Joop

Britten 'martelden en executeerden Iraakse oma'

  •  
11-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
basra_300.jpg
Militaire politie onderzoekt ernstige beschuldiging
Britse militairen hebben in 2006 tijdens de bezetting van Basra, een stad in het zuiden van Irak, een vrouw van 62 ontvoerd, gemarteld en geëxecuteerd. Dat onthult de Britse krant The Independent.
De beschuldigingen, een van de ernstigste tot nu toe, komen uit een rapport van de Iraakse politie over de zaak. Volgens een verklaring van een van de zonen van het slachtoffer vielen de militairen in november 2006 ’s nacht hun huis binnen. Volgens het Britse leger gebeurde dat om iemand te arresteren. In de veronderstelling dat het om een inval door criminelen ging, schoot een zoon met een geweer in de lucht. Het huis werd daarop twintig minuten lang beschoten, een van de zoons kwam daarbij om het leven.
De moeder werd vervolgens door de militairen afgevoerd en geslagen met een geweerkolf, aldus de verklaring. Een paar dagen later werd het lijk van de vrouw in een berm gevonden, verpakt in een Britse body bag. Haar lichaam vertoonde sporen van marteling.
RTEmagicC_basra_500.jpg
Het leger ontkent de beschuldigingen uit het Iraakse politierapport. Volgens Defensie is de vrouw tijdens het vuurgevecht getroffen door een kogel en haar lichaam later overgedragen aan de Iraakse autoriteiten.
De familie van Sabiha Khudur Talib wil een rechtszaak beginnen tegen het Britse ministerie van Defensie. De Britse militaire politie onderzoekt de zaak, tezamen met 46 recente aanklachten van marteling en mishandeling door Britse troepen in Irak.
CC-foto: Jim Birt. Britse legervoertuigen keren terug na een arrestatie-operatie in Basra, augustus 2006. 

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek11 jan. 2010 - 7:52

Ach ja Mostafa, in Irak hebben ze wel vaker wat rare akkefietjes met betrekking tot propaganda. Een britse body bag is niet direct een overtuigend bewijs.

UrcodeRufter
UrcodeRufter11 jan. 2010 - 7:52

Die Britse militairen hebben met deze executie het internationale terrorisme wel een heel gevoelige slag toegebracht.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 jan. 2010 - 7:52

Hoort bij de democratie die Bush en Blair riepen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas211 jan. 2010 - 7:52

Blijkbaar niet zo interessant. Alleen Islamitische barbarij krijgt hier honderden reacties.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 jan. 2010 - 7:52

Als er nou wereldwijd bodyscanners zouden komen om te checken of er misschien Britse militairen mee aan boord proberen te komen, dan kan ik me daar nog iets mee voorstellen... Kortom, waar zijn de proporties gebleven? Als er naar aanleiding van dit incident net zulke draconische maatregeln worden getroffen als naar aanleiding van iemand die poeder tot ontploffing heeft proberen te brengen, dan zouden al die nutteloze militaire operaties toch eindelijk een keer gestopt worden? Het leger corrumpeert militairen, dat is langzamerhand wel duidelijk. Martelingen zijn geen incidenten; het oorlogsbedrijf roept dat gewoon op. Angst is het wat het hem doet. Bange honden zijn ook het gevaarlijkst en het onbetrouwbaarst. Mensen zijn gewoon niet geschikt voor dat soort situaties.

2 Reacties
Klaas2
Klaas211 jan. 2010 - 7:52

---"Angst is het wat het hem doet."--- Dat is een, gewenning aan geweld is het andere, het is moeilijk om een morele standaard te handhaven, wanneer je net in opdracht van de regering wat kansloze mensen hebt vermoord. Dat zie je heel vaak bij soldaten, een soort van bloederige waanzin die bezit van hun neemt. Dat is waarschijnlijk het meest enge neveneffect van oorlog.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 jan. 2010 - 7:52

''Als er nou wereldwijd bodyscanners zouden komen om te checken of er misschien Britse militairen mee aan boord proberen te komen, dan kan ik me daar nog iets mee voorstellen.'' Liever een aparaat ontwikkelen die een verslag OVER het hart van de mensen kan geven, druk op de knop en komt uit de printer wie je echt bent, een soort gedachtgoed lezen via het hart. Hoofdsceners helpen ook niet, nu het hart. Niets is moeilijk zeggen ze. stel, komt uit de printer : ''Ik haat iedereen die niet op mij lijk'' Een extreem gevaalijk dus! militair of niet, aanhouden en hem ondervragen door politie. Het hart ligt niet, het hoofd kent alleen maar lieggen! Te moeilijk allemaal wat ik nu zeg, beste mensen? Ik kan het best voorstellen!