Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britten liggen dwars over financieel toezicht

  •  
01-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_GordonBrown_DowningStreet_300.jpg
Minister Bos (Financiën) en 26 EU-collega's hopen woensdag akkoord te bereiken over pakket maatregelen om herhaling crisis te voorkomen
Minister Wouter Bos van Financiën en zijn 26 EU-collega’s hopen woensdag een akkoord te bereiken over een pakket maatregelen voor verbetering van het financieel toezicht. Het is onder meer de bedoeling dat er drie Europese toezichthouders komen die niet alleen richtlijnen mogen uitvaardigen, maar onder bepaalde omstandigheid ook kunnen ingrijpen.
Het versterken van het toezicht is nodig om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Maar of de lidstaten het eens worden, is nog de vraag. Met name het Verenigd Koninkrijk ligt dwars. Het wil niet dat de toezichthouders (voor banken, verzekeringen en effectenmarkten) beslissingen kunnen nemen die gevolgen hebben voor de schatkist van een EU-lidstaat.
De EU-leiders hebben in juni al een principeakkoord bereikt over het pakket, maar de ministers van Financiën moeten de details nog regelen. Zij zullen woensdag alles op alles zetten om het eens te worden, verwachten ingewijden. Mogelijk worden de Britten met wat toegevingen over de streep getrokken.
In juni werd al een akkoord in hoofdlijnen bereikt:
Foto: Flickr CC Downingstreet

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.