Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Broodje Gezond' bijna nooit gezond

  •  
09-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brood_300.jpg
Consumentenbond kraakt samenstelling 'health-snack'
Ze heten broodje Gezond en je zou als argeloze consument dan ook denken dat ze gezonde voeding bevatten. Helaas. De Consumentenbond bestelde bij 40 zaken Broodjes Gezond en constateert na onderzoek: ‘vaak alles behalve een gezonde keuze’.
Sommige broodjes bevatten evenveel brood als 3 tot 4 boterhammen, zijn dik belegd en bevatten maar liefst 5 gram zout, omdat zowel brood, kaas en ham relatief rijk aan zout zijn. Daarmee zijn het regelrechte zoutbommen, die het advies om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten, vrijwel onhaalbaar maken. Ook bieden veel verkopers geen keuze tussen wit of bruin brood. Door een bruin broodje te nemen en dat te laten beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas kunnen consumenten hun broodje gezond een stuk gezonder maken.
Het beste broodje gezond troffen de onderzoekers aan in Haarlem bij lunchroom Formidabel. “Het forse broodje is rijkelijk belegd met kaas, ham en ei, met daarop 150 gram rauwkost met dressing.” Het belabberdst was een broodje van Bakker Boonzaaijer uit Nieuwegein met slechts 16 gram groente.
25380448_55fbc10825_m

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 aug. 2013 - 12:53

Dat je geen Nederlandse Ham eet (dat is geen vlees maar protïene, smaakstoffen, water en lijm) en dat kaas te vet is om te eten, dat slappe komkommer en sla bezig is te vergaan, dat witbrood niet gezond is, dat is een open deur. Dus inderdaad, nog nooit een broodje gezond gegeten in de veronderstelling dat dat gezond zou zijn. We hebben weer heel veel onderzoek gedaan en als enig nieuws daaruit gekregen dat ons onderzoek is afgerond...

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder9 aug. 2013 - 12:53

["Het forse broodje is rijkelijk belegd met kaas, ham en ei, met daarop 150 gram rauwkost met dressing."] Ik vraag me af hoe fors dat broodje wel niet is. 150 gram groente (sla?) op een broodje? Ik neem aan dat die groente ook nog vers is. Op die foto zie ik wel veel ei maar weinig groente.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2013 - 12:53

" Door een bruin broodje te nemen en dat te laten beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas kunnen consumenten hun broodje gezond een stuk gezonder maken." De consumentenbond loopt ook nog 40 jaar achter. Het omgekeerde is waar. Bruin brood is nog ongezonder dan witbrood. Het bevat meer van het giftige lecitine. "“Lectines, die eiwitten zijn die overal in het plantenkoninkrijk voorkomen, worden erkend als de voornaamste antinutriënten in voedsel. Lectines in granen zijn tarwekiem agglutinine (WGA). Het kan verterings/absorptie activiteiten verstoren en het kan de balans van de bacteriële flora veranderen hetgeen problemen kan veroorzaken met normaal darmmetabolisme. Het potentieel om de menselijke gezondheid te verstoren is groot." De Gevaren van Tarwelectine Wat is precies het potentieel van lectines om je gezondheid te ontwrichten? Hier zijn voorbeelden van de gevaren waarover je hier meer uitgebeid kunt lezen: · Pro-Inflammatoir: WGA lectine stimuleert de synthese van pro-inflammatoire chemische boodschapstoffen, zelfs bij kleine concentraties. · Immunotoxisch: WGA lectine kan binden met witte bloedcellen en ze activeren. · Neurotoxisch: WGA lectine kan de bloed-hersenbarrière passeren en zich hechten aan de beschermende coating om je zenuwen die de myeline schede heet. Het is ook in staat om zenuwgroeifactor te remmen die belangrijk is voor de groei, het onderhoud en het overleven van bepaalde target neuronen. · Cytotoxisch (Toxisch voor cellen): WGA lectine veroorzaakt mogelijk geprogrammeerde celdood. " http://hormonaledisbal.forum2go.nl/waarom-tarwe-niet-goed-is-t1204.html Verder is meer groente en minder kaas en vlees funest voor de gezondheid. Groenten verstoren de darmfunctie en hebben bijna geen nuttige voedingswaarde voor mensen en vlees en kaas bevatten juist superveel voedingswaarde zoals eiwitten en mineralen.

4 Reacties
HomoRidenti
HomoRidenti9 aug. 2013 - 12:53

Maar wie eet er dan ook zijn bonen en aardappelen rauw en zijn brood ongebakken?

eeweew
eeweew9 aug. 2013 - 12:53

Tegen deze bak onzin is echt niets te beginnen.

HomoRidenti
HomoRidenti9 aug. 2013 - 12:53

De meeste lectines in groenten zijn gewoon heilzaam. In peulvruchten, aardappelen en granen zitten inderdaad giftige lectines. Bij verhitting (15 minuutjes koken, roosteren, of stomen) verliezen die hun giftige eigenschap. En dat verhitten doet de mens al twee miljoen jaar, dus u loopt best wel een tijdje achter de feiten aan. Dat verhitten zorgt er ook nog eens voor dat wij met ons korte darmgestel voedingsstoffen beter opnemen. Verder is het zo, omdat u zo gek bent op een eitje blijkbaar, dat 80% van de wereldwijde levende have, gevolgte is ic kippen en hanen. Nu weten we dat de kippen allemaal in de batterij verdwijnen en het zg kipfiletje eigenlijk een haan is. Om uit één haan voldoende voedsel voor één persoon halen moet er een hoeveelheid graan in. Die hoeveelheid is een constante en die noemen we X. Met X kun je ook broden bakken en daarvan kun je 7 personen voeden. X kun je ook laten ontkiemen, en dan kun je 20 personen voeden. Bij de eierenproductie wordt het nog waanzinniger, omdat je dan deze hoeveelheid granen steekt in maar één eitje per dag. Da's dus helemaal inefficiënt. Voordeel is dan wel weer dat je die kip aan het einde van zijn leven in de soep kunt stoppen. Om het nog een beetje nut te geven. En ziedaar het hele probleem. Het grootste deel van het landbouwareaal wordt ingezet voor diervoeder, en dan met name de granen voor het pluimvee. Erger wordt het nog met het telen van omnivoren zoals varkens. Waar kippen nog toe kunnen met alleen maar granen, moeten deze dieren een gevarieerder voedselpallet krijgen. Voornamelijk op tapioca of maisbasis. Water heb ik in dit verhaal nog niet vernoemd, maar 97% van het gewonnen water, wordt ingezet in de landbouw en veeteelt. Echter waar de landbouw af en toe een gratis regenbuitje ontvangt, lurkt de veeteelt dagelijks grote hoeveelheden aan de kraan. En dan laat ik de grote hoeveelheden stront die kippen, varkens en runderen uitpoepen, nog buiten beschouwing. Als u pleit voor meer dierlijk en minder plantaardig voedsel, dan raad ik u aan eens uw gebit te bekijken. Wij hebben inmiddels een tot omnivoor omgebouwd planteneters gebit, maalkiezen en geen kniptanden zoals bijv bij een hond. Het is dat u niet uw darmen kunt bekijken, maar ook die zijn in dit licht bezien interessant. Te kort voor een planteneter, te lang voor een vleeseter. Omnivoor dus. We weten dat Australopithecines al dik 2 miljoen jaar geleden vlees aten, en dat vanaf die tijd ons hersenvolume zeer snel is gegroeid. Maar wat vaak wordt vergeten, is dat we de miljoenen jaren daarvoor alleen maar plantaardig aten. Dus dat fabeltje dat de mens niet goed is ingesteld op plantaardig voedsel is gelul. Plantaardig eten doen wij al sinds we eukaryoten zijn geworden, dus zo'n beetje 2 miljard jaar.

HomoRidenti
HomoRidenti9 aug. 2013 - 12:53

Ohja dat vergat ik nog even: eiwitten bevatten op de keper beschouwd juist vrij weinig voedingswaarde. Koolhydraten zijn de werkelijke kampioen voedingswaarde.