Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse regering sluit vluchtelingenkinderen op in mannengevangenis met zedendelinquenten

  •  
27-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2211 keer bekeken
  •  
ANP-476180229

De praktijk van conservatieven om vluchtelingen en migranten als criminelen te behandelen krijgt steeds wredere trekken. In het Verenigd Koninkrijk zijn vluchtelingenkinderen, die op een bootje de levensgevaarlijke oversteek over Het Kanaal maakten, niet alleen gearresteerd maar ook nog eens opgesloten in een gevangenis waar zedendelinquenten vastzitten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch onthult de barbaarse praktijk en wijst er op dat het gaat om zeer kwetsbare kinderen die eerder al een of andere vorm van uitbuiting hebben meegemaakt.

‘De kinderen zitten opgesloten in hun cel, weten niet wie ze kunnen bellen voor hulp, kunnen geen juridische hulp inschakelen en zijn niet in staat om de arbitraire beslissing om hen bij hun aankomst in het Verenigd Koninkrijk op te sluiten aan te vechten.’ Maddie Harris van mensenrechtenorganisatie Human Rights Network zegt in The Guardian dat ze steeds meer niet-begeleide kinderen ziet die naar de gevangenis worden gestuurd bij hun aankomst in het Verenigd Koninkrijk. ‘Kinderen op zoek zijn naar veiligheid belanden in plaats daarvan in een gevangenis voor volwassenen en worden blootgesteld worden aan grote schade.’

Inmiddels zijn al 14 kinderen opgespoord die onder deze omstandigheden gestraft worden voor hun verlangen naar een veiliger toekomst. Een van hen, vermoedelijk 14 jaar oud, bracht zeven maanden door in de gevangenis. De Britse regering ontkent dat het om minderjarigen gaat. De autoriteiten bestempelen kinderen vaker tot volwassenen om ze harder te kunnen aanpakken dan de wet toestaat. Experts ontdekten al meer dan 800 kinderen onder de 'volwassenen'. Het gaat in de meeste gevallen om kinderen uit Soedan of Zuid-Soedan die gruwelijkheden hebben meegemaakt.

‘De kinderen zijn diep geschokt door de tijd die ze in de gevangenis hebben doorgebracht en laten duidelijk merken dat ze niet kunnen slapen. Ze begrijpen niet waarom ze daar werden vastgehouden en hebben moeite om over hun tijd daar te praten’, aldus Harris van Human Rights Network nog. ‘Het moet duidelijk zijn dat noch een volwassene noch een minderjarige gecriminaliseerd mag worden voor het feit dat ze naar het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen om asiel aan te vragen. Dit is een misdrijf dat duidelijk in strijd is met de vluchtelingenconventie.’

Sinds de door conservatieven doorgevoerde Brexit neemt het aantal migranten dat de oversteek over Het Kanaal waagt toe. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.