Joop

Buitenhof: mist Nederland moreel leider- en behoorlijk burgerschap?

  •  
22-01-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Moreel leiderschap is weer bon ton in de Nederlandse politiek. Normen, waarden en fatsoen: we worden ermee om de oren geslagen in deze campagnetijd. Zijn het holle frasen? En hoe belangrijk is moreel leiderschap in de politiek eigenlijk? Een beschouwing met hoogleraar politicologie en oud PPR-man Bas de Gaay Fortman en Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden.
Volgens de Gaay Fortman en Molkenboer mist Nederland wel degelijk moreel leiderschap en vertonen Sybrand Buma of Mark Rutte dat niet altijd. Dat is volgens de mannen ‘een voorbeeld zijn’. Het kwaad schuilt in het gezicht van ‘eigen volk eerst’ in Amerika en Nederland ook.
Op sommige momenten vertoont de minister-president moreel leiderschap. Bij MH17 bijvoorbeeld, wat op dat moment niet erg moeilijk is, maar als het om politiek gaat en het invullen van politieke idealen, verdeling van welvaart en verbod op discriminatie, dingen die in de Grondwet staan kan er niet op hem gerekend worden.
" In de zorg is het heel zakelijk geworden. Het gaat om productie en formulieren invullen maar praten over de kwaliteit van de zorg gebeurt niet. En dat schreeuwt om moreel leiderschap. Of Buma dat zou hebben is ook nog maar de vraag."
Ook wordt er gesproken over de behoorlijke burger. Die voelt zich met zijn medeburgers verbonden.
" (…) De huidige boze burger klaagt en dan gaat het om de klachten en er wordt te weinig gericht op wat mensen met elkaar verbindt. De plaatselijke bestuurders wethouders en burgemeester moeten een voorbeeld geven als het aankomt op het verbinden van mensen. Ze noemen het ook wel maatschappelijke democratie. Een voorbeeld is hoe rustig het met de vluchtelingen in Woerden en andere gemeenten verliep "
Colson Whitehead is een Amerikaanse auteur van sci-fi en fantasy boeken en ook de bestseller die favoriet is van Obama, the Underground Railroad. Een ‘meesterwerk’, aldus de critici, het ijzingwekkende relaas van de 15-jarige slavin Cora, die weet te ontsnappen van de plantage. Een boek over slavernij, over racisme en witte suprematie. Ook een boek dat parallellen trekt naar het hedendaagse Amerika, waar met het presidentschap van Trump die thema’s uiterst actueel blijven.
In Buitenhof vertelt Whitehead dat de demonisering van minderheidsgroepen in de samenleving nog steeds gebeurt. Over het etnisch profileren en politiegeweld van de autoriteiten.
In het boek van Whitehead zitten referenties aan het nazi-regime in Europa en Anne Frank maar ook Harriet Jacobs, een Amerikaanse tot slaaf gemaakte die zeven jaar moest onderduiken. De auteur gebruikt beelden en symbolen uit nazi-Duitsland die tegenwoordig in de VS en delen van Europa nog steeds gehanteerd worden.
"Het hoofdpersonage Cora komt steeds in contact met de onafhankelijkheidsverklaring en beseft dat Amerika een desillusie is. Elke man is niet gelijkwaardig. Dat geldt niet voor zwarte mannen of voor vrouwen. Het idee dat Amerika zichzelf voorhoudt en de realiteit verschillen van elkaar. Zij komt erachter wat Amerika echt is, de contradictie, en de potentie. Er is zeker een bepaalde vrees onder witte mensen. Als je miljoenen mensen martelt en misbruikt en jarenlang achterstelt dan gaan die niet op je stemmen, nee. Daarom heb je ook het fenomeen waarbij er manieren worden gevonden om zwarte mensen letterlijk niet aan het stemmen te krijgen. Het is makkelijk om in te spelen op mensen hun vrees en vooroordelen. Trump was eerst een makelaar, toen gefaalde zakenman, vervolgens een realityster. Hij is een soort carnivalsfiguur die steeds hoger klimt. Het is vreemd en catastrofaal. We zijn wakker aan het worden voor dingen die we wilden negeren op links. Mensen die op Trump stemden zullen wakker worden wanneer hij hun gezondheidszorg en sociale ondersteuning afpakt. Ik kan die vier jaar niet voor me zien. Wellicht krijgt hij 2.5 jaar voordat hij afgezet wordt. Hij is zo corrupt dat het onvermijdelijk is. En vice president Pence is conservatief en een sociopaat maar hij respecteert het ambt wel. Is Trump zijn boodschap die van hoop? Nee, alles is negatief en gaat om verlies. Of je nou je baan verloren hebt of je geïntimideerd voelt door minderheden en vrouwen die hun gelijke recht opeisen. Het is geen hoop, het is herstelling van iets dat er niet meer is. "
Er is zeker een bepaalde vrees onder witte mensen. Als je miljoenen mensen martelt en misbruikt en jarenlang achterstelt dan gaan die niet op je stemmen, nee. Daarom heb je ook het fenomeen waarbij er manieren worden gevonden om zwarte mensen letterlijk niet aan het stemmen te krijgen.
Het is makkelijk om in te spelen op mensen hun vrees en vooroordelen. Trump was eerst een makelaar, toen gefaalde zakenman, vervolgens een realityster. Hij is een soort carnivalsfiguur die steeds hoger klimt. Het is vreemd en catastrofaal.
We zijn wakker aan het worden voor dingen die we wilden negeren op links. Mensen die op Trump stemden zullen wakker worden wanneer hij hun gezondheidszorg en sociale ondersteuning afpakt.
Ik kan die vier jaar niet voor me zien. Wellicht krijgt hij 2.5 jaar voordat hij afgezet wordt. Hij is zo corrupt dat het onvermijdelijk is. En vice president Pence is conservatief en een sociopaat maar hij respecteert het ambt wel.
Is Trump zijn boodschap die van hoop? Nee, alles is negatief en gaat om verlies. Of je nou je baan verloren hebt of je geïntimideerd voelt door minderheden en vrouwen die hun gelijke recht opeisen. Het is geen hoop, het is herstelling van iets dat er niet meer is. 
Verder, een gesprek met de nummer twee van de kieslijst van de VVD: minister Hennis van Defensie. En Schuim en As met NRC-columnist Tom-Jan Meeus

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (67)

Harry5
Harry523 jan. 2017 - 15:44

Als politici met "eigen volk eerst" slogans en beleid komen kun je het beste zsm je biezen pakken en vertrekken. Eigen volk eerst heeft door de geschiedenis heen altijd geleid tot moord, doodslag, bloedvergieten, onderdrukking en verdrijving van minderheden, genocide op minderheden enzovoorts. Een land dat wil slagen moet een land zijn waar eenieder gelijk en gelijkwaardig is en wordt behandeld ongeacht, ras, geloof, kleur enzovoorts. Een land waar iedereen zich geaccepteerd en welkom voelt is een gezond land. En eigen volk bestaat niet, want wat bedoelen politici eigenlijk met eigen volk? Eenieder die zich binnen de landsgrenzen bevindt moet onderdeel zijn van het volk.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jan. 2017 - 9:55

Het antwoord van Rutte op Gaay en Buma: doe normaal of pleur op! Moreel leiderschap 2.0.

Libertain
Libertain23 jan. 2017 - 9:21

Dinosaurussen uit de oude vervlogen tijden. De aarde is aan het veranderen en er zijn mensen nodig die de nieuwe richtingen kunnen aanwijzen. Aan ouwehoer hebben we niets aan.

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 jan. 2017 - 23:02

Wat een ontstellend elitair en wereldvreemd commentaar van De Gaay Fortman en Molkenboer. Is het hen ontgaan dat Mark Rutte een verbond sloot met de semi-racisten van de PVV? Over Moreel leiderschap gesproken? Sterkste voorbeeld van moreel leiderschap van Rutte was, volgens De Gaay, dat Rutte het kabinet vier jaar overeind hield. Over wereldvreemde elite gesproken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 21:51

http://www.human.nl/het-filosofisch-kwintet.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 21:37

Het filosofisch kwintet doet het beter. Weinig diepgang in de moraal.

jahoor2
jahoor222 jan. 2017 - 19:58

Rutte doet het aardig maar moreel leiderschap mist hij. Dan gaan mensen denken dat normaal is van alles te roepen.

7 Reacties
Peter Smit2
Peter Smit222 jan. 2017 - 22:06

Als ik jouw commentaren hier lees is dan is het concept "van alles roepen" niet aan je voorbijgegaan

gvanbaalen
gvanbaalen22 jan. 2017 - 23:47

@ Peter Smit Daar sluit ik me volledig bij aan :)

Piet de Geus
Piet de Geus23 jan. 2017 - 1:08

"Rutte doet het aardig maar moreel leiderschap mist hij." Door naast zijn drukke baan les te blijven geven op een vmbo in de Schilderswijk toont hij in mijn ogen meer moreel leiderschap dan lieden die zich specialiseren in het verkopen van vrijblijvende praatjes om hun blazoen mee op te poetsen.

pieterkamper
pieterkamper23 jan. 2017 - 7:05

De bijnaam Pinokkio zegt naar mijn mening genoeg over de moraal van Rutte.

DaanOuwens
DaanOuwens23 jan. 2017 - 9:52

@ Piet de Geus Door naast zijn drukke baan les te blijven geven op een vmbo.... Merkwaardig genoeg weet Rutte blijkbaar die twee werelden geheel te scheiden. Want van een samenlevingsvisie die ook die VMBO leerlingen een zinnig perspectief biedt is bij Rutte geen sprake. Maar misschien is hij als docent wel geschikt.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jan. 2017 - 11:50

"Merkwaardig genoeg weet Rutte blijkbaar die twee werelden geheel te scheiden." Of hij combineert het op een manier die ons niet zo bevalt. Dat kan namelijk ook nog. Het is over het algemeen niet zo slim om politieke tegenstanders als per definitie immoreel en kwaadwillend te zien. Door een tegenstander beweegredenen toe te dichten beperk je vooral je eigen mogelijkheden tot beïnvloeding, omdat er geen enkel aangrijpingspunt meer overblijft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jan. 2017 - 21:44

Naar verluidt gedraagt hij zich in het schoolgebouw gewoon als leraar (en hij doet dat goed en het is nuttig werk ) en niet als politicus. Lijkt mij voor de hand liggend om deze twee rollen uit elkaar te houden.

Peter van Leusden
Peter van Leusden22 jan. 2017 - 19:38

Bas de Gaay Fortman heb ik altijd een bijzondere man gevonden. Politiek beschreef hij ooit als "de kunst van het ivoordraaien" (titel van een van zijn boeken). Daar zit hij dan weer in 2017. Hij is inmiddels tachtig jaar oud en elke zin is raak. GroenLinks kent het fenomeen "ereleden" niet. Maar als ze die wel hadden gehad, stond bas wat mij betreft echt op nummer 1. Chapeau!

1 Reactie
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 22:47

Bij mij kwam de man over als een walrus, aangespoeld op een strand, bedachtzaam rond keek en bedacht: dit is een ecologisch systeem dat niet met mijn behoeftes spoort.

Michiel Online
Michiel Online22 jan. 2017 - 16:23

Gewoon niemand aan de kant zetten.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 jan. 2017 - 19:58

En wat is dat dan precies "aan de kant zetten"? Als daaronder bijvoorbeeld een cordon sanitair voor de tokkies van de SPVV wordt bedoelt, dan is daar niets mis mee.

richarrd
richarrd22 jan. 2017 - 15:46

Mark Rutte van de VVD zegt op nationale televisie dat alle mensen zonder werk inderdaad te lui zijn om te werken, om zo meer stemmen te trekken. Daarnaast zegt de VVD dat mensen bereid moeten zijn te verhuizen als je arbeidsmogelijkheden elders groter zijn, alsof mensen daar niet bereid toe waren. Terwijl in werkelijkheid mensen heel graag naar plaatsen willen verhuizen waar werk is maar de VVD in die plaatsen de mensen al zolang als Nederland bestaat tegenhoudt omdat VVD'ers in hun eigen stad geen werklozen erbij willen hebben. Daarnaast is het de VVD die alle huurhuizen aan het verkopen is zodat Nederland straks helemaal niet meer kan verhuizen, zodat Nederland z'n mobiliteit helemaal kwijt raakt. Vluchtelingen zouden hier komen om de gratis borstvergrotingen. En zo kun je nog wel even doorgaan als het om de VVD gaat. Het moreel blijkt dus inderdaad weg te zijn, maar niet alleen in de VS dus, en het is ook echt niet de PVV die de absolute populistische kampioen van Nederland is want dat is toch echt de VVD.

2 Reacties
TheHun
TheHun22 jan. 2017 - 20:51

Ach Go Udvis, kom op nou! Ik wijs ze in mijn gemeente zo aan. Mensen in de Bijstand (werklozen wil ik niet van spreken, werklozen zijn mensen die weten wat werken is) die niks willen doen. Is niet de schuld van de VVD. Het is gewoon lamlendig volk, verwend door de verzorgingsstaat.

Grote Jongen
Grote Jongen23 jan. 2017 - 7:48

Zolang werken minder lonend is dan bijstand (in de banen voor laag-opgeleiden), zullen weinig de handen uit de mouwen steken. Stop dan met al die subsidies en extraatjes voor hen die al jarenlang op de zak van de maatschappij teren. En van mij mag je dit soort beroepsbijstanders (net als TheHun wil ik hen geen werkelozen noemen) best wel dwingen om eens een aantal uren per week wat taken te laten uitvoeren.

Haberdoebas
Haberdoebas22 jan. 2017 - 15:24

Moreel leiderschap? Is dat niet de elite die het goede voorbeeld geeft? Waarom zijn er dan geen asielzoekers geplaatst in de Prinses Juliana kazerne? Keurig netjes gelegen in een wijk vol met elitaire mensen. Of waarom heeft woningbouwvereniging De Samenwerking geen 100 huizen beschikbaar gesteld voor statushouders in plaats van de 3 waar vele elitaire mensen fel tegen waren? Wanneer de elite slechts voorzichzelf zorgt en de gewone man afsnauwt, minacht en afscheept, dan is er nu niet bepaald sprake van moreel leiderschap.

3 Reacties
jahoor2
jahoor222 jan. 2017 - 19:50

Gaap er zijn heel veel mensen die zich in hebben voor asielzoekers in Nederland en die op deze manier moreel leiderschap hebben getoond. Niet weer zo ongefundeerd verontwaardigd gaan schreeuwen met vage termen als 'elite'. De elite in NL is nogal bereikbaar en transparant. Jij probeert hier weer een beeld neer te zetten alsof iedereen probeert de boel op te belazeren. Terwijl je dan vervolgens op de grootste leugenaar Wilders gaat stemmen. Ga naar school, lees een boek, geef gefundeerd commentaar dan hoeven we je niet langer te negeren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 21:36

Inderdaad. Het gaat wel wat dieper dan de heren hier debiteren.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger23 jan. 2017 - 0:48

Ga naar school, lees een boek, geef gefundeerd commentaar dan hoeven we je niet langer te negeren. jahoor 22 januari 2017 at 20:50 Dat negeren valt blijkbaar nogal mee aangezien U aanzienlijk wordt "getriggerd" door hetgeen Haberdoebas te berde brengt.

gvanbaalen
gvanbaalen22 jan. 2017 - 15:23

Deze Whitehead is nou ook niet echt objectief. Als je dingen zegt zoals "of je geïntimideerd voelt door minderheden en vrouwen die hun gelijke recht opeisen" laat je geen enkele ruimte open voor een open discussie tussen bevolkingsgroepen. Je zegt eigenlijk dat bepaalde bevolkingsgroepen alles moeten slikken wat er over hun gezegd of geschreven word en dat ze niet voor hun eigen rechten op mogen komen als het bepaalde bevolkingsgroepen tegen de borst stuit. Dit gaat dus nooit werken. Dit is ook exact de reden dat populisten nu langzaam aan de macht komen. Mensen stemmen niet meer op gebalanceerde politici die een brede kijk op verschillende issues hebben maar op de one-liner politicus die voor hun identiteit opkomt. Ik word langzaam gek in deze wereld. Iedereen zit maar op zijn "ik heb gelijk" soapbox en niemand luistert meer echt naar elkaar. De enige oplossing is stoppen met de obsessie met identiteit (van beide kanten) en terug naar open discussies waarin een ieder vrij is om zijn mening te verkondigen. Maar ja, ik ben maar een man. Mijn mening is blijkbaar voor een deel van de bevolking niks waard want ik ben toch alleen maar "bang voor vrouwen die voor hun rechten opkomen".

4 Reacties
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 17:55

"De enige oplossing is stoppen met de obsessie met identiteit (van beide kanten) en terug naar open discussies waarin een ieder vrij is om zijn mening te verkondigen. " U raakt hier de kern van de huidige maatschappelijke/politieke problematiek. Wellicht is het U niet geheel duidelijk dat een politiek taboe over deze problematiek bestaat waardoor een open en objectieve discussie onmogelijk is. Onze elites zien het aangaan van deze discussie als het openen van de doos van Pandora, een constatering waarin ze niet geheel ongelijk hebben. Uiteindelijk zal deze discussie onvermijdelijk zijn. Des te langer men deze discussie uitstelt des te drastischer zullen de oplossing zijn voor de problematiek in die doos.

jahoor2
jahoor222 jan. 2017 - 19:52

Er heerst bij PVV' er al jaren een taboe op argumenten en inhoud. Er heerst bij de rest helemaal geen taboe op de Moslim problematiek of immigratie. Wel op liegen, angstzaaien en discriminatie en dat is maar goed ook.

Popiejopie3
Popiejopie322 jan. 2017 - 20:44

gvanbaalen "Ik word langzaam gek in deze wereld. Iedereen zit maar op zijn “ik heb gelijk” soapbox en niemand luistert meer echt naar elkaar" Neem je eigen advies ter harte, dan valt het allemaal wel mee.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger23 jan. 2017 - 0:28

Er heerst bij de rest helemaal geen taboe op de Moslim problematiek of immigratie. @jahoor 22 januari 2017 at 20:52 gvanbaalen of ik refereren nergens aan moslims of immigratie maar aan de noodzaak tot behoud van onze nationale en culturele identiteit ten opzichte van minderheden. Overigens ben ik het oneens met U dat er geen taboe zou bestaan betreffende de moslim en immigratie problematiek. Mocht dat specifieke taboe er niet zijn geweest zijn dan was uberhaupt geen sprake van moslim of immigratie problematiek aangezien door het nemen van beleidsmaatregelen juist deze problematiek voorkomen dan wel effectief bestreden zou zijn. Alsnog ontbreekt de politieke wil om effectief in dit opzicht te handelen, Na 15 Maart en uitgaande van nieuwe politieke verhoudingen kon U zich nog weleens verbazen over de creativiteit en gedrevenheid van ambtenaren en beleidsmakers om hun eigen toekomst veilig te stellen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 jan. 2017 - 14:32

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
OlavM
OlavM22 jan. 2017 - 18:29

@ boenders: Je bedoelt Jeanine Hennis-Plasschaert, neem ik aan. Verder eens met je verhaal.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jan. 2017 - 18:56

@ boenders Jij schrijft: Zijn er meer provocaties denkbaar van een groot land dat grenst aan Rusland en dat op het punt stond een handelsverdrag met Rusland te sluiten? Wat dat je van het neerschieten van een burgertoestel in opdracht van Poetin?

jahoor2
jahoor222 jan. 2017 - 19:55

Je toont me net iets te veel begrip voor de Russische dictator.

pieterkamper
pieterkamper22 jan. 2017 - 20:01

Daan Niemand houdt Putin voor dom. Welk belang had hij bij het neerhalen van MH17?

Popiejopie3
Popiejopie322 jan. 2017 - 20:46

Boenders Of het schenden van het Budapest Memorandum door Rusland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 21:42

Daan Ouwens. Bewijs? Je overdrijft wel zeg. Ik kan me wel indenken dat Poetin de Oekraïne russen heeft gesteund en van wapens voorzien. Maar er is nooit opdracht gegeven een burgervliegtuig neer te halen. Wat jij bedrijft is pure propaganda en demagogie. Ik ben het in deze verder wel eens met Boenders. De provocatie kwam van de EU in samenwerking met de US. De laatste heeft ook zeker wel invloed gehad op het militaire deel van het handelsverdrag. Het is zelfs ergens te lezen in de EU-stukken hierover.

Andreas Cappen
Andreas Cappen23 jan. 2017 - 10:08

Er was geen coup van de VS.

Uitgekleed
Uitgekleed22 jan. 2017 - 14:31

"Het kwaad schuilt in het gezicht van ‘eigen volk eerst’ in Amerika en Nederland ook." Ook de paus is die mening toegedaan. Volgens de bijbel moeten we als nodig, alles weggeven wat we bezitten. Klein probleempje. Onze leiders laten het tegendeel zien. Dit feit valt niet meer te ontkennen of te verdoezelen want alles komt nu in de openbaarheid. Met dit "probleempje" hebben onze leiders grote moeite want er zijn maar en paar heiligen, wel veel schijnheiligen.

rbakels
rbakels22 jan. 2017 - 14:17

Ik kan best tegen een beetje abstracte items, maar dit was toch wel erg veel geklets in de ruimte. Het belangrijkste aspect van "moreel leiderschap" is dat politici zich erop laten voorstaan. Alsof het iets bijzonders is, een unique selling argument In gewoon Nederlands gaat het gewoon over fatsoen. met dat woord krijgt het een scherp kantje: verwijten politici hun collegae een gebrek aan fatsoen? Ja, dat gebeurt nogal eens. Denk aan de zogenaamde "verkiezingsbeloftes", een zwaar overdreven probleem, want iedereen die democratie begrijpt weet dat dit een term is voor een beleidsvoornemen - dat ook kan sneuvelen in de politieke strijd. Zijn er dan geen keiharde breekpunten? Ja, maar die miskennen eigenlijk ons staatsbestel dat ook respect voor de oppositie veronderstelt. Het woord "leiderschap" vind ik zelfs een beetje eng. Moeten onze politici een voorbeeld zijn voor ons? Nee, het is flauw te zeggen dat ze met hun gekibbel juist geen voorbeeld zijn. Politiek impliceert strijd, en die is soms keinzielig, maar onfatsoenlijk? Kom nou. Of bedoelen ze te zeggen dat bepaalde politieke opvattingen zelf strijden met het fatsoen? Dat zou kunnen: daar hebben we het begrip "grondrecht" voor uitgevonden: regels die we zo belangrijk vinden dat die geen voorwerp zouden mogen zijn van politieke strijd. In sommige landen (zoals de VS en de Duitse Bondsrepubliek) zijn er zelfs rechters die dat controleren. Maar in Nederlandse VVD kringen rijzen bezwaren tegen grondrechten, want die zitten politici in de weg. Hallo! Daar zijn ze nu juist voor uitgevonden. Politici moegen hun eigen ideeën hebben over doelmatigheid, maar rechtmatigheid is ook voor hen een plicht. Zo kom ik toch uit waar Bas de Gaay Forman en Victor Molkenboer over spraken:de Grondwet. Alleen is onze stokoude Grondwet maar een matig bruikbaar stuk. Anders dan modernere teksten zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (geen EU maar Raad van Europa, en al uit 1950) miskent onze Grondwet dat grondrechten kunnen botsen. Dat is vooral bezwaarlijk omdat die Grondwet het Parlement op veel punten de vrije hand heeft. Historisch is dat verklaarbaar: Thorbecke had de opgave de macht van de Koning naar het Parlement te verschuiven, maar hij schoot door. Juist de klassieke rechtsstaat met gescheiden machten (al in de 18de eeuw bedacht) moet het Parlement ook gecontroleerd worden. Dat lijkt ondemocratisch, maar de geschiedenis heeft helaas te vaak uitgewezen dat die controle alles behalve overbodig is. Maar moreel leiderschap? Het doet me denken aan de wegligging van Opels, ooit een notoir zwak punt, dat de reclamemakers frontaal aanpakten: "nu met nóg betere wegligging". Waarbij men zich terecht afvroeg of het dan nog steeds beter kon.

1 Reactie
rbakels
rbakels22 jan. 2017 - 14:22

Ik moet trouwens denken aan dat slappe CDA-filmpje met als thema "als we het onze kinderen niet meer uit kunnen leggen ...". Maar zijn de vragen die de kinderen in dat filmpje stellen wel zo moeilijk te beantwoorden? Propagandistische overdrijving kan ook sls boemerang werken. En valse suggesties tonen alles behalve "moreel leiderschap".

pieterkamper
pieterkamper22 jan. 2017 - 14:14

Wat hier verstaan wordt onder moreel leiderschap vraag ik me af, de onderste steen van MH17 is nog steeds niet boven gekomen. Ik kan daar alleen een immoreel gebrek aan leiderschap zien. De Noorse minister van immigratie toonde leiderschap, hoewel dat daar niet door iedereen werd gewaardeerd, zij zei tegen immigranten ' dit is Noorwegen, wij drinken alcohol, wij eten varkensvlees, en onze vrouwen lopen niet met bedekt gezicht over straat'. Haersma Buma heeft het helemaal moeilijk, CDA'er Balkenende tekende in 2005 het verdrag van Lissabon, het aftreksel van de in drie referenda in EU lidstaten verworpen grondwet. Leiderschap zou afstand nemen van Balkenende inhouden, zoals Chrustjow dat aandurfde met Stalin. Nu wordt er alleen wat doorgepolderd, met gezeur over wel of niet praten of regeren met PVV.

5 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 jan. 2017 - 15:29

Ging de discussie heus over Noorwegen, varkensvlees, drank, en hoofdbedekking? Komisch, die weergave van jou. Je interpreteert moreel leiderschap als een totaal overbodige mededeling van een minister aan migranten over de nationale gewoonten? Zijn die vluchtelingen dan zó achterlijk dat ze dat niet wisten? Kom, Pieter - wat is dit voor flauwe kul? Ik heb sterk de indruk dat je moreel overwicht en integriteit eens lekker gelijk stelt met: huiver voor vreemdelingen. Dat is niet christelijk van je. En waarom haal je de EU er weer bij? Stap eens over je persoonlijke angsten heen. Het gaat hier om partijen die schijt hebben aan grondrechten en verdragen, zoals de PVV en de VVD - dáár draait het om. Beide zijn ten diepste ondemocratische partijen, de VVD nog niet zo lang, maar alles en iedereen die het in de hogere politiek en de ambtenarij niet helemaal eens is met Rutte & co., die wil die rare club heel graag machteloos maken, of gewoon elimineren. Zó zie ik het, nee wacht: zó ís het.

pieterkamper
pieterkamper22 jan. 2017 - 16:53

Lenssen, een hele serie teleurstellingen voor je. Ik ben geen christen, als atheist/agnost. Was FvD er niet geweest, dan zou ik in maart PVV hebben gestemd, voor de toekomst van kinderen en kleinkinderen, ondanks mijn grote bezwaren tegen de ongenuanceerde Islam haat van Wilders, het terrorisme is het gevolg van westerse en Israelische terreur. Ik wil van de dictatoriale EU af, en ik wil mijn land terug, net als de Britten, en misschien de mensen die Trump stemden. Ik heb al een kind in schopstoelwerk, ik hoop dat de anderen daarvoor gespaard worden. Wat de immigranten weten weet ik niet, maar het lijkt me heel goed eens uit te leggen hoe onze cultuur in elkaar zit, en plaats van het multi culti gezever. Je eindigt met 'zo is het'. Ik denk dan 'zo is het nu net niet'. Helaas, de tegenstellingen escaleren, dat zie je hier dan weer.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 23:41

pieterkamper 22 januari 2017 at 17:53 Frank is een cultureel fenomeen dat zo zeldzaam geworden is dat het in aanmerking komt om op een lijst geplaatst te worden van bedreigde minderheden.

Robbels
Robbels23 jan. 2017 - 9:04

@ pieterkamper 'Ik wil van de dictatoriale EU af' Die is niet dictatoriaal. 'en ik wil mijn land terug, net als de Britten, en misschien de mensen die Trump stemden.' Van wie is uw land nu dan? Van de maanmannetjes? En wat wilt u dan terug? De 'vrijheid' net zoals de Britten die straks hebben om binnen 'no time' een handelsverdag te sluiten met de VS dat tien x ellendiger is dan TTIP? America first weet u nog? Kom maar hier met de chloorkip en het groeihormonenvlees. De vrijheid van de Britten om de belastingen voor bedrijven verder te verlagen?

Pater Familias
Pater Familias23 jan. 2017 - 13:24

@ pieterkamper ‘Ik wil van de dictatoriale EU af’ Die is vooral dictatoriaal omdat het teveel in het teken staat van het bedrijfsleven. Want als je alles gaat standaardiseren dan is het goedkoper en effectiever om te produceren. Dat snap ik volledig en het zorgt ook voor goedkopere producten. Alleen soms heb ik dan weer het idee dat de EU teveel bij de bedrijven op schoot zitten en niet veel oog hebben voor de burger. Terwijl de burger gewoon een klein beetje meer bescherming wil hebben als consument. Als je dus van de "dictatoriale" EU af wilt moet je eens op partijen stemmen die van de EU een democratischer proces willen maken. Niet meer het gekonkel in de achterkamertjes maar gewoon in het Europees Parlement. En dan moet je dus geen PVV/VVD/D66/CDA/PvdA stemmen. Ja, die Britten hebben hun land terug, niet meer houden aan vervelende regeltjes van de EU. Zoals visquota. Bizar dat Brussel besluit dat er niet meer vis in de zee zwemt en dat we daar dus een beetje zuinig op moeten zijn. Maar goed, sinds de Brexit zwemt er schijnbaar ineens weer het dubbele in de zee. Bizar natuurlijk.

TruusB2
TruusB222 jan. 2017 - 13:54

We leven in een tijd dat aso's die verzoeken van agenten negeren en agenten belachelijk maken en uitschelden door media op de schilden worden gehezen en dan gaan we praten over burgerschap en "samen". Zolang deze aso's door media als helden in de schijnwerpers worden gezet dan is er nog een lange weg (terug?) te gaan om te kunnen spreken over samen.

6 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 jan. 2017 - 15:29

? Het gaat om integere leiders met moreel gezag. Niet over jochies die agenten treiteren.

TruusB2
TruusB222 jan. 2017 - 17:24

Frank Burgerschap dat mogen we in ons doen en laten ook zelf aantrekken.

TruusB2
TruusB222 jan. 2017 - 17:26

Fran En dan gaat het mij niet om de treiteraars maar om de mensen die deze tokkies in de schijnwerpers zetten want tokkies zul je altijd houden.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jan. 2017 - 19:00

@ TruusB Wij leven in een tijd dat er een discussie wordt gevoerd over het eten van een broodje in een bus en dat wordt gezien als een discussie over normen en waarden. Tegelijkertijd vergadert de leider van de potentieel grootste partij met andere fascisten over leiderschap. Lijkt mij een kwestie van erg slecht prioriteiten stellen.

pieterkamper
pieterkamper22 jan. 2017 - 20:05

Daan dat broodjes eten, als de chauffeur zegt dat dat niet mag, dan kun je er gewoon mee ophouden. Als dan de politie wordt geroepen, je daartegen verzetten, waarom zo iemand niet wordt veroordeeld, ik begrijp het niet. Wij zijn veel te soft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jan. 2017 - 21:46

Daan Ouwens Wat een vreemde vergelijking. Alsof dat tegen elkaar weg te strepen is. Die twee zaken zijn van een heel andere orde en raken elkaar niet wezenlijk.

adriek
adriek22 jan. 2017 - 13:45

Gefaald als zakenman zou ik Trump niet willen noemen. Hij is(!) redelijk succesvol als zakenman, maar nogal meedogenloos zoals de meeste zakenlieden die miljardair geworden zijn. We hebben nu dus een meedogenloze acteur als potus. Eentje die vrijwel dagelijks bewijst de werkelijkheid uit te leggen zoals het hem uitkomt. Onze eigen MP heeft vaak het moderne voorbeeld laten zien: in taal een uitstekend leider en oplosser van problemen, als de uitwerking van de oplossing tegenvalt wordt dat genegeerd, of met een excuusje afgedaan. En weer door. Verder worden bedrijfsleven en overheid nog steeds, en meer en meer, gestuurd door grafieken in powerpointpresentaties, gepresenteerd door managers met minimale kennis van zaken. Zolang de lijntjes de goede kant op gaan, gaat het (blijkbaar) goed. De factoren mens en menselijkheid worden zorgvuldig buiten de discussie gehouden. Winst gaat boven alles. Medicijnen die tien keer duurder worden omdat een of andere handige jongen de rechten koopt? Vrije markt. Patienten die volgens de verzekeraar recht op 'onbeperkt' fysiotherapie hebben terwijl fysiotherapeuten door diezelfde verzekeraar afgerekend worden op een behandelgemiddelde van zes? Vrije markt. Banken die ondanks vele feitelijke failissementen gered worden en nog steeds Miljarden winst maken door gebrek aan serieuze concurrentie? Vrije Markt. Logisch dat de gewone burger ook in zichzelf gekeerd en op zichzelf gericht wordt: Als je jezelf niet kietelt... Wij hebben de twijfelachtige eer in interessante tijden te leven.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus22 jan. 2017 - 15:01

"Gefaald als zakenman zou ik Trump niet willen noemen" Al teveel heeft hij als zakenman anders niet voor elkaar gekregen met zijn miljoenenerfenis. Pas toen hij als een uithangbord voor andermans zaken ging fungeren begon het geld binnen te stromen.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 jan. 2017 - 15:33

@ AdrieK (14:45u) - daar heb je helemaal gelijk in. Het meedogenloze roverskapitalisme van nu, dat ik gewoon: een immorele heilsleer, of een doodscultus belief te noemen, dat is een schande voor de mensheid. Zombies maken op veel belangrijke plaatsen de dienst uit. Figuren als Duterte, Rutte, Trump, maar ook le Pen en Wilders, die associëer ik onwillekeurig met The Walking Dead. Kan ik niks aan doen. Dat is de schuld van die typetjes zelf. Moeten ze maar fatsoenlijk worden.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 17:13

Al teveel heeft hij als zakenman anders niet voor elkaar gekregen met zijn miljoenenerfenis. @Piet de Geus 22 januari 2017 at 16:01 Wijze mannen schreven al vroeg in de historie dat jaloezie, na-ijver en afgunst aanduidingen zijn die niet tot de verheven uitingen van de mensheid behoren. Veelal wordt het in de literatuur geassocieerd met kleingeestigheid, bekrompenheid welke aanduidingen zijn voor het infantiele aspect van persoonlijkheid, een gebrekkige ontwikkeling van de emotionele volwassenheid.

Piet de Geus
Piet de Geus23 jan. 2017 - 9:38

"jaloezie, na-ijver en afgunst" Wat dat Trump heeft zou jij dan ook willen hebben als hij in jouw ogen kennelijk een figuur is om dat soort gevoelens op te projecteren?

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 13:42

Een debat van gelijkgestemden met de uitgekauwde boodschap: niks aan de hand, de moreel verheven mens waakt, U kunt verder slapen. De deugmens krijgt het nieuw label behoorlijke burger, gelijk de fatsoensrakkers uit de jaren vijftig, maar nu met hun particuliere moraal die aan het volk dient opgedrongen.

2 Reacties
Popiejopie3
Popiejopie322 jan. 2017 - 15:37

De deugmens tegenover de politieke hooligan die alles wil kapot maken en de jaren dertig nog eens wil overdoen?

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 16:36

@Popiejopie Als U, zoals generaals veelal doen, de tactiek van de vorige oorlog nogmaals toepassen, bent U gelijk hun van verlies verzekerd. Dat blijkt ook omdat de massa langzamerhand begint in te zien waarheen alle varianten van het (cultuur) marxisme uiteindelijk toe leiden. Dat is men beu, niet alleen in Nederland en Europa, dit geldt voor het gehele westerse cultuurgebied. Dat die ontwikkeling U als conservatief niet past is van geen enkel belang voor de veranderende Zeitgeist. Het beeld dat blijft hangen van verzet daartegen is dat gelijk het literair personage dat met windmolens gaat vechten.

RoBru
RoBru22 jan. 2017 - 13:16

Hoe zou het voor iemand mogelijk kunnen zijn om moreel leidershap te vertonen op de volgende terreinen: - "het invullen van politieke idealen, - verdeling van welvaart - verbod op discriminatie, dingen die in de Grondwet staan". De grondwet en andere wetten respecteren, dat mag je van elk epoliticus (en elke niet-politicus) verwachten, maar politieke idealen en een visie op de verdeling van de welvaart lopen zo uit een dat er geen moreel leiderschap mogelijk lijkt, in ieder geval geem moreel leiderschap dat elke burger aanspreekt. Zo zullen er mensen zijn die in Bill Clilnton óf George Bush óf Obama een moreel leider zagen...

1 Reactie
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 16:56

Politici die oproepen de grondwet te respecteren en daarbij impliciet veronderstellen dat deze in steen gebeiteld is - dus niet aanpasbaar aan gewijzigde inzichten - zijn niet serieus te nemen. Veelal zijn het moralisten met een slecht ontwikkelt inzicht hoe de vertegenwoordigende democratie werkt, vooral als die een wending neemt welke niet aan hun utopische voorstellingen of ideologie voldoet.

OlavM
OlavM22 jan. 2017 - 12:59

En nu graag nog een artikel over het interview in Buitenhof met de auteur Colson Whitehead, die -zoals ik bij voorbaat denk te kunnen concluderen- een geweldig boek heeft geschreven ("Underground railroad") over de geschiedenis van de ontsnappingen uit plantages van zwarte slaven in de 19e eeuw, van het zuiden naar het noorden. (Over Trump zei hij: "Ik verwacht een empeachment over zo'n 2,5 jaar").

2 Reacties
OlavM
OlavM22 jan. 2017 - 14:26

Excuus! Ik had nog niet het hele verhaal gelezen, en was -voorbarig- afgegaan op de beide aankondigingen van de stukken over Buitenhof vandaag.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger22 jan. 2017 - 16:45

[Over Trump zei hij: “Ik verwacht een empeachment over zo’n 2,5 jaar”] Helaas, de beste man zal wederom een hevige teleurstelling moeten verwerken en na acht jaar Trump wellicht het einde van zijn Latijn bereiken. Een meer realistische kijk op de wereld zoals die zich voordoet kon hem al dat besparen. Het interview gehoord vrees ik het ergste voor deze fictie auteur.