Joop

Britten beginnen Brexit te voelen, worden geweigerd aan Europese grenzen

  •  
04-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
SPAIN - BRITAIN - EU - BREXIT - POLITIC

© A man holds the Union Jack at Anti-Brexit British bar during throws mock EU goodbye party in Jimera de Libar on January 1, 2021. JORGE GUERRERO / AFP

Britse reizigers merkten dit weekend al de gevolgen van de gesloten grenzen waar een minieme meerderheid van hun landgenoten zo naar verlangde. Terug naar huis na een kerstverblijf bij familie en vrienden zijn ze na de Brexit in Europese landen ineens niet meer zomaar welkom. De splendid isolation blijkt weinig geneugten te kennen voor hen.
Een deel van de 300.000 Britten die in Spanje wonen bijvoorbeeld merkte dit weekend dat ze niet meer naar huis konden vliegen. Vliegtuigmaatschappijen wilden hen op vliegveld Heathrow niet aan boord laten omdat hun reisdocumenten en verblijfspapieren na 1 januari niet meer geldig zouden zijn. De Britse ambassade klaagde dat dit niet zou moeten gebeuren en de Spaanse autoriteiten spraken van een misverstand dat snel uit de wereld geholpen werd. Spanje verbood Britten al vanaf de toegang tot het land in verband met de Britse variant van het coronavirus maar mensen die in Spanje woonachtig zijn vallen niet onder die beperking.
Nederland hanteert die regel ook. Bij The Guardian was maandag een van de meest gelezen artikelen het verhaal dat Britten op Schiphol werden teruggestuurd omdat ze niet meer de voordelen van EU-lidmaatschap genieten. Sinds Groot-Brittannië geen deel meer uitmaakt van de EU zijn alleen nog noodzakelijke reizen toegestaan naar de nu 27 lidstaten. Ook mensen die geen negatief testresultaat voor het coronavirus of bewijs dat ze in Nederland wonen konden overleggen werd de toegang geweigerd. Hetzelfde gebeurde in Duitsland. Onder de geweigerden iemand die “een bezoekje aan Amsterdam” wilde brengen en een wintersporter die op weg was naar Spanje.
In de haven van IJmuiden ontstonden ongebruikelijke wachtrijen bij de ferry’s, meldt NH Nieuws:
"Wie van uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland wil, moet een negatieve covid-testuitslag kunnen laten zien. “Kennelijk was niet iedereen daarvan op de hoogte”, zegt de vrouw. “Er ontstonden pittige discussies aan de balie, maar het heeft bijna geen vertraging opgeleverd.” Vertraging ontstond er wél bij de afhandeling in IJmuiden. Auto’s werden daar grondig onderzocht, honden snuffelden gretig door kofferruimtes. De douane had veel mensen op de been om te zorgen dat de nieuwe situatie zo soepel mogelijk verliep. “Je kan veel zeggen”, aldus een woordvoerder van de douane, “maar niet dat we te weinig mensen hadden. We waren goed voorbereid.”"
In Zweden werden Britten ook teruggestuurd. Zij die daar geen gehoor aan gaven, waaronder een docent, werden 24 uur vastgehouden op de luchthaven. Anderen die wel werden toegelaten merkten dat het reizen een stuk omslachtiger is geworden.
Ook in Italië werden de voormalig Europeanen de toegang geweigerd, waaronder academici die les geven aan Italiaanse universiteiten. Daarbij bleek het eveneens te gaan om misverstanden, nieuwe bureaucratische molens en andere ongemakken.
De belangenorganisatie British in Europe stelt in een verklaring dat al jarenlang gewaarschuwd is voor dit soort gevolgen. “De levens van de Britse burgers in de EU zijn de afgelopen vijf jaar in de war gegooid door beslissingen waar ze niets over te zeggen hebben gehad. Het is een ernstig probleem als mensen moeite hebben om thuis te geraken, ook al hebben ze het volste recht dat te doen. Als dit een indicatie is van de problemen die ons nog te wachten staan dan moeten de Britse regering, de lidstaten en de Europese Commissie dit serieus nemen en er voor zorgen dat onze rechten gewaarborgd zijn.”
Ook op andere terreinen zijn de gevolgen merkbaar. Zo merken Britse voetbalclubs dat het niet meer zo eenvoudig is Europese spelers aan te trekken , dan wel die op tijd op het veld te krijgen.
Er zijn ook Britten die het anders aanpakken: ze worden Europees staatsburger. Frankrijk heeft een speciale regeling in het leven geroepen voor buitenlandse zorgmedewerkers en John Spacey die in een verpleeghuis werkt maakt daar dankbaar gebruik van: “Vivre, et merci, La France.” Hij is zo eindelijk weer zelf in control.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin5 jan. 2021 - 18:01

Ik heb niets tegen britten maar die mentaliteit van wij zijn de overwinnaars van de oorlog en jullie van het continent de verliezers, ze hadden wat mij betreft uit de EU mogen wegblijven, hebben zich vreselijk misdragen https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/het-vk-de-eu-halfslachtig-lid-van-1973-tot-2020 Ze hebben naar mijn mening verraad gepleegd aan de Europese gedachte met hun brexit, zeker als groot en belangrijk lid en daarom mogen ze van mij als eiland afdrijven, dat het VK hierom ontmanteld wordt omdat ze arrogant als ze zijn geen rekening hebben gehouden met de schotten, de ieren heb ik (nog) niet gehoord.

4 Reacties
Jansen7
Jansen77 jan. 2021 - 10:29

Halfslachtig is dat je je pensioengeld niet (in)direct aan het corrupte Zuid Europa wil geven.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 14:47

"Halfslachtig is dat je je pensioengeld niet (in)direct aan het corrupte Zuid Europa wil geven." O, hoe weet je dat, ben je weer aan het duimzuigen, trouwens met mijn belastinggeld kan het ook, ik ga het hierbij laten wat jou betreft, ik weet inmiddels wel waarvoor je hier bent, zuigen, ga ik geen tijd en energie in steken, ik speel dit spelletje niet mee, hoe je ook gaat uitdagen, gegroet.

Jansen7
Jansen77 jan. 2021 - 16:31

@Raymond: zodra ik over een eventuele reden ga beginnen waarom de Britten niet aan de Euro meedoen loopt iedereen weg.

PGS
PGS24 nov. 2021 - 19:43

Maar door hun vastberadenheid en de offers die zij gebracht hebben, is die mentaliteit van winnaars toch echt gerechtvaardigd.

Haz
Haz5 jan. 2021 - 11:28

Zoals verwacht, toch? Dit zou bij niemand als een verrassing mogen komen. Of kan het zijn dat niet alle Brexit-supporters de 'kleine lettertjes' hebben gelezen..

Fredje3
Fredje35 jan. 2021 - 4:37

Lol, GB ligt nog steeds in Europa hoor, ze zijn alleen gestopt met het dure EU spelletje. De perikelen zijn overigens weinig. Hier en daar een mannetje of 10 en komen eerder door de pandemie dan deoor de Brexit. Gecombineerd is het allemaal wat onduidelijk voor de authoriteiten. Wat overigens vaker gebeurd als er dingen veranderd.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 jan. 2021 - 9:35

@ Fredje Jij schrijft: Lol, GB ligt nog steeds in Europa hoor, ze zijn alleen gestopt met het dure EU spelletje. Het EU spelletje is helemaal niet duur. Als je dat soort uitspraken doet moet je het wel onderbouwen. Er zijn genoeg cijfers aangeleverd die bevestigen dat de economische effecten van de gezamenlijke markt meer opleveren dan de EU-bijdrage. En je schrijft: Hier en daar een mannetje of 10 en komen eerder door de pandemie dan deoor de Brexit. Dat klopt niet burgers van buiten de EU worden geweerd. Het komt dus niet eerder door de pandemie. En je schrijft: Wat overigens vaker gebeurd als er dingen veranderd. Als er dingen veranderen heeft dat gevolgen. Dat besef is blijkbaar nog niet tot jou doorgedrongen. Jij denkt blijkbaar dat er niets veranderd is.

Jansen7
Jansen75 jan. 2021 - 13:27

@DaanOuwens: daarom waren de Britten decennia lid, het ging verkeerd op immigratiebeleid. Merkel stond er anders in dan de UK. En waar kan ik me als EU-burger volledig laten informeren over het Coronafonds en de mogelijke gevaren daarachter?

DaanOuwens
DaanOuwens6 jan. 2021 - 12:22

@ Jansen Jij schrijft: daarom waren de Britten decennia lid, het ging verkeerd op immigratiebeleid. Het ging niet verkeerd. Het gaat nu verkeerd. De britse werkgevers komen personeel tekort. En je schrijft: En waar kan ik me als EU-burger volledig laten informeren over het Coronafonds en de mogelijke gevaren daarachter? Waarom moet jij daarover geïnformeerd worden? Het jij voldoende kennis om dit informatie te begrijpen? Heb jij die verwachting ten aanzien van alle overheid besluiten? Is dat wel een vraag die je aan de EU moet stellen? Het lijkt mij dat jouw eigen politieke positionering de achtergrond is van de opmerkingen maar een stevige inhoudelijke en feitelijke onderbouwing zit er niet achter. Dan heb ik weinig belangstelling voor je tekst. Als ik om te reageren jouw opvattingen als waar moet aannemen heb ik liever dat je aanneemt wat ik opschrijf. Dat bespaart mij namelijk een hoop nutteloos getyp.

Jansen7
Jansen77 jan. 2021 - 10:27

@Daan:zo kennen we je weer: zodra er moeilijke vragen gesteld worden ga je mensen op de persoon aanvallen. Dat zie je trouwens in de breedte (de discussie mag nooit te lang op inhoud gaan): ook Draghi werd geïrriteerd toen de Christenunie, op een blauwe maandag, vragen ging stellen over het opkoopbeleid. De echte discussie van hoe het betaald wordt en vooral door wie mag nooit gesteld worden. Niemand wil een bankrun.

Jansen7
Jansen77 jan. 2021 - 10:28

@Daan: o ja. Werkgevers hebben altijd tekort aan personeel die volgens werkgeversnormen niet hard genoeg meelopen in de race to the bottom.

Visionair NL
Visionair NL5 jan. 2021 - 0:46

"Terug naar huis na een kerstverblijf bij familie en vrienden zijn ze na de Brexit in Europese landen ineens niet meer zomaar welkom." Dat heeft meer te maken met de extra besmettelijke corona-variant die nu in Engeland rondwaart, dan met de brexit.

Boud from Bresjes
Boud from Bresjes4 jan. 2021 - 23:22

Wat ik vooral lees is dat de problemen worden veroorzaakt door fouten, misverstanden en bureaucratie aan de kant van de EU. Beetje vreemd om dit te steken op de Britten en hun keuze voor een Brexit.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 jan. 2021 - 7:29

Van die fouten, misverstanden en bureaucratie aan de kant van de EU hadden deze mensen blijkbaar voor de Brexit geen last.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 jan. 2021 - 22:11

Dat land is tot op het bot verdeeld en zoals zo vaak bij zaken waarbij een volk tot op het bot verdeeld is, heeft de groep voorstanders het meeste last waar de tegenstanders zo fel tegen zijn en vice versa. Van brexit tot democrats tot euro tot zwarte piet

1 Reactie
Jansen7
Jansen75 jan. 2021 - 13:30

Is ons eigen gidsland Nederland ook met immigratie. De nadelen komen bij de tegenstanders terecht, de voordelen bij de voorstanders.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jan. 2021 - 21:19

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens4 jan. 2021 - 22:49

@ Kees Jij schrijft: Britse EU arbeiders hadden zo weinig te makken dat ze niet eens menstruatiespul konden aanschaffen. Veel dommer en platter dan dit kan het eigenlijk niet. Hoewel jij op dat punt tot veel in staat bent.

nikita72
nikita724 jan. 2021 - 21:04

Het is triest. De Britten die vaak naar andere landen vliegen, hebben waarschijnlijk tegen de Brexit gestemd. En Britten die vóór de Brexit stemden, zijn gepaaid met valse beloften.

DaanOuwens
DaanOuwens4 jan. 2021 - 20:53

Ik denk dat de Britten die hier last van hebben niet de Britten zijn die voor de brexit stemden. De Britten die de brexit wilden komen niet naar de EU. En hebben er dus geen last van. In iedere samenleving zijn er groepen met zeer verschillende en soms tegengestelde opvattingen. Het zal even wennen zijn voor de Britten maar naar Schiphol vliegen wordt een stuk lastiger. Ik ben benieuwd welke voordelen de voorstanders van de brexit gaan ervaren. Mij lijkt dat niet veel, maar dat zal in de komende maanden wel duidelijk worden. De vermoedelijke tegenstanders wisten al wat de nadelen zouden zijn.

MaxMax2
MaxMax24 jan. 2021 - 20:40

En die PIJN ZULLEN ze MOETEN VOELEN, want ze moeten gestraft worden! Het 'mag' geen succes worden van de Guy Verhofstad's van deze wereld.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 jan. 2021 - 22:47

@ MaxMax Jij schrijft: n die PIJN ZULLEN ze MOETEN VOELEN, want ze moeten gestraft worden! Dat soort gedachten zijn in jouw simplistische extreem rechtse wereldbeeld heel logisch. Mensen met een normale politieke oriëntatie en enigszins gezond verstand hebben die emoties helemaal niet. Die vinden het besluit dat een kleine meerderheid van de britten genomen heeft vooral dom. En het is ook extreem rechts in het VK dat de grootste voorstanders is van de brexit. Maar anderen weten dat in de huidige wereld staten allianties moeten vormen en gezamenlijke markten en dat de tijd van een economie op het niveau van de natiestaat geen bestaansrecht meer heeft. Daarnaast houden grenzen mensen tegen en er is geen enkele goede reden om tussen europese landen grenzen te hebben. Dat ervaren nu enkele britten. Maar er is geen enkele brit die zich hierover kan beklagen het is een onvermijdelijke consequentie van de brexit. En Guy Verhofstad is gewoon een europese bestuurder. Blijkbaar voor jou de bron van het kwaad. Een soort europese satan. Maar er is geen enkele voorstander van de EU die frequent aan Guy Verhofstad denkt. Ik denk de meeste eigenlijk nooit. Het zijn mensen zoals jij die denken dat Verhofstad erg belangrijk is.

Marinus Calamari
Marinus Calamari5 jan. 2021 - 11:09

Als je je lidmaatschap van de golfclub opzegt, dan zal je niet meer op de golfbaan mogen om te golfen. Dat kun je dan een straf noemen, maar dan ben je gewoon dom. Sorry, meer kan ik er niet van maken.

MaxMax2
MaxMax25 jan. 2021 - 12:27

@Daan ' Dat soort gedachten zijn in jouw simplistische extreem rechtse wereldbeeld heel logisch. Ach standaard riedeltje van IWAB én Boomer Daan Ouwens.., ik ben vóór de EU maar kots van de rancune en haat richting de Engelsen.

MaxMax2
MaxMax25 jan. 2021 - 12:28

@Marinus 'Als je je lidmaatschap van de golfclub opzegt, dan zal je niet meer op de golfbaan mogen om te golfen. ' Maar is dat dan een reden voor de golfclub om je dan te 'straffen' ?

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom4 jan. 2021 - 20:26

Vinden jullie het niet leuk dat de Engelsen, Schotten, Noord-Ieren en Welshmen eruit zijn?

1 Reactie
rvb2
rvb24 jan. 2021 - 23:38

Nee, het is verschikkelijk om te zien hij hun en onze vrijheid is aangetast door brexit. Dat afpakken van onze vrijheid zonder dat we daar wat over te zeggen hadden moet niet beloond worden met handel. De brexit was antidemocratisch.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 jan. 2021 - 20:17

✌✌(??) *Don't cry for me Europe* (??)✌✌ De Brexiteers Britten, met een 80 zetels meerderheid in hun Parlement, hebben uiteindelijk hun Brexit *cake*, namelijk vanaf 1 januari 2021 en voortaan moet elke Brit in het VK gewoon langzamerhand aanpassen en accepteren, wat betreft het gevolg van de Brexit keuze van de Brexiteers, neem ik aan. Bye bye.✌✌