Je zou het niet verwachten, maar no-deal is voor de Britten misschien niet eens zo slecht. Daarna langzaamaan de grootste problemen een voor een oppakken. Wil de EU een visserijdeal? Wat staat daar dan tegenover? En dan niet meteen de hele riedel van eu stokpaardjes accepteren. De EU is een doodziek project van blinde politici. De Britten zijn er uit gestapt en dat zouden wij ook moeten doen, tenzij de EU zelf tijdig inziet dat er een andere weg bewandeld zal moeten worden. De EEG was een mooi project. Wellicht is het verstandig te kijken of we zonder al te veel kleerscheuren weer die kant op kunnen. Zo niet? Nexit!
Gewoon de sancties tegen Rusland weer opheffen, dat maakt eventuele verliezen ruimschoots goed en de vis in de Noordzee vaart er uiteindelijk wel bij.
Mooi, kan de kanaaltunnel ook dicht. Heb je daar ook geen gelazer meer.
En ik was nog wel van plan om mijn eerste na-corona uitje naar Londen te maken. Direct per trein, wat wil je nog meer?
Laat ze gewoon oprotten, harde Brexit of niet, de belangen van N-Ierland en Schotland tellen blijkbaar niet, reden temeer om dat zaakje te ontbinden.
Nou gelukkig hebben jullie op de redactie mijn wens gedeeltelijk vervuld. Dank hiervoor. Net als de heimelijke wens van Boris Johnson om van een van oorsprong visserijconflict in een hele vechtscheiding te laten ontaarden. Mr Johnson neemt de vlucht naar voren. in de hoop dat M. Barnier door de bocht zal gaan. Zoals de oude hockeycoach zei: niet happen. joh . The proof of the pudding is in the eating, Zeker, de economie van de EU zal ongetwijfeld schade oplopen , nu al een procent of 12, maar dat is geen onoverkomelijk probleem vergeleken met de nesten waarin het VK zich wurmt Inmiddels blijft de EC sereen en standvastig bij het devies: om te manipuleren zijn er wel twee nodig. net als voor chantage en verlakkerij. . En met één hand kun je niet klappen. En in je eentje de tango dansen kan nog net, maar je staat wel zwaar voor schut.
@Ton14024 Dat zou lachen zijn, maar de vraag is dan wel wie dat zou moeten zijn. De VS is een optie, maar het prijskaartje dat daaraan hangt is ook hoog. Zo hoog dat je dan gewoon beter in de EU had kunnen blijven. Daarna zijn de smaken wel op. Een vrijhandelsakkoord met Costa Rica zet ook niet zoveel aan de dijk. En de onderhandelingen met Japan lijken op 'kaas' te sneuvelen. De VK wil dat exporteren, maar de Japanners eten dat niet of weinig. Zoals wij ook geen hondenkarbonaadjes uit Korea zouden importeren.
bouwman -maar Engeland heeft nog veel vrienden hier hoor. Jehoeft niet in die EU combi te geloven. Er zijn in ons land scholen die engels als voertaal hebben, om van de universiteiten maar te zwijgen. Veel mensen zijn te lui, of te dom, om engelse teksten op de juiste manier te vertalen, en steeds meer winkels worden shops, kortom er is een grote groep die de engelse taal en in het verlengde de engelsen niet verkettert gelijk u. Nu ben ik van mening dat wat we de engelsen zo spoedig mogelijk moeten volgen maar dat hoeft u niet te zijn. Alleen, die mogelijkheid wordt door de heersende garde met kracht afgeschermd. Het lijkt China wel.
Meneer Kwakman, dat Engels ligua franca is hoort u me niet ontkennen. Dat is het geval, Het zou overigens ook Mandarijn kunnen zijn. Het gaat om wil je gaan of wil je blijven. Remain en Brexit. Ik vind dat je pas moet gaan als het niet anders kan. Dat je pas gaat als je helemaal eigen lasten kunt dragen, en je partner goed verzorgd en in harmonie en vrede achter je laat. Nou u weet best dat dat maar uitzonderlijk voorkomt en dat er meer huiselijk geweld plaats vindt. Een referendum is het wapen in handen van de populisten, het is volksverlakkerij. Hier in Nederland doen we dat niet meer, gezien de totale mislukkingen alhier. aar er blijven altijd gelovigen. Bent u soms van D66? .Vindt u ook dat mevrouw Kaag meende toen ze die vraag moest beantwoorden? Dat ze volkomen oprecht haar hart omkeerde? Mevrouw Kaag is een diplomate, meneer Kwakman. Die gaan heel omzichtig met hun teksten om. Dat mevrouw Kaag Europees dus ruim denkt, daar deed ze niet verhullend over , daar was ze volstrekt duidelijk in. U laat het in het vage,op wie u gaat stemmen. Maar voor mij is het duidelijk, wij stemmen hier gewoon op mevrouw Kaag. om haar standpunt meer samen in Europa dan alleen en opgesloten n je ieders eigen hokje. En dat zuiden de Engelsen ook liever doen. Vergeet niet dat de Brexit begon over het vissen in de visrijke zee rond het eiland dat VK heet. Die vis die daar zwemt is van mij en niet van jou.En die verpak ik dan in mijn eigen krant en niet die in die van jou.Terwijl de vis voorlpoig talrijk is en er genoeg is voor iedereen.. Het is de parabel van de broodvermenigvuldiging, waarbij ook vissen werden uitgedeeld. Het lijkt een wonderlijk verhaal hoe kan dat nou? , Maar is in feite heel gewoon. Wie deelt van wat ie bezit, verarmt niet maar verrijkt juist zichzelf.
Ik denk dat we al ontzettend blij moeten zijn indien er een regeling komt voor Noord Ierland en Ierland waarbij de broze vrede daar niet in gevaar komt.
Bouman, Ja, die regeling bestaat nu en is mogelijk zolang er vrij verkeer is van goederen tussen Ierland en Noord Ierland. Indien de harde Brexit doorzet dan vervalt die mogelijkheid. De EU sluit terecht de mogelijkheid af om goederen vanuit een niet EU land rechtstreeks, zonder douane/importarieven, te importeren. Als de EU dat niet doet dan zullen alle in de EU gevestigde productiefaciliteiten niet meer kunnen concureren met de rest van de wereld.
Door de onbuigzame houding van het VK en de EU gaan de Nederlandse vissers compleet de (vissers)boot in. Kan een deel van de Nederlandse vissers niet emigreren naar het VK? Dan is het probleem opgelost. Of onder Britse vlag gaan varen als dat een betere oplossing is. En de vis in het VK aan land brengen uiteraard om aan de hoogste bieder te verkopen. Iets met marktwerking.
Nope.... De beperkingen die worden opgelegd aan de vissers zijn wederkerig. M.a.w. als er NL schepen onder VK vlag gaan varen mogen niet meer in de EU wateren vissen. Schotse vissers vissen ook vaak in Noorse water en dat zal ook niet langer kunnen. De Noorse regering heeft ondertussen al heel duidelijk gemaakt dat zij dat zullen handhaven, en Noorwegen is niet eens een EU land. (Wel onderdeel van de common fisheries policy) En ondanks Fish and Chips zijn de Britten geen grootverbruikers van vis. In het VK aan land brengen en dan exporteren naar de EU, met de douanebeperkingen die er aan zitten te komen kan het zomaar (te) lang duren voordat die vis in de winkel ligt. Bovendien zitten de Britse vissers niet te wachten op extra vangstcapaciteit. Voor alleen de Britse wateren is er overcapaciteit en omdat exporteren ook lastig gaat worden zijn ze daar niet happig op. Ook zijn de NL schepen gemiddeld gezien groter, en sneller dan die van het VK, de concurrentie zal dus groot zijn. Nog een reden waarom het niet zal gebeuren.
Je zegt het zelf al Kilt, de Britse vissers hebben kleinere bootjes dan de Nederlandse. Die hoeven helemaal niet zo nodig ver weg in EU te vissen. En zeker niet als hun eigen viswater niet meer leeggeroofd wordt door de EU. De beste oplossing voor allemaal is alleen vissen in eigen viswater of op de oceaan. Of je moet kunnen afspreken dat die ander wel een bepaalde hoeveelheid bij jou mag wegvangen en dat laatste zit er dus niet in. Jammer voor de Nederlandse vissers maar dat zal de EU een rotzorg zijn.
De puinhoop wordt steeds groter. Brexit lijkt uit te lopen op een nieuwe grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Schotland kan dit niet accepteren en dat betekend het uiteenvallen van het VK.
Prachtig toch . Hoe kleiner een land hoe beter . En dat is ook geweldig voor taal en cultuur. Ik ben er voor .
Laat je toch niet bedotten, niet op stang jagen. Het is een gevalletje intimidatie en de boel bedriegen naar Angelsaksisch patroon . Je denkt toch niet dat die Engelsen al die moeite deden om their queen kwijt te raken?
Ik dacht dat ik alles wel gezien had, maar nu komt de Queen op de proppen. Wie laat zich bedotten?
Zeg Ton, het was natuurlijk een grapje een beetje cynisch grapje van mij. Moet kunnen dacht ik, dat was onnozel, ik had een idee hoe tergend een grapje kan zijn. Ik k zal het nooit meer doen, ik was helemaal fout. Relativeren is helemaal fout, je moet juist snerpend zijn als het fluitje van de scheidsrechter. Ik hen er nog ergens in een la nog eentje liggen. De goedkoopste, want die snerpen het doordringendst, Ik ben net als minister Grapperhaus, als er zo kwaaiig gedaan wordt voor een onschuldige overtreding dan kun je beter gauw excuses doen. Want de eer aan jezelf houden zoals Geert Corstens zondag zei dat is al zo wat. Geert heeft licht praten, die is emeritus president van de HR. . En als je oud voor je titel hebt dan mag je helemaal zeggen wat je wilt, dus ook onzin. Het is gewoon: aantreden, en niet steeds maar aftreden. Stel dat iedereen aftrad op elk verzoek. Wie zou je overhouden om de boel te managen? Geert Corstens niet, want die is als gezegd met emeritaat, die heeft makkelijk praten. Net als jij Ton.
De export van Groot Brittanië naar de EU is maar de helft van de export van de EU naar Groot Brittanië. Zij staan dus sterk want de EU, met name Duitsland, is veel meer afhankelijk van een goede deal. En de Britten hebben zich ook al 20 miljard per jaar bespaard omdat zij niks meer hoeven af te dragen voor Italië, Frankrijk, etc. De Brexit levert de Britten nu al veel op dus.
Vreemde redenatie, het VK is niet zelfvoorzienend en is voor veel zaken afhankelijk van EU landen en jij ziet dat als een voordeel? Het VK is voor 30% van zijn voedselvoorziening afhankelijk van de EU. Daar zullen ze in de toekomst tarieven over gaan betalen, de waarde van de pond zal dus ook weer een duik nemen. Hoe dat een sterke positie is mag jij mij toch eens uitleggen.
@X Inderdaad. Ze hoeven niet meer bij te dragen aan de EU en nu ook niet aan het corona-noodfonds.
Het tegendeel is waar. Die afdrachten zijn een schijntje vergeleken bij de verliezen. Dat is voldoende onderzocht. Gooi dat viltje in de spuwpot.
Brittannië was een netto betaler, dat is waar. Maar ook een ontvanger. Maar dat gaat allemaal verloren vergeleken bij het feit dat onze bloemen niet meer bij hen op tafel staan.. Het ziet er dus niet zo florisant uit. Onze bloemen kun je ook elders kwijt, bijvoorbeeld bij de rooie Chinezen. ie lusten er wel pap van.
@axetothehead "het VK is voor 30% van zijn voedselvoorziening afhankelijk van de EU. Daar zullen ze in de toekomst tarieven over gaan betalen" Het VK gaat tarieven betalen over de import van voedsel? Gaat de EU dan export tarieven hanteren op landbouwproducten? Over de import gaat de VK geen tarieven betalen, ze kunnen die natuurlijk wel heffen maar dan is de opbrengst voor het VK zelf en niet voor de EU. Het probleem voor het VK zijn de importtarieven die de EU op producten uit het VK instelt niet andersom.
'De Brexit levert de Britten nu al veel op dus.' Je maakt niet de indruk het economische nieuws te volgen..
@erikbos Als je volgens WTO regels gaat handelen moet je tarieven heffen en die gaan wel naar het VK maar die worden gebruikt voor de extra bureaucratie. De kosten zijn dus voor de consument. Je kunt er inderdaad voor kiezen om geen tarieven te heffen. Maar waarom zou er dan een land of markt (eu) nog een vrijhandelverdrag met het VK willen sluiten? Er worden immers geen tarieven geheven. Daarnaast zijn de tarieven er ook om jouw eigen industrie te beschermen. Vooral in de landbouw, binnen de EU en ook VK is landbouw amper nog rendabel. Zonder de markt te beschermen en eu subsidies kun je de landbouw wel opheffen in dat land.
Door de EU zijn er geen goedkope vakantielanden meer op korte afstand . Wie weer kunnen we over een paar jaar heerlijk op budgetvakantie naar het VK.
Spanje en Portugal hebben goede goedkope hotels. 3/4 sterren voor € 45.
Goed voor de werkgelegenheid bij douane, belastingkantoren, grensformulierstempelfabrikanten en juristen. Inmiddels denk ik: het zal allemaal wel, we zien vanzelf wat er op ons afkomt. Na tien jaar voorbereiden weet nog steeds niemand waar we ons op moeten voorbereiden....
"Goed voor de werkgelegenheid bij douane, belastingkantoren, grensformulierstempelfabrikanten en juristen" zegt u? Maar al die kosten ( salaris en infrastructuur fysiek en electronisch ) zullen toch moeten worden betaald en dat zal, naast de verschillende invoerheffingen ( die nog behoorlijk kunnen oplopen ), op het bordje van de importeur en dus EU consument terecht komen. Het lijkt me voorstelbaar dat voor (nu nog ) Britse producten en leveranciers, heel snel Europese alternatieven zullen worden gezocht ( en gevonden ) wat dan weer ten goede kan komen aan EU bedrijven.
Zo ongeveer de helft van de werkgelegenheid bestaat uit het rondschuiven van (elektronische) papieren en geld. Daar klaagt niemand over, integendeel, dergelijke banen zijn veel meer in trek en vaak beter betaald dan banen waarbij iets tastbaars gemaakt wordt. Onze economie draait om zinloos werk, het echte werk gebeurt in lagelonenlanden. Tienduizend (semi)ambtenaren erbij tussen de EU en het VK kunnen er nog makkelijk bij. (Ja, dat is cynisch)