Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Bruggen slaan

  •  
29-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Exit #OS2028 en 7 andere zaken over sport in het regeerakkoord PvdA-VVD
We hebben een regeerakkoord en op bladzijde 25 komt de sport aan bod. Acht alinea’s en nog ergens eerder in de tekst, wat beter verstopt, aandacht voor Sportimpuls en het Jeugdsportfonds.
Belangrijkste nieuws is toch wel dat het kabinet de wens voor het binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028 niet meer ondersteunt. Mooie opsteker is het “streven naar” meer uren gymnastiek in het primair onderwijs: meer gym op school.
Uit het regeerakkoord :
Sport brengt mensen bij elkaar en is van groot maatschappelijk belang. Kinderen verwerven belangrijke sociale vaardigheden. Voldoende en veilig sporten houdt jonge en oude mensen fitter en gezonder. We willen dat meer mensen kunnen sporten en bewegen in hun eigen omgeving. Er zijn nog veel mogelijkheden om de openbare ruimte beter te benutten.
– We bevorderen samenwerking van gemeenten, bedrijven, scholen en sportverenigingen. – Met gemeenten willen we bevorderen dat er bij de aanleg van nieuwe wijken voldoende ruimte voor sport en bewegen is. – Het kabinet streeft naar meer gymlesuren per week in het primair onderwijs. – Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie en hebben een positieve uitstraling naar de breedtesport. Het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen brengt echter veel financiële risico’s met zich mee. Hiervoor is weinig draagvlak in de samenleving in een tijd van crisis en bezuinigingen. We onderschrijven de ambitie om de Nederlandse sport op Olympisch niveau te brengen, zonder de Olympische Spelen naar Nederland te willen halen. – Sporten en als toeschouwer aanwezig zijn bij wedstrijden moeten veilig zijn. Helaas zijn er nog altijd te veel mensen die sport voor anderen verpesten. Voetbalhooligans worden daarom hard aangepakt. – Verbaal en fysiek geweld op of om het sportveld verdient een strenge straf. Ook sportbonden en sportverenigingen hebben hier een taak. – Mochten de loterijen de komende jaren meer omzet maken, dan zal de extra afdracht ten goede komen aan de sport.
De langste alinea is ook de meest spraakmakende: de Nederlandse Olympische droom moet in de koelkast of waarschijnlijker naar het mortuarium. De vele miljoenen euro’s die hieraan verspijkerd werden, krijgen hopelijk een tastbaar vervolg in het “naar Olympisch niveau brengen” van de Nederland.
Verder valt op dat het streven bestaat om meer gym op school te krijgen. Als dit het wisselgeld is voor het einde van onze Olympische ambities, dan kan ik daarmee leven. Op bladzijde 53 wordt als onderdeel van een pakket van €344 miljoen dit streven met middelen ondersteund. Het uitbouwen van Sportimpuls en het behoud van de subsidie voor het Jeugdsportfonds (bladzijde 6) wijzen eveneens in de goede richting.
De teksten over het hard aanpakken van geweld op of naast het veld, spreken voor zich en hoewel de inkt van een aantal wetten op dit gebied nauwelijks droog is, zullen weinig mensen hiertegen zijn. Ook de opmerking over loterijen zal weinig mensen echt aanspreken. Opvallender is wat er verderop over betting gezegd wordt: we moderniseren het kansspelbeleid.
Verder lees ik vooral wollige taal over de heilzame werking van sport in wijken en de bruggen die ook in de sport gebouwd moeten worden (samenwerking achter bullet 2).
Ik geloof heel erg in sport en zie altijd wat sport voor mensen kan betekenen. De panacae voor integratie en tegen obesitas is het echter niet. De invulling van vooral deze alinea’s vraagt om bijpassend geld en vooral echte (ook fysieke) ruimte voor vernieuwing.
Mijn belangrijkste punt bij dit verpolitiseren van sport blijft nog altijd: sport moet leuk blijven. Zowel om te doen, om te kijken als om te organiseren. Te veel heilig moeten ook al is het voor zulke mooie zaken als gezondheid en de samenleving, draagt daar niet aan bij.
Dit artikel verscheen ook op SportNext
Meer opinies over het regeerakkoord:

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

rgeurtsen
rgeurtsen29 okt. 2012 - 17:11

Het sportbeleid, tja de score qua grote toernooien is goed. Weg met die Olympische Spelen. Geweldig besluit. Politici laten zien dat ze de onzin van domme Willem bij Mart Smeets op tv, in London, niet geloven. Het idee dat een olympische spelen een oriëntatie punt voor infrastructuur, e.d. opleveren was al zooooo dom, en bleef onbekritiseerd, maar is nu gelukkig zonder hem voor lul te zetten van afel geschoven. Dikke Willem gaat nu in de achteruit stand, die mag lekker skiën in Argentinië. De volgende initiatieven zijn lucht want niet ingevuld via operationele beïnvloedings of beslissingsmacht, beleid of budget-reserveringen 1) We bevorderen samenwerking van gemeenten, bedrijven, scholen en sportverenigingen - welke soort maatregelen de rijksoverheid hier kan doen is mij een raadsel. 2) Met gemeenten willen we bevorderen dat er bij de aanleg van nieuwe wijken voldoende ruimte voor sport en bewegen is. Wat een onzin. Het gehele ruimtelijke ordeningsbeleid is door CDA en VVD verkracht en naar de kloten geholpen en de PvdA kiest ervoor om hiertegen geen actie te ondernemen. Er is geen enkele manier waarop dit beïnvloed kan worden, al is het alleen maar omdat er nauwelijks nieuwe wijken bijkomen... lachertje dus. 3) Het kabinet streeft naar meer gymlesuren per week in het primair onderwijs. Belangrijk en nuttig, helaas de financiën zijn nog niet gealloceerd. Daarom staat er ook 'streeft naar meer'. 4) Topsportevenementen kunnen waardevol zijn voor de Nederlandse economie en hebben een positieve uitstraling naar de breedtesport. Onder de onzinnige niet waar te maken noemer dat topsportevenementen een positieve uitstraling hebben op de breedtesport worden er verder luchtbellen geblazen. Nederlandse sport op Olympisch niveau te brengen? wat bedoelen ze... 5) - Verbaal en fysiek geweld op of om het sportveld verdient een strenge straf. Ook sportbonden en sportverenigingen hebben hier een taak. Gemakkelijk veiligheids en fatsoenslullen... de overheid moet hier zelf harder optreden, de sportbonden laten te weinig zien. 6) - Mochten de loterijen de komende jaren meer omzet maken, dan zal de extra afdracht ten goede komen aan de sport. Ja en... Nuttige beleidspunt is: a) Sporten en als toeschouwer aanwezig zijn bij wedstrijden moeten veilig zijn. Helaas zijn er nog altijd te veel mensen die sport voor anderen verpesten. Voetbalhooligans worden daarom hard aangepakt. Laat maar zien... ik hoop het. Voor diegenen die interesse hebben in politiek... het regeerakkoord bevat honderden van dit soort statements die niet of nauwelijks KUNNEN gebeuren.