Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britten willen jihad-spijtoptanten helpen en voorlichting laten geven

  •  
02-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
bbc_300_01.jpg
Kabinet maakt draai van 180 graden na aanvankelijke poging nationaliteit te ontnemen ... Vader gesneuvelde jihadisten: mijn zoons waren niet geradicaliseerd
Aanvankelijk leek het Britse kabinet de populaire Pavlov-reactie te volgen ten aanzien van jihadi’s die naar oorlogsgebied reizen: nationaliteit afpakken en nooit meer terug laten keren. Maar minister Hague van Buitenlandse Zaken ziet het nu anders. Hij wil terugkerende spijtoptanten helpen en inzetten bij de preventie.
Een verandering van toon wordt het genoemd. De Britse overheid wil uit Syrië en Irak terugkerende jihad-strijders helpen als die op hun beurt bereid zijn mee te werken aan preventie. Dat vertelde Hague in de Andrew Marr Show van de BBC. Hague stelde dat een deel van de terugkerende jihadi’s “gewoon hulp nodig heeft omdat ze getraumatiseerd zijn”. 
We hebben nog niet veel mensen gehad die terugkeerden en zeiden dat ze willen helpen maar als ze dat doen dan zullen de regering, de politie en de gezondheidszorg voor ze zorgen, hen helpen met herstel en het anderen van dienst zijn. Onze topprioriteit moet de veiligheid van dit land en dat is waarom we actie ondernemen. Als we denken dat mensen een gevaar vormen, pakken we hun paspoorten af.
Er zijn dit jaar meer dan 200 arrestaties verricht in verband met afreizen naar Irak en Syrië. Maar Binnenlandse Zaken en de politie en de gezondsheidszorg werken ook samen om te zien hoe we de mensen die terugkeren met goede bedoelingen kunnen helpen. Natuurlijk moeten we dan wel zeker zijn van hun goede bedoelingen.
In het programma kwam ook de vader van 3 jongens aan het woord die tegen de troepen van Assad zijn gaan vechten in Syrië. Twee van hen zijn daar gesneuveld.
Ik ben het niet eens met de term ‘geradicaliseerd. Mijn zoons gingen, ze maakten een fout. Ze waren zo naïef te denken dat afreizen naar Syrië en daar vechten iets zou veranderen. Ik denk dat ze het uit medeleven deden, uit hun gevoel voor menselijkheid en geweten. Dat is waarom ze deze stap namen. Maar tegelijkertijd is wat ze deden niet goed.
bron: Guardian

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor