Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse SAS-commando's vermoordden gevangenen en ongewapende mannen in Afghanistan

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1606 keer bekeken
  •  
ANP-372359208

Britse SAS-commando’s hebben in Afghanistan herhaaldelijk gevangenen en ongewapende mannen ‘onder verdachte omstandigheden’ gedood. Dat meldt de BBC na eigen onderzoek. Uit recentelijk verkregen militaire rapporten blijkt dat één specifieke elite-eenheid mogelijk wel 54 personen heeft vermoord tijdens een zes maanden durende operatie.

De moorden zijn gepleegd in 2010 en 2011. In die periode voerden de Britse troepen invallen uit in de provincie Helmand op jacht naar Taliban-strijders. Daarbij werden ongewapende personen doodgeschoten, waarna er wapens bij hun lichamen werden gelegd om de moorden te rechtvaardigen. Ook zouden de leden van de eenheid een onderlinge wedstrijd hebben gehouden over wie de meeste mensen kon doden. Een hoge officier heeft in een geheim memo geschreven dat de buitenrechtelijke executies mogelijk ‘doelbewust beleid’ is geweest.

Volgens de BBC is het voormalige hoofd van de Britse speciale eenheden, generaal Mark Carleton-Smith, op de hoogte gesteld van de moorden, maar heeft hij die informatie achtergehouden voor de militaire politie (RMP). Zelfs nadat de RMP een onderzoek startte naar de gedragingen van de elite-eenheid, zei Carleton-Smith niets. 

Het Britse ministerie van Defensie weigert in te gaan op de bevindingen van de BBC. Volgens een woordvoerder hebben de Britse troepen ‘moedig en professioneel’ gediend in Afghanistan en hebben ze zich ‘aan de hoogste normen’ gehouden. Carleton-Smith trad vorige maand af als hoogste legerbaas. Hij heeft elk commentaar aan de BBC geweigerd. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.