Joop

Broekie Jordan Peterson

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Online258sm

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Libertain
Libertain4 nov. 2018 - 8:27

“All resistence is futile”, The Jord’s are coming. En het is allemaal in Fairview, Canada begonnen.

1 Reactie
BobaFett
BobaFett4 nov. 2018 - 10:22

Be afraid, be very afraid...????

Hank Nozemans
Hank Nozemans3 nov. 2018 - 21:06

Iemand met het CV van Peterson zo neerzetten en dat gepaard met ongefundeerde beschuldigingen, is redelijk sneu. Heeft hij vroeger je knikkers afgepakt?

Quibus2
Quibus23 nov. 2018 - 19:40

Hij heeft ook nog een probleem met klimaatwetenschappers. Ook allemaal neo-Marxisten natuurlijk. Wat een geluk heeft rechts toch, dat ze niet één maar maar liefst twee van deze topwetenschappers, van alle markten thuis, ware Uomini Universali, in hun gelederen hebben. Misschien moet hij eens een boek schrijven met pedantje Baudet. De glorierijke overwinning op al die enge neo-Marxisten kan dan niet meer ver weg zijn...

Erik1976
Erik19763 nov. 2018 - 12:56

Dit is waar iedereen de mist ingaat. Meteen op de man spelen zonder de context van zijn uitspraken te lezen: hij schermt voornamelijk met veldwerk, onderzoeksresultaten. Hij is niet veel meer dan die ene klinisch psycholoog die als eerste geen zin had om met de emotionele waan van de dag mee te buigen. Wat hij verder aandraagt in zijn lezingen is redelijk standaard in zijn vakgebied. Om je daar nou zo druk over te willen maken; psychologen die onderzoeksresultaten publiceren belachelijk willen maken zegt veel te veel over jezelf. Glad ijs.

M7
M73 nov. 2018 - 12:38

Misschien gewoon eerst eens lezen waarover deze meneer het heeft, vooraleer hem te veroordelen/ weg te zetten: blijkbaar is voor velen die Peterson als een demoon wegzetten " wrok een belangrijke drijfveer". Ook voor onze cartoonist ? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/02/wrok-is-een-heel-belangrijke-drijfveer-a2753765#/handelsblad/2018/11/03/#108

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 nov. 2018 - 6:31

Heeft de cartoonist überhaupt iets gelezen of de, in zijn ogen blijkbaar misogyne racist, eens kritisch beluisterd? Ik beschouw mijzelf als een links-liberale feministe, en kan me opvallend vaak vinden in de uitingen van Peterson. Maar misschien is dat omdat ik begrijp dat er een verschil is tussen de psychologie van gemiddelden, en de psychologie van het individu - en daartussen zou Peterson naar mijn smaak wel eens explicieter onderscheid mogen maken: Wat in doorsnee voor vrouwen geldt, hoeft niet op mij van toepassing te zijn, maar het is wèl logisch dat de aannames van de buitenwereld door die gemiddelden gekleurd worden. En dus zal ik weerstand ontmoeten op de vlakken waar ik afwijk. De vraag is of mijn keuzes in overeenstemming zijn met mijn geweten (vooropgesteld dat ik geestelijk gezond ben), zo ja, zou het worst moeten zijn wat de buitenwacht vindt. Dat heet volwassen-zijn en je verantwoordelijkheid nemen. En dat is waar Peterson op hamert: vecht niet tegen de windmolens, concentreer je op jezelf, neem de verantwoordelijkheid en accepteer dat het leven niet rechtvaardig is. De menselijke natuur is het om te werken met stereotypen en angst te koesteren voor het onbekende (xenofobie), hoe lastig dat het je, in de interactie met anderen, ook kan maken. Alle kans dat je zelf ook niet vrij bent van deze makke! Stop met wijzen op andermans splinter, trek die balk uit je eigen oog, en ga aan de bak, maak er wat van. Ik kan dat alleen maar toejuichen.

1 Reactie
Mormel2
Mormel23 nov. 2018 - 9:27

Ik was als blanke man in het begin zeker van Peterson gecharmeerd maar hoe meer ik mij in hem verdiepte hoe meer afkeer ik kreeg voor zijn conservatieve overtuiging. Ik ben het op politiek vlak dan ook totaal oneens met deze man. Maar deze cartoon gaat totaal voorbij aan de waarheid. Ik heb hem nooit kunnen betrappen op een van deze drie punten. Vooral van punt drie wordt ik zo moe. Hij heeft gezegd dat als een transgender student naar hem toe komt een vraagt of hij/zij misschien zij/hij mag zijn hij hier zeker in mee gaat. Zijn probleem was in de wet verankerde woorden omdat taal in beweging is en vanuit de maatschappij veranderd. Hij vond het kwalijk dat de regering zou bepalen welke woorden je zou moeten gebruiken. Daar ben ik met het oog op bijvoorbeeld Trump en co het wel erg mee eens.

Mr.Green
Mr.Green3 nov. 2018 - 4:31

Het zou je sieren om inhoudelijk tegen hem in te gaan in je cartoon, maar het enige dat je lijkt te suggereren is dat hij seksistisch, racistisch en 'transfoob' is. De eerste twee horen sowieso bij het vaste rondje van ongegronde beledigingen die linkse mensen ten aanziende van andersdenkenden uiten, maar die laatste is echt totaal uit de lucht gegrepen. Tegen gedwongen spraak zijn omtrent gender pronouns betekent niet dat je tegen transgenders bent, maar daar kan je natuurlijk geen tekeningetje over maken he?

3 Reacties
BobaFett
BobaFett3 nov. 2018 - 9:38

Maar of het nu een tekenaar of een van de 80 'wetenschappers' betreft, dit is min of meer de strekking van hun bezwaren..en hun weerwoord hiertegen. Met veel bombarie werd er een brief geschreven mbt Petersons aanwezigheid, maar geen van deze intellectuele zwaargewichten had de moed om tegenover de man te gaan zitten. Het bleef bij wat geschreeuw vanuit de achterbankjes.. er zijn maar weinig tegen deze man opgewassen.

Quibus2
Quibus23 nov. 2018 - 19:22

Een hysterische anti-neo-Marxistische kruistocht baseren op een tamelijk onwaarschijnlijke interpretatie van "Bill C-16" alsof het om bruut geforceerde Orwelliaanse Newspeak zou gaan, is niet meer dan goedkoop effectbejag. Als wetenschapper weet meneer Peterson dat natuurlijk, maar als proto-neo-fascistische praatjesmaker (ik zal maar niet te politiek correct zijn, want daar houdt meneer Peterson niet van) genereert het wel lekker veel aandacht.

OlavM
OlavM3 nov. 2018 - 22:34

@ BobaFett: [.....maar geen van deze intellectuele zwaargewichten had de moed om tegenover de man te gaan zitten.] O ja? Critici van J. Peterson hadden aan de UvA juist om een kritische gespreksgenoot gevraagd, maar dat werd door de UvA geweigerd! Enkele ondertekenaars van de desbetreffende brief werden door aanhangers van Peterson met de dood bedreigd. Peterson zelf verdraaide de zaak door te doen alsof de briefschrijvers hem het zwijgen wilden opleggen, quod non. Lees het verhaal van Donya Alinejad van vandaag eens, voordat je dit soort onzin beweert.

Mr.Green
Mr.Green3 nov. 2018 - 4:15

Stoer man een tekeningetje maken over iemand waar je het niet mee eens bent, maar heb je weleens iets van hem gelezen? Of vertrouw je op het verhaaltje dat je SJW-vrienden over hem verteld hebben? Echt heel triest dit.

BobaFett
BobaFett2 nov. 2018 - 22:41

Ja ja. Snedig hoor.