Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BTW-fraude EU onbedwingbaar

  •  
17-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
belastingdienst_03.jpg
Jaarlijks verdwijnt zo'n 100 miljard euro aan btw ... 'Europese regelgeving zo lek als een mandje' 
De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen opgesteld om btw-fraude tegen te gaan. Deze maatregelen laten echter de kern van het probleem ongemoeid. De fraude zal voortbestaan zolang de lidstaten niet in staat zijn een gemeenschappelijk btw-stelsel op te tuigen. Dat zegt de Amsterdamse jurist en hoogleraar Redmar Wolf in Trouw.
Wolf promoveerde in 2010 op btw-fraude. De zogeheten carrouselfraude is een van de grootste hoofdpijndossiers van de EU. Hoewel harde cijfers ontbreken, wordt er per jaar om en nabij de 100 miljard euro aan btw ‘vermist’.
Trouw schrijft:
Vorige maand presenteerde Brussel een nieuwe Europese maatregel, waarbij lidstaten sneller kunnen optreden als ze zien dat fraudeurs in een nieuwe markt opduiken. “Een aanfluiting van formaat”, noemt Wolf dit zogeheten ‘snelle-reactie-mechanisme’. Volgens hem kunnen fraudeurs ook straks nog steeds makkelijk overschakelen op nieuwe producten of diensten voor hun btw-fraude zonder dat ze gepakt worden. “Gas en andere vormen van energie worden wel genoemd, of belminuten. Het stelsel deugt niet. Zo lang je btw-vrije invoer hebt uit een ander EU-land, en vervolgens binnenlandse handel met btw, kun je altijd fraude plegen.
Het ministerie van Financiën is wel blij met de nieuwe maatregel. “Die biedt lidstaten de mogelijkheid snel in te spelen op geconstateerde omvangrijke btw-fraude, zonder daarvoor de uitkomst van de tijdrovende procedure in Brussel te moeten afwachten,” aldus het ministerie in een reactie.
Hoe werkt carrouselfraude? Trouw legt het uit:
1. A verkoopt vanuit Duitsland tablet-computers aan B in Nederland. B hoeft geen btw te betalen. 2. B verkoopt spullen door aan C, ook in Nederland, en steekt btw in eigen zak. 3. C krijgt betaalde btw terug van Belastingdienst en verkoopt spullen terug aan A, btw-vrij.
De carrousel begint opnieuw. Na een paar rondjes verdwijnt B, met alle gestolen btw.
cc-foto: Mystic Mabel

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

ColorHugo949
ColorHugo94917 aug. 2013 - 8:22

Belastingharmonisatie staat in de kinderschoenen in EU. Ingewikkeld bovendien zolang EU geen politiek fiscale unie is. Afgezien van btw zijn vele verschillende belastingovereenkomsten tussen verschillende lidstaten met dito verschillende interpretaties van inspectie. Met terugwerkende kracht loopt iedereen die internationaal zaken doet gevaar op fiscale boetes.

MarjoleinS2
MarjoleinS217 aug. 2013 - 8:22

Pure winst dus, door de belasting en de politiek mogelijk gemaakt. Want.... fraude vindt je uitsluitend bij de uitkeringstrekkers, toch? Die daar keihard voor worden aangepakt, al gaat het om enkele broodnodige euro's, maar witteboordencriminelen komen nog steeds overal mee weg. Of een kunnen schikking overeenkomen dat op hetzelfde neerkomt. Creatief ondernemen noemen ze dat!!

techneutje2
techneutje217 aug. 2013 - 8:22

[Europese regelgeving zo lek als een mandje] Is Europa toch nog ergens het beste in!

robheus2
robheus217 aug. 2013 - 8:22

DIe hele BTW taxatie is schandalig, want het pakt vooral de lagere inkomens, en werkt als een "flat tax". Als dit kabinet vindt dat huurders met hoog inkomen meer moeten betalen voor dezelfe huurwoning als lagere inkomens, dan moet dat ook voor de boodschappen gelden. Dus iedereen naar de AH, Jumbo, Plus, en betaal BTW naar inkomen!

[verwijderd]
[verwijderd]17 aug. 2013 - 8:22

Bedankt voor de tip. "1. A verkoopt vanuit Duitsland tablet-computers aan B in Nederland. B hoeft geen btw te betalen. 2. B verkoopt spullen door aan C, ook in Nederland, en steekt btw in eigen zak. 3. C krijgt betaalde btw terug van Belastingdienst en verkoopt spullen terug aan A, btw-vrij. De carrousel begint opnieuw. Na een paar rondjes verdwijnt B, met alle gestolen btw." Niets gestolen. Gaat precies volgens de wetgeving.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja17 aug. 2013 - 8:22

B moet BTW afdragen, dat is dus diefstal.

opmerker
opmerker17 aug. 2013 - 8:22

Hebben we met BTW een sluitend systeem wat m.i. het enige slimme systeem is in het land, moet dat ook weer op de helling voor die heilige euro. Net iets gelezen over Oost Europeanen. Schijnt niet lekker te gaan.

2 Reacties
rbakels
rbakels17 aug. 2013 - 8:22

Heeft NIETS met de euro te maken! En die arbeiders al helemaal niet, want rekenen nog steeds in zloty (Pools voor "gulden"), lev of lei.

rbakels
rbakels17 aug. 2013 - 8:22

Professor Wolf heeft in elk geval de krant gehaald! En is gaarne bereid om advies te geven, voor een gepaste vergoeding uiteraard!