Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenlandse beleggers kopen sociale huurwoningen op

  •  
20-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
3728889096_76e5d3ca43_o

© cc-foto: xava du

Het VVD-beleid om sociale huurwoningen te verkopen leidt er toe dat duizenden huurwoningen in handen zijn gekomen van buitenlandse beleggers. Zij zien de huurpenningen van de huurders als een aantrekkelijke manier om geld te verdienen, ook omdat door het tekort aan huizen in Nederland het verhuren van de woningen verzekerd is en daarmee ook de inkomsten. Van oudsher richtten de buitenlandse beleggers zich op kantoor- en bedrijfspanden maar die blijven steeds vaker leeg staan.
rh

© Website van Round Hill Capital

NRC Handelsblad onthult dat in twee jaar tijd 15.000 huurwoningen door woningcorporaties aan buitenlandse bedrijven werden verkocht, sinds minister Blok van Wonen (voorheen Volkshuisvesting) in 2013 de verkoop mogelijk maakte. Het Duitse vastgoedfonds Patrizia kocht in 2014 ruim 5.500 huurwoningen van de wankelende corporatie Vestia voor gemiddeld 100.000 euro. Het Amerikaanse Round Hill Capital heeft 9.000 huurwoningen in handen gekregen en Quantum Strategic Partners van George Soros scoorde 600 huurwoningen in de regio Arnhem. De verkoop ging door ondanks verzet van lokale overheden en ondanks dat de rechter oordeelde dat het beleid onrechtmatig was:
"Wethouder Bea van Beers (PvdA) uit Dongen zegt de verkoop van 129 sociale huurwoningen (6 procent van het totaal) te hebben aangevochten omdat ze vreest „veel minder grip” op de woningen te hebben. “Een corporatie heeft naast zorgen dat de stenen er goed bij staan ook een hele grote sociale functie. Ze hebben buurtbeheerders, wijkconsulenten, sociale teams en maken echt deel uit van een buurt.” De rechtbank Midden-Nederland vernietigde Bloks besluit eind juni en stelde dat hij te weinig rekening had gehouden met de bezwaren van de drie gemeenten. Toch hield de rechtbank de transactie overeind omdat er geen alternatief voor zou zijn."
De huurders van de woningen zijn veelal aangewezen op de bijstand en de dupe van de transacties. De buitenlandse beleggers laten de huurprijzen maximaal stijgen, meer dan de corporaties in het verleden deden. Dat kunnen ze ook rustig doen want de bewoners kunnen nergens anders heen, zo blijkt uit het artikel NRC.
"Ondertussen krimpt het aanbod van sociale huurwoningen sterk. De Woonbond berekende in mei op basis van cijfers van het ministerie dat sinds 2009 dagelijks 119 sociale huurwoningen zijn verdwenen: 250.000. Capital Value voorspelde eerder dit jaar dat tussen 2016 en 2021 het aantal sociale huurwoningen in de goedkoopste categorieën (tot 574 euro per maand) met 20 procent daalt."
Volgens minister Blok is er niets aan de hand, zijn er voldoende sociale huurwoningen maar worden die bezet gehouden door mensen met een te hoog inkomen.
cc-foto: Xava du

Meer over:

wonen, politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.