Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brug

  •  
27-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
brug

© Bron: Ney & Partners

Een brug rolstoelvriendelijk maken zou te duur zijn, zegt de gemeente. Vreemde redenatie als het gaat om een brug die nog helemaal niet bestaat. Bedenk gewoon een betere brug.
Ik kijk nog eens goed naar de tekening van de brug. Een stevig ding is het waar je ook gemakkelijk overheen kan rollen. Ik zie tenminste een kar met houten wielen, getrokken door paarden. Ja, ze konden wat, die Romeinen. Bijna twee millennia geleden legden ze een brug over de Waal die zo op het oog extreem toegankelijk was. Voor iedereen.
Anno 2021 blijkt dat een stuk lastiger. O ja, hij is fancy, de nieuwe voetgangersbrug over de ingang van de Nijmeegse Waalhaven. Een prachtige catwalk voor sportieve meisjes die in witte fladderjurken hun hond uitlaten, zie ik op de artist impression. Heel esthetisch tegen een strak blauwe lucht. Echt een eyecatcher voor de stad.
Jammer alleen dat die prachtige brug nu al een symbool van uitsluiting is. Want honden mogen dan welkom zijn; aan ouderen met een rollator, vaders met kinderwagens of aan ons – mijn zoon die ik in zijn fleurige rolstoel graag zou voortduwen over zo’n kekke brug – is niet gedacht. Een brug rolstoelvriendelijk maken zou te duur zijn, zegt de gemeente. Vreemde redenatie als het gaat om een brug die nog helemaal niet bestaat. Bedenk gewoon een betere brug.
Het argument dat mensen met een rolstoel of rollator best een stukje om kunnen lopen, is helemaal idioot. Die zijn namelijk slecht ter been.
Feit is dat de ontwerpers een schitterende brug schetsten waar mindervaliden alleen naar mogen kijken. En daar zit ’m mijn ergernis. Ik wil niet het gevoel krijgen dat alles wat hip en cool is, eigenlijk niet voor ons is. Dus een klein advies als de brug terug naar de tekentafel gaat: kijk eens naar die prachtige artist impression van Peter Nuyten van de eerste brug over de Waal. De Romeinen wisten het al. Bruggen zijn om te verbinden, niet om uit te sluiten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Eric Minnens
Eric Minnens28 jun. 2021 - 13:13

"Een brug rolstoelvriendelijk maken zou te duur zijn, zegt de gemeente. Vreemde redenatie als het gaat om een brug die nog helemaal niet bestaat. Bedenk gewoon een betere brug." ? Even afgezien van de emotionele steun die ik Annemarie bereid ben te geven... Bovenstaande redenering is natuurlijk zo krom als... een brug. Maar goed, "bedenk gewoon een betere brug" ja, hoe veel duurder die ook is in verhouding tot het bestaande ontwerp!! Of is Nijmegen zo'n armoedige stad, meneer Bruls?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 jun. 2021 - 11:31

mee eens ik ben een paar jaar vader met kinderwagen geweest en nog een jaar vader met fietskar en ik kan u vertellen dat je dan merkt hoe weinig rekening er wordt gehouden met wielerige types . In die tijd voerde mijn gemeente campagne tegen fietsen die op stoepen geparkeerd stonden - voor hen hoefde ik echter nooit gevaarlijk de weg op - auto's die op de stoep stonden - dat was pas een ramp (en wist u dat buschauffeurs ook schijt aan kinderwagende vaders hebben, zelfs als die bij zebrapaden staan_?!)

1 Reactie
adriek
adriek28 jun. 2021 - 13:49

"en wist u dat buschauffeurs ..." Geldt dat niet voor een schokkend deel van de chauffeurs? Al dan niet professioneel op de weg? Van gewone burgers kun je onbeholpen gedrag verwachten - misschien kennen ze de regels niet meer zo goed, of hebben ze gebrek aan ervaring, maar van professionals mag je professioneel gedrag verwachten.

adriek
adriek28 jun. 2021 - 9:05

"De voetgangersbrug is ontworpen door architectenbureau Ney & Partners en is van staal. Dat bureau is onder meer gespecialiseerd in bruggen en ontwierp ook stadsbrug De Oversteek en de Lentloper, de brug tussen Lent en Veur-Lent." [De Gelderlander] Het bureau kan dus echt wel rol-vriendelijke bruggen maken, en lijkt ook in dit geval serieuze pogingen gedaan te hebben. Het argument dat een lift niet zou passen snap ik niet goed, maar er vanuitgaande dat de mogelijkheden serieus overwogen zijn moet je soms ook erkennen dat iets (praktisch) niet kan. De brug laag maken, zoals genoemde brug over de Waal zou een optie zijn, maar dan sluit je alle zeilschepen uit die van de havengebruik zouden willen maken, en uitsluiten willen we niet. Dan maar geen brug, met als argument: als wij er niet over kunnen, dan niemand?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 jun. 2021 - 8:25

Een pontje lijkt me een goede oplossing en voor Job veel leuker.

1 Reactie
adriek
adriek28 jun. 2021 - 13:50

Dat lijkt inderdaad een prima oplossing. Levert ook nog leuke 'melkert' baantjes op.

Ch0k3r
Ch0k3r28 jun. 2021 - 5:56

Begrijp de schrijfsters maar vind dit toch was lastig. Als je als minder valide overal toegang tot zou moeten hebben, moeten we elk bospad in NL dan ook bestraten? Trouwens. Alleen vanwege het ontwerp zou ik al tegen de brug zijn. Lelijk. En het computerplaatje is te glanzend. Compleet onrealistisch. Het gaat een lelijke metalen brug worden die met het jaar lelijker wordt.

4 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r28 jun. 2021 - 5:57

*schrijfster *wat lastig

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 jun. 2021 - 11:34

Beste Choker Bij ons hebben ze een enorm bos aangelegd . Prachtig zult u denken. Het is echter niet zomaar een bos , het is een heel bijzonder bos die namelijk geheel toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Hoe ze dat gedaan hebben? Nou er zijn een paar fietspaden en geen enkel bospad zodat eigenlijk niemand het bos in kan. Slim hè?! Maar wat die brug betreft .Ik zie traptreden . Ze kunnen best een treeloze strook maken of geen traptreden .

Ch0k3r
Ch0k3r28 jun. 2021 - 12:16

@Griezel Succes om met een rolstoel omhoogf te gaan op een helling van minstens 30 graden. En een fietspad etc is iets anders. Je hebt een verdomd goede rolstoel nodig om over de veluwe heen te gaan. Veel wandelpaden zijn onverhard. Wat ik bedoelde is, is dat men rekening dient te houden met, indien mogelijk. De gemiddelde brandtrap in een flatgebouw (die metalen dingen aan de buitenkant) zijn ook niet heel rolstoelproof bijvoorbeeld.

Ch0k3r
Ch0k3r28 jun. 2021 - 12:17

Die 30 graden is mss wat overdreven ;)

Pater
Pater28 jun. 2021 - 1:32

Ik ben het wel met je eens Annemarie, maar die vergelijking met de Romeinen gaat mank. De huidige binnenschepen zijn veel hoger dan toen; een mast kun je nog laten zakken, een heel schap niet. De brug moet dus ook hoog worden, tenzij je er een ophaal- of zwenk- of hefbrug van maakt. Dat lijkt me dan ook de oplossing. Duurder, ongetwijfeld, maar een brug is er voor iedereen lijkt me.

Ewout Pool
Ewout Pool27 jun. 2021 - 23:11

Maar is de beste optie niet gewoon GEEN brug? Blijkbaar kun je prima aan de overzijde komen met een kleine omweg, en ook met andere vervoermiddelen dan de benenwagen. Een brug enkel voor voetgangers klinkt als een prestigeproject. Rare actie van deze GroenLinks wethouder.

Greendutch
Greendutch27 jun. 2021 - 18:53

vreemd, ik dacht dat jaren geleden de strijd al gestreden was toen de aangepaste trottoirs ingericht werden. toen winkeliers hun winkels, musea hun doorloop, (pret)parken hun beleid aanpasten aan 'toegangsvriendelijk voor iedereen.' schakel ook de minister voor invalidenzaken eens in.

ValsPlat
ValsPlat27 jun. 2021 - 13:09

Een brug moet niet alleen verbinden maar ook het scheepvaartverkeer indien mogelijk ongehinderd laten plaatsvinden. Een optie is dan natuurlijk een dure hefbrug. Als ik naar de artist impressie kijk dan zie ik een trap. Een helling die de trap één op één vervangt is te steil voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Een minder steile helling vergt ofwel veel meer ruimte of de vrije doorgang voor het scheepvaartverkeer wordt beperkt. Meer ruimte maakt de brug duurder. De redenatie van de gemeente is dus niet zo vreemd.

8 Reacties
Zandb
Zandb27 jun. 2021 - 15:04

Vals Plat (Wat toepasselijk in dit verband.) Een brug moet aan bepaalde eisen voldoen. Een van de meest logische eisen lijkt mij dat iedereen van die brug gebruik kan maken. Wie wil uitleggen, dat zoiets 'onmogelijk' is, die is niet goed bij het hoofd. Waar we voor kiezen, dat is een ander verhaal. Maar wanneer we voor deze brug kiezen, dan kiezen we er bewust voor dat lang niet iedereen van die brug gebruik kan maken. En het is maar de vraag wat een rechter dan van een dergelijke discriminerende keuze vindt. (Denk aan een openbaar gebouw dat niet toegankelijk is voor mensen, slecht ter been of met een rolstoel.)

ValsPlat
ValsPlat27 jun. 2021 - 19:30

Zandb (ja, ik zag ook dat mijn account toepasselijk is voor dit onderwerp), Ik reageer op de uitspraak van Annemarie: "Een brug rolstoelvriendelijk maken zou te duur zijn, zegt de gemeente. Vreemde redenatie...". De gemeente zal met de beschikbare middelen een zo breed mogelijk publiek van dienst willen zijn. In dit geval met een voetgangersbrug. Trouwens, belachelijk dat fietsers er geen gebruik van kunnen maken met zo'n trap! En laten we de bromfietsers niet vergeten en de scootmobiels. En waarom staan we geen auto's toe en vrachtwagens? Allemaal faciliteren? De BESCHIKBARE MIDDELEN zijn beperkt. Teveel uitgeven leidt tot hogere OGB tenzij je tol gaat heffen. Zuinig zijn met beschikbare middelen is geen vreemde redenering. Begrijp me niet verkeerd, ik gun rolstoel- en rollatorgebruikers van harte de korte (veiligere) route naar de andere oever. Maar laten we het eens omdraaien. Indien er geen geld is om de brug geschikt te maken voor rolstoel- en rollatorgebruikers en fietsers, moet de gemeente dan afzien van het bouwen van zo'n brug?

Ewout Pool
Ewout Pool27 jun. 2021 - 23:20

Ja! Natuurlijk moeten ze dan afzien! Je bouwt een brug voor je AL bewoners, niet voor een gedeelte ervan. En als deze brug te duur is om door ALLE bewoners gebruikt te worden dan moet hij er niet komen. Die beperkte middelen zijn namelijk opgebracht door ALLE bewoners. Bovendien vrees ik dat deze wethouder zich vergist: in die nieuwbouwwijk van hem zullen veel jonge gezinnen komen te wonen. 3x raden waar die hun babies in vervoeren....

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jun. 2021 - 4:38

Een rollator en/of rolstoelgebruiker is gewoon een voetganger. Het is pure onzin. Het gaat er om wat een gemeente er voor over heeft.

Zandb
Zandb28 jun. 2021 - 6:27

Vals Plat Ik begrijp wel wat u beweert. Ik denk zo: Het gaat om de vraag of het mogelijk is en brug te maken waar iedereen gebruik van kan maken. En dat kan. Wanneer het een kwestie van geld is, om daarvoor niet te kiezen, dan - vind ik en de rechter misschien ook - discrimineert de gemeente. Of er komt dan inderdaad geen brug of een die voor iedereen uit de doelgroep toegankelijk is.

Pietje Puk 81
Pietje Puk 8128 jun. 2021 - 7:46

Hoi Vals Plat, Ik ben het met je eens. Dit staat ook allemaal vermeld in het originele artikel. De brug was al ingetekend en gebudgetteerd Een hefbrug, zou vanwege het drukke scheepvaartverkeer ter plaatse teveel openstaan. 2 liften waren en te duur en konden, in verband met nabijgelegen terrassen, maar aan 1 kant gerealiseerd worden. Een vlakkere helling kon niet vanwege ruimtegebrek. Dus dan kun je heel hard zeggen, dan maar geen brug, maar soms, mag je je als minderheid, ook erbij neerleggen dat niet alles gaat zoals jij graag wild. Het is nu eenmaal geven en nemen in deze wereld. Groetjes, Pietje

ValsPlat
ValsPlat28 jun. 2021 - 8:51

@E-Wood Dus als ik geen gebruik kan maken van het openbare zwembad dan mag mijn gemeente het niet subsidieren? Gelukkig woon ik niet in zo'n gemeente.

Zandb
Zandb29 jun. 2021 - 10:32

vlas plat Dat kunt u zo niet stellen. Dat is onzin. De gemeente heeft de plicht om een openbaar gebouw zo openbaar mogelijk te houden. Zo lang de gemeente zich in voldoende mate aan die inspanningsverplichting heeft gehouden dan is er niets aan de hand. Maar ik denk echt, dat puur financiële overwegingen in die moeilijke afweging een heel lastig punt zullen blijken te zijn.

vdbemt
vdbemt27 jun. 2021 - 11:42

Werkelijk. Te stompzinnig voor woorden. 'Catching the eye' is belangrijker dan de functie van de brug: mensen de mogelijkheid bieden aan de ander kant te komen. Ronduit discriminerend dit, door de gemeente. En een beetje architect kan toch ook iets bijzonders bedenken waar iedereen overheen kan!!!!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jun. 2021 - 4:39

vdBemt Zo gaat het overal. Denk aan megalomane projecten die overal doorgevoerd worden en ook nog maar alleen voor de happy few.