Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenhof: wie heeft er baat bij TTIP?

  •  
22-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
buitenhof
TTIP, het betwiste vrijhandelsverdrag, komt steeds verder onder vuur te liggen. De onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten verlopen moeizaam, en ondertussen zwellen de protesten aan onder burgers van beide continenten. Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van TTIP? In Buitenhof een pittig debat tussen Philippe Lamberts, leider van de Groenen in het Europarlement, en Robin Fransman, hoofd Financiële sector van de Argumentenfabriek.
Fransman pleit voor het handelsverdrag en stelt dat burgers er zeker baat bij hebben en ziet geen probleem voor de Europese samenleving.
"Ik denk dat de burgers winnen bij TTIP. Ze hebben er niet om gevraagd maar ze willen wel banen en economische groei en een behoorlijk inkomen, de best mogelijke producten en laagst mogelijke kosten. Dat zijn de voordelen die TTIP biedt. We kunnen er allemaal van profiteren. Ik zie niet hoe de macht van de bedrijven hierdoor sterker wordt. We kunnen in Europa een tegenkracht bieden aan het bedrijfsleven, dat principe zetten we gewoon voort. Voor veel Europeanen levert het 600 euro per jaar  op. Dat is voor velen veel geld en daar zouden we niet badinerend over moeten doen. "
Volgens Lamberts zijn de enigen die winnen de grote bedrijven en hebben de gewone burgers helemaal niets aan het handelsverdrag.
"Het is allemaal bullshit. De economen proberen de hele maatschappij in wiskundige modellen te gieten en aan de hand daarvan conclusies te trekken. Die modellen gebruiken ze om de groei van het volgende kwartaal te oorspellen maar dikwijls hebben ze het mis. Het argument is dat we binnen tien jaar 0.5 procent groei erbij krijgen, en dat is niet geloofwaardig De top profiteert en de rest merkt er niets van en dat is minstens 99 procent "
Verder wordt er gesproken over de kansen van Clinton met Hillary-kenner Kim Ghattas, BBC-verslaggever in Washington en schrijfster van het boek ‘A Journey with Hillary Clinton’. En Ronny Naftaniel, lid van een klankbordgroep die Van der Laan instelde, licht zijn bezwaren toe over de uitbetaling van de Joodse erfpachtgelden.
Met nog een bijdrage van Volkskrantcolumniste Sheila Sitalsing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.