Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Britten zeggen 'I do' tegen homohuwelijk

  •  
05-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
homohuwelijk.jpg
Lagerhuis stemt voor wetsvoorstel dat homohuwelijk mogelijk maakt ... Wetsvoorstel krijgt 400 stemmen voor, 175 tegen
Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met het plan van David Cameron om het homohuwelijk in Engeland en Wales te legaliseren. In totaal stemden vierhonderd leden van het Lagerhuis voor een legalisering per 2014. 175 stemden tegen.
Het wetsvoorstel maakt het voor religieuze instellingen mogelijk om een huwelijk tussen twee personen van gelijke sekse te sluiten, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat religieuze instellingen hiertoe niet worden gedwongen.
Het wetsontwerp is nog niet van kracht, het moet nog enkele stappen doorlopen, maar deze eerste stemming toont wel al een kloof binnen de partij van premier David Cameron. Hij heeft eerder aangegeven dat hij vastbesloten is om de wetgeving erdoorheen te krijgen. “Niet alleen als iemand die gelooft in gelijkheid, maar ook als iemand die hartstochtelijk gelooft in het huwelijk”, aldus Cameron. Afgelopen zondag spoorde een aantal lokale partijleden hem nog in een brief aan om het voorstel te heroverwegen. Ze schreven:
Wij vinden dat de beslissing om dit wetsvoorstel voor te leggen aan het parlement is genomen zonder voldoende debat of overleg met ofwel de leden van de Conservatieve Partij, of met het land in het algemeen.
De auteurs zijn bang dat religieuze en persoonlijke vrijheden, alsook het recht op vrije meningsuiting, in het geding komen door dit wetsvoorstel.
Vorige week werd het in Frankrijk legaal voor koppels van gelijke sekse om te trouwen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje5 feb. 2013 - 19:33

Goed nieuws!

michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum5 feb. 2013 - 19:33

Zou Groot-Brittanië in 2014 het 13e land op aarde worden (na Frankrijk, Nederland, België, Argentinië, Canada, Zuid-Afrika, Ijsland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Portugal en Spanje) waar het homohuwelijk binnenkort toegestaan is? Ik denk van wel; een goede ontwikkeling tot nu toe in Engeland en Wales wat mij betreft.

RemusMcMillan
RemusMcMillan5 feb. 2013 - 19:33

Ik zag laatst een programma op Britse tv. (Mijn vrouw is Welsh) De felheid waarmee er door anti-homo groeperingen dit wetsvoorstel werd bestreden was bijna lachwekkend. De witte lippen als een wolf teruggetrokken, ogen die uitpuilden. Uiteraard waren er kerkelijken vertegenwoordigd die maar naar de bijbel bleven refereren, maar ook gewoon huisvrouwen die ontstaken in woede over hoe dit hun huwelijk minder waarde zou geven en dat het zielig is voor kinderen en ga zo maar door. Ik dacht bij mezelf wat maken die mensen zich toch druk, ik bedoel hier in Nederland is het een non-issue (tenminste mag je hopen) en wat kan iemand het schelen als twee mensen van elkaar houden..het is niet besmettelijk hoor! Dat homo zijn.. haha.. je bent het of je bent het niet. ach ik ben in ieder geval opgetogen dat er weer een beetje kleinburgerlijkheid is gesneuveld. Op naar het volgende land zou ik zeggen.

elise1964
elise19645 feb. 2013 - 19:33

Als zo veel mensen voor het homo huwelijk zijn en voor adoptie door bv 2 mannen van kinderen mag ik dan aub zeggen dat ik er zwaar op tegen ben? Niet alleen gevoelsmatig maar ook door opvoeding en mijn christelijk geloof. Het is typerend dat voorstanders van het homohuwelijk gelijk beginnen met tegenargumenten en geen begrip hebben voor anders denkenden. Zoals sommige staan te juichen bij dit wetsvoorstel, en vooral de adoptie mogelijkheid vind ik, het persoonlijk een gruwel, zum kotschen! Nou kom maar op democraten, zij die vinden dat IEDEREEN een eigen mening mag hebben.....

2 Reacties
Nachtegaaltje
Nachtegaaltje5 feb. 2013 - 19:33

Ja hoor dat mag u zeggen. Zum kotschen nog wel.......... tjonge...... Tja als u als vrouw zo tegen het opgestelde huwelijk bent dan zit er eigenlijk maar één ding voor u op: nooit met een vrouw trouwen.

dino_radja
dino_radja5 feb. 2013 - 19:33

Niet dezelfde rechten gunnen aan homo's als aan hetero's, dat is gruwelijk, om te kotsen. Maar u heeft het recht dat te vinden hoor, net als ik uw geloof achterlijk vind.