Joop

Britse SAS-commando's vermoordden gevangenen en ongewapende mannen in Afghanistan

  •  
12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1460 keer bekeken
  •  
ANP-372359208

Britse SAS-commando’s hebben in Afghanistan herhaaldelijk gevangenen en ongewapende mannen ‘onder verdachte omstandigheden’ gedood. Dat meldt de BBC na eigen onderzoek. Uit recentelijk verkregen militaire rapporten blijkt dat één specifieke elite-eenheid mogelijk wel 54 personen heeft vermoord tijdens een zes maanden durende operatie.

De moorden zijn gepleegd in 2010 en 2011. In die periode voerden de Britse troepen invallen uit in de provincie Helmand op jacht naar Taliban-strijders. Daarbij werden ongewapende personen doodgeschoten, waarna er wapens bij hun lichamen werden gelegd om de moorden te rechtvaardigen. Ook zouden de leden van de eenheid een onderlinge wedstrijd hebben gehouden over wie de meeste mensen kon doden. Een hoge officier heeft in een geheim memo geschreven dat de buitenrechtelijke executies mogelijk ‘doelbewust beleid’ is geweest.

Volgens de BBC is het voormalige hoofd van de Britse speciale eenheden, generaal Mark Carleton-Smith, op de hoogte gesteld van de moorden, maar heeft hij die informatie achtergehouden voor de militaire politie (RMP). Zelfs nadat de RMP een onderzoek startte naar de gedragingen van de elite-eenheid, zei Carleton-Smith niets. 

Het Britse ministerie van Defensie weigert in te gaan op de bevindingen van de BBC. Volgens een woordvoerder hebben de Britse troepen ‘moedig en professioneel’ gediend in Afghanistan en hebben ze zich ‘aan de hoogste normen’ gehouden. Carleton-Smith trad vorige maand af als hoogste legerbaas. Hij heeft elk commentaar aan de BBC geweigerd. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

ZWERFkei75
ZWERFkei7515 jul. 2022 - 5:19

Commando's hebben bijna altijd de hete Intel. En daarom is het ook niet wenselijk wat deze ten uitvoer brengen aan de oppervlakte komt. Wij klootjesvolk hoeven niet altijd alles te weten. Dat is niet voor niks. Dat houdt ons juist veilig. En commando's hebben echt wel een erecode.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jul. 2022 - 10:52

Als dat waar is. is dat meer dan schandalig. En dan de Nederlanders maar proberen 'the Harts and minds' van de bevolking te winnen. Zal goed lukken zo. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben.

1 Reactie
ZWERFkei75
ZWERFkei7515 jul. 2022 - 4:43

Wat je bij een instap elimineert kan je niet meer in de rug schieten. Laten we bovendien niet vergeten dat wat commando's doen voor menigeen niet altijd te begrijpen is. En dat hoeft ook niet. Er heerst veiligheid. En soms zijn er casualties of war. En die zijn hoe tegenstrijdig ook te aanvaarden.

Paul250371
Paul25037112 jul. 2022 - 10:15

Verassend weer.