Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britten slaan op de vlucht na Brexit-ramp

  •  
28-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2038881378_756b813e1a_o

© cc-beeld: Colin Howley

Terwijl veel Britten zich opmaken om zich terug te trekken op hun eigen eiland, ver weg van die vervloekte Europese Unie, is er ook een groot aantal druk met de voorbereiding voor hun eigen exit. Maar dan van het straks afgezonderde Groot-Brittannië. Vooral in Ierland is er een run op paspoorten om straks toch gewoon lid van de EU te blijven, maar ook in landen als België, Spanje en Zweden stromen de aanvragen voor een paspoort inmiddels binnen.
Het aantal Britten dat een beroep doet op zijn of haar recht op een Iers paspoort , is sinds de uitslag van het referendum fors toegenomen. Zoveel zelfs, dat een postkantoor in Belfast bordjes moest ophangen dat alle aanvraagformulieren op waren. Daar is nu met spoed een nieuwe, extra grote voorraad aangevraagd.
Wie in Ierland geboren is, komt in aanmerking voor een paspoort. Wie ten minste één ouder heeft die in Ierland is geboren, ook. Uit cijfers van 2011 blijkt dat er in Groot-Brittannië zo’n 430 duizend mensen wonen met een Ierse geboorteplaats. Ongeveer een kwart van de Britten mag er een paspoort aanvragen.
België Maar niet elke Brit die het zinkende Britse schip wil verlaten, kiest ervoor om op de eilanden te wonen. Sinds de bekendmaking van de Brexit hebben tientallen Britten die in en rond Brussel wonen en werken, de Belgische nationaliteit aangevraagd. Burgemeester Dominique Dufourny van de Brusselse gemeente Elsene spreekt van een uitzonderlijke situatie : ‘Wij hebben dat niet meer gezien sinds men in Frankrijk het fiscale regime heeft aangepast en er toen heel wat Fransen Belg wilden worden.’
Spanje Google constateerde direct na de Brexit niet alleen een forse stijging van het aantal zoekopdrachten met ‘Wat is de EU eigenlijk?’. Vanuit Groot-Brittannië werd ook direct flink gegoogeld op ‘Hoe verkrijg ik de Spaanse nationaliteit?’ Dat gaat minder makkelijk dan bij de Ieren. In veel gevallen zal het hier gaan om Britten met een Spaanse partner, die nu zullen besluiten in het huwelijksbootje te stappen. Spaans paspoort gegarandeerd. De eerste aanvragen daarvoor zijn inmiddels ingediend.
Zweden Volgens het Zweedse migratiebureau hebben sinds de Brexit al 129 Britten de Zweedse nationaliteit aangevraagd. Normaliter ligt het gemiddelde op zo’n twintig per week. Het hoofd van het bureau vindt het nog te vroeg om te voorspellen of dit slechts een eerste reactie is, of dat de trend zal aanhouden. In Zweden wonen en werken bijna twintigduizend Britten, dus de kans bestaat dat het aantal aanvragen nog zal oplopen. Een van degenen die wel al een nieuw paspoort heeft aangevraagd, Paul Sonkamble, gaf als reden :
"Ik heb de Zweedse nationaliteit aangevraagd, niet alleen uit moreel oogpunt, maar ook als iemand die met rondreizende muzikanten werkt die erop vertrouwen dat ik niet tegen gesloten grenzen aanloop, terwijl zij en hun apparatuur vrij door Europa kunnen reizen."
Nederland Ook in Nederland laten de eerste Britten al weten graag van nationaliteit te wisselen. Onder hen de Britse expat Martin Clark, die inmiddels zo’n drie jaar in Nederland woont en een Nederlandse vriendin heeft. ‘Ik wil nu zo snel mogelijk de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Ik schaam me vandaag ervoor dat ik Brits ben,’ laat hij weten.
Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is echter nog niet zo makkelijk. Om te beginnen moet je minimaal 5 jaar onafgebroken en mét een geldige verblijfsvergunning in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius wonen. Daarna moet er natuurlijk nog wel een inburgeringsexamen worden afgelegd en zal de IND verlangen dat er afstand wordt gedaan van het Britse paspoort. Maar goed, daar kan je straks toch een stuk minder lekker mee rondreizen.
cc-beeld: Colin Howley
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.