Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Buitenhof: Angstcultuur binnen het Openbaar Ministerie

  •  
28-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Een gebrek aan ‘ethisch leiderschap’ bij de top van het Openbaar Ministerie: zo luidde de harde eindconclusie van de commissie-Fokkens. Bijna een jaar lang onderzocht de commissie een geheime liefdesrelatie en integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM). Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En ook: hoe moet het verder met de staande magistratuur? Kitty Nooy, oud-plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Den Haag en portefeuillehouder integriteit, waarschuwde bij haar vertrek eind vorig jaar al voor de angstcultuur bij het OM. In Buitenhof ging ze daarover zondag in gesprek met presentator Diana Matroos.
Ook te gast was schrijver, publicist en hoogleraar Ian Buruma. Deze week ontving hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote bijdrage aan het internationale politieke debat. Met hem werd gesproken over journalistiek en de druk daarop vanuit sociale media, maar ook over de kwestie die hem vorig jaar zijn baan kostte als hoofdredacteur van de New York Review of Books. Vorig jaar was ophef ontstaan over een stuk in de Review of Books waarin een auteur beschreef hoe hij persoonlijk had geleden onder beschuldigingen van seksueel geweld. In de special “ The Fall of Men ” gaf Buruma het woord aan de Canadese voormalige radiopresentator Jian Ghomeshi, die door meer dan twintig vrouwen werd beschuldigd van seksueel geweld. De aanklachten leidden tot zeven rechtszaken tegen Ghomeshi: in zes ervan werd hij vrijgesproken wegens wisselende verklaringen, in een zevende kwam het tot een schikking. De fel bekritiseerde special waarin in het #MeToo-tijdperk een podium werd gegeven aan (vermeende) daders in plaats van slachtoffers, leidde uiteindelijk de val van Buruma in, hoewel hem dat niet in die bewoordingen werd medegedeeld.
Ook in Buitenhof: Grenzen aan de groei van Schiphol. Dick Benschop was prominent politicus van de PvdA en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Later stapte hij over naar Shell en inmiddels is hij een jaar directeur van Schiphol. Een gesprek met hem over de grenzen aan de groei van de luchthaven.
Bekijk de hele uitzending van Buitenhof bovenaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

M7
M729 apr. 2019 - 19:51

Is wel boeiend: Mevr Nooy was jarenlang portefeuillehouder Integriteit en gaat nu een beetje het huidige OM beoordelen ? Enige terughoudendheid harerzijds was mi toch aan de orde geweest. Als portefeuillehouder oa Integriteit van ruim 3,5 jaar zou zij toch meer hebben kunnen doen / moeten doen , dan dat zij " waarschuwde bij haar vertrek eind vorig jaar al voor de angstcultuur bij het OM ". Als er iemand niet had moeten reageren , had zij het moeten zijn , maar haar geldingsdrang is blijkbaar te groot. En wanneer je dan ook nog leest dat zij ook nog eens al lid van het bestuur van het Huis van Klokkenluiders is geweest en we weten allemaal wat dat voor puinhoop is geworden. Schandelijk dat zij zo'n podium heeft gekregen , schandelijk dat zij zich zo opstelde in het interview en schande dat de `Redactie van Buitenhof zich zo vergist heeft door haar uit te nodigen en zo weinig kritische vragen te stellen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2019 - 15:29

Terechte kritiek. Dit zie je te vaak bij de overheid: denken dat goed kunnen afstuderen een garantie is voor kwaliteit. Besturen is iets anders dan een theoretisch juist standpunt kunnen formuleren.

Keilstra
Keilstra29 apr. 2019 - 7:46

Bureaucratische organisaties zijn vaak geneigd de vuile was binnen te houden en de eigen otrganisatie gezellig te houden. Zie ook TBS-klinieken, waarin de sfeer in de eigen werk- en verblijfsgemeenschap belangrijker wordt dan het officiële veiligheidsdoel.

ton14024
ton1402428 apr. 2019 - 16:51

Mevrouw Nooy heeft het over een angstcultuur bij het OM. Bij Boeing heeft een angstcultuur waarschijnlijk 2 vliegrampen tot gevolg gehad. Onnodig te zeggen hoe urgent onderzoek is.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman229 apr. 2019 - 8:13

Die conclusie is me te snel, Misschien was het wel begeerte die Boeing heeft aangeraakt. .

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 apr. 2019 - 16:46

En daarvoor de ramp met de Challenger? En De Boeing rampen worden vooral toegeschreven aan het doorgeslagen 'zelfregulering en controle' ? Dit bestaat natuurlijk niet, en al helemaal niet in een 'winst = alles' type omgeving.

Frits Jansen
Frits Jansen28 apr. 2019 - 16:09

Waar de medewerkers van het OM precies bang voor zijn bleef in het ongewisse. Het OM lijkt me een lastig te leiden club: juristen zijn erin getraind elkaar tegen te werken.

CharlesdeValois
CharlesdeValois28 apr. 2019 - 13:55

Wat is eigenlijk de betekenis van team overleg, en de zogenaamde heidagen ed. Daar is het doel toch niet van om gezellig te keuvelen,keuvelen? Dat is toch met elkaar reflecteren of de projecten goed lopen en of de dingen beter kunnen. Ja en of je iets tegenspreken noemt of expertise uitwisselen noemt dat zou van tevoren duidelijk moeten zijn. Je kan met elkaar een paar dagen praten, maar als een zeer gewaardeerde collega als een persona non grata niet welkom wordt geacht door de leiding dan heeft dat wel degelijk effect op de organisatie: kijk uit het kan jou ook overkomen. En er zijn genoeg voorbeelden waar er allerlei een tweetjes uit het handje lopen wat misschien nog veel erger uitpakt dan een liefdesrelatie.