Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ZEMBLA: 'Brussel; een dag als geen ander'

  •  
29-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een jaar geleden, 22 maart 2016, ontaardt een gewone, doordeweekse dag in Brussel in een chaos. Vier terroristen van IS richten een bloedbad aan. Op het vliegveld en in de Brusselse metro vallen in totaal 32 dodelijke slachtoffers en 340 gewonden. Ook drie Nederlanders komen hierbij om.
In ZEMBLA INTERNATIONAAL reconstrueren Belgische journalisten van de VRT de gitzwarte dag in Brussel met unieke beelden en persoonlijke getuigenissen. Een verhaal over wanhoop en de veerkracht van solidariteit.
Nick: “Het toont de slechtste kant van de wereld, maar ook de mooiste: ”Volhouden, mijnheer”, “Denk niet aan die lafaards”, “We gaan voor u zorgen.” Er is zoveel tegen me gezegd. Kleine woorden, maar ze gaven me echt kracht.”
’s-Ochtends om 2 minuten voor 8 gaat in de vertrekhal van vliegveld Zaventem de eerste bom af.
Paul: “Het kwam niet meteen in mij op om zo snel mogelijk naar buiten te rennen. Sommigen probeerden dat te doen, en misschien liepen zij daardoor recht op de tweede bom af.”
De zelfgemaakte bommen zijn door de Belgische daders gevuld met glas en spijkers, om zoveel mogelijk slachtoffers ernstig te kunnen verwonden.
Prof. Dr. Jan Vranckx, plastisch chirurg UZ Leuven: “Toen we begonnen met opereren aan het bebloede driejarige kindje, moesten we werkelijk met drie chirurgen overal stukjes uitvissen, die 3, 4 centimeter in het lichaam ingeboord waren. Dan weet je ook dat je dat er nooit helemaal uit gaat krijgen, en naderhand kan leiden tot kleine abcesjes en ontstekingen, die zich maanden, jaren na datum nog laten gevoelen.”
Terwijl de hulpdiensten en omstaanders zich ontfermen over meer dan honderd slachtoffers op het vliegveld, blijkt het gevaar nog niet geweken. Nog geen uur later stapt de 4e terrorist de Brusselse metro in. Met een oorverdovende knal blaast ook hij zichzelf op.
Julien, politie Brussel: “Ik ging de trap af, en zag de achterkant van de metro. Mensen waren in shock. Gewond. Dood.”
Charlotte: “De geur van staal, van rubber maar ook gewoon… Ik denk dat ik nu weet hoe de dood ruikt.”
ZEMBLA INTERNATIONAAL – ‘Brussel; een dag als geen ander’ , woensdag 29 maart 2017 bij de VARA om 21:15 uur op NPO2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

PaulVeerkamp
PaulVeerkamp30 mrt. 2017 - 11:39

Islam pleegt geen aanslagen. Mensen die het beu zijn en gediscrimineerd worden zijn het zat. De witte blonde overheerser is zelf begonnen.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 mrt. 2017 - 13:17

Onzin de meeste aanslagen en doden vallen in islamitische landen. Het is gewoon een geloofsoorlog waar wij wat collateral damage van mee krijgen omdat er westerlingen zijn die denken daar op een of andere mannier wat te kunnen regelen.

Jan de Kort
Jan de Kort30 mrt. 2017 - 7:24

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zolang vooral het Westen zich verheven blijft voelen ten opzichte van de rest van de wereld en daar ook naar blijft handelen door neo-kolonialisme en onderdrukking in welke vorm dan ook, zal de voedingsbodem voor dit soort aanslagen niet worden weggenomen. En zolang wij als burgers stilzwijgend met deze 'praktijken' van onze overheden blijven instemmen, hebben wij allemaal het bloed van deze en vele andere slachtoffers overal ter wereld aan onze handen. Het is onze prijs voor onze 'welvaart'.

2 Reacties
kindval
kindval30 mrt. 2017 - 9:38

U vergeet daarbij voor het gemak even dat er ook vele aanslagen plaatsvinden in niet westerse landen....de voedingsbodem voor dergelijke aanslagen is de radicale islam.

Okke2
Okke230 mrt. 2017 - 10:28

Wat een geneuzel, ten eerste het Westen voelt zich al een hele tijd niet meer zo verheven, of tenminste dat is de verklaring die vaak gegeven wordt aan het succes van Trump, Brexit etc, een hang naar vroeger, naar toen we nog wel wat voorstelde op het internationale terrein. het Westen is langzaamaan namenlijk ingehaald door het (Verre) Oosten, Het Neokolonialisme, klinkt leuk en marxistisch maar is ook zo maar een term, de tijd waar we in leven is er een van geglobaliseerde bedrijven, het maakt in veel gevallen niet uit waar zo'n bedrijf oorspronkelijk vandaan komt, het kan bij weze van spreke net zo goed een Afrikaans, MO, Zuid Amerikaans bedrijf zijn wat aan 'onderdrukking in welke vorm dan ook' doet. En als laatse kan je als burger niet veel meer dan stilzwijgend instemmen met je overheid, tja je kan ook niet stilzwijgend demonstreren, dan doet de overheid het alsnog. Je zou middels referenda zulke beslissingen aan het volk kunnen voorleggen, nou nooit in Nederland, al win je zo'n referendum. En als allerlaatse neem je de voedingsbodem niet weg als je als overheid een ander beleid zou hebben. De voedingsbodem is gegroeid in landen die vanaf de jaren 60 een nieuwe onderklasse geimporteerd hebben (Frankrijk, Duitsland, Nederland, Belgie, UK) Dit zijn de West Europese landen waar moslim aanslagen zijn, tegelijkertijd zijn dit landen waar aanzienlijke moslim minderheden ghetto's gegroeid zijn. Volgens mij kan je gewoon kijken in welke landen die bevolkingsgroep procentueel gezien de grootse is, dat zal het land zijn met de meeste aanslagen. Noodzakelijkerwijs is dat helemaal niet het land met de hoogste 'welvaart', en ook niet het land wat de meeste slachtoffers overal ter wereld maakt.