Joop

Brussel hernoemt Leopold II-tunnel naar zangeres Annie Cordy

  •  
08-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
annie cordy
Inwoners van de stad Brussel hebben ervoor gekozen de naam van de Leopold II-tunnel om te dopen in die van Annie Cordy. De 2,5 kilometer onder de stad doorlopende route is de langste tunnel van België. Er werd gezocht naar een nieuwe naam omdat de beruchte Belgische koning Leopold II (1835-1909), die het Afrikaanse grondgebied in Congo als persoonlijk eigendom beschouwde, verantwoordelijk is voor gruwelijke koloniale praktijken.
Daarnaast kampt Brussel, net als andere plaatsen, met het probleem dat straten, pleinen en bouwwerken hoofdzakelijk naar mannen vernoemd zijn. 43 procent van de Brusselse straten draagt de naam van een persoon, waarvan 93,9 procent mannen en slechts 6,1 procent vrouwen.
De overheid heeft in februari een verkiezing gehouden waarbij een stem uitgebracht kon worden op 15 geselecteerde vrouwennamen. Er werden 30.715  stemmen geteld. Annie Cordy, de zangeres en actrice die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed en populair is onder Franstaligen, won met 22,59 procent. Semira Adamu, de Nigeriaanse asielzoekster die in 1998 tijdens deportatie om het leven werd gebracht door politieagenten, kreeg als tweede naam bijna 14 procent en Marie Curie, de Nobelprijswinnende natuurkundige die onder meer radium ontdekte, iets meer dan 10 procent.
"‘Het grote aantal stemmers moedigt ons aan om nog andere initiatieven te nemen om meer zichtbaarheid te geven aan vrouwen in Brussel, maar ook aan hun bijdrage aan de Brusselse, Belgische of internationale cultuur. Dit zijn volgens ons positieve hefbomen om de gelijkheid tussen vrouwen en mannen in de openbare ruimte te bevorderen’, stelt Nawal Ben Hamou, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Winterdepressie
Winterdepressie8 mrt. 2021 - 15:42

En wordt Brussel daar dan ook een leukere stad van? Ben er anderhalf keer geweest en ik wist niet hoe snel ik daar weg moest wezen. Wat een lelijke, gore onoverzichtelijke bende! Ik zou de leuke namen bewaren voor leuke plaatsen, niet voor zo'n stortplaats als Brussel. Geef Brussel maar Lekker veel foute toponiemen. De Leopold Genocide Laan, De Hitler promenade, Het Franco plein en Brokkelkots weg bij de plasvlek kruising. Even lekker wandelen langs de Diarree Allee!

Leontrotsky
Leontrotsky8 mrt. 2021 - 15:01

Idee: Alle naar Leopold II vernoemde gebouwen/straten/parken/pleinen/viaducten gaan we hernoemen naar Congolese vrijheidsstrijders.

Marinus Calamari
Marinus Calamari8 mrt. 2021 - 13:44

Ter info: de consensus is dat onder het schrikbewind van Leopold in Congo 10.000.000 mensen zijn omgekomen. Vor al de rechtsmensjes die ongetwijfeld willen gaan pruttelen over "PC gone mad". Een Leopold-II-tunnel is dus zoiets als een Adolf-Hitler-tunnel.

itsme3
itsme38 mrt. 2021 - 13:22

Even afgezien van of dat je de geschiedenis wel moet willen herschrijven, persoonlijk zou ik nooit mijn naam willen geven aan één van die stinkende vervallen verkeerstunnels in Brussel.

Jozias2
Jozias28 mrt. 2021 - 11:39

Het stedelijke gebied van Brussel telt 1,8 miljoen inwoners. Daarvan hebben er zo’n 30.000 gestemd waarvan zo’n 6750 op deze zangeres. Dan kun je inderdaad spreken van “een groot aantal stemmers”. Maar een geweldige eer voor de nr 21 op de lijst met best verkopende Belgische artiesten (vlak voor Eddy Wally)

Bouwman2
Bouwman28 mrt. 2021 - 10:53

Verdomd als het net waar was, net elders geschreven onder een oproep om de bekendheid van Wilders en zijn schaduw niet onnodig verder te vergroten, en ja hoor meteen een relaas over een berichtje op NWS Annie Cordy betreffend. Annie was een chansonnière en al tien jaar geleden verleden. Hier staat een van haar liedekens: la bonne du curé. Mijn voorstel is de Erasmusbrug te herdopen in de Georgette Hagedoorn brug. Ook een guitige chansonnière en zeer bekend met haar lied: de Franse gouvernante. Want er dient méér volkscultuur te komen, meer hagenpreken en minder van dat elitaire gedoe van dominees..

BobSon2
BobSon28 mrt. 2021 - 10:26

"Daarnaast kampt Brussel, net als andere plaatsen, met het probleem dat straten, pleinen en bouwwerken hoofdzakelijk naar mannen vernoemd zijn." Waarom is dat een probleem? Mannen hebben gewoonweg het meeste gedaan, dus niet zo raar dat ze daar oververtegenwoordigd zijn.