In Londen zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor terugkeer naar de EU. Britten zijn er inmiddels in meerderheid van overtuigd dat Brexit een grote vergissing was. Van alle beloften die door de Brexiteers werden gedaan is niets terechtgekomen. De economie staat er beroerd voor, de gezondheidszorg is uitgekleed en de migratie is alleen maar toegenomen.
Op de manifestatie waren demonstranten van uiteenlopende politieke richtingen aanwezig. Volgens een woordvoerder van de Greens heeft het VK een van de grootste pro-EU bewegingen van Europa. Veel kans maken ze overigens niet want de populistische revolte heeft Labour kopschuw gemaakt. Labour-leider Keir Starmer noemt terugkeer naar de EU geen reeële optie. Enigszins gelijk heeft hij wel. De Britten hadden in de EU altijd een riante positie waarin veel rekening werd gehouden met hun wensen. De kans dat ze die positie terug weten te krijgen lijkt heel erg klein.
Vooral jonge generaties pleiten voor toetreding tot de EU. Velen van hen waren in 2016 te jong om te stemmen of hadden niet door wat er op het spel stond. Zij hebben nu het gevoel dat de oudere generaties hun toekomst heeft afgepakt. Onder 60-plussers zijn de meeste voorstanders te vinden. Hun mening is veelal gevormd door al dan niet verzonnen anti-EU verhalen in de rechtse schandaalpers.
Het referendum werd in 2016 uitgeschreven door de toenmalige conservatieve premier David Cameron om zijn politieke toekomst veilig te stellen. Tegen zijn verwachting in wonnen de Brexiteers, onder meer dankzij campagnes via Facebook.
Als het VK zich opnieuw aanmeldt, moeten het voldoen aan de eisen voor nieuwe lidstaten, onder andere m.b.t. het demokratische functioneren. Dat is een mooie kans om te zorgen dat in het parlement een evenredige vertegenwoordiging komt, zodat de kiezers in alle districten iets anders kunnen kiezen dan de Conservatieve/Unionisten of Labour. (Duitsland en Zweden zijn landen met een districtenstelsel, waar een stem op een kleine partij niet verloren gaat).
Vooraf gaf ik het VK een redelijke kans om goed door de BREXIT heen te komen, maar ze hebben werkelijk niets geregeld en laten het er iedere keer maar op aan komen en dan gaat het natuurlijk vreselijk mis. Opvallend is dat zo vaak geprezen BBC wat minder onafhankelijk is, de demonstraties werden genegeerd.
Al sinds 2013 staat BBC voor Brexit Broadcasting Corporation. De hoeveelheden keren dat Farage bij programma's als Question Time werd uitgenodigd overstijgt met een factor 10 de populariteit van de man en zijn ideeen. En als de leugens maar vaak genoed worden herhaald, gaan mensen ze toch geloven.
Inmiddels staat wel vast dat Nigel Farrage, de grote aanjager van de Brexit, door het Moskouse Kremlin werd betaald, dat de EU wilde ontwrichten. Hun slogan "get back control" was een leugen. De lidstaten hebben genoeg de vertellen in de EU, en ze hebben niets te vertellen over binnenlandse aangelegenheden. Het Duitse grondwetartikel (23) over het EU lidmaatschap vermeldt ten overvloede de procedure die gevolgd moet worden als de EU buiten haar boekje gaat. Maar de Duitsers kennen zo'n structuur; de regering in Berlijn heeft ook over allerlei aangelegenheden in de 16 deelstaten niets te vertellen. Dat werd nog een twistpunt toen om meer coördinatie tegen corona werd gevraagd.
Het Verdrag van Maastricht formaliseert het statuut en de rol van de Europese Raad, namelijk impulsen geven aan de EU en de algemene beleidskoers bepalen. Dus een correctie: Het Duitse grondwetartikel (23) over het EU lidmaatschap vermeldt ten overvloede de procedure die gevolgd moet worden als BERLIJN buiten haar boekje gaat. Pechtold (D66), veilmeester en overdrachtelijk verkoper van 2e hands auto's ooit: "Ik hoop wel dat Rutte in Brussel hetzelfde verhaal vertelt als in Den Haag." (ik heb toch gezegd dat er mogelijk iets mankeerde aan die auto). Vandaar de noodzaak van een Constitutioneel Hof zoals voorgesteld door Pieter Omtzigt. De vraag is verder of het voor Engelsen wel nodig is om te wijzen op de invloed van Moskou op het hersen verwekend immoreel gedrag van de Britse politieke elite. Hier wat interviews met Rory Stewart: Rory Stewart's brutal analysis of Boris Johnson after the Partygate report | LBC https://www.youtube.com/watch?v=gwS3hVOM96k "Boris Johnson Was A Shambolic Clown!" Rory Stewart SLAMS Former Prime Minister https://www.youtube.com/watch?v=R-EOtiTIZBY En zelfs dit (Rory Stewart stapte ooit over van Labour naar de Tories vanwege de ''neoconservatieve'' Tony Blair) Rory Stewart DEFENDS Jeremy Corbyn https://www.youtube.com/watch?v=uD6pk5Cye5M Farage? "Brexit has failed": James O'Brien reacts to Nigel Farage admission | LBC https://www.youtube.com/watch?v=hfMGDFIossU And on ... and on ... and on ....
De brexit was een breekijzer dat door de conservatieve rechtse elite werd ingezet om de macht te behouden. De brexit was de perfecte kapstok om angst voor het boze buitenland en misplaatst nationalisme aan te wakkeren. Het ging om behoud van macht en dat daarmee grote economische binnenlandse schade werd aangericht was van ondergeschikt belang. In vrijwel alle landen in Europa word door populisten ingespeeld op angsten en valse sentimenten waarmee een kleine vaak zeer rijke groep mensen onevenredig veel macht en invloed kan uitoefenen. De BBB in Nederland is daar een voorbeeld van. Door een straf geregisseerd marketing offensief, gefinancierd een een kleine groep steenrijke agro ondernemers, heeft de de agro industrie, gebruikmakend van valse sentimenten, grote politieke macht verworven.
We kunnen wel neerkijken op die domme Britten, die een zo verkeerde beslissing hebben genomen, maar kijk eens naar ons eigen land. Om de paar jaar loopt een grote groep weer achter die nieuwe partij aan die wel zegt te luisteren en wel voor de mensen opkomt, om een paar later weer op dit nieuwe partij te stemmen, die wel zegt te luisteren en wel voor de mensen opkomt, om een paar jaar later……………
En in die nieuwe partijen die we er nu bij hebben, zit oude wijn uit oude partijen. En mensen blijven in de verkooppraatjes trappen dat ze het nu echt anders gaan doen.
Harrie We, we? Ik maak in ieder geval al geen deel uit van uw "we", dus klopt niet wat u beweert. Pindaklaas Welke garanties biedt u, dat u dan niet niet in verkooppraatjes trapt? Ik kan het ook zo vragen: Wat onderscheidt u van wie wel in verkooppraatjes trappen?
Enfin, daar zijn we zelf bij. Een kiesdrempel van 5% naar Duits voorbeeld zal hier op weinig steun kunnen rekenen. Al kan het heel louterend zijn om een regeringsperiode niet in het Parlement te zitten.
@Pindaklaas: En mensen blijven in de verkooppraatjes trappen (...) ---------------------------- Iedere, ik herhaal: iedere, partij heeft verkooppraatjes. Dat maakt het verschil dus niet. Misschien is de SGP een uitzondering.
Veel Labour-mensen waren tegen de Brexit, maar Corbyn durfde geen stevig standpunt tegen de Brexit in te nemen, vaagheid troef, een historische misser. Hij verloor daarna de verkiezingen.
Onder vrijwel elk artikel over problemen veroorzaakt door rechts populistische machtspolitiek verschijnen hier op Joop dit soort reacties dat het eigenlijk links is dat tekort is geschoten. Het zou me niets verbazen als rechtse populisten in de UK inmiddels beweren dat Corbyn eigenlijk voor de Brexit was omdat de daardoor optredende armoede zijn partij veel kiezers zou opleveren.
JoostdeF. Inderdaad Corbyn en Labour kropen onder een tegel en wachtten de storm af , bang om bij de toen aankomende verkiezingen weggevaagd te worden.Corbyn is later door z'n eigen club voor de bus gegooid vanewege "vermeend" antisemitisme, so far labour. Links hè. De liberals waren daarentegen wel tegen brexit maar zij zijn de eeuwige losers in het ex imperium.
Nee, Pater, dat klopt niet. Juist Corbyn wist van meet af aan wat er speelde. Om vervolgens slachtoffer te worden van riooljournalistiek en “scapegoating.” Corbyn hield op 14 april 2016 een toespraak, waarin hij het verblijf in de EU steunde; maar waarin hij ook enkele van zijn eerdere kritiek op de structuren van de Unie herhaalde: “Door de jaren heen ben ik kritisch geweest over veel besluiten van de EU, en ik blijf kritisch over haar tekortkomingen; van het gebrek aan democratische verantwoording tot de institutionele druk om openbare diensten te dereguleren of te privatiseren". Hij vatte zijn standpunt samen als "voor 'blijven – en hervormen' in Europa". In juni 2016, in de aanloop naar het EU-referendum, zei Corbyn dat er "overweldigende argumenten" waren om in de EU te blijven. In een toespraak in Londen zei Corbyn: "Wij, de Labour-partij, zijn er met overweldigende meerderheid voor om binnen te blijven, omdat we geloven dat de Europese Unie investeringen, banen en bescherming voor werknemers, consumenten en het milieu heeft gebracht". Corbyn bekritiseerde ook de berichtgeving in de media en waarschuwingen van beide kanten, waarbij hij zei dat het debat te veel werd gedomineerd door "mythevorming en onheilsprofetieën". In dezelfde toespraak somde Corbyn verschillende kritiekpunten op de EU op, en verklaarde: “Dat wil niet zeggen dat we tevreden kunnen zijn met de Europese Unie zoals die is.” https://en.wikipedia.org/wiki/Political_positions_of_Jeremy_Corbyn
Pater Het gaat volgens mij om hoe men nu denkt over die Brexit. Daar heeft in ieder geval Corbyn weinig mee van doen, lijkt mij.
Bij mijn weten is de SP een verklaard tegenstander van de EU, omdat die alleen maar de belangen van "het grootkapitaal" zou dienen. Alsof we niet al lang wetgeving hadden om de macht van bedrijven in te tomen. Van succesvolle bedrijven kun je ook profiteren.
@Joost Rechts heeft het Brexit-referendum gewonnen, klopt helemaal. Een hard Labour-standpunt had dat wellicht kunnen veranderen, maar dat zullen we nooit weten. @Arjan Ik schreef bewust niet dat Corbyn voor de Brexit was, dat was hij niet, maar hij verbond er voortdurend zoveel mitsen en maren aan dat de inzet van Labour niet duidelijk genoeg was.
Ik heb het nooit fijn gevonden dat mensen moesten lachen om de brexit. Ik heb het altijd vreselijk gevonden voor de mensen daar. Hoe ze zijn misleid door rechtse leugenaars. De leugens! De schaamteloze verrijking ook door figuren als Farage. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/17/brexit-is-een-mislukking-geeft-nigel-farage-toe-in-interview/
Al die tegenstanders van de brexit zijn er hardhandig achtergekomen dat je niets te vertellen hebt als je je stem niet uitbrengt. Met zulke "ja, maar wij waren tegen" mensen kan ik geen medelijden hebben.
BrotherV. In de aanloop naar het brexit referendum zijn er meer dan voldoende wetenschappers ,economen, opiniemakers geweest die duidelijk maakten dat uittreden de verkeerde keuze was. Maar die chauvinistische malloten op het eiland luisterden er niet naar want het leugen verhaal van BoJo en Farage hoorde men liever. Je hoeft er geen medelijden mee te hebben.Beetje zoals de PVV,BBB,FVD stemmer hier, ook zij kunnen zich informeren. Maar de populistische bagger van Wilders , vd Plas of sjerrie is voor velen makkelijker te hanteren dan de waarheid . Schuld staat vast en wij zijn beter dan hunnie is het motto.
Zalig zij die menen dat zij niet voor de gek gehouden worden. Zij hebben geen medelijden nodig.
Vroeg of laat was deze tegenbeweging te verwachten. De Britten hebben zich door rechtse populisten laten misleiden, en zitten nu met de brokken.
Ik herinner me dat nog maar kort geleden werd geroepen dat de tegenstanders van de Brexit zich niet rijk moesten rekenen omdat die in menig opzicht heel goed uit leek te werken op de Britse economie.
De kiezers begreep ik wel. Wat ik van vrienden en familie aan de overkant van de Noordzee hoorde was dat zowel het establishment van de Tories als Labour gigantisch arrogant waren en totaal blind voor de noden van de gemiddelde Brit. Daarnaast waren er ook legitieme zorgen over de gevolgen van migratie. Voor het eerst kon de kiezer zich duidelijk ergens voor of tegen uitspreken. Helaas, helaas, ze zijn opgelicht, voorgelogen, door 1 van de meest middelmatige generatie politici en journalisten in de geschiedenis van het VK. Toen de uitslag net bekend was, zag ik een ouder Brits stel die geïnterviewd werd door de NOS (ze waren op vakantie in Nederland). 'Winston would be proud', zeiden ze, niet beseffend dat Churchill zelf altijd vrij internationaal ingesteld was. Daar tegenover zag ik de reactie van het hoofd van een Brits kanker research centrum 'What have they done!', riep hij. Met het volle besef dat zijn centrum over een paar jaar niet meer kon samenwerken met soortgelijke gerenommeerde centra in de EU. Er is veel terechte kritiek op de EU. Maar de Britten, en dan voornamelijk de Engelsen, hebben zich vrijwillig in hun eigen voet geschoten. Totaal onwetend over de economische en geopolitieke gevolgen.
De EU wordt nogal eens gebruikt voor "policy laundering", d.w.z. het "witwassen" van politieke opvattingen. Als het Kabinet een verstandig besluit wil nemen (voorbeeld: een grens aan het begrotingstekort) vragen ze aan de EU om daar regels voor te stellen, zodat ze tegen Hollandse politici die "leuke dingen voor de linkse mensen" kunnen zeggen dat het niet mag van de EU, en daarbij zelf lekker buiten schot te blijven.
De grote aanjagers van de Brexit, gebaseerd op leugens en waar velen voor vielen, was het grote geld en de London City. Door het wegvallen van de voordelen van de EU (zoals handelsafspraken) zal je het land weer aantrekkelijk moeten maken aangezien je weer importheffingen zal moeten gaan betalen. Wat je concurrentiepositie bepaald niet goed doet. Zeer fiscaal vriendelijke regelingen kunnen dan een bedrijf overwegen naar de UK te gaan om zich te vestigen. Wie heeft het meeste baat bij fiscale lage lasten, lage belastingen: Mensen met veel geld of waar veel geld in omgaat. Truss probeerde het maar faalde. Maar zonder dat soort cadeutjes dat rechts conservatief graag geeft aan de vermogende, blijkt het besef nu binnen te komen bij degene die voor leugens en angst zichten en vielen. Dat kan je populistisch rechts wel; de kiezer een rad voor de ogen draaien. Een andere agende hebben. Trump die de vermogende tientallen miljarden per jaar bespaarde door belastingverlichting, Truss probeerde het ook. Johnson lukte het. Dat krijg je als je rechtse clowns aan de macht helpt.
"Britten zijn er inmiddels in meerderheid van overtuigd dat Brexit een grote vergissing was." Kan iemand mij vertellen waar dat uit blijkt? Die meerderheid? Alvast hartelijk dank.
Deze poll bijvoorbeeld waar je kan zien dat de afgelopen jaren de spijt van het verlaten van de EU steeds groter werd. Men ziet het inderdaad als een grote fout. Inmiddels dus de meerderheid. Analisten van Bloomberg berekende dat het verschil negatief is voor 2022 van 114 miljard pond te op zichte als men binnen de EU gebleven was. 5% van het bbp. Dat is niet niks. Het geeft ook mooi het gevaar van een refendum aan . De vraagstelling, de informatie die men geeft, via welke kanalen. En uiteraard wat de opkomst is. Ik denk dat de meerderheid er nu wel van geleerd heeft. 56% (Augustus 2023) vind het een grote fout, 70% meer dan van niet. Die uit eigenwijsheid nog niet wil toe geven. Net zoals sommoge mensen hier op deze opinisite. Maar die vallen ook vaker voor populistisch gelul. https://www.statista.com/statistics/987347/brexit-opinion-poll/
Brexit kost ze 114 miljard per jaar. 56% wil terug naar de EU, 32% vindt het goed zo. Drie jaar na Brexit wachten de Britten nog steeds op de voordelen - https://nos.nl/l/2461996
Dat is toch niet zo lastig te vinden? Uit mijn eerste Google hit: "Volgens peilingen oordeelt inmiddels het merendeel van de Britten negatief over het vertrek uit de Europese Unie: 56 procent van de respondenten zou Brexit een 'slecht idee' vinden, terwijl nog maar 32 procent blijft volhouden dat het wel een goed plan was." "Voor het eerst sinds het Brexit-referendum (dat het land verdeelde in 48 procent tegen en 52 procent voor) is er nu een meerderheid van Brexit-regretters" bron: https://nos.nl/artikel/2461996-drie-jaar-na-brexit-wachten-de-britten-nog-steeds-op-de-voordelen - 31/01/2023
https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/merendeel-britten-vindt-de-brexit-een-vergissing
"Kan iemand mij vertellen waar dat uit blijkt? Die meerderheid? " Van Times Radio (van de krant) bijvoorbeeld: "Majority of Brits would vote to rejoin the EU, polls show" https://www.youtube.com/watch?v=2L_-90uCFrI "Alvast hartelijk dank." Geen dank, Thijsco, graag gedaan. Verder nog vragen?
O Thijsco, ik vergat nog te vermelden dat The Times een Murdoch-krant is, voor het geval dat je dat niet wist en de bron in twijfel trekt. Je weet wel, Murdoch, die met zijn media imperium Brexit mede mogelijk heeft gemaakt. Onbevooroordeelder kunnen we niet maken, Thijsco.
Mathijs In plaats van deze lullige reactie had u ook even bij de NOS kunnen kijken: "Maar nu is het gesprek terug en lijkt de publieke opinie over Brexit te verschuiven. Volgens peilingen oordeelt inmiddels het merendeel van de Britten negatief over het vertrek uit de Europese Unie: 56 procent van de respondenten zou Brexit een 'slecht idee' vinden, terwijl nog maar 32 procent blijft volhouden dat het wel een goed plan was."
@Mathijs: De laatste echte peiling hierover was alweer enige tijd geleden toen de Britten in de verkiezingen met een ruime meerderheid aangaven de Brexit daadwerkelijk door te willen drukken. Natuurlijk zijn er dan mensen als zandbergen die een beetje lullig reageren en verwijzen naar de alles behalve neutrale NOS, maar de Britten die ik ken (veel familie daar) zijn weliswaar ongelukkig met heel veel gevolgen, maar absoluut niet met de terugveroverde onafhankelijkheid. Ze zouden, zo zeggen ze, zo opnieuw daarvoor stemmen.
@ZandB, Zeg, doe eens even normaal. Ik stel gewoon een vraag. Dit soort gescheld, daar ben ik niet van gediend.
De Hijs: `Zeg, doe eens even normaal. Ik stel gewoon een vraag. Dit soort gescheld, daar ben ik niet van gediend.' Eerst trollen op zowat alle topics elke dag, maandenlang, dan domme vragen stellen, en vervolgens ook nog in de gebiedende wijs iemand de moraal willen leren. Domrechts ziet sowieso een beetje kritiek al gauw als schélden.
Vergeet ook niet dat duizenden Britten snel een paspoort regelden van een EU land.
" Zij hebben nu het gevoel dat de oudere generaties hun toekomst heeft afgepakt. " Dat is ook zo. En waarvoor? Voor niks. Voor een illusie, voor het gevoel vrij te zijn. Dat waren de mooie smoezen. De werkelijkheid was minder mooi, in feite wilden ze van de buitenlanders af, de studenten, arbeidsmigranten en vluchtelingen. En niets, helemaal niets is ze gelukt.
" Zij hebben nu het gevoel dat de oudere generaties hun toekomst heeft afgepakt. " Daar heb ik toch echt iets anders over gehoord. De jongeren, compleet met hun gevoel dat de oudere generatie ze iets afpakte, waren te belazerd om hun nest uit te komen en even naar het stembureau te lopen.
Adrienne, dat is deels waar en wordt niet door jongeren ontkent. Maar het gaat niet om toen, het gaat om nu. 7 jaar later staan velen er anders in omdat ze de gevolgen merken.
After the referendum, the annual British Social Attitudes survey questioned the public on their participation. Interviewing was mainly carried out between July and October 2016 and respondents were subdivided into three age groups (18–34, 35–64 and >/=65). The survey revealed that turnout was higher in the older age groups, and was 64%, 80% and 89% respectively. The age disparity had also been a feature of previous elections and referendums. However, compared to the previous referendum in 2011, the young voters' turnout in 2016 had increased sharply by 31%, while turnout by the two older age categories had also increased, but only by 26% and 21%. https://en.wikipedia.org/wiki/Results_of_the_2016_United_Kingdom_European_Union_membership_referendum With 75% of young British adults voting to remain, British students are also very concerned about what Brexit means for their future. Brexit has left Britain without a government or opposition, a leadership void, and vague directions about the future of the country. [...] With over 125,000 European students enrolled in British universities currently benefiting from the UK being part of the European Union, the choice was rather simple: 92% of them would have wanted the UK to remain a member of the European Union. https://studyportals.com/blog/international-students-react-to-brexit/ (met interessante reacties) https://www.theguardian.com/politics/2016/jun/24/meet-the-75-young-people-who-voted-to-remain-in-eu