ook politieke zeggenschap hebben en gewoon grote EU subsidie bedragen afromen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 okt. 2018 - 11:45

@ watsgebeurt Jij schrijft: De EU is gewoon zo lek als een mandje en een (groot) deel van de EU politici zitten er slechts om hun zakken te vullen. Natuurlijk zijn er ook corrupte EU-politici. En buiten de EU ook. Binnen de PVV bijvoorbeeld een groot deel, de ex-voorzitter van de VVD. Maar de norm is dat ze niet corrupt mogen zijn. Ik Bulgarije maakt het niet uit of ze wel of niet corrupt zijn. Hier en binnen de EU wel. Daarom mag je van de Nederlandse en Europese overheid verwachten dat ze verstandig beleid voeren. En dat is niet wij draaien de kraan dicht. Maar dat heb ik hierboven al duidelijk beschreven.

watsgebeurt
watsgebeurt7 okt. 2018 - 18:29

In en in triest! Rust in vrede! De EU smijt met zulke grote bedragen en de controle is net zo lek als ons UWV. Ik ben wel eens benieuwd hoeveel er verdwijnt. Ik schat in dat dit schokkende bedragen zijn. Wat gaat de EU nu doen? Niks zo als gebruikelijk?

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 okt. 2018 - 19:43

Wat gaat de EU nu doen? Niks zoals gebruikelijk? Ik ben er bang voor. De laatste tijd worden er in Bulgarije en elders steeds meer journalisten bedreigd die onderzoek doen naar corruptie. Deze corruptie is al heel lang aan de gang in Oost-Europa. Landen zijn te snel toegelaten en eigenlijk tegen de eigen regels voor toelating in. Anderzijds vind ik het goed voor een bevolking zelf dat de EU nu wel eisen kan stellen. Slecht is het dat ze het amper doet. Het blijft een beetje bij oppervlakkig monitoren en terugverwijzen naar de verantwoordelijkheid van de corrupte overheid zelf. Als ze eens een keer echt zouden reageren op de Rekenkamer. Wat er allemaal verdwijnt en soms gespendeerd wordt aan totaal nutteloze zaken om vrienden van de politiek een dienst te bewijzen is bijna onmeetbaar. Er is geen/te weinig controle van de EU en de uitkomsten van een Rekenkamer hebben geen enkel nut als men niet dienovereenkomstig wenst in te grijpen. Het is in ieder geval voor mij totaal onbegrijpelijk. Ik wens alle nabestaanden van deze dappere journaliste, heel veel sterkte en spreek de hoop uit dat de daders gezocht en gevonden worden en overeenkomstig berecht. Dat er inzicht komt in het waarom. Daar hebben de nabestaanden recht op.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen7 okt. 2018 - 20:29

Natuurlijk doet de EU niks. De EU is namelijk een baken van democratie en gerechtigheid. Toch?

Archie Bunker
Archie Bunker7 okt. 2018 - 20:29

De raad van europa gaat niets anders doen dan de zaak blokkeren, omdat de leden zelf een dikke laag boter op hun hoofd hebben. Corruptie komt voor in heel Europa. Niet alleen in het Oost Europa zoals uit onderstaande artikelen blijkt. https://www.trouw.nl/home/escalerend-omkoopschandaal-brengt-raad-van-europa-in-diskrediet~a7fd5fa7/ https://www.hln.be/nieuws/buitenland/malta-in-shock-na-moord-op-kritische-journaliste~abe43bd6/

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 okt. 2018 - 23:09

Archie Bunker 7 oktober 2018 at 22:29 Wat heeft de Raad van Europa er nou weer mee te maken?

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar8 okt. 2018 - 9:18

Archie, Even voor de duidelijkheid: de Raad van Europa is geen onderdeel van de Europese Unie, maar een aparte organisatie met veel meer leden en heel andere bevoegdheden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Raad_van_Europa. De politieke betekenis van de Raad van Europa is beperkt in vergelijking met die van de EU.

MarjoleinS2
MarjoleinS27 okt. 2018 - 18:04

Vreselijk!! Journalisten zouden permanent beveiliging moeten hebben. Het probleem alleen is dat degene die toewtemming kunnen geven voor beveiliging onderwerp zijn van onderzoek naar corruptie. Europa moet daarom onafhankelijk onderzoek eisen naar zowel de moorden als corruptie op straffe van minder Europese inkomsten. Bovendien moet Europa standaard onderzoeken naar corruptie door een onafhankelijke partij laten uitvoeren i.p.v. door lokale journalisten zolang hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Dit is de verantwoordelijkheid van Europa.

2 Reacties
JeffreyKatoen
JeffreyKatoen7 okt. 2018 - 20:35

Haha, je denkt toch zeker niet dat de EU onderzoek naar corruptie toestaat? Of überhaupt een onderzoek naar deze moord? De moord verdwijnt in de doofpot. De EU wil graag de mythe ophouden dat ze een baken zijn in democratie en mensenrechten. De praktijk is anders.

Luneau
Luneau8 okt. 2018 - 1:26

JeffreyKatoen, je hebt toch wel door dat deze journaliste geen onderzoek deed naar corruptie door de EU, maar naar corruptie door Bulgaarse instanties die het geld dat ze van de EU ontvangen misbruiken?

RealistischLinks
RealistischLinks7 okt. 2018 - 17:54

Bij Bulgarije weet je dat je inderdaad met dit soort scenario's rekening moet houden. Corruptie zit daar voorlopig nog wel in hun DNA en dat ban je er niet zomaar uit.

1 Reactie
PetervdB2
PetervdB27 okt. 2018 - 18:41

Troost je. Dat is in alle landen waar grote nauwelijks gecontroleerde geldstromen rond gaan. In Nederland zijn ook wel eens landbouwsubsidies gebruikt om de semi-ambtenaren van het toenmalige Landbouwschap salarisverhoging te geven.

Ozon
Ozon7 okt. 2018 - 17:38

Verschrikkelijk en zorgelijk. Wat een zieke gedachte is, is dat je “hoopt” dat ze niet vermoord is vanwege haar werk, terwijl dat gelijktijdig de situatie niet minder gruwelijk maakt.

Archie Bunker
Archie Bunker7 okt. 2018 - 17:34

Inmiddels heeft Pieter Omtzigt zijn tanden in Malta gezet. Die zaak stinkt als een beerput. Malta ziet de bui hangen en wil van hem af. Kijken hoelang het duurt voordat hij nu weer op een zijspoor, a la MH17, wordt gezet.

2 Reacties
PetervdB2
PetervdB27 okt. 2018 - 18:38

Het voordeel van Pieter Omtzicht is dat hij zijn gang kan gaan omdat de regering bij kaltstellen de meerderheid kwijt is. Hij kan zo als onafhankelijk kamerlid verder. Hij heeft veel support in Nederland die hem van veel informatie kunnen voorzien. Ik heb niet op hem gestemd omdat iedere stem die hij boven de kiesdrempel scoort de kans vergroot dat we weer met weerzinwekkende horzels als Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin opgescheept zitten.

Hiltermann
Hiltermann7 okt. 2018 - 21:29

Pieter Omtzicht begint niet voor zichzelf dat is bij het CDA al lang bekend. Hij is als solist niet in staat te functioneren zoals hij gewend is. Hij heeft de steun van het partij apparaat nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Omtzicht blijft bij de CDA hoe graag velen dat anders zouden hebben.