Buitenlandse financiering aan moskeeën, kerken en tempels wordt aan banden gelegd. Het kabinet schrijft maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat daarvoor een nieuwe wet wordt ingevoerd.
Aanleiding voor de nieuwe, strengere regels is de ontstane ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan moskeeën en islamitische instellingen, nadat bekend werd dat een Qatarese instelling een Rotterdams schoolpand kocht om er een salafistisch centrum van te maken. Het kabinet maakt zich zorgen over ongewenste geldstromen die de onafhankelijkheid van de religieuze instellingen kunnen aantasten, of ‘activiteiten die haaks staan op de kernwaarden en vrijheden van Nederland’ met zich meebrengen. Zorgen die door vel moskeeën en instellingen gedeeld worden.
Het kabinet heeft vorige maand gesproken met een aantal vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en heeft op basis van die gesprekken nieuwe richtlijnen opgesteld. Volgens de nieuwe wet moeten alle stichtingen in Nederland verplicht alle donaties openbaar maken.
In overleg met deskundigen zullen de precieze eisen aan buitenlandse financiering nog worden vastgesteld. In elk geval zal ook de informatie-uitwisseling tussen de Belastingdienst en het ministerie van Veiligheid en Justitie over de geldstromen worden uitgebreid. Ook worden er met Koeweit, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten afspraken gemaakt over meer transparantie rondom financiering vanuit die landen aan Nederlandse organisaties.