Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Btw-verhoging zorgt voor verschraling cultuursector

  •  
27-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1164 keer bekeken
  •  
ANP-443503546

Zouden de stemmers die een rood bolletje hebben ingekleurd bij een naam die beloofde ‘het allemaal anders te gaan doen’ zich dat destijds hebben gerealiseerd?

Ter introductie van de nieuwe tekenopdracht stond er een kennismaking met de schilderijen van Vincent van Gogh op het lesprogramma. Ik vroeg aan de brugklasleerlingen wie deze beroemde schilder kende. Het is immers een gouden regel om als docent de voorkennis van de leerlingen te testen en zodoende het instapniveau van de daaropvolgende theorie te bepalen. Bijna alle vingers gingen de lucht in. Jonathan combineerde deze actie met de wijze vraag ‘of dat die van dat oor was?’ Ik bevestigde dat het de schilder was die bij zichzelf een oor had afgesneden. “Maar gelukkig kennen we deze kunstenaar ook van zijn bijzondere schilderijen”, sloot ik aan op zijn spontane reactie, terwijl ik op het whiteboard een greep uit het rijke schilders-oeuvre van de grootmeester liet zien.

We wisten van tevoren niet wat we ervan konden verwachten; het was immers de eerste keer dat mijn collega en ik de tekenopdracht met betrekking tot het werk van Vincent van Gogh gingen uitvoeren. Nadat de brugklasleerlingen eerder in het schooljaar al kennis hadden gemaakt met materialen als kleurpotloden, stiften, inkt en plakkaatverf, zou deze opdracht worden uitgewerkt met wascokrijtjes op zwart tekenpapier. Elke leerling kreeg tevens een willekeurig voorbeeld van een schilderij van van Gogh uitgedeeld. Het was de bedoeling dat ze goed gingen bekijken hoe de schilderijen waren opgebouwd en hoe hij de verf had verwerkt. Na een aantal lessen keken we vol trots naar de bijzondere en diverse eindresultaten. De opdracht was meer dan geslaagd. Luc verzekerde me: “Meneer, dit is de mooiste tekening die ik in mijn leven heb gemaakt. Ik geef hem cadeau aan mijn moeder!”

Deze opdracht maakten de leerlingen in juni van het vorige schooljaar. Ondertussen gonsde het in de media al van de geruchten dat het nieuwe kabinet een btw-verhoging wilde gaan doorvoeren van 9 naar 21 procent op veel zaken die het leven de moeite waard maken, zorgen voor een verrijking van de geest en dus ook een weldaad zijn voor het gehele lichaam. Denk hierbij onder andere aan het bezoeken van theatervoorstellingen, musea en festivals, het lezen van boeken, kranten en tijdschriften en het ondernemen van diverse sportactiviteiten. Kortom, dit gaat dus niet alleen kunst- en cultuurminnend Nederland voelen, maar vrijwel iedereen. Links- of rechtsom. Zouden de stemmers die een rood bolletje hebben ingekleurd bij een naam die beloofde ‘het allemaal anders te gaan doen’ zich dat destijds hebben gerealiseerd?

In dagblad De Limburger las ik daarnaast een artikel dat het Van Gogh Museum in Amsterdam een rem gaat zetten op het aantal bezoekers. Waar het ongekend populaire museum voor de coronapandemie recordaantallen van 2,1 miljoen bezoekers trok, zal dat nu worden ingeperkt tot maximaal vijfduizend per dag, ‘om niet aan het eigen succes ten onder te gaan’, aldus museumdirecteur Emile Gordenker. Uit cijfers van de Museumvereniging blijkt dat de algehele bezoekersaantallen vóór corona al een stijgende lijn lieten zien. Tijdens de coronajaren kwam hier abrupt een einde aan, met grote verliezen als gevolg. In de Museumcijfers uit 2022 stond daarnaast al te lezen dat de toegankelijkheid van musea onder druk komt te staan als de toegangsprijzen verhoogd moeten worden. Een vooruitziende blik; er was destijds immers nog geen sprake van kabinet Schoof.

Momenteel weten we nog niet of de gevreesde btw-plannen definitief doorgang zullen gaan vinden. Eerst zullen de Tweede en Eerste Kamer het nieuwe wetsvoorstel moeten gaan aannemen. Wat ik wél alvast weet, is dat de Van Gogh-opdracht ook dit schooljaar op het programma van de nieuwe brugklassers staat. Want elk gevoel van creatieve trots bij de leerlingen staat vrij van welke btw-verhoging dan ook en bol van de leerzame succeservaringen voor de toekomst.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Huub53
Huub53
29 sep. 2024 - 3:17
Het is veel belangrijker dat de kosten en vaste lasten voor de 1e levensbehoeften laag gehouden worden. Hoe hoger het vrij besteedbare inkomen van de lagere inkomens is hoe meer ze kunnen besteden aan sport en cultuur. En ook op Internet kun je schilderijen bewonderen, naar muziek luisteren en E-books lezen. En dan zijn er ook nog de bibliotheken. Daarvoor hoef je toch niet perse dure musea, theaters, concerten, etc. etc. te bezoeken. De mogelijkheden om aan sport, cultuur, recreatie, kunst en zelfontwikkeling te doen zijn toch enorm toegenomen?
Huub53
Huub53
29 sep. 2024 - 3:17
Deze reactie is verwijderd
pahan
pahan
28 sep. 2024 - 5:01
Toen Jetten als voorbeeld van de gevolgen van de BTW verhoging de prijs van de Toppers aanhaalde, ben ik eigenlijk afgehaakt. Commerciële evenementen rekenen geen kostprijs, maar kijken wat de gek er voor wil betalen. En dat is veel. Dat geldt overigens ook voor boeken en andere zaken. De vraag dringt zich dan ook op: Wat is cultuur? Ik ben van mening dat jonge mensen vrijuit geconfronteerd moeten worden met muziek, toneel, dans en beeldende kunst in alle verschijningsvormen. Laat ze hun eigen oordeel maar vormen. Dan de gelegenheid geven om mee te doen, al was het maar om te ervaren dat dingen niet zo makkelijk zijn als het lijkt. De kostprijs is te bepalen door de daadwerkelijke kosten te bepalen, in plaats van de marktwaarde. En dan kom je weer terug bij de belofte van dit kabinet en al haar voorgangers: Zaken betaalbaar maken.
de passie preker
de passie preker
27 sep. 2024 - 16:43
Er zin heel veel factoren die jongeren kunnen stimuleren om meer naar musea te gaan . De BTW iets hoger maken is echter geen factor, dat speelt nauwelijks een BV rol. Choose another battle!
2 Reacties
BrotherV
BrotherV28 sep. 2024 - 0:58
onzin, u heeft een idee wat het kost om hier te leven.
BrotherV
BrotherV28 sep. 2024 - 0:58
Geen idee.
Peterrr.
Peterrr.
27 sep. 2024 - 15:39
Even off-topic... “Meneer, dit is de mooiste tekening die ik in mijn leven heb gemaakt. Ik geef hem cadeau aan mijn moeder!” Hier doe je het voor als leerkracht, prachtig!
Anna R. Chist
Anna R. Chist
27 sep. 2024 - 15:06
Bezuinigen op iets dat eigenlijk toch al verdwenen is. De muziek is dood, theater weet ik niet want ik ga er nooit heen; wellicht was dat al dood voor mijn geboorte, film is geen zak meer aan, musea verdwijnen (in mijn stad tenminste) als sneeuw voor de zon (GroenLinks/PvdA bestuur dan krijg je dat) . Beeldende kunst en fotografie zijn inmiddels overbodig geworden en zij die het nog doen blijven hopeloos hangen in beschimmeld postmodernisme, dat laatste geldt ook voor architectuur. Boeken worden nog geschreven maar de vraag is of ze nog gelezen worden. Papieren kranten zijn voor bejaarden.
3 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist27 sep. 2024 - 15:15
En nog even over de musea. Dat verdomde zogenaamde linkse bestuur bij ons zijn gewoon godvergeten cultuurbarbaren. Stoppen hun subsidie in een verliesgevend kutmuseum dat hip moet zijn en de rest kan de tering krijgen en ons erfgoed zit letterlijk in depots te verrotten zo lang die depots nog te betalen zijn. Toen een een of andere yupmanager een museum naar de klote hielp wilde de gemeente het ook niet redden want liever miljoenen voor zaken waar niemand om gevraagd had. Echt! Ik ben het zo ontzettend zat dat geklaag over musea van neplinks; ze geven werkelijk geen ene zak om musea of kunst of wat dan ook. Ambtenaren moeten dan ook niet over dat soort zaken gaan want ambtenaren zijn de minst creatieve mensen van de hele wereld en voor een cultuurbeleid heb je kunstenaars en historici nodig en geen domme idioten die te dom zijn om voor de duvel te dansen.
BrotherV
BrotherV28 sep. 2024 - 0:59
"Papieren kranten zijn voor bejaarden" Zo arrogant en kwaadaardig.
Anna R. Chist
Anna R. Chist28 sep. 2024 - 11:58
Nee hoor. 60% van de lezers van papieren kranten is ouder dan 65 jaar.
Jasper Mastebroek
Jasper Mastebroek
27 sep. 2024 - 14:39
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf27 sep. 2024 - 16:53
Precies, mijn museumkaart wordt er ietsje duurder door. Meestal ga ik met mijn moeder naar een museum en daar zien we vooral oudere, volgens mij welvarende bezoekers. We doen allemaal net of die musea aan de verhoging onderdoor gaan, maar de bezoekers zijn welvarende mensen en musea richten zich alleen op ‘ons soort mensen ‘. Snobistisch gezeik, meer is het niet.
migrant
migrant
27 sep. 2024 - 13:21
Het is jammer, als de BTW sterk verhoogd wordt. Mensen gaan minder sporten, wat weer slecht is voor de lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk gezondheid. Gevolg is, dat de ziektekosten omhoog gaan.
3 Reacties
Roodvuur
Roodvuur27 sep. 2024 - 14:32
Ik hoor niemand over de exorbitant hoge energiekosten. De hoogste in Europa. Als we de belasting voor de energiesubsidieprojecten nu eens verlagen dan heeft iedereen geld genoeg om weer te sporten, naar het theater en museum te gaan.
Anna R. Chist
Anna R. Chist27 sep. 2024 - 14:59
sport is een een lapmiddel. gewoon uit die auto! verder doe je maar wat je niet laten kan met je sport, maar laat het aub uit de nieuwsrubrieken
Peter zand
Peter zand27 sep. 2024 - 15:23
Deze reactie is verwijderd
Jozias2
Jozias2
27 sep. 2024 - 12:53
“In de Museumcijfers uit 2022 stond daarnaast al te lezen dat de toegankelijkheid van musea onder druk komt te staan als de toegangsprijzen verhoogd moeten worden. “ Als de btw een paar procent hoger wordt kunnen deze scholieren honderden musea bezoeken voor ongeveer 43 euro ipv de huidige 39 euro. Maar hoeveel van deze scholieren gaat daadwerkelijk naar een museum, toneelvoorstelling of leest een papieren krant? En denkt is dat wel gaat gebeuren als de prijs een paar procent lager is. En als je kijkt naar de prijsstijgingen bij de festivals dan is een paar procent btw niet hetgeen het verschil gaat maken. De btw bij sporten betreft alleen commerciële aanbieders. Niet de sportverenigingen. Dus hoeveel van deze leerlingen worden nu echt geraakt door deze maatregel?
1 Reactie
Roodvuur
Roodvuur27 sep. 2024 - 14:33
Weinig
Gajes
Gajes
27 sep. 2024 - 11:30
ASML en Tata-steel worden weer verwend met allerlei belastingvoordelen, terwijl dit bedrijven zijn die al miljarden winst maken maar dus niet worden aangeslagen zoals de patatzaak van Henk en Ingrid. Met dat geld kunnen we gelijk de culturele sector gezond houden. Ben het ook eens met EricDonkaew, het wordt de hoogste tijd dat linkse media over die defensie uitgaven gaat schrijven. Hoeveel daarvan is nodig om die norm te halen en gaan we daar niet ruim overheen nu ?
1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew27 sep. 2024 - 15:57
@Gajes ---------------- Hebben we toch 1 ding gemeen. We zijn geen groepsdenkers.
MG1968-2
MG1968-2
27 sep. 2024 - 10:37
Dat is toch ook de bedoeling er van gezien de keuzes die gemaakt zijn. Pretparken first.
EricDonkaew
EricDonkaew
27 sep. 2024 - 10:30
@Willem de Haan: De Miljoenennota van afgelopen dinsdag spreekt duidelijke taal: de komende jaren stijgen de militaire uitgaven met 41 procent: van 17 miljard nu naar 24 miljard in 2028. Dat is een stijging die we sinds de Koude Oorlog nooit meer hebben gezien. ----------------------------- Vreemd genoeg heeft helemaal niemand het hier over. Maar dan ook echt helemaal niemand. Dat zou in de jaren '70 toch echt wel anders zijn geweest. Tja, wat vroeger links was... Van dat bedrag, oplopend dus met een stijging van 7 miljard in 2028, kun je echt veel leuke dingen doen. Bij voorbeeld: - Cultuursector niet verschralen. - Niet bezuinigen op omroepen. - Geen hogere BTW, wat mij betreft geen BTW, op boeken, tijdschriften en kranten. - Weer wat meer geld naar ontwikkelingssamenwerking. - Niet bezuinigen op onderwijs. Misschien kan niet alles tegelijk, maar er kan wel veel voor 7 miljard. Wat mij betreft blijft die 17 miljard gewoon staan, mag zelfs wat omlaag. Het strategisch evenwicht met Poetin-Rusland komt echt niet in gevaar. Het Westen is op militair gebied nog dominant genoeg om Poetin af te schrikken om tegen Europa een aanvalsoorlog te ontketenen.
EricDonkaew
EricDonkaew
27 sep. 2024 - 10:30
@Willem de Haan: De Miljoenennota van afgelopen dinsdag spreekt duidelijke taal: de komende jaren stijgen de militaire uitgaven met 41 procent: van 17 miljard nu naar 24 miljard in 2028. Dat is een stijging die we sinds de Koude Oorlog nooit meer hebben gezien. ----------------------------- Vreemd genoeg heeft helemaal niemand het hier over. Maar dan ook echt helemaal niemand. Dat zou in de jaren '70 toch echt wel anders zijn geweest. Tja, wat vroeger links was... Van dat bedrag, oplopend dus met een stijging van 7 miljard in 2028, kun je echt veel leuke dingen doen. Bij voorbeeld: - Cultuursector niet verschralen. - Niet bezuinigen op omroepen. - Geen hogere BTW, wat mij betreft geen BTW, op boeken, tijdschriften en kranten. - Weer wat meer geld naar ontwikkelingssamenwerking. - Niet bezuinigen op onderwijs. Misschien kan niet alles tegelijk, maar er kan wel veel voor 7 miljard. Wat mij betreft blijft die 17 miljard gewoon staan, mag zelfs wat omlaag. Het strategisch evenwicht met Poetin-Rusland komt echt niet in gevaar. Het Westen is op militair gebied nog dominant genoeg om Poetin af te schrikken om tegen Europa een aanvalsoorlog te ontketenen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor