Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenland mag Nederlandse gevangenen houden

  •  
11-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
251142094_5ce7631258
Verzoeken om straf in Nederland uit te zitten 'stelselmatig' afgewezen ... Nationale Ombudsman kondigt onderzoek aan
Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft aangekondigd onderzoek te zullen gaan doen naar het ‘stelselmatig’ afwijzen van verzoeken van Nederlandse gevangenen in het buitenland, om hun straf in Nederland uit te mogen zitten.
Nederland heeft met 60 landen afspraken gemaakt die het uitzitten van celstraf in Nederland mogelijk maken, maar in de praktijk blijkt dat dit nauwelijks voorkomt. Brenninkmeijer denkt dat dit komt omdat de resterende, omgezette straf bij terugkomst vaak te kort is. Namelijk 6 maanden.
Brenninkmeijer, die met het onderzoek in kaart wil brengen waarom het ministerie van Veiligheid en Justitie de verzoeken niet honoreert, werd op de kwestie geattendeerd door een moeder wier zonen straffen uitzitten in Panama en Venezuela.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

opgeheven
opgeheven11 jul. 2013 - 13:22

Tja, iemand die in het buitenland een ernstig delict heeft gepleegd wil je natuurlijk niet hier na 6 maanden weer op straat hebben. Misschien moeten we eens af stappen van de 6 maanden en realistischere straf opleggen. Iemand die in het buitenland tot 90 jaar celstraf is veroordeeld wegens moord moeten we misschien in Nederland dan maar 25 jaar geven, in plaats van 6 maanden. Wie verzint zoiets überhaupt?

boswachter2
boswachter211 jul. 2013 - 13:22

Als men in het buitenland de fout in gaat moet men daar ook maar de straf uitzitten. Bezint eer ge begint.

bEngel2
bEngel211 jul. 2013 - 13:22

Jaja Nederland zorgt goed voor haar onderdanen. NOT !!

BasVV
BasVV11 jul. 2013 - 13:22

Dit is al lang een probleem en heeft te maken met het verschil in straffen die in het land van misdaad en hier gelden. En ja. Als je als staat een geweldig regieme in de wet en perfecte verzorging in gevangenis geeft. Dan kan ik me voorstellen dat een land je niet zomaar uitlevert. Daar kan geen ombudsman wat aan doen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 jul. 2013 - 13:22

Ik persoonlijk zit er niet op te wachten,maar ja ik ben natuurlik niet crimineel

techneutje2
techneutje211 jul. 2013 - 13:22

"Brenninkmeijer denkt dat dit komt omdat de resterende, omgezette straf bij terugkomst vaak te kort is." Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil m.i. deze gevangenen niet terugnemen uit kosten overwegingen,

TheRealHandyman
TheRealHandyman11 jul. 2013 - 13:22

Dat komt dan ook wel dat waar vele Nederlanders vast zitten de gevangenissen deze niet luxer zijn dan een hotel. Ik kan me voorstellen dat een straf in Nederland uitzitten voor de meeste andere staten niet echt als een straf gezien wordt.

omaoeverloos
omaoeverloos11 jul. 2013 - 13:22

Ten eerste, de Nederlander heeft een vergrijp gepleegd wat volgens de wetten van het betreffende land niet door de beugel kan en is daarvoor veroordeeld door een rechtbank, die ook de strafmaat heeft bepaald, net zoals dat zou gebeuren wanneer deze Nederlander een inwoner van dat land zou zijn geweest. Dat is natuurlijk correct, op klassejustitie zit niemand te wachten. Of de wetten en de strafmaat ons hier in Nederland welgevallig ziin is natuurlijk niet ter zake doende. Daarom begrijp ik niet dat deze crimineel, zodra hij zijn straf hier verder mag uitzitten, er zonder meer getornd wordt aan de gerechterlijke uitspraak.

xProgodzx
xProgodzx11 jul. 2013 - 13:22

okay neem voorbeeld joran hij heeft 2 vrouwen vermoord america en peru daar krijg ie levenslang en hier 25 jaar evert kappen wat je daar doet zit je daar ook maar lekker uit hier is het een hotel de gevangenis

JoopSchouten
JoopSchouten11 jul. 2013 - 13:22

Goeie actie van de Ombudsman. Nederlanders dienen gevrijwaard worden van inhumane straffen. Waar dan ook. Daarnaast zou de politiek in de spiegel moeten kijken én de betreffende landen wijzen op de Universele Rechten van de Mens. Barbaars wraakrecht moet overal verdwijnen.

2 Reacties
sjaakie2
sjaakie211 jul. 2013 - 13:22

====Daarnaast zou de politiek in de spiegel moeten kijken én de betreffende landen wijzen op de Universele Rechten van de Mens.==== Maar wat nou als het desbetreffend land de Universele Rechten van de Mens niet erkend?

BasVV
BasVV11 jul. 2013 - 13:22

Waarom. Dus als nederlanders in andere landen misdaden begaan moeten ze anders behandeld worden. Omdat het nederlanders zijn. Waarom niet gewoon behandeld zoals de mensen in dat land. Die nederlander heeft toch in dat land de misdaad gepleegd.