Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bruins wuift stikstofbezwaren F1 weg: 'fantastisch om vroem te horen volgend jaar'

  •  
22-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
640px-Circuit_Zandvoort_motorsport_race_track_in_the_Netherlands_(46940292845)
Minister Bruins van Medische Zorg en Sport is niet bang dat de stikstofuitspraak van de Raad van State roet in het eten gooit in Zandvoort. Volgens hem gaat het kabinet er ‘ alles aan doen ‘ om ervoor te zorgen dat de Formule 1 in Zandvoort toch doorgaat. Dat zei de minister vanochtend in het tv-programma WNL op Zondag.
Gisteren werd bekend dat het kabinet er niet aan ontkomt om de veestapel te verkleinen en de maximumsnelheid op (snel)wegen te verlagen. Dat is de conclusie van het adviesrapport dat oud-minister Johan Remkes woensdag presenteert. Bruins wilde daar niet op reageren, maar zei:
"Het kabinet gaat er natuurlijk alles aan doen om de race door te laten gaan. Heel Nederland kijkt ernaar uit en het zou fantastisch zijn als we ‘vroem’ horen op 3 mei volgend jaar."
Cc-foto: dronepicr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (101)

Rick Hofland
Rick Hofland24 sep. 2019 - 10:20

Ik denk dat dit strategisch een hele slechte zet is van deze milieuorganisaties. Als je draagvlak bij de gemiddelde Nederlander wilt creëren voor tal van maatregelen die nodig zijn de komende jaren, dan is het niet handig om dit soort relatief weinig vervuilende verzetjes van hen af te nemen. De F1 verbieden is spijkers op laag water zoeken, het levert netto weinig op maar zet daar tegenover wel heel veel kwaad bloed. Wat mij nog het meeste stoort is dat er vanuit de milieubeweging zo weinig commentaar is op de uiterst vervuilende vakantie vluchten naar verre oorden van o.a. GL kopstukken. Dit mag allemaal blijkbaar wel, terwijl daarbij vele malen meer rommel wordt uitgestoten dan dat zo’n F1 auto in een weekend voortbrengt. En dan wordt bij de F1 ook nog eens grote stappen gemaakt qua ontwikkeling van energie terugwinnen voor de elektrische motor wat weer toegepast wordt bij consumenten auto’s. Dat kan je van die vakantie vluchten naar Afrika niet zeggen.

Karingin
Karingin23 sep. 2019 - 14:57

Het is natuurlijk niet alleen een probleem vanwege uitstoot. Die hele stad wordt platgelegd: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-tegenstanders-van-zandvoortse-formule-1-is-de-startvlag-al-gevallen~bc062bc3/

5 Reacties
Mr Ed
Mr Ed23 sep. 2019 - 17:14

Voor 1 weekend, en Zandvoort een stad noemen lijkt me erg optimistisch.

Buitenstaander
Buitenstaander23 sep. 2019 - 19:29

Laten we nu idd maar eens consequent zijn, en alles wat extra stikstof veroorzaakt aan banden leggen. Dus ook concerten verbieden, want allemaal auto's er naar toe; geen Gaypride, tenzij met fluisterboten; Koningsdag: niet doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 sep. 2019 - 7:57

Paar autoloze zondagen ter compensatie.

Karingin
Karingin24 sep. 2019 - 8:50

Abel heeft t artikel niet gelezen dus die is af Norm: prima idee!

Rick Hofland
Rick Hofland24 sep. 2019 - 10:09

Webshop aankopen ook maar meteen verbieden. Als ik zie hoe vaak per dag bij sommige buren van mij er een bestelbus stopt om een pakketje af te geven, dat is pas volstrekt overbodige vervuiling en energiemisbruik.

korheiden2
korheiden223 sep. 2019 - 13:54

Ik heb hoegenaamd niets met de F1-racerij. Maar de stikstofuitstoot van Zandvoort lijkt me toch vooral klein bier. Ik weet niet of de organisatie van het Songfestival voor meer uitstoot zorgt, of de aanstaande Koningsdag in Maastricht? Zowat alles wat georganiseerd wordt zal wel gepaard gaan met stikstofuitstoot, lijkt me.

5 Reacties
Freek3
Freek323 sep. 2019 - 16:32

Ssst, deze feitelijkheid mag je niet benoemen. Songfestivalfans, dat is goed LHGBT volk, die moet je niet zo aanpakken. Dat mag alleen met de middle aged witte mannnen van de F1-fan.

vdbemt
vdbemt23 sep. 2019 - 16:50

1 keer per 2 jaar rondjes scheuren zal wel meevallen. Maar om dat voor elkaar te krijgen. Waarom denk je dat er zoveel bouw (woning- en wegen-) projecten zijn stilgezet? Vanwege de stikstofimpact en de impact op de naaste natuur. En DAT is nu wat ervoor nodig is: enorme aanpassing van de infrastructuur. En daarmee aantasting van het duingebied. Alleen maar voor de lol. En de portemonnaie van onze huisjesmelker Pieter en nog een paar anderen. Moesten we toch maar NIET doen.

Mr Ed
Mr Ed23 sep. 2019 - 17:12

"En DAT is nu wat ervoor nodig is: enorme aanpassing van de infrastructuur." Volgens mij gaat het over een bedrag van een paar miljoen euro aan aanpassingen. Wie wel eens een begroting van een infrastructureel project heeft ingezien weet dat je daar bijna niets mee kunt doen. Bovendien wordt dat vooral geinvesteerd in openbaar vervoer. Dan kunnen onze Amsterdamse vrienden voortaan met de trein naar het strand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 sep. 2019 - 7:49

De duinen en andere natuurgebieden zijn geen geschikte plaats voor evenementen.

vdbemt
vdbemt24 sep. 2019 - 15:39

@Abel. 4 miljoen. Zeker. Er zijn grotere projecten. Maar hier hebben we het alleen over de naaste omgeving van Zandvoort. 4 miljoen is niet niets. Er gaat dus weldegelijk wat gebeuren. Hier zit geld voor het spoor NIET in. Daar had de gemeente Zandvoort nog even niet aan gedacht. Daar moeten ze, boven de 4 miljoen, ook nog 1,2 miljoen aan bijdragen.

Eric Minnens
Eric Minnens23 sep. 2019 - 10:59

Vroem? Maar dat is toch een wielrenner?

Ch0k3r
Ch0k3r23 sep. 2019 - 10:38

Ik durf te wedden dat de wekelijkse voetbalcompetitie zorgt voor vele malen meer uitstoot van stikstof.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 sep. 2019 - 10:28

Ik kan niet eens zeggen dat ik zo nu en dan niet graag naar het F1 races kijk. Dat laat echter onverlet dat ik dit een heel slecht idee vind op alle fronten en zeer belastend. Maar ja wie spreekt het Koningshuis nu tegen? Vroeger noemden we het type 'Bruins' gewoon konten-likkers. En nee dat is niet zo gezond en slecht voor het milieu!

Luneau
Luneau23 sep. 2019 - 10:03

Bizar! En dat terwijl op Terschelling net het festival Eilân door de rechter verboden is vanwege de stikstofuitstoot.

2 Reacties
Freek3
Freek323 sep. 2019 - 16:47

Tja, maar Terschelling is dan ook uitsluitend per boot te bereiken, en grotere vervuilers dan scheepvaart bestaat niet.

Klaas Punt
Klaas Punt23 sep. 2019 - 19:48

Freek, zou de consequentie dan niet moeten zijn alle scheepvaart op de Waddenzee te verbieden? Maar zolang we nog met z'n alle op de snelwegen in de file staan, elke ochtend en elke avond zou ik mij om de veerdiensten naar de eilanden geen zorgen maken. Ik vraag mij trouwens af hoe dat moet met Oerol, dat wordt "overal" op Terschelling gehouden. Lijkt mij veel groter dan dat Eilan gebeuren. En ja, ik plan daar volgend jaar weer heen te gaan........

tempest
tempest23 sep. 2019 - 8:59

Is de activiteit zelf echt zo belastend? Uiteraard zo’n auto stoot rotzooi uit, maar zal dat niet volledig wegvallen tegenover de tienduizenden bezoekers? Of tellen we dat als “normaal verkeer” ? Ik krijg de indruk dat dit meer om het symbool gaat. Zo’n grote ronkende motor met meer rauwe trekkracht dan een mens ooit nooit gaat hebben, dat straalt natuurlijk een beeld uit van “grote auto’s zijn gaaf”, en dat is niet echt passend in het ideaal beeld van kleine efficiënte elektrische autootjes van de milieubeweging. Maar volgens mij kan je je bij alle evenementen afvragen hoe “nodig” ze zijn. Dat doen we nu ook nog helemaal niet.

5 Reacties
ton14024
ton1402423 sep. 2019 - 11:15

Vroeg of laat gaat ´´hoe “nodig” ze zijn´´ meer meetellen. Met Spa om de hoek is Zandvoort niet nodig.

wegmetons
wegmetons23 sep. 2019 - 16:31

Nou, nu hoeven al die Nederlanders geen uren in de auto te zitten naar Spa maar kunnen ze met de trein naar Zandvoort. Ik zou zeggen: win-win situatie. Dichterbij én milieu vriendelijker.

Freek3
Freek323 sep. 2019 - 16:49

[Met Spa om de hoek is Zandvoort niet nodig.] Ik stel voor dat als Spa om de hoek is, dat we dan met z'n allen daar naar toe tuffen, dat zal heel wat stikstofuitstoot voorkomen, want het is een stuk dichterbij dan Zandvoort. Of???

Mr Ed
Mr Ed23 sep. 2019 - 18:17

"Vroeg of laat gaat ´´hoe “nodig” ze zijn´´ meer meetellen. Met Spa om de hoek is Zandvoort niet nodig." Dan kunnen we alle festivals, voetbalwedstrijden, Pride, carnaval, songfestival, toneelvoorstellingen, concerten etc afschaffen, want die hebben ze in Duitsland, Belgie en Engeland ook. Musea kunnen dicht, Nederlandse kranten, weekbladen, radio en tv: afschaffen! Straks komen we stikstof tekort!

tempest
tempest24 sep. 2019 - 11:34

@Ton14024 De behoefte aan prestige blijft echter ook altijd bestaan. Ik neem aan dat men het daarom hier in NL wil hebben. En wat te denken van het WK en de Olympische spelen? Het zou veel milieuvriendelijker zijn dat elke keer op dezelfde locatie te organiseren. Maar dat willen we niet. Nu worden er stadia gebouwd specifiek voor deze evenementen die later leeg staan omdat de schaal van deze evenementen zo gigantisch is dat je na afloop niets kan verzinnen om die dingen nuttig te gebruiken. Maar de vraag wat "nodig" is gaat natuurlijk veel verder. We blijven bijvoorbeeld allemaal nieuwe TV, film en muziek produceren, maar hoeveel meer is "nodig"? Wat nodig is en wie dat bepaalt is echt geen simpele vraag te beantwoorden.

chwiedijk
chwiedijk23 sep. 2019 - 8:48

Hij wil zeker een soort Bernhard van Vollenhoven zijn.

RonVa
RonVa23 sep. 2019 - 8:10

Het lijkt mij wel zo eerlijk dat wanneer we de F1 op stikstof uitstoot gaan afrekenen we de andere evenementen zoals Keti Koti, Lowlands of bijvoorbeeld Pinkpop hier ook op beoordelen. Met name Keti Koti met alle grote barbecue's lijkt mij ook best vervuilend.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland23 sep. 2019 - 10:18

De buitenproportionele vleesconsumptie op Keti Koti was mij een paar jaar terug ook opgevallen. Bijzonder gezellig evenement, maar met wat minder overmatig vlees eten is het vast nog net zp leuk.

[verwijderd]
[verwijderd]23 sep. 2019 - 6:16

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
harmmeijer
harmmeijer23 sep. 2019 - 8:56

Mijn buurvrouw gaat (met het vliegtuig) een weekend naar Milaan om te “shoppen” (gadver alleen het woord al). Dat zou ook eens verboden moeten worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2019 - 9:40

Hangt van de hobby af. Maar mijn hobby is het inderdaad niet. Ik heb ook een hekel aan winkelen.

Henri Zwols
Henri Zwols23 sep. 2019 - 10:56

@Merel Het zou beprijst moeten worden, niet verboden. Alle reizigers naar Milaan vragen wat ze daar gaan doen en als het antwoord is 'winkelen' dan de reis niet toestaan lijkt mij niet de juiste weg. Reken gewoon alle (milieu)kosten door en dan kan je buurvrouw alsnog besluiten of de trip het waard is.

Thuiszitter
Thuiszitter23 sep. 2019 - 11:49

Zo schijnt het te zijn Oma . O wee als je aan hun hobby / sport komt . Zo geef ik niets om de wintersport, bedenk maar eens hoe milieu vervuilend die hobby is door vele miljoenen beoefend. Moeten we daarom de wintersport maar verbieden .

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2019 - 20:52

Hangt er vanaf wat de "wintersport" inhoudt. Vergeleken met de sneeuwscooter is de voortbeweging mbv ski's milieuvriendelijk te noemen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 sep. 2019 - 5:01

Waarom toch die formule 1? Het kan ook beter! Wees innovaties en doe aan Formule E! Ongelofelijk spannend, obelofelijk snel, maar zwaar onderbelicht. Misschien omdat ze letterlijk en figuurlijk niet zoveel lawaai maken....... https://www.fiaformulae.com/en/championship/teams-and-drivers

8 Reacties
KM2
KM223 sep. 2019 - 7:46

Volgend jaar Nick de Vries in de FE, als de Fries (ût Snits) een beetje voorin mee gaat rijden komt de populariteit vanzelf.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 sep. 2019 - 8:05

met excuus voor de typfoutjes ;-)

RonVa
RonVa23 sep. 2019 - 8:05

Ik zou zeggen dat je beide evenementen eens moet bekijken. Dan zul je zelf zien dat het niets met geluid te maken heeft.

Jonkheer
Jonkheer 23 sep. 2019 - 8:10

Formula E is een beetje de knuffelraceklasse van de groene lobby - maar heeft vooralsnog weinig met écht race te maken. De auto's zijn relatief traag en kunnen alleen op korte stratencircuits uit de voeten omdat hun batterijen op normale circuits binnen een vloek en een zucht leeg (zouden) zijn. Als race-liefhebber kijk ik echt met enige regelmaat naar de races - vooral om Robin Frijns (en binnenkort Nyck de Vries) te zien rijden, maar het is hoogstzelden spannend. Ik denk dat je in deze discussie daarom beter niet kunt verwijzen naar de Formula E, dus, maar het gesprek gewoon moet focussen op de vraag of je de F1 wel of niet naar Zandvoort wilt laten komen.

Peter1957
Peter195723 sep. 2019 - 8:56

Speakers erop met het "Vroem" geluid?

korheiden2
korheiden223 sep. 2019 - 13:55

Denk inderdaad dat het geluid en de hele entourage het verschil maken.

Freek3
Freek323 sep. 2019 - 16:51

Lekker electriciteit opwekken in centrales ver weg, liefst in het buitenland. Dan hebben wij geen last van uitstoot. En als het even kan de chemicalien van afgeschreven accu's in India dumpen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper23 sep. 2019 - 19:41

[ Als race-liefhebber kijk ik echt met enige regelmaat naar de races – vooral om Robin Frijns (en binnenkort Nyck de Vries) te zien rijden, maar het is hoogstzelden spannend. ] Ik was ooit uitgenodigd om de Grand Prix van Catalunya bij te wonen. Ik zag Alonso vanuit de eerste positie starten en 66 lawaaierige ronden later lag hij nog steeds op eerste positie. Bo-ring. Alsof je kijkt naar drogende verf - bijzonder luidruchtige* drogende verf. Om dat nou spannend te willen noemen..

Me, Myself and I
Me, Myself and I23 sep. 2019 - 4:22

Bruins, de drugsdealer en indirecte moordenaar die mensen verbied om voor zichzelf te zorgen en zo afhankelijk te maken van veel te dure verslavende en dodelijke medicijnen.... Zegt al genoeg als hij een beslissing maakt.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons23 sep. 2019 - 16:32

Bruins als drugsdealer? Sinds wanneer is hij verantwoordelijk voor het type medicijnen wat doktoren voorschrijven? Volgens mij is dat toch echt de taak van de dokter, niet van een lid van het kabinet.

Lilian Emma
Lilian Emma22 sep. 2019 - 22:21

Heel Nederland?? Hahaha. Jawel. Het gaat voornamelijk om een paar infantiele mannen.

4 Reacties
Major2
Major223 sep. 2019 - 7:44

De GP voor volgend jaar zijn al uit verkocht en het jaar daarop ook al een flink stuk. Een paar infantiele mannen? Dacht het niet. https://www.formule1.nl/nieuws/lammers-al-35-000-kaarten-verkocht-voor-gp-van-nederland-in-2021/

Tom Meijer
Tom Meijer23 sep. 2019 - 7:53

Lijkt mij ook.

RonVa
RonVa23 sep. 2019 - 8:04

Prima dat je tegen zo'n evenement bent maar waarom moet je anderen dan voor kinderachtig uitmaken?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof23 sep. 2019 - 10:52

@Emma, U beseft toch wel dat infantiliseren/debiliseren van andersdenken meer u over dan over hen zegt?

Joop den Uil
Joop den Uil22 sep. 2019 - 21:53

het wachten is op een rapport dat leidend is van Nijpels en Samsom. Neutraal , transparant en onafhankelijk.

van Putten
van Putten22 sep. 2019 - 21:00

Ik durf er wel aan dat het aantal mensen dat de Formule 1 graag naar Nederland ziet komen veel groter is dan het aantal mensen dat Zwarte Piet graag uit Nederland ziet verdwijnen.

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer23 sep. 2019 - 7:54

Ik betwijfel dat.

RonVa
RonVa23 sep. 2019 - 8:13

Nou Tom, gezien het aantal aanvragen voor een kaartje, en de hoge (betalende) kijkcijfers zijn er best een hele grote groep F1 liefhebbers. De groep anti zwarte pieters past met z'n alleen in 2 bussen zoals we zagen bij Dokkum.

Luneau
Luneau23 sep. 2019 - 10:07

RonVa, 44% van de Nederlanders vindt dat Zwarte Piet een ander uiterlijk moet krijgen. https://nos.nl/l/2261714

korheiden2
korheiden223 sep. 2019 - 13:57

@van Putten : Knap om ook hier Zwarte Piet bij te halen. Maar ik denk eerlijk gezegd dat je gelijk hebt. Dat is niet hetzelfde als gelijk krijgen.

Freek3
Freek323 sep. 2019 - 16:52

Daar heb je op zeker gelijk in.

Sonic2
Sonic222 sep. 2019 - 19:54

Ik ben zelf groot Formule 1 fan sinds 1999. Laat de F1 a.u.b bij Zandvoort weg blijven. Je kunt er niet inhalen. Het is niet goed voor de natuur. De logistiek naar het circuit toe is een drama. 45 minuten rijden van Maastricht ligt in België een prachtig circuit. En waarschijnlijk ligt Max er toch na 1 bocht al uit. Dat doet hij ook vaak als heel Spa Franchorchamps vol zit met Oranje klanten. En de manier waarop Bruins de mensen toespreekt met zijn "vroem" maakt duidelijk hoe hoog hij de kiezers in schaalt. Rutte had het ook al over de "vroem vroem" partij. Infantiel taalgebruik. Doe toch normaal.

3 Reacties
Gefaald
Gefaald23 sep. 2019 - 5:56

Links kan hiermee lekker het grauw de vermeende domheid onder de neus wrijven. Het gewone volk (de overgrote meerderheid) wil Max immers graag door de duinen zien scheuren. Dat biedt links de gelegenheid zich weer eens van de elitaire kant te laten zien.

Jonkheer
Jonkheer 23 sep. 2019 - 8:20

@gefaald - Hoewel ik je denktrant prima begrijp, heeft dit niets met de (inderdaad soms ronduit stuitende) elitaire kant van links te maken. Maar met een gezonde discussie over natuur, milieu én welke concessies we daaraan willen doen. Laat duidelijk zijn dat ik - net als Sonic - een groot F1 fan ben en zelfs als sinds eind jaren 80 vrijwel elke race heb gezien. Maar ook ik heb mijn twijfels over deze exercitie. Tegelijk is die rigide focus op stikstof ronduit bizar.

Sonic2
Sonic223 sep. 2019 - 20:43

@ Gefaald Als je je nu ergens in verdiept( maar dat kunnen rechts nationalisten nooit) dan had je geweten dat de Nederlandse GP juist een elite speeltje is van Bernard van Oranje. Bernard van Oranje had een droom en heeft dit er door heen gedramd. Op een plek waar je de problemen kon verwachten. En als je het over elite heb dan heb je het ook over Liberty Media die na het tijdperk Ecclestone deze sport uitbaat en uitbuit. Het is wel duidelijk dat je totaal geen idee hebt waar je over praat. Maar je kan weer zonder enige kennis van zaken afgeven op links en alles wat groen is. Ik snap dat het complete falen van Baudet je niet in de koude kleren gaat zitten, maar verdiep je eerst in Formule 1 voordat je een mening vormt.

erikbos
erikbos22 sep. 2019 - 19:47

Als de race niet door kan gaan vanwege de stikstofuitspraak, dan kan in de zomer naar Zandvoort met de auto natuurlijk ook niet meer. Al die files naar het strand stoten vele malen meer uit dan die 20 raceauto's die een paar uur rondjes rijden. En hoe ziet het dan met de stikstofuitstoot op de Ginkelse heide van het weekend? Al die laagvliegende transportvliegtuigen en duizenden bezoekers met auto, Kan dat dan nog wel? Als je op die manier erin gaat zul je snel een meerderheid onder de bevolking vinden die voorstander is van het opheffen van die natuurgebieden.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer23 sep. 2019 - 7:55

Die stikstofregel is inderdaad een zegen! Houden zo.

Nico de Mus
Nico de Mus23 sep. 2019 - 8:17

@TomMeijer 23 september 2019 at 09:55 Zullen we dan maar gewoon alles verbieden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2019 - 9:48

Met nog meer van dit soort manifestaties verdwijnt de natuur vanzelf.

Mr Ed
Mr Ed22 sep. 2019 - 18:56

Eerst dat gezeur over eventuele subsidie, en nu weer over de uitstoot, Het zit links blijkbaar hoog, 1 weekendje racen per jaar.

1 Reactie
ton14024
ton1402422 sep. 2019 - 20:08

Om over zwerfafval maar te zwijgen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 sep. 2019 - 18:55

Als je 'vroem' wilt horen - of beter gezgd: 'Fruhm" - dan zet je Autobahn maar op. Mooiere autogeluiden - voortgebracht door Minimoog en ARP Odyssey - zijn zelden gehoord. Of nog beter: haal Kraftwerk volgend jaar naar Zandvoort en laat die bolides lekker staan. Vrrrrroooooeeeeemmm!

Phil2
Phil222 sep. 2019 - 18:06

Nou laten we Bruins maar eens lekker het deksel op de neus doen, net zoals eerder is gebeurd met collega Cora. F1 is best in NL, maar niet in Zandvoort. Doe maar lekker in Assen.

chwiedijk
chwiedijk22 sep. 2019 - 17:48

Schande!

Oranje2
Oranje222 sep. 2019 - 17:40

Wegenbouw, woningbouw alles ligt stil in Nederland maar voor de autohobby maken we een uitzondering. Leg dat maar eens uit aan mensen die dagelijks uren in de file staan, leg dat maar eens uit aan mensen die 12 jaar moeten wachten op een betaalbare huurwoning.

1 Reactie
jantje
jantje23 sep. 2019 - 19:59

Dat is niet uit te leggen.. Er zijn in Groningen al acht projecten stil gelegd omdat het teveel stikstof zou produceren. De treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal en verder naar Emmen kan niet doorgaan. Dus moeten mensen die met de trein van Veendam naar Emmen willen reizen, nog steeds via Zwolle. Dan ben je bijna drie uur onderweg om er te komen. met de auto ben je er in drie kwartier. Over stikstof gesproken.. . Om over werkgelegenheid maar niet te hebben.

Willem D2
Willem D222 sep. 2019 - 17:20

Een miljoen mensen hebben geprobeerd om één of meerdere kaartjes te kopen van de 100.000 die beschikbaar zijn. Dit geeft aan dat er veel mensen plezier beleven aan dit evenement. Waarom toch altijd die reflex om elkaar die pleziertjes te ontnemen? Laat Nederland aub niet het voorbeeld van Amsterdam volgen waar alle leuke dingen in naam van het milieu stuk voor stuk verboden worden.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 sep. 2019 - 4:55

@ William Ik snap het ook niet waarom mensen elkaar pleziertjes ontnemen. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om midden in de nacht lekker hard muziek op te zetten in de tuin en er ook nog wat geverfd hout bij aan te steken in de vuurkorf. Dat is toch gewoon hartstikke leuk. Ik snap dan niet dat mensen de politie bellen vanwege mijn pleziertjes. Lawaai maken en lucht vervuilen....ach ze moeten niet zo zeuren die buren. Ze nemen mijn pleziertjes af.... Schande!

madbako
madbako23 sep. 2019 - 9:08

@Willem D 22 september 2019 at 19:20 Laat Nederland aub niet het voorbeeld van Amsterdam volgen waar alle leuke dingen in naam van het milieu stuk voor stuk verboden worden. Welke leuke dingen heb je het dan over.

Babette4
Babette422 sep. 2019 - 17:12

Heel Nederland??? Vroem??? Nou neu... En over infantiel taalgebruik gesproken..

2 Reacties
Richie D
Richie D22 sep. 2019 - 20:04

Ruim een miljoen mensen is toch best een grote groep liefhebbers of heb ik het mis?

Tom Meijer
Tom Meijer23 sep. 2019 - 7:59

Ik denk dat een miljoen Nederlandse infantielen nog aan de zuinige kant is. En daar zullen best veel vroemliefhebbers tussen zitten.

rvb2
rvb222 sep. 2019 - 16:53

een groot gedeelte van Nederland ziet dat formule 1 circus liever gaan dan komen. Rot op met je irritante vroem!

6 Reacties
wegmetons
wegmetons22 sep. 2019 - 20:00

Een groot gedeelte of een klein gedeelte? Ik schat het toch eerder in als een klein gedeelte die er mordicus tegen is. Peiling van Maurice de Hond liet zien dat 53% van Nederland voorstander was, 28% tegenstander en 19% geen mening had. Dat is dus een groot gedeelte maar verre maar dan ook verre van de meerderheid. Mogen andere sporten trouwens nog wel van u? Naar de nationale voetbalcompetitie komen jaarlijks ook veel mensen met de auto naar toe, ook slecht voor het milieu. En wat te denken van de marathon van Rotterdam, hoe komen al die mensen daar? Dat eeuwige verbieden van alles wat leuk is zou op moeten houden, als je wil dat je de mensen mee krijgt met bereiken wat je wil helpt het niet om alle pleziertjes te verbieden. F1 heeft nauwelijks impact op de klimaatdoelstellingen en op de stikstofuitstoot. Voor iemand die zo graag zegt dat er veel meer moet gebeuren verbaast het mij weer dat u een computer danwel mobiele telefoon heeft, weet u niet hoeveel energie dit vreet en hoeveel aardmetalen er gewonnen worden voor de productie er van? Dan nog niet te vergeten de slavenarbeid in China!

Tom Meijer
Tom Meijer23 sep. 2019 - 8:09

Wegmetons. 53% is inderdaad een meerderheid maar beslist geen grote meerderheid. Geen mening hierbij optellen is natuurlijk 'not done', dat is een leugenachtige truc die veel wordt toegepast maar daarom niet minder leugenachtig wordt. Rijden in een auto, rijden op een paard en nog meer van dergelijke bezigheden zijn geen sport. Maar wat sporten betreft: sport is niet gezond, kijken naar sport is helemaal niet gezond en met de auto naar een sport'evenement' gaan is domweg op vele manieren ongezond. Dat veel mensen dit allemaal doen, maakt het nog niet gezond. Ik begrijp trouwens werkelijk niet waarom U zelf nog aan de computer of mobiel zit.

rvb2
rvb223 sep. 2019 - 9:47

@wegmetons: iets meer dan een kwart van de bevolking noem ik een groot gedeelte.

wegmetons
wegmetons23 sep. 2019 - 10:27

Maar rvb, moet dan alles wat een kwart van de bevolking niet wil verboden worden? Er is wellicht ook wel een kwart van de bevolking die niet wil dat er windmolens gebouwd worden, dat dan ook maar niet doen? Wat betreft de 19% optellen, dat doe ik niet. Ik spreek nergens over dat er 72% voor is. Ik zeg dat ze geen mening hebben, wat ze feitelijk zelf invullen...

rvb2
rvb223 sep. 2019 - 11:21

@wegmetons: Als alle plannen voor de F1 in Zandvoort voldoen aan de stikstof- en andere milieuregels mag het doorgaan. Uitzonderingen gaan maken voor de F1 vind ik onwenselijk, en velen met mij.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof23 sep. 2019 - 11:28

@rvb, laat ik dan maar advocaat van de duivel spelen. Een veel groter gedeelte (dan dat kwart tegenstanders van de F1) van Nederland wil Zwarte Piet zwart houden. Ook maar daar naar luisteren dan?

H.Witte
H.Witte22 sep. 2019 - 16:16

Een succesvol milieubeleid kan niet plaatsvinden zonder een mentaliteitsverandering. Het is aan de overheid daarin het voortouw te nemen. Alles wat psychologisch gezien het averechtse effect heeft op die gewenste mentaliteitsverandering moet dan ook aan banden worden gelegd.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 sep. 2019 - 10:33

Haha; aan banden!

Kruimeltjes2
Kruimeltjes222 sep. 2019 - 15:55

Het blijven VVDers

ton14024
ton1402422 sep. 2019 - 15:39

Ohh NO

fries2
fries222 sep. 2019 - 15:33

Als deze rechtse hobby al taboe is, zal het nog flink moeilijk worden.

Jabuka
Jabuka22 sep. 2019 - 15:27

"Heel Nederland kijkt er naar uit", "Heel Nederland kijkt er naar uit" Wat een pertinente leugen. Ik zweer iedereen, zoek het nu eens helemaal uit hoeveel procent van de bevolking dat ook vindt. Zeker niet heel Nederland. Ik ben er gevoelsmatig van overtuigd dat je niet verder komt dan een 33%.

Klaas Punt
Klaas Punt22 sep. 2019 - 15:25

Heel Nederland? Volgens mij kijkt een groot deel uit naar betaalbare woningen die met de stikstofbarriere niet gebouwd kunnen worden. (en ik kijk een beetje uit naar de val van het kabinet, sorry Jesse).

Dr. No
Dr. No22 sep. 2019 - 15:24

Volkspartij voor VroemVroem en Democratie. Wat een treurnis dat dit stemmen trekt.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet22 sep. 2019 - 14:16

Nou, als dat gebeurt dan krijg je precedentwerking: dan mogen de bouwplannen TOCH doorgaan :-) Mee eens of niet: er is woningnood. Maar er is ook vernietiging van onze natuur, en dat laatste zou ik prioriteit geven. Uit respect voor jezelf

1 Reactie
Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet22 sep. 2019 - 14:17

met dat "laatste" bedoelde ik de bescherming van de natuur, niet de vernietiging

Wilma3
Wilma322 sep. 2019 - 14:10

Waarom zou je je druk maken om het milieu als het om zoiets belangrijks als de formule 1 gaat! Daar moet natuurlijk alles voor wijken. Formule 1 is de eerste levensbehoefte voor wie dat even vergeten was...

wegmetons
wegmetons22 sep. 2019 - 14:03

Wat is nu precies het stikstof probleem van een F1 gp op Zandvoort? de uitstoot van die auto's ten opzichte van wat wij dagelijks met zijn allen uitstoten is totaal maar dan ook totaal verwaarloosbaar.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser22 sep. 2019 - 14:02

Die man is volstrekt krankzinnig, dit is erg slecht voor het klimaat!

Salama.
Salama.22 sep. 2019 - 13:44

De races gaan wel door maar de wagens mogen niet harder dan 100km/h. Het publiek wordt gevraagd regelmatig heel hard Vroem!Vroem! Te schreeuwen zodat Bruins ook tevreden is.

Thuiszitter
Thuiszitter22 sep. 2019 - 13:34

Tuurlijk behoort dat gewoon door te gaan, ik kon helaas geen kaartje bemachtigen maar kijk er naar uit om het spektakel live op tv te volgen.

Tom Meijer
Tom Meijer22 sep. 2019 - 13:20

Schandalig en beschamend dat dit zomaar kan. Die baan had jaren geleden al gewoon helemaal opgeruimd moeten zijn.