Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenhof: Pechtold over dictator Erdogan en het extremisme van de VVD

  •  
19-06-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
D66-leider Alexander Pechtold was te gast bij Buitenhof, waar hij onder meer sprak over zijn verblijf in Turkije en zijn bezoek aan Syrische vluchtelingenkampen in de grensstreek. Ook sprak hij over de plannen van D66 om meer geld uit te trekken voor taalonderwijs voor vluchtelingen in Nederland en de steeds extremistischer wordende VVD.
Het gesprek begon met de deal tussen Europa en Erdogan, die wat Pechtold betreft gewoon een dictator genoemd wordt.
"Het is het mooiste verkiezingscadeau dat we hem gegeven hebben. En nu in het najaar zal hij nog maar een ding willen en dat is dat de macht van de president zo groot wordt dat hij geen premier meer nodig heeft."
De deal met Turkije is volgens Pechtold funest voor zowel het welzijn van de vluchtelingen, maar ook voor de gewone Turkse bevolking. Een bevolking die ondanks de slechte behandeling vanuit de overheid, de vluchtelingen goed opvangt. Maar, zo zegt Pechtold, ‘de spanning is voelbaar’ aangezien de huren verdubbelen, terwijl de salarissen een val maken nu veel werkgevers Syriërs bereid vinden om voor een hongerloontje te werken. ‘Ook kinderarbeid is doodnormaal geworden.’
De spanning in de Turkse samenleving is overigens op geen enkele manier vergelijkbaar is met de situatie in Nederland, omdat de aantallen vluchtelingen in Nederland in het niet vallen met de aantallen daar. Volgens Pechtold zijn we hier vooral geschrokken van de beelden van vluchtelingen die van sporthal naar sporthal trokken en de reacties daarop. ‘Eigenlijk heeft de Nederlandse samenleving ze ook goed opgevangen, alleen het politiek debat is er heel zwaar over geworden.’
Pechtold denkt ook niet dat zijn achterban blij is dat de toestroom van Syrische vluchtelingen naar Nederland nu grotendeels gestopt is.
"Het probleem voor Nederland en voor Europa is dat het nu even stopt, maar dat het via andere routes weer gaat toenemen. Het tweede is, en ik hoop – of ze nou Henk en Ingrid of anders heten – dat wij toch ook enig gevoel hebben voor de situatie van de mensen daar, want die is er niet beter op geworden in Turkije. Dan heb ik het niet alleen over de bijna 100 duizend die tegen de Syrische grens in een soort niemandsland gevangen zitten. Ik zat daar vlakbij, de afstand tot Aleppo is een kleine honderd kilometer vanaf deze grote Turkse stad. Die zitten gevangen, maar de honderdduizenden die in Turkije zitten hebben dagelijkse problemen. De deal, zoals die nu zo mooi heet, heeft ertoe geleid dat zij niet meer mogen reizen tussen steden. Ze zitten gevangen in de steden."
Mensonterend, noemt Pechtold de situatie van de Syriërs in de Turkse kampen. Volgens hem zijn de kampen die de Turkse overheid laat zien ‘showkampen’ waarin een beeld wordt geschetst van een opvang die tot in de puntjes geregeld is.
"Maar de Turkse overheid misbruikt op dit moment, gesteund ook met Russische acties in Syrië en de positie van Assad, het westen. Zet het westen onder druk en probeert West-Europa te ontwrichten."
Pechtold ziet eigenlijk maar één oplossing voor het probleem en dat is ervoor zorgen dat de Syriërs in alle veiligheid in eigen land kunnen blijven. Daarvoor zal meer nadruk moeten worden gelegd op het bestrijden van de bron van het probleem.
"Ik wil nog één Syriër graag in Nederland hebben en wel in Den Haag, en dat is Assad, voor het Internationaal Hof. Als je Syriërs daar spreekt, dan spreken ze natuurlijk schande van wat ISIS aan het doen is, maar ze beschouwen het wel als een reactie op de politiek van de familie en de groep rond Assad."
Tot die tijd zal ook Nederland volgens Pechtold gewoon zijn steentje moeten bijdragen en Syriërs in nood moeten opvangen. Op de vraag hoeveel vluchtelingen Nederland kan opvangen antwoordt Pechtold resoluut:
"Datgene wat in een beschaving nodig is en laten we dat dan ook eens beter doen dan we nu doen."
Zo zal D66 tijdens het debat over de voorjaarsnota voorstellen om vluchtelingen vanaf dag 1 taalles te bieden. Volgens Pechtold is inmiddels een meerderheid in de Kamer voor. Het is nu zo dat een vluchteling gemiddeld pas na negen maanden met taallessen kan beginnen, maar: ‘Elke dag dat een vluchteling hier in Nederland op zijn handen moet zitten, is een verloren dag.’ Pechtold wil dat het Kabinet 75 miljoen euro uittrekt voor de taallessen, een schijntje van het bedrag dat anders aan bijstandsuitkeringen zal worden betaald.
Koers Ook ging het gesprek over de koers van D66 in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen. D66 positioneert zichzelf als een ‘beschaafde middenpartij’, maar volgens presentator Paul Witteman is daar in Nederland momenteel helemaal geen klimaat voor.
"Dat is de tijdgeest, daarover heb ik al eens gezegd, wie daar mee huwt wordt snel weduwnaar. Het zijn de extremen die ons elke keer dwingen in een soort zwart-wit situatie terwijl heel veel meer mensen bereid zijn om genuanceerd naar de feiten te kijken."
"Sinds Pim Fortuyn heeft progressief Nederland zich laten verbazen, laten vermurwen en weet niet goed een antwoord te geven. Ik denk dat er twee dingen nodig zijn: steviger op de feiten weerwoord durven bieden en de tweede vind ik eigenlijk interessanter, en dat is weer perspectief bieden."
Paul Witteman vergeleek de uitspraken van Pechtold met die van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, een week eerder te gast in Buitenhof. Volgens Pechtold is er echter inmiddels niks liberaals meer aan de VVD.
"Ik vind ze weinig hoop uitstralen. Wat ik de VVD verwijt is dat eigenlijk datgene wat Wilders propageert, dat ze van dat extremisme een soort mainstream hebben gemaakt. De standpunten zijn vanuit het extreme naar de VVD opgeschoven."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.