Joop

Britse tabaksfirma zet hippe jongeren in bij jacht op jonge rokers

  •    •  
07-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_roken_byPadawan300.jpg

Vernieuwende mode-ontwerpers, muzikanten en reclamemakers krijgen sigaretten in ruil voor marketingideeën

Het Britse Imperial Tobacco, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, zet in Nederland jonge en creatieve mensen in om de verkoop van shag en sigaretten onder jongeren te vergroten. Dit meldt het NRC Handelsblad zaterdag.
Door redactie Joop
Zestig vernieuwende modeontwerpers, muzikanten en reclamemakers krijgen sloffen sigaretten in ruil voor marketingideeën. Ze zijn 21 jaar en ouder en beloven in een contract geheimhouding over „het bestaan, de aard en de inhoud” van de overeenkomst. Het is bij wet verboden om rookwaar ‘tegen een symbolische vergoeding’ te verstrekken als dit het ‘aanprijzen van een tabaksproduct ten doel heeft’. Ook is het verboden om ‘bedrijfsmatig tabaksproducten gratis aan particulieren uit te reiken’. Imperial Tobacco zegt de contracten vooraf zorgvuldig te hebben getoetst aan de Tabakswet. ‘Onze interpretatie is dat we ons aan de wet houden’, zegt een woordvoerder. Imperial Tobacco (Gauloises, Peter Stuyvesant, Drum, Van Nelle) is in omvang de vierde tabaksfabrikant ter wereld. Het bedrijf telt 16.000 werknemers in 130 landen, waaronder Nederland.
Foto: Flickr CC Padawan

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Clairvius
Clairvius7 nov. 2009 - 10:02

Als ik dat contract goed lees, krijgen die mensen helemaal geen sigaretten. Er staat in dat ze een vergoeding krijgen van ?960,- per jaar. Wat gelijk staat aan twee sloffen sigaretten per maand. Als de accijns ondertussen omhoog gaat, wordt dat bedrag ook hoger. Dus je mag er gewoon Marlboro voor kopen, als je daar creatiever van wordt. Kortom, ze krijgen geen rookwaar, dus legaal.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle7 nov. 2009 - 10:02

Waarom word ik nou nooit gevraagd voor zo'n initiatief? En ik heb ook de overeenkomst gelezen en er staat dan mensen een geldbedrag krijgen dat gelijkstaat áán 2 sloffen Gauloises, niet twee sloffen Gauloises bij wijze van betaling.

dewinter2
dewinter27 nov. 2009 - 10:02

Zolang het "onderhoud" aan verslaafden winstgevend is, zal er van alles aan gedaan worden deze markt veilig te stellen en te vergroten. Dat voorbeeldfiguren en smaakmakers voor jonge mensen daarbij ingezet worden is niets nieuws, dat gebeurd in allerlei sectoren die investeren in de toekomst. Dat deze voorbeeld-junks ook zelf afhankelijk zullen moeten zijn of worden gemaakt en verslaafd moeten worden gehouden is zakelijk denken dat we op velerlei vormen in onze maatschappij tegen komen. Dat de verslavingsindustrie dit doet is haar niet te verwijten; Dat deze industrie kan voortbestaan is het gevolg van de onaantastbaarheid van de ondernemingsvrijheid die ook bewezen schadelijke producten voor de consumentenmarkt vrijelijk mag produceren.

DirkDuits2
DirkDuits27 nov. 2009 - 10:02

'Ze zijn 21 jaar en ouder en beloven in een contract geheimhouding over ?het bestaan, de aard en de inhoud? van de overeenkomst.' Alleen al dat lijkt me niet legaal. Voer voor het OM?

1 Reactie
esnoeijs
esnoeijs7 nov. 2009 - 10:02

Waarom zou dat niet legaal zijn? Wanneer ik voor een klant aan een project werk dat geheim gehouden moet worden dan teken ik ook gewoon een NDA'tje hoor. http://en.wikipedia.org/wiki/Non-disclosure_agreement Normaalste zaak van de wereld binnen bepaalde branches. Manier waarom ze het in het artikel schrijven vind ik dan wel weer wat insinuerend. Alsof het iets speciaals is.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2009 - 10:02

Volgens mij is nog er een grotere reden dat alle vernieuwende modeontwerpers, muzikanten en reclamemakers Gaulloises roken. Het zijn namelijk de heerlijkste sigaretten die te koop zijn.

1 Reactie
DirkDuits2
DirkDuits27 nov. 2009 - 10:02

Oh. Geef mij maar AldiSüd huismerk ^^ Maar dat heeft met het eigenlijke onderwerp natuurlijk minder te maken. Ik rook ook als een schoorsteen. Dat wil niet zeggen dat ik graag zie dat er propaganda voor roken gemaakt wordt.