De Britse conservatieve regering is van plan het Mensenrechtenverdrag op te zeggen en te vervangen voor een eigen, Britse variant. Dat heeft de nieuwe minister van Justitie Liz Truss bevestigd. Politieke tegenstanders en mensenrechtenorganisaties zijn woedend.
Het verdrag, dat in 1998 werd aangenomen, integreert de artikelen uit de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens (1950) in de Britse wet. Die artikelen dwingen Britse rechtbanken rekening te houden met de zogenaamde fundamentele vrijheden, zoals het recht op een eerlijk proces, het recht op een vrije meningsuiting en het recht op vrijheid en veiligheid.
De huidige premier Theresa May staat erom bekend een fervent tegenstander van het in de Britse wet verweven verdrag te zijn. Al in 2011 sprak ze zich uit voor het verwijderen van het verdrag uit de wet en eerder dit jaar zei ze: ‘We zijn zelf in staat mensenrechten te beschermen op een manier die niet de nationale veiligheid in het gevaar brengt of het parlement buitenspel zet.’
De Conservatieven lieten verwijdering van het verdrag in 2015 al in hun partijprogramma zetten, maar vooralsnog werd ervan uitgegaan dat de partij niet door zou zetten, uit angst het Schotse parlement – fel tegenstander en anti-Brexit – nog verder tegen zich in het harnas te jagen. ‘We zijn vastbesloten,’ liet minister Truss echter weten. ‘Ik ben de details nog aan het bestuderen, maar we zullen het plan uitvoeren.’
Tegenstand Het schrappen van het verdrag wordt hevig bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Zo liet Bella Sankey, beleidsdirecteur van Liberty, weten: ‘Het kan de minister toch niet aan de aandacht ontsnapt zijn dat ons land een piek in haat en verdeeldheid heeft gezien de afgelopen maanden.’
"Nog maar een paar dagen geleden werden de cijfers bekend van de enorme omvang van de raciale ongelijkheid in Groot-Brittannië en vandaag nog meldde de spoorpolitie een forse toename in racistisch geweld.
In het huidige klimaat zou onze nieuwe minister zich bezig moeten houden met verbindend leiderschap en niet met het verkwisten van haar energie – en nog meer belastinggeld – door mensenrechten- en gelijkheidsbescherming te schrappen. Bescherming die we nu meer dan ooit nodig hebben."
In het huidige klimaat zou onze nieuwe minister zich bezig moeten houden met verbindend leiderschap en niet met het verkwisten van haar energie – en nog meer belastinggeld – door mensenrechten- en gelijkheidsbescherming te schrappen. Bescherming die we nu meer dan ooit nodig hebben.
Ook de Schotse regering heeft opnieuw laten weten tegen het schrappen van het verdrag te zullen stemmen. Een woordvoerder liet weten dat de Schotten hadden gehoopt dat met de nieuwe regering, de plannen voor het verwijderen van het verdrag zouden vervallen.
"De Schotse regering hecht grote waarde aan het Mensenrechtenverdrag. Het is een proportioneel, pragmatisch en progressieve manier om ervoor te zorgen dat de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens worden nageleefd door Britse rechtbanken. Deze bescherming is essentieel voor elke beschaafde samenleving."
Amnesty International is in Groot-Brittannië een petitie gestart om de plannen van de Conservatieven tegen te houden. Die petitie werd binnen enkele uren door ruim honderdduizend Britten getekend.