Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse regering met spoed bijeen om ebola

  •  
30-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Ebola_EU_Humanitarian_Aid_and_Civil_Protection_300.jpg
Ebola-epidemie wordt erger en dreigt over te slaan naar andere landen, zegt Artsen Zonder Grenzen
De Britste kabinet komt met spoed bijeen om de gevaren van de ebola-uitbraak te bespreken. Minister van Buitenlandse Zaken Phillip Hammond zegt dat er weliswaar nog geen Britten besmet zijn en ook geen gevallen van besmetting in het Verenigd Koninkrijk zijn vastgesteld, maar dat het wel nodig is om de situatie te bespreken. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
Minister Hammond: 
Voor zover we weten zijn er geen Britten getroffen door de uitbraak en zijn er ook zeker geen gevallen in het Verenigd Koninkrijk. Toch beschouwt de premier het als een serieuze dreiging en zal ik later vandaag een spoedzitting van het kabinet voorzitten om een inschatting te maken van de situatie en te kijken of er maatregelen zijn die moeten worden genomen, hetzij in het Verenigd Koninkrijk, hetzij op onze diplomatieke posten in het buitenland.
Wetenschappelijk adviseur van het kabinet Mark Wallport zegt eveneens dat ebola een werkelijk gevaar kan vormen voor de Britten omdat de wereld een stuk kleiner is geworden: 
Met Sars hebben we geluk gehad. Maar we moeten nu alle scenario’s onderzoeken. We moeten de risico’s inschatten en passende maatregelen bedenken.
Ook Artsen Zonder Grenzen is bezorgd over het verloop van de uitbraak van de dodelijke ziekte. Bart Janssen spreekt namens de hulporganisatie tegen de Belgische publieke omroep VRT:
We zijn erg bezorgd over de evolutie van de toestand, vooral omdat er in die laatste twee landen totaal geen overzicht is over de evolutie van de ziekte. Er zijn veel plaatsen waar mensen besmet zijn, zonder dat dit geweten is en zonder dat ze kunnen worden behandeld.
Volgens Janssens wordt het aantal besmettingen en doden dan ook systematisch onderschat.
Als de toestand niet verbetert, bestaat er een reëel risico dat de ziekte zich verspreidt naar andere landen. Dat is zeker niet uit te sluiten, maar het is ook moeilijk te voorspellen omdat we nooit eerder met zo’n epidemie zijn geconfronteerd.
Vorige week overleed een Liberiaan die met het vliegtuig naar de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos was gevlogen. Als de ziekte daar verder woedt, kan dat rampzalige gevolgen hebben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nu al 1.201 gevallen van ebola vastgesteld. 672 mensen zijn al aan de ziekte bezweken. Artsen zonder Grenzen: 
Het is nu aan de Wereldgezondheidsorganisatie en aan de regeringen om de nodige middelen vrij te maken om deze epidemie onder controle te krijgen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.