Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Brussel telt 34.000 demonstranten tegen afwezigheid regering

  •  
23-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Belgischprotest2.jpg
Belgen willen geen wereldrecord regeringsvormen op hun naam
Belgische politici zijn er na ruim 200 dagen nog steeds niet in geslaagd een regering te vormen. Een groep studenten kwam daarop in actie om te protesteren tegen het feit dat partijen niet in staat zijn een coalitie te sluiten. De protestactie trok zondag zo’n 34.000 Belgen naar Brussel.
Een van de initiatiefnemer van de actie is Felix De Clerck, zoon van de ontslagnemende minister van Justitie Stefaan De Clerck. Het Laatste Nieuws meldt dat de jongeren vinden dat hun politici te weinig oog hebben voor de sociaal-economische problemen en de toekomst van de jeugd op het spel zetten.
De protestactie die opgestart was via Facebook trok uiteindelijk een grote groep Belgen naar het Brusselse Jubelpark. Spandoeken bleven opvallend afwezig. De initiatiefnemers wilden de protestactie politiek neutraal houden. Wanneer België op 17 februari nog steeds geen nieuwe regering heeft breekt zij het wereldrecord regeringsvormen. Zondag bereikte ze met 224 dagen zonder regering een Europees record.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Bakoe
Bakoe23 jan. 2011 - 18:31

Al die jaren hebben ze een regering gehad, het land financieel naar de afgrond, enorme tegenstellingen, haat en nijd tussen Vlamingen en Walen. Ik zou zeggen laat die regering maar weg, slechter kan het niet worden.

HugoSpanje
HugoSpanje23 jan. 2011 - 18:31

Misschien is een loterij wel de oplossing .........

doeidoei
doeidoei23 jan. 2011 - 18:31

"Wanneer België op 17 februari nog steeds geen nieuwe regering heeft breekt zij het wereldrecord regeringsvormen." Zijn de Belgen toch nog ergens goed in.

Maastricht2
Maastricht223 jan. 2011 - 18:31

Het was niet zozeer 'tegen' als wel 'voor' een nieuwe regering,heb ik begrepen.

eeweew
eeweew23 jan. 2011 - 18:31

Wie heeft 224 gepresteerd dan? Volgens dit grafiekje: http://www.economist.com/blogs/dailychart/2010/11/squabbling_politicians Was van Agt 1 Europees kampioen. Nederland behoort hoe dan ook tot de absolute top in deze tak van sport.

2 Reacties
JanVG2
JanVG223 jan. 2011 - 18:31

Van agt I was kampioen .. maar is door de Belgen van de troon gestoten! Overigens moet er wel een aantekening gemaakt worden. Lange formaties horen bij een meerpartijenstelsel - en dat vind je terug in het lijstje. Naarmate er meer partijen zijn moet er meer - en met meer partijen - onderhandeld worden. Dat vergt tijd. Wil je dat oplossen moet je hogere kiesdrempels zoals in Duisland invoeren. Dan komt er minder variatie in de kamer, maar wordt de regeringsvorming gemakkelijker.

JanVG2
JanVG223 jan. 2011 - 18:31

Allereerst zou JOOP weer eens zijn bron moeten lezen. De verdeling 1 vlaming op 4 walen/franstalige brusselaars zegt al iets - NB: peiling van Le Soir (franstalige krant). Verder waren er weldegelijk spandoeken, zelfs in het artikel te zien (en elders op de HLN-site) - en vooral anti-de Wever. Kortom, hoewel het een goede poging was om zonder politieke voorkeur te demonstreren en ALLE politici te manen, geeft deze demonstratie toch meer de mening van de walen/franstaligen weer dan van heel België. (er was zelfs een opstootje toen iemand met de vlaamse vlag mee wilde lopen - natuurlijk, een provocatie, maar het laat ook zien dat de demonstratie niet voor alle politieke stromingen was.) België is een echte gordiaanse knoop - en ze zitten te wachten op hun Alexander. Zelfs de verkiezingen zijn wellicht onconstitutioneel. Het constitutionele hof heeft al jaren geleden vastgelegd dat er geen federale verkiezingen mag plaatsvinden VOORDAT Halle-Vilvoorde is opgelost...

Harmen2
Harmen223 jan. 2011 - 18:31

Kijk, dat is nog eens wat anders dan 11.000 studenten op het Malieveld. kennelijk gaat het daar echt ergens over.

1 Reactie
eeweew
eeweew23 jan. 2011 - 18:31

Er waren minstens 20.000 mensen op het malieveld, maar dat doet er niet toe. Het is een totaal onvergelijkbare kwestie, in Nederland gaat het om het hoger onderwijs, dit gaat over het hele land. 34.000 is dan nog weinig, omdat dit iedereen maar dan ook echt iedereen raakt.

Bouwman2
Bouwman223 jan. 2011 - 18:31

Dat België zonder regerering zit wordt veroorzaakt door de harde koppen van de Vlaamse separatisten. Ook hier is sprake van misleiding: België kan niet scheuren wegens Brussel. Dat weet de NVA natuurlijk ook wel, maar ze kan niet meer terug. De impasse is compleet, maar uiteindelijk blijft het niet bij degenen die de Belgische nationale spreuk "eendracht maakt macht"dapper ophoog houden. Uiteindelijk zal ook de NVA bij gebrek aan succes net als het Vlaams Belang de aftocht blazen. Ook in België geldt: het is de economie, stomkop!

1 Reactie
doeidoei
doeidoei23 jan. 2011 - 18:31

"België kan niet scheuren wegens Brussel." Wie wil Brussel nou hebben? Geef dat lekker aan de Fransen, Antwerpen is veel mooier.